Samostojni 20 let

FOTO: Dan pred vojno: 'Dogajanje so zamolčali javnosti'

Podgrad, 26. 06. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Še preden je Slovenija razglasila samostojnost, so na cestah že stale barikade. "O dogajanju 'dan prej' je bil takoj obveščen takratni državni vrh, ki je ukazal le oviranje premikov kolon JLA," pripoveduje takratni miličnik Tomislav Kosančič.

26. junija 1991 ob 13.30 je miličnik Tomislav Kosančič skupaj s kolegom Karlom Furlanom organiziral postavitev barikade na glavni cesti v naselju Podgrad.

Ta barikada je za več kot eno uro zaustavila kolono, v kateri je bilo po besedah Kosančiča približno 12 tankov in nekaj tovornjakov s pehoto. Kosančič pripoveduje, da so vojaki JLA odšli iz kasarne v Ilirski Bistrici, namenjeni pa so bili na Kozino oziroma mejni prehod Krvavi potok. "Ta kolona je bila nato ustavljena še pri Hrušici in Obrovu," se spominja Kosančič in dodaja, da so pripadniki JLA na Kozino prispeli šele v poznih popoldanskih urah. Tam so jih spet ustavili, in sicer z barikado na cesti pod železniško progo Ljubljana–Koper.

Vse to dogajanje pa so slovenski javnosti zamolčali, saj so pristojni samostojnost Slovenije razglasili šele zvečer. "O dogajanju 'dan prej' je bil takoj obveščen takratni državni vrh, ki je ukazal le oviranje premikov kolon JLA," pravi Kosančič.

