Samostojni 20 let

Diplomatska ofenziva sveže osamosvojene Slovenije

Ljubljana, 22. 06. 2011 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Tomaž Verdev
Komentarji
12

27. junija 1991, dan po slovesni razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije, ko so tanki JLA že vozili proti mejam, so telefoni na avstrijskem in italijanskem konzulatu v Ljubljani zvonili v prazno.

Le dan po slovesni razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije se je pripravljala desetdnevna vojna za Slovenijo, v njenem ozadju pa je potekal boj za mednarodno priznanje Slovenije.

Prebivalci Podgrada ob improviziranih barikadah ob začetku osamosvojitvene vojne.
Prebivalci Podgrada ob improviziranih barikadah ob začetku osamosvojitvene vojne. FOTO: Osebni arhiv Tomislava Kosančiča

Jugoslovanski generali so grozili, da nihče ne bo priznal novonastale države, iz Reke so proti meji z Italijo vozili tanki reškega korpusa, telefoni na konzulatih v Ljubljani so zvonili v prazno, en dan stara država pa je dobila prvo priznanje neodvisnosti s strani sosednje Republike Hrvaške, ki je samostojnost razglasila istega dne kot mi. A ne Hrvaška ne Slovenija, ki je sosedo prav tako priznala, tedaj še nista bili mednarodno priznani državi, ki bi kot lahko kot enakopraven sogovornik nastopali v mednarodnih odnosih.

Kdaj po osamosvojitvi nastopi tisti trenutek, ko lahko rečemo, da je Sloveniji v smislu mednarodne uveljavitve dokončno uspelo? Kdaj so si lahko naši predstavniki oddahnili, da ne bodo v svetu veljali za separatistično jugoslovansko republiko Slovenijo? Po odhodu JLA? Po mnenju št. 7 Badinterjeve komisije? Po priznanju Slovenije s strani Nemčije?

Začetki samostojne zunanje politike

Republiški komite za mednarodno sodelovanje je bil del Zveznega sekretariata za zunanje zadeve.

Začetki neodvisne zunanje politike in samostojnih mednarodnih odnosov s svetom segajo v junij 1990, ko si je po prvih večstrankarskih volitvah v nekdanji Jugoslaviji tedanji Republiški komite za mednarodno sodelovanje v Sloveniji začel prizadevati za neposredno zvezo z Brusljem, za zvezo, ki je ne bi več nadzoroval Beograd.

Do preoblikovanja Jugoslavije v ohlapnejšo konfederacijo ni nikoli prišlo, saj bi poseben status republike Slovenije za seboj potegnil tudi prav tak status drugih jugoslovanskih republik. ''Lažje nas je bilo dati ven in potem znotraj delati po svoje. Če bi nam pustili tak status, bi ga potem morali dati tudi Hrvaški in Bosni," je povedal Milan Brglez.

Predsednik komiteja je po nastopu Demosove vlade postal Dimitrij Rupel, ki pravi, da je ''ideja o neposredni povezavi med Ljubljano in Brusljem leta 1990 izgledala zelo idealistično, saj je bila Slovenija v okviru Jugoslavije s svojimi pobudami precej osamljena''.

Slovenske pobude v odnosu do Beograda leta 1990 še niso naravnost zagovarjale samostojnosti, ampak preoblikovanje Jugoslavije v demokratično konfederacijo republik. Kako bi utegnila izgledati konfederalna Jugoslavija? ''Država bi bila samostojna, bi pa bila z Jugoslavijo povezana s skupno valuto in skupno zunanjo politiko. Ena država, dva sistema, nekaj takega kot Kitajska in Hongkong,'' o možnosti preoblikovanja Jugoslavije v konfederacijo pravi poznavalec mednarodnih odnosov in diplomacije Milan Brglez.

Ko je postalo jasno, da ne bo nič iz demokratizacije Jugoslavije, ki je vedno bolj postajala orodje velikosrbskega nacionalizma, je med plebiscitom in junijem 1991 dozorela odločitev za osamosvojitev Slovenije.

