Samostojni 20 let

Od kopičenja zalog do sprotnega kupovanja

Ljubljana, 21. 06. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan/Blaž Garbajs
Komentarji
26

Pred 20 leti nismo hodili v isto trgovino zaradi kartic zvestobe, ampak zaradi bližine in prijaznosti prodajalk. Finančne krize nismo "prikrivali" s kreditnimi karticami, ampak s čeki, uveljavljanje garancije pa je bilo prej redkost kot pravilo.

V času socializma je bilo premalo ponudbe, zato so kupci razmišljali, kako bodo nakupovali osnovne stvari in "bili zadovoljni s tistim, kar se je dalo kupiti na trgu".

V 20 letih so se močno spremenile nakupovalne navade Slovencev. Nekoč so zaradi kupne moči in ponudbe v trgovine hodili največkrat z listki, večinoma po osnovna živila. Takrat je bilo v navadi, da so imeli v gospodinjstvu ozimnico, da so jeseni nakupili osnovna živila, da so imeli doma zaloge sladkorja, moke, testenin, "za vsak primer, čeprav se ob osamosvojitvi zares nismo pripravljali na vojno", je pojasnila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin. Ampak kopičenje zalog je bil takrat del kulture.

"Danes sproti kupujemo, kar potrebujemo. Večjih zalog doma nimamo," ugotavlja. Zanimivo pa je, ker se nekatere nakupovalne navade tudi zdaj vnovič spreminjajo. "Takrat smo kupovali živila za sproti, kot sta kruh in mleko. V vmesnem obdobju se je trend vsakodnevnega nakupovanja začel spreminjati, z gospodarsko krizo pa kupci kupujejo večkrat po manj in v različnih trgovinah. Prej smo največkrat nakupovali v najbližji lokalni trgovini, velikih trgovskih centrov ni bilo. Ni bilo potrebe, da bi nas privabljali z bleščečimi trgovinami, kjer bi preživeli čim dlje časa, kar se danes dogaja."

Danes ni več potrebe za kopičenje zalog.
Danes ni več potrebe za kopičenje zalog. FOTO: Reuters

Nekoč ni bilo hipermarketov niti tujih trgovcev. "Površine trgovin so večje, število nakupovalnih centrov se je povečalo." Kutinovo moti, ker večji centri rastejo na obrobjih mest, medtem ko v središčih praktično ni več trgovin. Zato težko nakupujejo starejši ljudje, ki se ne morejo peljati 20 kilometrov stran po nakupe. "V preteklosti je bilo normalno, da si šel po osnovna živila 'za vogal', danes pa ni več tako. Danes je celo tako, da so v manjših trgovinah višje cene." Zato marsikdo raje nakupuje v večjih centrih, "kjer pa je 'bombardiran' s ponudbo. In vprašanje je, ali je to tudi dobro za njegovo denarnico".

Premalo osebnega stika?

V trgovinah ni več tako pristnega osebnega stika.
V trgovinah ni več tako pristnega osebnega stika. FOTO: Reuters

Varstvo potrošnikov je danes bistveno boljše, tudi ozaveščenost je večja, ob čemer so v Jugoslaviji že poznali garancijo. A institut, ki so ga vpeljali sredi sedemdesetih let, je bilo zelo težko uveljavljati. Včasih je tudi danes težko, predvsem pri serijskih napakah na avtomobilih, je opozorila Kutinova. Pri nekaterih izdelkih pa gre lažje. "Določene izdelke je dobro kupovati po spletu, ker jih lahko vrnemo v 14 dneh brez pojasnila. Celotna kultura se spreminja na boljše, ampak gre za proces. Marsikdaj pa tudi potrošniki niso dovolj vztrajni pri urejanju zadev. Dejstvo je, da morajo prvi korak vedno narediti sami." Svoje je naredila tudi konkurenca. "Če se mora trgovec boriti za potrošnika, je drugače, kot če moraš biti zadovoljen, ko sploh lahko kaj kupiš."

Tudi trgovke so včasih znale seštevati, danes samo odčitajo kodo. "Takrat so morale tudi obvladati artikle. No, bilo jih je bistveno manj, ampak veliko cen so morale znati na pamet. Sicer so bile cene na izdelku, danes pa je cena na polici, ampak na tisti polici ni tistega izdelka. Zato je treba zelo natančno preveriti, kaj kupujete. Treba je preveriti številko črtne kode in izdelka na polici."

