Samostojni 20 let

'Imeli smo 100-metrske bale povojev in gaz'

Ljubljana, 30. 06. 2011 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
10

Pred 20 leti so veledrogeristu z Reke, ki je vozil zdravila v šempetrsko bolnišnico, zasegli kamion. Bolnišnica je tako ostala brez nujnih pripomočkov in zdravil, potrebe pa so rasle iz ure v uro. Na pomoč so se obrnili k Italijanom in zamejskim Slovencem.

V času osamosvojitvene vojne niso zalog delali le civilisti, ampak tudi zdravstvo. Lovro Dermota, nekdanji direktor Farmadenta, direktor JZ Mariborske lekarne Maribor, tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije, še prej pa predsednik Združenja lekarn Slovenije, je za 24ur.com povedal, da so v javnem zdravstvenem zavodu v Mariboru ustanovili svoj grosizem. ''V vojni potrebuješ velike zaloge vezivnega materiala za poškodbe in veliko analgetikov in antibiotikov,'' je povedal in dodal, da so imeli v trgovinah 100-metrske bale različnih gaz in povojev.

Med zalogami se je znašel tudi kalijev jodid (slika je iz slovenjgraške bolnišnice)
Med zalogami se je znašel tudi kalijev jodid (slika je iz slovenjgraške bolnišnice) FOTO: Osebni arhiv Draga Plešivčnika

Med zalogami se je našel tudi kalijev jodid, ki v primeru jedrske nevarnosti oziroma sevanja varuje ščitnico. Dermota je tudi povedal, da so zaloge obnavljali z novejšimi zdravili, te pa so imeli v posebnem skladišču v neki kleti v Mariboru. ''Če bi morali oditi, bi zdravila naložili, klet pospravili in odšli,'' je dodal. Kot še pravi Dermota, so z zdravili v tistem času delali racionalno. ''To imamo in to lahko damo. Sploh se nismo spraševali, kaj bi še morali imeti,'' je povedal.

Metka Štefančič, predstojnica bolnišnične lekarne Splošne bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici, se spominja, da v njihovih lekarnah zaloge zdravil v času vojne niso bile povečane, so pa imeli v okviru Slovenije zaloge za izredne razmere, ki pa niso vse odgovarjale takratni doktrini. Štefančičeva je za 24ur.com povedala, da je v tistem času najbolj primanjkovalo infuzijskih in sterilnih raztopin za operacijsko dejavnost ter dializnih raztopin, antibiotikov, analgetikov, anestetikov ter šivalnih medicinskih pripomočkov in dializnih filtrov. Sicer pa je bilo obdobje osamosvojitve Slovenije za šempetrsko bolnišnico zelo krizno in spopadali so se z velikim izzivom, da so zagotovili nujno potrebna zdravila in medicinske pripomočke za 20 ranjencev, ki so bili poškodovani v vojni, ter za vse bolnike, ki so se zdravili v bolnišnici.

Zdravniki in farmacevti so se morali znajti s tistimi zalogami zdravil, ki so jih imeli na razpolago (slika je iz bolnišnice Slovenj Gradec).
Zdravniki in farmacevti so se morali znajti s tistimi zalogami zdravil, ki so jih imeli na razpolago (slika je iz bolnišnice Slovenj Gradec). FOTO: Osebni arhiv Draga Plešivčnika

Bolnišnična lekarna se je sicer pred osamosvojitvijo oskrbovala od veledrogeristov iz Ljubljana in Reke. ''V času poostrenih razmer, se je za pet dni končala oskrba naše bolnišnice iz Ljubljane. Veledrogeristu z Reke so zasegli kamion nekje na Krasu in tako tudi te oskrbe ni bilo več. Bolnišnica je ostala brez zdravil in pomembnih medicinskih pripomočkov za operacije, intenzivno enoto in dializo, potrebe po zdravilih in medicinskih pripomočkih pa so zaradi razmer rasle iz ure v uro,'' je povedala.

Bolnišnična lekarna je tako dan in noč izdelovala parenteralne raztopine, KPP in ostale pripravke za operacijske dvorane in intenzivne enote, ki so jih potrebovali najtežji bolniki. Ko so se po petih dneh razmere malo umirile in so bile ponovno vzpostavljene transportne poti, so zaradi izredno velikih potreb posamezna zdravila začela primanjkovati v celi Sloveniji. Lekarna šempetrske bolnišnice se je tako za zagotovitev potreb po zdravilih, ki jih niso mogli sami izdelati, obrnila k sosedom Italijanom in zamejskim Slovencem, ki so preskrbeli za bolnike nujna zdravila in medicinske pripomočke – v začetku predvsem dializne filtre za dializne bolnike ter antibiotike in analgetike.

''S pomočjo družbe Primex, ki je edina imela faks, smo nato poslali številne prošnje za donacije zdravil in medicinskih pripomočkov še v druge države Evrope, na primer v Francijo, Nemčijo in Avstrijo. Odziv je bil presenetljiv. Skupna vrednost doniranih zdravil za našo bolnišnico je bila okoli 3,5 milijona takratnih nemških mark,'' se spominja Štefančičeva.