Zdaj ali nikoli

Lech Walensa septembra 1980 pred člani sindikata Solidarnost v ladjedelnici v poljskem Gdansku. Sindikat Solidarnost je bil prvi poljski sindikat, ki ni bil pod nadzorom partije.
Lech Walensa septembra 1980 pred člani sindikata Solidarnost v ladjedelnici v poljskem Gdansku. Sindikat Solidarnost je bil prvi poljski sindikat, ki ni bil pod nadzorom partije. FOTO: Reuters

Osamosvojitvi Slovenije so šle na roko demokratične spremembe v celotni srednji in vzhodni Evropi, ki jih simbolizira padec berlinskega zidu 9. novembra 1989. Za božič 1989 Romuni likvidirajo dolgoletnega avtokratskega voditelja Ceaucescuja, marca 1990 je kot prva od republik v okviru Sovjetske zveze neodvisnost razglasila Litva, po njenih stopinjah pa sta kmalu odšli še Latvija in Estonija.

Diplomatska teža Svetega sedeža ni zanemarljiva. Demos je bil desno usmerjen in je lahko v tej smeri iskal zavezništva. Cerkev je bila na strani disidentov, še zlasti poljska cerkev, ki je bila vedno na strani ljudstva. Na račun slovanskega momenta pa smo lahko pridobili še dodatne simpatije za našo stvar. Milan Brglez o Demosu in podpori Janeza Pavla II.

Po besedah Dimitrija Rupla je bil to "poseben čas sproščanja, končevanja hladne vojne v Evropi, ki je morda začel teči že leta 1975 s Helsinško sklepno listino, ki so jo mnogi podpisniki podpisali, ker niso verjeli, da so te besede lahko uporabljene proti njim''. "Ena od košar v tej listini, košara o človekovih pravicah, je bila tista, ki je nosila največji, najbolj fatalen naboj in je navsezadnje razgnala stare strukture v Evropi,'' je na nedavnem predavanju o slovenski diplomaciji na pomembno vlogo človekovih pravic pri končevanju hladne vojne opozoril Rupel.

Slovenija je po Ruplovih besedah verjela, da mora ujeti vlak, ki pelje v Evropo, nanj pa je skočila skozi ''odprto okno priložnosti'', ki se je odprlo z zgoraj opisanimi spremembami politične podobe povojne Evrope

Vsi niso bili naklonjeni samostojnosti Slovenije

Med državami, ki so bile sprva nenaklonjene samostojnosti Slovenije, je treba izpostaviti predvsem Združene države in Italijo, nasprotoval pa ji je tudi del tedanje Evropske skupnosti. Po besedah Milana Balažica na nedavni predstavitvi knjige ''Samostojna Slovenija in iztek demokratične revolucije'' je bila Slovenija celo "nezaželeni pankrt evropske zgodovine", saj ni bil skoraj nihče zunaj države naklonjen zamisli o samostojni Sloveniji.

Združene države Amerike so Slovenijo želele videti znotraj Jugoslavije kot motor njene demokratizacije. ''Mnogi med nami smo si tega resnično želeli, namreč da bi poskušali spremeniti zadeve v celotni nekdanji državi, in smo bili v ta namen pripravljeni sprejemati marsikatere koncesije. Nismo pa se bili pripravljeni odpovedati temu, da bi sami odločali o svoji usodi,'' pravi nekdanji zunanji minister in eden najpomembnejših akterjev slovenske zunanje politike v obdobju osamosvajanja Dimitrij Rupel.

Pri italijanskem nelagodju do osamosvojitve Slovenije je šlo za zmes notranjepolitičnih in širših premislekov. Italija je imela v začetku devetdesetih let demokrščansko-socialistično vlado. Socialistični del je zastopal De Michelis, demokrščanskega pa Giulio Andreotti. Po besedah Rupla je bilo "stališče Socialistične internacionale takšno, da je treba ohraniti Jugoslavijo, medtem ko so konservativci v Evropi osamosvajanje bivših jugoslovanskih republik razumeli kot napredovanje demokracije''.