Ni bilo kartic zvestobe in kreditnih kartic.
Ni bilo kartic zvestobe in kreditnih kartic. FOTO: Špela Zupan

V devetdesetih tudi ni bilo kreditnih kartic in kartic zvestobe. "V začetnem obdobju smo plačevali z gotovino ali s čeki, ki so izginili. Čeke smo pisali tudi za premostitev finančne krize, ker niso bili unovčeni takoj. Po plačilu z debetno kartico pa gre denar danes hitro naprej." Ob podražitvah so bile inventure, trgovke so imele veliko dela z zamenjavo cen na izdelkih. "Ker je bila ponudba manjša, smo za osnovne izdelke vedeli cene. Danes bi bilo zanimivo izvesti anketo, koliko kaj stane, kar je delno tudi posledica negotovinskega plačevanja."

Nekoč ni bilo samopostrežnih blagajn, kot jih imamo danes, ko je minimalna komunikacija med trgovcem in kupcem. Ponudba je večja, vedno več moramo narediti sami. Tudi zato je čedalje manj delovnih mest, ljudje težje dobijo službo. "Nekoč smo se pritoževali, da trgovci premalo vedo, danes v kakšni trgovini iščemo prodajalca, da bi ga lahko kaj vprašali. To ne velja toliko za prehrambene trgovine, kjer večino stvari izberemo sami, ampak v tehničnih trgovinah ali trgovinah s pohištvom je včasih problem dobiti trgovca, ki bi vam kaj povedal. Včasih bi mogoče imeli raje malce več osebnega stika," ugotavlja Kutinova.

Ocenjuje, da se je slovenska trgovina od osamosvojitve v nekaterih delih zelo spremenila, v nekaterih pa ne tako zelo. Nekateri trgovci so bili že nekoč zelo prijazni, "dejstvo pa je, da je bil takrat trg ponudnika, in ne potrošnika, zato je bilo potrebno precej prijaznosti s strani kupca, da smo lahko kupili določene izdelke, predvsem tiste, ki so bili redko na policah. Danes je obratna situacija." Ampak resnega problema s pomanjkanjem v Sloveniji ni bilo, za razliko od nekaterih preostalih držav nekdanje Jugoslavije. Koristila nam je namreč bližina meje.

Nekoč so bile samopostrežne trgovine, ampak sadja nismo sami nabirali. Trgovci so ga sami izbrali in stehtali. Sprememba je prišla ob odprtju supermarketov.
Nekoč so bile samopostrežne trgovine, ampak sadja nismo sami nabirali. Trgovci so ga sami izbrali in stehtali. Sprememba je prišla ob odprtju supermarketov. FOTO: Reuters
"Prehajanje meje v Avstrijo in Italijo ni bil problem. Nasprotno – v začetku devetdesetih smo zaradi ugodnejših cen čez mejo hodili po vsakodnevnih nakupih." V času osamosvojitve so bili namreč na trgovinskih policah večinoma domači izdelki, ponudba iz tujine je postala bogatejša po odprtju mej. "Vedno je bil problem denar, v smislu, kaj si Slovenija lahko privošči." V času Jugoslavije je bilo namreč malo deviz, ki jih je bilo treba dati za uvoz. Vse uvoženo je bilo zato veliko bolj obdavčeno.

Kakšni so vaši spomini na osamosvojitev in osamosvojitveno vojno? Svojo zgodbo, fotografijo ali videoposnetek iz tistih časov nam lahko pošljete prek spodnjega obrazca. Lahko nam pišete tudi na osamosvojitev@24ur.com.

Nekateri domači izdelki so bili izredno kakovostni, določena industrija je bila povsem primerljiva s tujo. "Vprašanje je, ali smo za to plačali preveč. Najverjetneje tudi, v nekem segmentu. Ampak ni bilo vse, kar je bilo domače, slabo. Danes imamo celo paleto ponudbe, od zelo cenenih izdelkov vprašljive kakovosti do solidnih izdelkov, ki so nekateri relativno dragi ali pa tudi ne. Bistveno težje je izbirati. Ni bilo pa tako slabo, kot bi nekateri pričakovali, če pogledamo 20 let nazaj," je še poudarila Kutinova. Dodala je, da bo čas pokazal, kateri trgovci bodo preživeli.

