Samostojni 20 let

Ob razglasitvi samostojnosti skoraj ostali brez zastave

Ljubljana, 24. 06. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
70

"Tehtala je 20 kilogramov. V strahu sem razmišljal, da se nam lahko zgodi najhujše, da se sname z letve ali celo strga, saj je bila na zgornjem delu prešita samo z enim šivom ..." zaplete z izobešanjem nove zastave na proslavi ob osamosvojitvi opisuje major Goran Vidrih.

Slovenija ne bo nikoli pozabila 25. junija 1991, zgodovinskega dne, ko je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Naslednjega dne je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. V skupini, ki je dobila nalogo, da na proslavi opravi dvig nove slovenske zastave, je bil tudi major Goran Vidrih. "Ta dogodek bo verjetno vsem, ki smo bili v skupini, za vselej ostal v posebnem spominu," pripoveduje.

Kučanove slavne besede na proslavi so bile: "Danes so dovoljene sanje, jutri pa bo nov dan!"
Kučanove slavne besede na proslavi so bile: "Danes so dovoljene sanje, jutri pa bo nov dan!" FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Na generalko kar v sandalih

Na generalki, dan pred razglasitvijo samostojnosti, so bili vsi udeleženci oblečeni v uniforme, ki so bili prvi primerki novih službenih uniform Teritorialne obrambe (TO) v Sloveniji. Niso pa imeli ustrezne obutve, kar se, pravi Vidrih, nekaterim, ki so bili zadolženi za opremljanje, sploh ni zdelo problematično. "Kolega stotnik Stojan Ledinek je bil tako na primer kar v sandalih. Če odmislim prisotnost peščice provokatorskih srbskih novinarjev, ki so bili v tistem trenutku na Trgu republike, je generalka minila brez posebnosti. Opravili smo jo s slovensko trobojnico, na kateri pa še ni bilo grba, saj se je šele takrat sprejemala odločitev o njegovi podobi," pripoveduje.

Narobe obrnjen grb

Zastavo so dvignili Goran Vidrih, Bojan Šuligoj, Uroš Krek, Andrej Kocbek in Stojan Ledinek.
Zastavo so dvignili Goran Vidrih, Bojan Šuligoj, Uroš Krek, Andrej Kocbek in Stojan Ledinek. FOTO: Igor Napast - Večer

Naslednji dan, torej na dan razglasitve samostojnosti, so udeleženci slovesnosti v zgradbi takratne republiške skupščine pripravljali vse potrebno, da bi dvig nove slovenske zastave potekal brez težav. Zastavo, ki je v dolžino merila 14 metrov, so zložili tako, da bi ob dvigu tekla kar se da gladko. "Bila je skrbno zložena, čakali smo le še na začetek ceremonije. A tik pred tem sta prišla dva moška, ki sta za pasom nosila radijske postaje, zato sem ocenil, da bi lahko bila iz protokola. Razvlekla sta zastavo, nam pa ni preostalo drugega, kot da se postavimo na stran, debelo gledamo in negodujemo nad njunim početjem. Kaj kmalu nam je bilo jasno, kaj se dogaja. Grb zastave je bil namreč obrnjen v rdeče polje. To je pomenilo, da se je nekdo grdo zmotil ali pa celo zadevo namerno zamočil. 'Serviserja' sta želela grb najprej odparati, a je bil tako močno prišit, da za to ni bilo nobene možnosti."

Rezervna zastava Borisa Strela

Zatem so prinesli rezervno zastavo, na kateri pa niso ustrezali nastavki, s katerimi bi jo namestili na drog. Nekako se je pojavila še tretja zastava. Bila je dvoslojna, kar je pomenilo, da je namesto 10 kilogramov tehtala kar 20 kilogramov. Usposobili so jo in jo pripravili za dvig. "V strahu sem razmišljal, da se nam lahko zgodi najhujše, da se na primer sname z letve ali pa celo strga, saj je bila na zgornjem delu prešita samo z enim šivom. Še danes si niti pomisliti ne upam, kakšna blamaža bi lahko bila, če bi se pri tem zgodila kakšna nevšečnost," pravi Vidrih, ki je za lastnika te zastave izvedel šele čez mnogo let, ko je bilo neki v televizijski oddaji v spomin na osamosvojitvene čase povedano, da je bil to nihče drug kot slovenski smučarski as Boris Strel.