Sestanek s trojko Evropske skupnosti v Zagrebu

27. julija 1991, ko je JLA napadla Slovenijo, so slovenski diplomati sprva neuspešno iskali stike s svojimi evropskimi kolegi. Prvi, ki se je odzval na klice tedanjega zunanjega ministra Rupla, je bil po njegovih besedah avstrijski zunanji minister Alois Mock, ki je začel akcijo med svojimi kolegi, ta pa se je potem odvila v okviru Evropske skupnosti.

Avstrijski zunanji minister Alois Mock (L) in njegov madžarski kolega Gyula Horn 27. junija 1989 režeta železno zaveso v bližini Soprona.
Avstrijski zunanji minister Alois Mock (L) in njegov madžarski kolega Gyula Horn 27. junija 1989 režeta železno zaveso v bližini Soprona. FOTO: Reuters

''V tej diplomatski pobudi so takrat vlekli niti zunanji ministri trojke, se pravi zunanji minister predsedujoče države, države, ki je prej predsedovala EU, in države, ki je bila naslednja na vrsti za predsedovanje,'' pravi Rupel. V tistem času so bili to zunanji minister Nizozemske Hans van der Broek, luksemburški zunanji minister Jacques Poos in njegov portugalski kolega Joao Pinheiro, kot zainteresirani član pa se jim je pridružil italijanski zunanji minister De Michelis.

 29. junija pride ponoči v Zagrebu do sestanka trojke Evropske skupnosti s hrvaškim in slovenskim vodstvom, ki pa kljub pripravljenosti evropskih diplomatov na pomoč pri pogajanjih sprtih strani o premirju ne prinese nobenih konkretnih rezultatov.

Hans Dietrich Genscher, ''dobra vila'' Slovenije

Hans Dietrich Genscher, nemški zunanji minister (L), in kancler Helmut Kohl.
Hans Dietrich Genscher, nemški zunanji minister (L), in kancler Helmut Kohl. FOTO: Reuters
Nenaklonjenost osamosvojitvi Slovenije je na podlagi za JLA neslutenega odpora in uspeha teritorialne obrambe, učinkovite medijske vojne in podob krvi ter razdejanja, ki so obšle svet, začela kopneti, evropsko javno mnenje pa se je začelo nagibati na stran Slovenije.

Dokončen premik v evropskih glavah se je zgodil po 2. juliju, ko so se v Beljaku sestali nemški zunanji minister Hans Dietrich Genscher, slovenski predsednik Milan Kučan in Dimitrij Rupel. Genscher si je namreč v okviru Evropske skupnosti začel prizadevati za mednarodno priznanje Slovenije in Hrvaške.

Ideja je bila, da bi ga šli iskat z avtom in ga odpeljali v Ljubljano, kjer bi ga pokazali ljudem, da bi ti dobili nekaj korajže in da bi vedeli, da smo resni ljudje. Dimitrij Rupel o slovenskih propagandnih načrtih z Genscherjem

 ''Hansa Dietricha Genscherja, ki se je osebno zavzel za rešitev problema jugoslovanske krize, smo Slovenci spoznali po raznih kanalih,'' pravi Rupel, ki je sodeloval na sestanku v Beljaku. ''Poskušal je priti v stik z nami, a ni mogel pristati v Ljubljani. Najbližji kraj, kjer je lahko pristalo letalo letalo nemškega zunanjega ministra, je bil Celovec.

S tedanjim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom sta šla z Ruplom Genscherja iskat v Celovec z vlakom, s katerim sta ga nameravala pripeljati v Ljubljano. Ker pa je prav takrat izbruhnilo streljanje pri karavanškem predoru, z idejo, da bi Genscherja pripeljali v Ljubljano, ni bilo nič. Sestanek je tako potekal v hotelu v Beljaku.