Preberite še: Čas, ko smo po kavbojke hodili v Trst ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 06. 2011 11.03
Pa kdo vam piše te "prispevke" za pranje možganov? Takšnih agitprop člankov niso pisali niti za časa komunistične diktature! Raje pišite, da nimamo nobenega gospodarstva več, kar ga pa je, dela za tujce. In s tem vrtičkarstvom je smešno, tako delajo v Kubi, kdor je bil v havani in kakšnem drugem večjem tamkajšnjem mestu ve, da imajo tam na veh košlih vrtov posejano zelenjavo. Če ej to rešitev, se lepo zahvaljujem. A se vračamo v praskupnost, ko še ni bilo delitve dela. Bodo kmetje postali prodajalci, bankirji, šoferji? Kdo bo potem na njivah? Brezposelni? Bo spet ustanavljali kolhoze in solhoze ter tam pridelovali hrano? Pa to je že vse bilo, ljubi moji!
MIRAN659
24. 06. 2011 21.20
A ni zanimivo, če primerjamo trgovine - Npr, Mercator, Tuš & Lidl, Hofer. V prvih dveh te enostavno zadržujejo s svojim ambientom, ko prideš na blagajno, z četrt vozička takoj najmanj 50€. Ko pa prideš v drugi dve trgovini, vzameš voziček, stečeš čez trgovino ( pri čokoladah gledaš v drugo stran, drugače kmalu rabiš še en voziček xD), v hipu nabaviš, kar misliš in se ves zadovoljen vprašaš, kako je možno, da cel voz napolniš pod 50€... Poskusite, meni je uspelo. Druga stvar - Ljudje, če že nimate doma vrta, z okenskih polic lepo zmečite rožice in umetno navlako stran, lepo plastična korita, greste v vrtnarijo in lepo gojite domačo zelenjavo. Ni tako zapleteno, kot se zdi, pa če greste računat - prišpara se veste, kaj jeste.
Django
24. 06. 2011 05.56
naj se jaz malo dodam- Recimo Kranj ngdaj Industrijska Prestolnica in Ponos Slovenije kakor tudi bivse YU danes se lahko ponasa le z nakupovalnimi Centri ze tretji je dokoncan a Tovarne nasi tajkuni beri (Lopovi) unicujejo eno za drugo ngdaj tako Ponosni IBI pa PLANIKA,Tekstilindus,Tiskanina,ki jih danes sploh vec ni Iskra zivotari Savo so odkupili Amerikanci in sedaj izkoriscajo uboge delavce da delajo za 500 do 600€ in to v stiri izmene, istocasno pa se unicuje Kmecka zemlja in se nanjo postavljajo Nakupovalni Centri ja kaj zako imenovani vodilni na Obcinah res nimajo nic v Glavi da bi sesteli dva in dva ter ugotovili da ce negdo nima dela nima niti denarja ne da bi kaj kupil. Drzava pomaga Bankam ki so po svoji krivici (Pozerusnosti) zapravile denar a nepomaga drzavljanom ki ze mesece nedobijo denarja ki so ga zasluzili.Kaj je recimo z Rogasko Drzavno podjetje ki svojim delavcem ni placevalo socialnih prispevkov pa pokojniskega zavarovanja ja kje pa mi danes sploh se zivimo saj kaj takega se se v Albaniji z acasa Enverja ni dogajalo kot se pri nas dogaja danes in kje so krivci ? ? Znani so vsem le velja stari pregovor da VRANA VRANI NE KOPLJE OCI zalostno toda resnicno.
-mare-
22. 06. 2011 15.41
Preveč pričakujete od prodajalca ,ki ni več prodajalec ampak nosač,vlačilec vozičkov.pometač,prebiralec sadja.pregledovalec rokov,blagajničar.snažilka.... PLAČA-57O EUR.živa resnica---VSE SOBOTE in dve nedelje na mesec,pri nas vsaj pozdravimo,ko pa prideš v bauhaus. OBI,itd......iščeš prodajalca pol ure ,ko ga najdeš ti odgovori--JAZ NIMAM TEGA ODDELKA.......
violacelje1984
22. 06. 2011 14.08