'Niti slutil nisem, kje bom čez 24 ur'

Poveljnik PDD čete stotnik Goran Vidrih na položaju nad učnim centrom v Pekrah.
Poveljnik PDD čete stotnik Goran Vidrih na položaju nad učnim centrom v Pekrah. FOTO:

Protokol pri dvigu zastave je bil sicer zamišljen tako, da se po govoru predsednika države Milana Kučana začne izvajati nova slovenska himna in se na njen instrumentalni del z droga sname stara slovenska zastava, ki je bila pred glavnim vhodom v skupščino. Ko pa se orkestru s petjem pridruži še pevski zbor, se začne z dvigom nove slovenske zastave. A zaradi velike gneče se spusta stare slovenske zastave skoraj ni videlo. "Videl sem, kako so nekateri politiki in drugi visoki gostje v prvi vrsti začudeno gledali in niso vedeli, kaj se dogaja, saj se ob izvajanju himne ni začela dvigovati nova slovenska zastava. Morda so nekateri tisti hip pomislili, da gre za kakšno sabotažo. Ko pa se je himni pridružil še pevski zbor in smo začeli dvigovati zastavo, je bilo čutiti, da so si nekateri prav pošteno oddahnili," opisuje Vidrih.

Grb slovenske zastave je v levem gornjem delu postavljen tako, da z eno polovico sega v belo polje, z drugo pa v modro. V levem zgornjem delu zastave leži tako, da se središčna točka grba pokriva s točko 1/4 dolžine zastave in točko stika bele in modre barve. Z zgornjo polovico grba, na kateri so zvezde, sega v belo polje, z drugo polovico pa v modro polje. Višina grba je 1/3 širine zastave.

Kot pravi, je tisti večer zaslon na Iskrini stavbi kazal 27 º Celzija. Vročo poletno noč pa so še dodatno segreli Marojevićevi pripadniki (Dragiša Marojević, srbski četnik, ki je v tem času organiziral velikosrbske mitinge po Sloveniji in kasneje postal predsednik stranke za enakopravnost občanov, op. a.), ki so najverjetneje nameravali zmotiti slovesnost. Vendar jim kljub temu, da so na vso moč pritiskali proti glavnim gostom na slovesnosti, slavja ni uspelo preprečiti. "Komaj sem čakal, da se zadeva konča. Spili smo pijačo in že sva se s Stojanom vračala proti Hočam, kjer so me kot poveljnika že čakali pripadniki čete za protidiverzantsko dejavnost, ki so bili pod orožjem že od 24. junija. Takrat nisem niti slutil, da bom čez manj kot 24 ur že na bojni nalogi, pri obrambi našega največjega mejnega prehoda Šentilj," Vidrih končuje svojo zgodbo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