In tukaj je Nemčija pohitela. Saj nemški problem ni bila Slovenija, ampak je bil nemški problem priznanje Hrvaške. V tistih časih so se namreč vsi držali načela, da je državo bolje priznati preden stopi v vojno, da ima pravico do obrambe. Če se vojna že začne in jo potem priznaš, to namreč pomeni veliko večje vmešavanje v notranje zadeve. Milan Brglez o ozadju nemške diplomatske zavzetosti za priznanje Slovenije in Hrvaške

''Potem ko je Genscher slišal našo zgodbo, je dejal, stvar je resna, takoj bom govoril z van der Broekom,'' učinke srečanja s slovenskima odposlancema na nemškega zunanjega ministra opisuje Dimitrij Rupel.

"Genscher je bil ene vrste dobra vila Slovenije v tistem času poleg drugih zaveznikov, ki so nas v tistem času podpirali, med katerimi moramo omeniti papeža Janeza Pavla II., podpiral pa nas je tudi demokrščanski del italijanske politike,'' nekdanji slovenski zunanji minister navaja tiste, ki so stali za Slovenijo pri njenih prvih samostojnih korakih na mednarodnem prizorišču.

''Genscher je bil liberalec, junak podiranja berlinskega zidu in protagonist združevanja obeh Nemčij. Pomagal je pri izbiranju predsedujočega konferenci o Jugoslaviji lorda Petra Carringtona in tudi pri izbiri Roberta Badintera za predsednika arbitraže,'' je na predavanju o začetkih slovenske diplomacije zasluge "dobre vile'' naštel Rupel.

Republika Slovenija, subjekt mednarodnega prava: Brionska deklaracija

Nemški zunanji minister Genscher je z dogajanjem v Sloveniji seznanil kolege v Evropski skupnosti in na njeno pobudo se je 7. junija (4. junija je bila vojska JLA v Sloveniji praktično že premagana) slovenska stran na Brionih sešla z jugoslovansko delegacijo. Slovensko stran so zastopali Milan Kučan, France Bučar, Lojze Peterle, Janez Drnovšek in Dimitrij Rupel.

Fotografija pogajanj kaže za mizo ''pet poklapanih Slovencev, poklapanih zato, ker so nam predložili listek s ponudbo v štirih točkah, rekoč Vzemite ali pustite, to je to, kar ponujamo,'' se Brionov spominja Rupel. Znamenita fotografija Joca Žnidaršiča je del razstave, ki je postavljena <a href = "http://24ur.com/novice/slovenija/v-20-letih-smo-napisali-zgodbo-o-uspehu.html" target="_blank"> na Krakovskem nabrežju v Ljubljani. </a>
Fotografija pogajanj kaže za mizo ''pet poklapanih Slovencev, poklapanih zato, ker so nam predložili listek s ponudbo v štirih točkah, rekoč Vzemite ali pustite, to je to, kar ponujamo,'' se Brionov spominja Rupel. Znamenita fotografija Joca Žnidaršiča je del razstave, ki je postavljena <a href = "http://24ur.com/novice/slovenija/v-20-letih-smo-napisali-zgodbo-o-uspehu.html" target="_blank"> na Krakovskem nabrežju v Ljubljani. </a> FOTO: Mateja Klavs

''Tiste štiri točke so v glavnem kazale na to, da z neodvisnostjo Slovenije ne bo nič, da moramo razveljaviti vse korake, ki smo jih doslej ubrali v smeri neodvisnosti. Bučar je rekel: Konec je, in tudi drugi kolegi so bili zelo slabe volje. Rupel pa je po lastnih besedah ''zadevo razumel tako, da gre konec koncev za pogajanja''. Slovenska delegacija je nato predstavnikom evropske trojke dejala, da sta 1. in 4. točka ''nekako sprejemljivi, 2. in 3. pa ne''. Na koncu se je Slovencem na zanimiv način izpolnila želja, pri čemer jim je nevede pomagal luksemburški zunanji minister Poos.