@an1234 21.06.2011, 10:24 UKINT VSE SOCIALNE PODPORE IN DODATKE NA ZAVODU ZA BREZPOSELNE.DELA JE DOVOLJ SAM LAŽI JE ŽIVET OD SOCIALNE AL PA ZAVODA, TER AFNE GUNCAT. POMOČ SAMO LJUDEM KI RES IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV NE MOREJO DELATI. torej kater sistem ti sploh podpiraš, če smem vprašat? to vse bl zveni kot kapitalizm pol pa dodaš še socialno plat? a te mau husej brije?
bkaval
22. 06. 2011 12.24
Kapitalisti morajo po svoji prepričanosti terat folk, da dela in to če se le da 24 ur na dan. Možje v kuli lopova se za te njihove podvige ne brigajo. Važno jim je, da imajo lepo poslansko plačo in da 20 let po osamosvojitvi generirajo stvari, ki bi morale biti poštimane že v prvih treh leti po osamosvojitvi. Trla baba lan da joj prodže dan je pravilno geslo naših poslancev. Ljudtvo pa je potrebno držati v nevednosti, da jim potem taki lahko vladajo in z folkom manipulirajo. Samo dva milijona nas je pa smo se z vstopom v EU odprli kot žensko spolovilo in vase sesamo vse kar je slabega na tem svetu. Ne vem če bo kakšna naša farmacevtska tovarna (policija) bila sposobna izdelati sedaj že serum ne cepivo, proti vsej tej navlaki, ki smo se jo nalezli v zadnjih dvajsetih močno opevanih letih.
lolipoly
21. 06. 2011 17.58
@kilian bla,bla,bla,vsepovsod se omenja prijaznost trgovk,pa ne vem kakšen nasmeh bi še kdo imel,kaj pa prijaznost KUPCEV Ves kdo ima denar, je gospodar, Ce trgovec/ka hoce kaj prodati in zasluziti, se mora potruditi z nasmejanim obrazom. Nismo vec v Jugi, ko so trgovci bili gospodarji in mislili, da delajo uslugo, da ti vrzejo kos kruha.
blabla33
21. 06. 2011 12.01
Danes ni več potrebe kopičenja zalog...pa dajo en glaž kumar na sliko.
proti_do_smrti
21. 06. 2011 11.43
v Rusiji s ozačeli z uresničevanjem projekta, da dobijo vsi kateri želijo v obdelavo hejtar vrta. Pogoj- da na njem dela in ga obdeluje. Pri nas bi se tudi lahko šli kaj takega.
korintos1
21. 06. 2011 11.42
allcolours 09:46 Dosti ljudi je v Jugi obdelovalo male njivice in vrtičke. Zemlja je pa bila v lasti vaških skupnosti. Potem so pa to prevzeli kombinati, in sedaj sprivatizirane firme, katere vodijo bivši direktorji.
Duška Duska
21. 06. 2011 11.41
bla,bla,bla,vsepovsod se omenja prijaznost trgovk,pa ne vem kakšen nasmeh bi še kdo imel,kaj pa prijaznost KUPCEV ! Kupec lahko v čisto vsak kos zelenjave in sadja porine svoj prst ,ta pa potem segnije. Kos živila ki bi moral biti v hladilniku ali skrinji ga pusti v polici,da se pokvari.Da pa sploh ne govorim koliko se pokrade,pa kdo to uči kupca,da se tako obnaša????
Tonček Balonček
21. 06. 2011 11.11
To so bili časi, ko je najbolj primanjkovalo cementa in betonskega železa! Takrat smo gradili hiše, zdaj pa imamo tako majhne plače, da lahko kupujemo samo še banane in pralbne praške ter nylon nogavice ter se gremo internet. In takrat gajba piva za zidarje ni bil noben strošek, danes pa stane 3 h dela!
Snoop1
21. 06. 2011 10.51
Pravi trgovci so samo še v manjših trgovinah,sploh za postrežbo starejših kupcem.Včasih je bil trgovski poklic lep in cenjen,danes je daleč od tega.Družbo je materjalizem pokvaril.
Martian
21. 06. 2011 10.42
an1234 to se jst že en cajt matram ljudem dopovedat.Eni kr hočjo od države zemljo,pa zastonj šolstvo,pa zastonj zdravstvo,pa cel kup denarja za vsakega otroka....pa država naj jim da denar za to in za ono..itd... Ljudje pač ne zastopijo.Da zastonj ni NIČESAR!Sploh pa ničesar kar država da!Država sama nima nič!Država ima samo tisto,kar ji damo državljani in državljanke!