me-ni
28. 06. 2011 13.18
+1
Ne maram timskega dela, ker se vedno najde nekdo, ki se "šverca", zasluge pa pobere tako kot tisti, ki so vložili ves svoj trud. In to je bil zame socializem. Za vse je bilo dovolj, ker je peščica ustvarjala in po nauku socializma in kolektivne zavesti (beri prisile, ker so tako in tako vse nacionalizirali) delili z vsemi. Danes je žal obratno, večina dela zato da peščica "švercarjev" zraven uživa blaginjo in še več, celo krade delavnim in jih hoče prepričat, da je to vse v njihovo dobro. Ampak dokler je bilo za vse vsaj približno zdržno stanje (človeka dostojno življenje) je še nekako šlo, sedaj pa so razlike prevelike. Se pa strinjam, da smo bili zaradi blaginje prejšnjega sistema v dolgovih, vendar mislim, da je to že za nami in je današnja kriza odraz negospodarnosti in nesposobnosti vseh dosedanjih vlad samostojne Slovenije. Ko takole gledam stare posnetke ... že 20 let eni in isti obrazi na politični sceni, zato nimam upanja za boljše čase, vsaj ne kratkoročno. Mogoče bojo moji unuki (še svojih otrok nimam) doživeli nove obraze na politični sceni, meni očitno to ne bo dano.
resslovenka
27. 06. 2011 17.52
+1
Marjan Najram Kaj naj ti odgovorim? Ne vem da bi pisala kaj o dobrih avtomobilih in leasingih, morda si malo zamešal poste. No saj je vseeno, ker s stanjem Slovenije, ki smo mu priča ta trenutek juga nima nič. Je pa vsekakor vedno dobrodošel izgovor. Pa vseeno - nimam avtomobila na leasing, ni visoko cenoven, je srednjerazreden in moj. Imamo lastno hišo in v njej otroci stanovanja. Hvalabogu smo vse skupaj spravili s poštenim delom v tebi sovražnih časih. No pa pejd na eno hladno pijačo ali sprehod, ker ti je pritisk brez potrebe narastel do vrelišča. Ni vredno, verjemi. Pa en lep dan ti želim. Aja pa še enkrat preberi post gospekatje, morda se ti bo posvetilo.
Marjan Najram
26. 06. 2011 22.00
+1
No, pa še to, resslovenka, praviš, da stojijo dobri avtomobili pred hišami - zanimivo je videti, koliko jih stoji na nekaj parkiriščih, če bi seštel vse, jih je na stotine, ki so zaseženi, ker ne morejo lastniki odplačevat lizinga... je to blaginja...
Marjan Najram
26. 06. 2011 21.57
resslovenka, si še ena tistih, ki govori neumnosti in sicer, česa vse je je bilo na pretek, kako lepo smo živeli... Davek tega lepega življenja plačujemo danes, ko je tretjina Slovencev pod pragom revščine... Dvajset milijard kredita je najel ljubi tvoj voljeni Tito, po katerem očitno hrepeniš... verjetno si pozabila, da se je ta dolg razdelil po razpadu na republike, to zdaj plačujemo, resslovenka
resslovenka
26. 06. 2011 20.29
Milo rečeno čudno je to pisanje gospekatje. Kaj vse da imamo slovenci. Pa ne vsi, eni kljub temu da še delajo ne preživijo niti meseca. V prijaznejših časih za nas navadne smrtnike, smo tedaj mladi prišli do stanovanj, zaposlitev, s svojimi prispevki pomagali graditi vrtce, šole in ostalo pomembno infrastrukturo za življenje. Imeli smo gospodarstvo, kjer je bilo zaposlenih na tisoče ljudi. Hodili smo v Trst, pa v Avstrijo , na sindikalne izlete in na počitnice v počitniške kapacitete, ki smo jih pomagali zgraditi. In imeli smo obilo volje, kar pa danes za večino ne moremo trditi. Nek politik je danes pri poročilih rekel, da nam gre slovencem bolje kot se zavedamo. Mnogim, da, večini pa se godi skrajno slabo. Statistično pa tako, kot menijo politiki. Gospakatja svojega mnenja, ne morete kar posplošiti, niti slučajno. Materialne dobrine so skrajno slaba primerjava s časi, ki smo jim bili nekateri priča. Po zaslugi vodenja zgrešene politike, je bilo uničeno in pokradeno kar smo dolga leta ustvarjali in ko so nas ostali jugoslovanski narodi res imeli za Švico. Danes smo kjer smo, se pravi na dnu. Pa s takim entuziazmom smo glasovali za samostojnost. Pa saj nismo vedeli kaj nas čaka.
williamwallace
26. 06. 2011 18.51
+1
Med branjem sem dobil kurjo polt!
nikinika
26. 06. 2011 17.47
trixxx 24.06.2011, 07:46 ponosen na zastavo, ponosen na grb, a sramujem se le ljudi ki vodijo našo zastavo in grb sedaj SE PODPIŠEM!!!!
mes
25. 06. 2011 20.01
Ja vse imamo,pa vse na kredit,zdaj pa čuti pa delaj in garaj se pusti izkoriščati do konca življenja ,če ne pa ti poberemo še gate,pa marš pod most. Prefinjen kapitalizem,pokvarjen in krut.
abracadabra
25. 06. 2011 19.21
Gospakatja z veseljem bi spet hodili v tujino po prašek, pa kavbojke, pa čigumije, ni problema. Smo takrat prišparali vsak mesesc eno delavsko plačo in z njo kupovali marke na črno. Danes smo veseli, če (sploh) imamo službo, da pa bi živeli z eno plačo in drugo dajali na stran....pravljica- Pa takrat je bil delavec tovariš, cenjen, njegovo delo je bilo cenjeno. Poglejte danes . Zamenjam takoj (tudi če 11 mesecev čakam na avto). Vsk ima neke druge vrednote v življenju...