Skozi razne kanale diplomatskega komuniciranja smo bili prisotni, v tem je bil Rupel res dober. Dober je bil zato, ker je bil netradicionalen, ker če bi bil tradicionalen ne bi nikamor prišli. Ker pa ni vedel, kaj lahko in kaj ne, si je upal marsikaj, česar si diplomat ne bi upal, in glede tega je bil čudovit. Milan Brglez o nekonvencionalnih diplomatskih odlikah Dimitrija Rupla

Evropska unija je namreč želela, da jugoslovanska vojska opravlja nadzor nad mejami. ''Nakar sem rekel, v kateri evropski državi pa je na mejah vojska? Ali ni tako, da v evropskih državah meje kontrolira policija? Tako smo formulirali zahtevo po evropskem načinu nadzora meja,'' pravi Rupel. Slovenski predstavniki so se namreč zavedali, da je policija v Sloveniji slovenska, medtem ko je bila vojska jugoslovanska, ''in če rečemo, da policija kontrolira meje, potem v praksi Slovenija nadzira meje. Tega Poos v trenutku, ko je pristal na našo zahtevo, ni vedel.''

Druga slovenska zahteva je bila povezana s carino. Predstavnikom EU so predlagali dogovor o tem, da bi carine, ki bi jih pobrali, dajali v fond, ''nad katerim pa ne bi imel kontrole Milošević, ampak Evropska unija, s čimer so se seveda strinjali. Skratka, z drobnarijami smo prodrli tako daleč, da je bil tisti listek na koncu vsevprek prečrtan in pokracan, toda kar je najpomembneje, naposled je bil vendarle sprejemljiv za nas. To je začetek slovenske zunanje politike in diplomacije,'' se pogajanj na Brionih po dvajsetih letih spominja Rupel.

Dimitrij Rupel z nekdanjo ameriško zunanjo ministrico Madeleine Albright. ''Združenim državam je geopolitično bolj ustrezala enotna Jugoslavija, saj ni nihče vedel, kaj vse lahko povzroči njen razpad. Ko je enkrat postalo jasno, da se ne da preprečiti razpada Jugoslavije, so tudi oni podprli našo osamosvojitev in nas priznali. Odtlej pa so ZDA neka konstanta slovenske zunanje politike,'' pravi Brglez.
Dimitrij Rupel z nekdanjo ameriško zunanjo ministrico Madeleine Albright. ''Združenim državam je geopolitično bolj ustrezala enotna Jugoslavija, saj ni nihče vedel, kaj vse lahko povzroči njen razpad. Ko je enkrat postalo jasno, da se ne da preprečiti razpada Jugoslavije, so tudi oni podprli našo osamosvojitev in nas priznali. Odtlej pa so ZDA neka konstanta slovenske zunanje politike,'' pravi Brglez. FOTO: Reuters
Brionska deklaracija je prvi sporazum med Republiko Slovenijo in predhodnico današnje Evropske unije.

Na pogajanjih, ki so trajala 15 ur, je bilo sklenjeno, da se ustavijo sovražnosti na ozemlju Republike Slovenije, da pa se za obdobje treh mesecev prekine z osamosvojitvenimi aktivnostmi. Nad izvrševanjem sporazuma je bdela opazovalna misija Evropske skupnosti, kar pa je morda najpomembnejše, je pristanek Evropske skupnosti na mednarodno priznanje Slovenije po izteku trimesečnega moratorija.

O samostojnosti lahko govorimo šele v trenutku, ko je bilo jasno, da JLA zapušča slovenski teritorij, potem je bilo samo še vprašanje časa, kdaj te bodo priznali, zakaj te bodo priznali in kako dolgo bo ta zadeva trajala. Milan Brglez za 24ur.com

Po pogajanjih, ki so trajala 15 ur, je bilo sklenjeno, da se ustavijo sovražnosti na ozemlju Republike Slovenije, a da hkrati naša država za obdobje treh mesecev prekine z osamosvojitvenimi aktivnostmi. Nad izvrševanjem sporazuma je bdela opazovalna misija Evropske skupnosti, kar pa je pomembneje, je, da je Evropska skupnost pristala na mednarodno priznanje Slovenije po izteku trimesečnega moratorija.