an1234
21. 06. 2011 10.24
kok so eni pametni, kar država jim naj da košček zemlje naj si ga prislužijo in ga kupijo, problem je v tem ko eni garamo in si še dopusta na moremo privoščit, drugi pa živijo od socalne in še čakajo da jim država da košček zemlje in grejo na dopust. UKINT VSE SOCIALNE PODPORE IN DODATKE NA ZAVODU ZA BREZPOSELNE.DELA JE DOVOLJ SAM LAŽI JE ŽIVET OD SOCIALNE AL PA ZAVODA, TER AFNE GUNCAT. POMOČ SAMO LJUDEM KI RES IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV NE MOREJO DELATI.
periot
21. 06. 2011 10.07
ollcolours in koliko je takšnih ki se jim ljubi delati v vrtu na njivi?????????
Snoop1
21. 06. 2011 09.58
Določenim je obisk velikih centov sprostitev HALO,trgovine naj ob nedeljah zaprejo.
Platon23
21. 06. 2011 09.53
21.06.2011, 07:319 Veliki trgovci delajo vse za svoje velike dobičke.Kupujejo na veliko, kvaliteta ni tako pomembna, prijaznost srečaš le poredkoma, nasmeh še redkeje. Le kako se bodo prodajalke posvetile enemu kupcu, če morajo iz skladišč vlačiti robo na police, posamezne vedo le za svojo polico, drugega ne poznajo.Je pa tudi res, da zaposleni v trgovini v večini niso šolani prodajalci.Niti se ne znajo obnašati trgovsko.Trgovine nimajo takega kadra, poberejo vse delavce, da so le pripravljeni, delati in biti zadovoljni s ceho, ki jo za svoje fizično naporno, sobotno in nedeljsko delo dobijo. Ni več tako kot je bilo včasih, ko neka oseba potrebuje nasvet, ali morda strokovno pomoč o izdelku, saj nihče skorajda ne ve nič.In tako potrošnik zmeden nekaj kupi, navodila proizvajalca pa potem sam študira doma.Včasih so trgovci veliko vedeli in pomagali. Veliki hipermarketi niso prijazni do ljudi, znajo pa izvleči denar iz potrošnikovega žepa. Za ljudi, ki imajo danes vsega dovolj je obisk trgovskega centra hobi, sprostitev, za nekoga, ki ne ve kako bo preživel mesec pa so ti obiski nočna mora, stres. Tudi na specializiranih oddelkih, kos je denimo mesarija je največkrat katastrofa.Mesarjev, pravih z znanjem praktično ni več, in meso ti režejo ljudje, ki ne vedo o tem nič, še narezati ga ne znajo. So pa izjeme in teh ni veliko..... ne vem kakšno prijaznost ti iščeš od človeka ki dela tam kot suženj? naj se še tebi nasmeje? on nima NIČ od tega ko se tebi nasmiha verjetno samo en kup nepomembnih vprašanj! Danes ljudje kar tavajo po trgovinah sploh ne vedo kaj bi radi potem pa od enee trgovke pričakujejo da jim ona objasni kaj sploh hočejo! Hočeš prijaznost das e bo prodajalec potrudil zate hmmm jah žal takih ni več ker kot ovčice letite v SUPER markete mali pa so morali zapreti tam je prijaznost in postrežba če si tega želiš samo jih boš težko najdla! nevem kako je lahko potrošnik zmeden ko nekaj kopuje se pravi da sploh ne ve kaj kopuje in potem pričakuješ od trgovca da ti iz glave pove nekaj o izelku ki ji je tisoče in tisoče verjetno ne ve iz glave ker je to posledica neizobraženosti kajneda;) da ti pa nekdo vleče denar iz žepa ste si pa sami krivi tistim ki razmišljamo se to ne more zgoditi! LP ne kriviti drugih če ste sami del problema!
Quatflow
21. 06. 2011 09.46
Če bi bil svet pravičen, bi država poskrbela vsakemu košček zemlje za odbelavo..in lasten vrtiček.
ochi
21. 06. 2011 09.15
kartice zvestobe so samo orodje za statistično obdelavo nakupov in posledično kreiranje dobička z dviganjem pravih cen.