pupa_od_anbot
25. 06. 2011 16.23
gospakatja 25.06.2011, 08:57 3 spotjo ste pa pozabili, da nekaj od naštetih stvari tudi v "širnem svetu" ni bilo neke čudne vrednote so v vašem pisanju.. naj bo: nekomu je super čepet v hipermarketu in satelitskih trgovinah, nekomu drugemu v kavarni ob parku in morju..... res smo hodili po vse sorte čez mejo, obenem pa pozabljate, da so hodili tudi oni k nam...
Kiss_My_Ass..
25. 06. 2011 13.25
+1
Z odhodom trajekta naloženega z naropanimi WC školjkami, peskom s tenis igrišč in ostalih packarij je odšlo iz Slovenije leglo primitivizma : oficirji JNA in cariniki zvezne uprave. Slovenija se je rešila cca 90 % primitivcev. Nažalost je 10 % kljub temu ostalo v Sloveniji.
oldy22
25. 06. 2011 09.49
gospakatja Otem,da so gradbeni delavci novodobni sužnji,da ne prejemajo plač,da se krade povprek,da lahko elita dela dobesedno kar hoče,to pa ni pomembno,važni so avtomobili, kavbojke pa še bi lahko našteval .Nekaterim je bolj pomembno,da imajo avte, hiše, cote, kot pa pošteno sodstvo in enakost pred zakonom,res nam gre boljše bravo!
gospakatja
25. 06. 2011 08.57
imamo boljše avtomobile (in zanje ne čakamo 11 mesecev!), naše trgovine so bolje založene, tako da nam po banane in kavo ni treba v trst ali v gradec, oblačila kupujemo doma, gledamo domačo televizijo, naši otroci se ne učijo "skupnih jeder", imamo boljšo hrano (kar se pozna na naši življenski dobi!), imamo najdaljši porodniški dopust na svetu, skoraj vsako gospodinjstvo ima računalnik in skoraj vsak ima vsaj en mobilni telefon ali več (in zanj plačuje naročnino ali kartico), vsi imamo mikrovalovke, hladilnike, pomivalne stroje, cvrtnike, sušilne stroje, mikserje, opekače, električne žare,..... , mladina z "erazmusom" potuje po evropi, v šolah se deli subvencionirana topla malica, kaj, hudiča, toliko jamramo in bentimo!! še nikoli nam ni šlo tako dobro! ok, nekateri imamo sosede, ki so obogateli in nam niso več enaki ( in to je največja slovenska bolečina!), nekateri so brez službe (ne pa nujno brez dela!), .... v povprečju pa imamo več kot smo imeli v prejšnjem sistemu. samo poglejte parkirišča pred nakupovalnimi centri!! ne bi bila nabasana z dobrimi avtomobili, če bi ljudje ne imeli denarja za (navečkrat nepotrebne) nakupe. kje so kolone fičotov pred mejnimi prehodi za 29. november? kje so oblečene dvojne ali trojne kavbojke, ki smo jih švercali v domovino? pa plastične "punčke", ki smo jih nosili na svoje postelje, v hrepenenju po nečem lepem? smo se takrat počutili srečne?
chadmaster1
24. 06. 2011 22.01
+1
vsi pravijo da se spomnimo iz življenja večinoma pozitivne strani negativne pa potlačimo v podzavest..... ja v Jugoslaviji je bilo veliko dobrega ampak slabega pa tudi vendar se tistega ne spominjamo oziroma se nočemo zmeraj hrepenimo po tistem kar nimamo ponosen sem da sem Slovenec sramujem se pa ljudi ki jo vodijo ker jo vodijo sebi v prid namesto da bi delali za državo sicer pa mi povejte kakšna država je za vas idealna je ni ker jo vodijo ljudje, ljudje pa zmeraj delajo napake.
jerryz
24. 06. 2011 21.33
V Sloveniji so sodišča sama sebi namen. Pri nas namesto da bi bili lopovi, barabe, morilci in ostali nepridipravi kaznovani, so še zaščiteni, ne moreš mu nič, če mu kaj narediš greš ti žrtev takoj v zapor, on se pa ti sladko smeje. Nekateri precej pljuvate čez komunizem, je res imel dosti črnih strani, je pa pravni sistem vsaj kaj deloval. Takrat smo bili vsaj dokaj urejena država, sedaj pa smo pokvarjeni do korenin. Pri nas zločinci ne gredo nikoli sedet, vsakemu je zagrožena zaporna kazen in na koncu jo odnese s pogojnim.
Svobodni
24. 06. 2011 21.00
+0
Borili smo se za tajkune
LuckyBastardo
24. 06. 2011 20.43
+0
in potem so prišli tajkuni
Miki777-
24. 06. 2011 20.33
kajti večino slovencev - govorim za ljubljano in primorje nima slovenske zavesti...temveč popolnoma neko izmaličeno nacionalno zavest, ki se kaže v popolnem pan srbskem gibanju. Če srbi lahko preživijo s 300 euri na mesec in so ponosni, da so srbi - me čudi, da več slovencev, ki ima nekoliko več denarja ne more biti ponosnih na to kar imajo... slovenija ni le politika. Politiki umrejo narod pa ostane.
Miki777-
24. 06. 2011 20.22
slovenci bi se glede na izjave, ki jih slišim MORALI priključiti k srbiji
detect
24. 06. 2011 19.46
+1
Tito je še zmeraj zakon!