Samostojni in priznani!

27. avgusta je začela delovati mednarodna arbitražna komisija, ki je izdajala mnenja o izpolnjevanju pogojev za mednarodno priznanje, vodil pa jo je predsednik francoskega Ustavnega sodišča Robert Badinter.

Evropska komisija je določila nekatere formalne pogoje za priznanje novonastalih držav, in Badinterjeva komisija se je v svojim mnenjih ravnala po izpolnjevanju pogojev, med katerimi so bili varstvo manjšin, spoštovanje človekovih pravic in pravna država. V mnenju števila 7 je Badinterjeva komisija Evropski skupnosti priporočila, da prizna neodvisnost Slovenije. Milan Brglez

Mnenja Badinterjeve komisije so v evropskih institucijah veljala ''za priporočilno instanco, na katero so se naslanjale. Ta komisija je po nekih pravnih dejstvih presodila, da Slovenija in Makedonija izpolnjujeta kriterije za samostojnost,'' Milan Brglez povzema za Slovenijo najpomembnejše 7. mnenje Badinterjeve komisije, ki je med drugim v mnenju št. 1 ugotovila, da je Jugoslavija razpadla. 

Po besedah Dimitrija Rupla je EU 16. decembra sklenila, da vse države Evropske skupnosti Slovenijo in Hrvaško priznajo kot samostojni državi, da pa je to priznanje treba odložiti za en mesec, torej na 15. januar 1992, ''ker je bila cela vrsta ministrov neodločenih, če naj to storijo ali ne''.

Svet evropskih zunanjih ministrov je sklenil, da čez en mesec prizna Slovenijo in Hrvaško, ''vendar o tem ne bo še enkrat sklepal, da to ne bo še en mesec točka na dnevnem redu. Sklenjeno je bilo torej, da čez mesec dni zastavica preprosto pade in vse države EU avtomatično priznajo Slovenijo in Hrvaško,'' pravi Dimitrij Rupel.

Porušena katoliška cerkev v Hrvatski Kostajnici. Vojna na Hrvaškem je trajala vse do leta 1995.
Porušena katoliška cerkev v Hrvatski Kostajnici. Vojna na Hrvaškem je trajala vse do leta 1995. FOTO: Reuters

Nemčija je Slovenijo (in Hrvaško) priznala 19. decembra 1991, po besedah Helmuta Kohla zaradi ''vaše vztrajnosti in pametne politike''. Istega dne je Slovenijo priznala tudi Islandija. Po novem letu  je Republiko Slovenijo 13. januarja 1992 priznal Sveti sedež, 14. januarja San Marino, 15. januarja 1992 pa so neodvisnost Slovenije priznale vse države članice Evropske skupnosti, s čimer so se Sloveniji na stežaj odprla vrata v mednarodno skupnost suverenih držav.

Slovenijo so že pred Nemčijo priznale sveže osamosvojene Hrvaška (26. junij 1991), Litva (30. julij 1991), Gruzija (14. avgust 1991), Latvija (29. avgust) in Estonija (25. september 1991).

Združene države Amerike so nas priznale 7. aprila 1992, v Organizacijo Združenih narodov pa smo bili sprejeti 22. maja 1992. Do danes je Republiko Slovenijo priznalo 186 držav.

Hitrost priznanja Slovenije povezana z vojno na Hrvaškem

''Ko je Badinter presodil v našo korist, je bilo že nekako jasno, da bomo priznani," pravi Milan Brglez. ''Efektivna oblast je bila v našem primeru toliko prej vzpostavljena, da je priznanje sledilo kot priznavanje dejstva, da obstaja država. To, da je bila poleg nas Hrvaška, ki je bila v konfliktu, in Bosna, ki je bil tik pred konfliktom, je samo pospešilo zadeve. Sicer mogoče ne bi postali država članica OZN že leta 1992, bi pa postali člani pač leta 1993 ali 1994,'' je za 24ur.com dejal Brglez, z njim pa se strinja tudi Rupel.