Kot je znano, je Slovenija tisti večer ob 20.30 slovesno razglasila samostojnost, praznovanja ob zgodovinskem dogodku pa so potekala po vsej državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vogel13
28. 06. 2011 12.21
vojna je bila za nas udeležence. Poleg omenjenih akcij so bile še na mejnem prehpdu Jezersko, mejni prehod Karavanke itd. slava vsem padlim
beri66
28. 06. 2011 10.30
na teh slikah pa res "prašti"od akcije, v vsakem Zagorju in Texu jo je več! Pa še bolj realna je!
beri66
28. 06. 2011 10.28
+1
ZAME(PA SEM BIL V NJEJ NA KAO PRAVI STRANI) TO NI BILA VOJNA....BIL JE INCIDENT MED LEGALNO JLA IN NELEGALNO TO POLNO PIJANIH IN PRENAPIHNJENIH VAŽIČEV...BREZ POLICIJE,DRNOVŠKA IN KUČANA BI TENKO PISKALI....KDO JE USTAVIL AVIONE NAD LJUBLJANO ČE NE DRNOVŠEK? DA SO SE USTRAŠILI JANŠE??? NE SE HECAT.
beri66
28. 06. 2011 10.24
+0
JLA JE IMELA VSO PRAVICO PRITI NA NAŠA TLA,TAKRAT SLOVENIJA ŠE NI OBSTAJALA IN NEBI NIKOLI DA V NAŠI SAMOSTOJNOSTI NISO VIDELI KORISTI VATIKAN,NEMČIJA ITD....ŠKODA ZA YUGO, LEPŠE JE BILO!
beri66
28. 06. 2011 10.22
Igor Potočnik je CAR!
beri66
28. 06. 2011 10.21
+1
če je to pri nas bila vojna...kaj je potem tisto na Hrvaškem in v Bosni.....? MEGAVOJNA??????
Igor Potocnik 1
28. 06. 2011 09.36
Mislim da ne moremo temu rec vojna, ker je bilo manj zrtev kot v kaksni tezji avtomobilski nesreci...Pa vojna je med dvema drzavama, lahko bi temu rekli manjsi revolt ali pa prevemtivna obramba. In ce pogledamo kaj od tega imamo lahko recem da smo v 20 letih samo popušili. Zalostno da so nekateri morali umreti da drugi lahko u miru kradejo. A tajkuni so pa vojaski dobickarji???? Tudi to je neumno da se odcepis od ene imed lepsih obal dalec naokoli, in moramo sedaj placevati turisticno takso in cakati na meji. Po temu sodec mislim da smo najzadovali. Tele kapitalisticne dobrote kot so Milka cokolade in ostale novosti ki so se pojavila pri nas pa samo povzrocajo odtekanje kapitala v tujino in meni ne predstavljajo razlogov za pretirano veselje saj imamo sedaj recesijo.......20let yuhuuuu
Tonček Balonček
28. 06. 2011 09.27
Me prav zanima, kaj bi anpravila slovenska vojska, če b se hoteli recimo Štajerci odcepiti. Ali pa ameriška, če bi na Havajih imeli plebiscit in bi razglasili samostojno in neodvisno državo.
urmek
28. 06. 2011 07.12
Na tiste , ki so pobegnili iz JNA med agresijo na Slovenijo so pa tudi pozabili.i
mk13
27. 06. 2011 22.37
smeh... tle sam berem kako je JNA napadla slovenijo kot da je takrat že obstajala država slovenija.... nč pa ne poveste da je slovenija že leta prej nelegalno kupovala orožje kar je bilo nezakonito pitaj boga kaj vse se v naprej zmenila z italjani avstricij..... pa drgač je JNA imela vso pravico stopiti na Slovensko ozemlje ker je to bilo ozemlje Jugoslavije.... tako da tudi tle ne vidim nič spornega od strani Beograda.... me pa zanima kako bi reagirali slovenci če bi Italjani napadli slovenijo in bi JNA prišla pomagat kot je bilo že v 1 in 2 svetovni vojni samo da takrat so bili to Srbi........
mahoslo
27. 06. 2011 22.11
gospakatja jaz tudi pravim , da naj se da penzijo tistim dvem družinam padlih in pa naj se že enkrat povrne škoda tistim ki so raskirali tovornjake za barikade . kolikor vem še vedno čakajo na odškodnine ki jih nikoli ne bo.
KosezVeliki
27. 06. 2011 19.52
Če malce pokukamo skozi retrospektivo zgodovine, kaj hitro ugotovimo, da je bila velika večina slovenskega gospodarstva in proizvodnje pod staro Avstrijo v rokah nemškega prebivalstva. Šele leta 1918 Slovenec prvič stopi na pot gospodarske neodvisnosti.
KosezVeliki
27. 06. 2011 19.25
Tudi meni je teško poslušati eno in iste floskule osvoboditeljev, kako je našo državo uničil Beograd ipd. Ko pa je vsem dobro znano, da smo večino težke industrije in infrastrukture izgradili ravno za časa Juge. Edina reč, ki bi jo tedaj morali uvesti je večja decentralizacija in tržno gospodarstvo.
marko854
27. 06. 2011 19.13
oh ljudje vi pa res nimate treh cistih sploh pa tale drevo ,zakaj ne gres zvet na hrvask ali kamkoli ze,dejstvo je da z komunikacijo vec naredis kot z nevem kaksnim orozjem,a more bit na tisoce mrtvih,,slovenija se je izognila pravi vojni zaradi pogovor ,lahko bi bla vojna kot v bosn in na hrvaskem,sam zarad pogovorov itd,,je pac bilo kar je bilo,,pa ta drevo je res bolan k kr nekaj omenja miloševiča to je bil najvecji vojni zlocinec,,hotel je slovenijo sam se je ustel ,,,,,
Tonček Balonček
27. 06. 2011 16.24
vsi vemo, da je teritorialno obrambo, s epravi paravojaške enote z lastnimi skladišči in deloma samostojno komando, izumil Tito ob priliki sovjetske agresije na ČSSR leta 68, ko je dojel, d akaj takšnega lahko doleti tudi Jugoslavijo. To je bil unicum Evrope, namreč tako demokratično širjenje oborenih sil zunaj vojske, zaupal je v narod. Ins m,ešno je potem nakladati o nekih manevsrkihs trukturak in podobnem. Ko posliušam dikcijo in nakladanje I. bavčarja, si kar mislim, koliko mi8ljard je imel pri vsem svojem početju v mislih. On je bil dejansko univerzalec, direktor marksističnih centrov, reševalec JAnše, ki je kradel tajne dokumente, komunist,. miličnik, LDS-ovec, tajkun in še kaj, človek za vse čase, sedi v prvi vrsti osvoboditeljev. Samo Ratzinger je še manjkal!
KosezVeliki
27. 06. 2011 15.39
Jugoslovanska ustava iz leta 1974 je uvedla najvišjo stopnjo suverenosti Republik. Temeljni kamen slovenske suverenosti je bil položen že leta 1974. Če, bi se tedaj v Sloveniji lahko obdržal na oblasti predsednik vlade Stane Kavčič, ki je bil vnet zagovornik slovenskih interesov in liberalnega gospodarstva. Bi bila Slovenija že 20 let v klubu najrazvitejših gospodarstev Evrope. Dejstvo je, da smo Slovenci imeli v Jugoslaviji na razpolago 25 milijonski trg, na katerem smo bili edina gospodarska sila in imeli prosti dostop do bogatih naravnih virov skupne države (delovna sila, rudniki, luke, pomorski promet, železnice, transport, investicije...). Danes smo Slovenci na zahodu nekonkurenčni, brez prave dolgoročne perspektive in nesposobni tekme z našimi zahodnimi sosedi (samo Italijanska zakotna pokrajina Furlanija - Julijska krajina ima večji BDP od celotne Slovenije). Samo mesto Trst proizvede več od celotne Ljubljane. S pravilno politiko, v konfederacijski ureditvi in preko skupnega jugoslovanskega trga pa bi Slovenija z lahkoto konkurirala tudi takšnim gigantom kot je Italija.
beri66
27. 06. 2011 13.50
in za kaj smo se borili.... DA SMO HLAPCI NEMCEM IN FRANCOZOM...ZATO SO NAS PRIZNALI...AJA PA VATIKAN JE BIL MED PRVIMI,VEDEL JE ZA NAŠE GHOZDOVE IN POLITIKE BREZ HRBTENICE!
beri66
27. 06. 2011 13.48
to ni bila vojna, bili so incidenti v katerih je umrlo trikrat več nedolžnih JLA vojakov kot naših vrlih pijanih teritorialcev.kaka vojna...vojna je bila na Hrvaškem.
beri66
27. 06. 2011 13.45
če nebi naši fanti služili v JLA, bi ob strelanju puške obračali z cevjo ptroti očesom...meni je žal tako naših kot nedolžnih fantov JLA, ki so jih porinili v to sranje srbski zagriženi oficirji...bolj se mi zdi da je ta (recimo)vojna prišla prav našim Janši,Bavčarju in com.da so nafilali žepe in izpadli rešitelji...kot mi je znano so 50% vseh incidentov zakuhali teritorialci....to vojno je dobila SLOVENSKA POLICIJA .
beri66
27. 06. 2011 13.41
marsikaj so zamolčali...recimo denar od trgovine z orožjem....Janša,Bavčar,Krkovič,Njavro,Lovšin....s... njihova da Slovenija ni pravna država in da jih je ščitila Brezigarca do zastaranja dejanj...vsi iz legla SDS.