V šempetrski bolnišnici so zdravili 20 oseb zaradi poškodb v vojni (slika je iz bolnišnice v Slovenj Gradcu).
V šempetrski bolnišnici so zdravili 20 oseb zaradi poškodb v vojni (slika je iz bolnišnice v Slovenj Gradcu). FOTO: Osebni arhiv Draga Plešivčnika

Nekdanja direktorica Lekarne Ljubljana Tatjana Kogovšek Vidmar pa se spominja, da so bile zaloge zdravil in sanitetnega materiala trimesečne, asortiment pa so pripravljali na zdravstvenem ministrstvu. ''Za te zaloge so lekarniške poslovne enote in posledično – celotni zavod Lekarna Ljubljana izdelovale posebno bilanco, njihov lastnik pa je bil Zavod za blagovne rezerve RS,'' se spominja.

Zaloge so shranjevali še pred letom 1991, in sicer v objektih krajevnih skupnosti, prostore pa so odrejale in financirale občine, ki jih je bilo v tistih časih v Sloveniji le 66. Kasneje in postopoma so se zaloge preselile v javne lekarne. Kot se spominja Kogovšek Vidmarjeva, dobava zdravil ni bila motena, so pa bile vedno težave z zamenjavami in uničevanjem zdravil in sanitetnega materiala s kratkimi roki ali s takimi izdelki, ki so jim pretekli roki in jih je bilo treba odpisati in uničiti.

''Spominjam se izrednih pritiskov upravnikov lekarn na naše dobavitelje – Salus in Kemofarmacijo, da bi jim dali boljše roke nekaterih zdravil in sprejeli nazaj skoraj zapadle ali že zapadle. Posebej se je ta problem izkazoval ob razvrščanju zdravil na liste Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ko neko zdravilo ni bilo več na pozitivni listi, ga ni bilo mogoče zamenjati s tistim iz zalog, saj ga v redni prodaji ni bilo mogoče izdajati, ker zdravniki niso predpisovali teh receptov. Zaradi tega in tudi zaradi drugih razlogov smo morali večkrat del teh zalog odpisovati, za kar smo morali pridobiti dovoljenje lastnika, Zavoda za blagovne rezerve RS,'' je povedala.

Vojak v slovenjgraški bolnišnici
Vojak v slovenjgraški bolnišnici FOTO: Osebni arhiv Draga Plešivčnika

Tudi direktorica javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Martina Cvelbar se spominja, da večjih pretresov, ki bi v sistemu zdravstvenega varstva nastali zaradi motenj v preskrbi, tako pri zdravilih na recept kot pri tistih brez recepta, ni bilo. ''Na slovenski trg z zdravili sta v naslednjih letih bolj kot vojna leta 1991 vplivala takrat pričeta tranzicija in odprtje trga, kar je vplivalo na neposreden pojav večnacionalnih farmacevtskih družb z njihovimi originalnimi zdravili in na preusmeritev slovenskih farmacevtskih družb v proizvodnjo generičnih zdravil. Prihod novih zdravil je v devetdesetih letih vplival na hitro rast vrednosti trga zdravil, ki je bila sicer med nižjimi v tranzicijskih državah, a je vseeno od pristojnih resornih organov zahtevala različne ukrepe,'' je še povedala za 24ur.com.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RXG
01. 07. 2011 10.52
vasiljevic, a jest pogledam na net kdaj maš vlak?
Novica Vasiljevi?
01. 07. 2011 08.38
10-dnevni INCIDENT.... ja...
cau-curaku
30. 06. 2011 22.53
'Imeli smo 100-metrske bale povojev in gaz' in 120 ton toaletnega papirja !!!
Tonček Balonček
30. 06. 2011 21.42
Bolnišnica Franja in tamkajnji pogoji so bili v primerjavi z razmerami v dr. Dergancu hotel prve kategorije, spetimi zvezdicami! Tega dane smarsikdo ne razume, potvarjajo zgodovinska dejstva, ampak nihče si ne predstavlja, koliko ranjencev, pohabjenih s strani JLA soldateske, so pred 20 leti zdravili v naših bolnišnicah.
neverminder
30. 06. 2011 18.12
@sambroz2 ... Ti veš kaj je vojna, da tako samoumevno komentiraš?
sambroz2
30. 06. 2011 16.48
pa dosti ze imam te hude vojne.a sploh veste kaj je vojna?
Die einemaister
30. 06. 2011 16.44
dobro zadosti utrujanja s tem osamosvajanjem, smo vidli oz. čutimo kako živimo u 20 ih letih samostojne lopovske demokratične slovenije
carpathian
30. 06. 2011 16.04
kdo vse je dandanes lahko že heroj...kje so bili med vojno pa najbrž samo bog ve.
Roadkill
30. 06. 2011 12.58
resnica je sama po sebi
1P2L
30. 06. 2011 12.52
eh veste kaj, danes hocete prikazat vse najslabse, vsi bit neki heroji.. men tole pisanej sploh ni usec, pa se kregate se, kdo ej bolj zasluzen in kaj je res