''Zakaj je Nemčija in pravzaprav cela Evropska unija pohitela? Vladalo je prepričanje, da če je že treba ustanoviti in priznati nove države, da se to stori takoj, da bodo te države imele pravico braniti se kot države. V Združenih narodih so članice sprejele resolucijo o embargu na uvoz orožja in tega ni bilo mogoče po legalni poti uvažati v Jugoslavijo. Priznanje novih držav je prispevala k temu, da so se te države lahko oboroževale,'' razloge za hitro priznanje pojasnjuje nekdanji zunanji minister in prvoborec slovenske diplomacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
04. 07. 2011 19.13
"Odličen članek", zdaj pa nehajte s temi bizarnimi doneski in prispevki o junakih tisteha časa, ker je dejansko že smešno! Vsak motorist, ki da na gas pred ovinkom, tvega več!! Ne delajte se norca in teritorialcev in drugih domoljubov, ki smo branili našo deželo pred srbsko soldatesko. S temi pisanji in navajanji nekih epizod delate škodo vsem veteranom, pravzaprav jih smešite!
Tonček Balonček
01. 07. 2011 20.22
Čudim se, kako so s eostale republike sploh osamosvojile brez Pučnika, janše, Nove revije in DEMOS-a, da ne omenjam Čebelarja! Vsi so se šlepali na Spomenko Hribar in uporabljali orožje, ki jim ga je doniral Janez Janša.
Civil
29. 06. 2011 16.14
Velja omeniti še temeljne pogoje menarodnega prava ter načela Združenih narodov, po katerih lahko nek narod ustanovi svojo državo. Takšen narod mora imeti vlado, ki v celoti upravlja z državo, jasno določene meje in stabilno prebivalstvo. Nova država se mora vzdržati vseh posegov na sosednja ozemlja in mora biti politično neodvisna od drugih držav. Vprašanje je, katerega od teh pogojev smo sploh izpolnjevali, sploh Hrvaška. Osamosvojitev je potekala s posredovanjem tuje diplomacije, ki je probleme in spore reševala z neustavnimi in po mednaronem pravu zakonsko spornimi moratoriji, zaradi česar določeni problemi do danes niso rešeni, poleg tega se še danes zanašamo na mendarodno pomoč tuje, prevsem nemške in vatikanske diplomacije. Ob osamosvojitvi zagotov nismo imeli stabilnega prebivalstva, če so sodišča diskriminatorn izbrisala na deset tisoče državljanov, še bolj "skrivnostno" so jih zamenjali z nacionalno zaželjenimi begunci, ki so večinoma ostali pri nas in jih beležimo kot demografski prirastek hrvatov in bosancev. Niti niso do danes rešena obmejna vprašanja, na zahtevo tuje države se spreminja demografska in lastniška struktura, na praktično celotni črti obmejnih področij s Hrvaško. Poleg tega se gre vprašati tudi, kaj se je zgodilo z Zvezo komunistov Slovenije, ki je bila v času osamosvojitve najmanj del Slovenske vlade in z Demosom sestavila oblast. Komunisti so se le transformirali v naš politični prostor, to pa ni mogla biti stabilna Vlada. Ker ta temeljna pravila in načela menarodnega prava takrat niso bila spoštovana, ker je bilo toliko prostora za razne laži in manipulacije, se večina problemov vleče še danes, v kaj se je razkrojila naša politka, pa itak ni vredno izgubljati besed. Le del prebivalstva živi svobodno in uživa blaginjo, za več kot tričetrt slovencev pa bi lahko mirno trdili, da že 20 let živimo v totalitarni diktaturi. Ker nam zdaj tudi uradno praktično vlada ministrstvo za notranje zadeve in glede na zakone, ki se sprejemajo, ko tudi pravosodje obvladuje naslednica podmladka komunistov in iste stranke kot policijo, lahko trdimo tudi, da je danes Slovenija policijska država. In da, tudi nacisti so bili znani po homoseksualnosti, saj so črpali navdih iz starogrške mitologije, Hitler je tiho podpiral homoseksualnost, saj naj bi se tudi sam v mladih letih preživljal kot moška prostitutka na Dunaju.
Civil
29. 06. 2011 15.12
Odličen članek, sploh če se komu ljubi preveriti vsaj na Wikipediji, kdo so bili vsi ti evropski diplomati. Še danes so največji (edini) prijatelji Slovenije, razni bivši nacisti in pripaniki Wermachta (Genscher,...), na vrhu evropske politike. Za te "diplomatske" povezave skrbi Slovenska ljudska stranka, naslednica Kmečke zveze iz druge svetovne vojne, ki so danes tik pred tem, da jih bo ljustvo kmalu spet izključilo iz politike ter razni čebelarji in nižji državni uradniki, ki so lahko le z vojno prišli na vrh države. Konfederacija bivših jugoslovanskih republik je bila takrat zanimiva in strpna ideja, danes se vse bivše republike nekako trudijo nazaj vzpostaviti sodelovanje in trge. Vendar Sloveniji in Hrvaški ni šlo za konfederacijo, temveč so hoteli zgraditi Zahodno Jugoslavijo ali dežele Zahonega balkana, kot so hoteli svetu vsiliti ta nov politični termin, na željo Vatikana nazaj postaviti mejo med katoliškim in pravoslavnim svetom in ko so se vsi ostali temu odločno uprli, so jih pač obtožili velikosrbskega nacionalizma, čeprav za to ni bilo nobenih pravih razlogov. So pa take težnje provocirali s svojo nerazumno politiko, ker je potem ostala le še preživeta ideja države Srbov, Hrvatov in Slovencev. Ta pa je v bistvu nastala iz dveh velikih slovanskih narodov, hrvatov in srbov, ki sta takrat pod svoje okrilje tako vzeli še dežele z evropsko pomešanimi narodi, kot so bili slovenci, bosanci ali makedonci. Zato je Tito svoj čas našel rešitev v nastanku posameznih republik, nacionalistična politika pa je te ideje uničila in nam zdaj grozijo novi nacionalistični spopadi, ko bodo nekoč vsi planili po teh ostankih Velike Jugoslavije. To je kvečjemu dobro za hrvate, ki so tak razdor sprovocirali, nikakor pa za nas, ker nam spet grozi hlapčevstvo, čeprav delno pod evropskimi gospodarji. Najhuje je, da zaradi neumne in naivne propagane, zgodovina obtožuje nas, da smo začeli te separacijske procese, ne pa hrvate, ki so in nas še v to hinavsko silijo.
mastablasta
28. 06. 2011 12.30
@Mile91 verjetno EU, samo to niti ni država. pa mogoče kakšna manjša varianta oz. tako kot omenjen primer kitajska in hongkong.
Mile91
27. 06. 2011 18.02
Če bi slovenska ideja rešitve skupne države obstala, bi imeli danes SKRJ :D Pa res, obstaja sploh kakšna država, ki ima konfederativno ureditev?
Maltežan
27. 06. 2011 17.45
Do danes je Republiko Slovenijo priznalo 186 držav. - se pravi, da nas še niso priznale vse države?
Osvald
27. 06. 2011 16.17
Rupel legenda
sasos12
27. 06. 2011 15.36
Kaj je kdo sploh prebral to skropucalo za sabo? Junij, julij vam ne gre dobro od rok ("27. julija 1991, ko je JLA napadla..."). Tam vmes sem se tudi zgubil ko sem doživel deja-vu in se mi je zdelo da berem en-in-isti odstavek... ("Na pogajanjih, ki so trajala 15 ur" - "Po pogajanjih, ki so trajala 15 ur"). Žal, na tričetrt sem izgubil zanimanje...
lmc
27. 06. 2011 15.08
prvi dober članek v zgodovini portala 24ur. Čestitam
Dejanutd
27. 06. 2011 14.54
ak.an
27. 06. 2011 14.52
zanimiva reportaža :)