Samostojni 20 let

Adijo, sindikalne prikolice!

Ljubljana, 23. 06. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mateja Klavs
Komentarji
94

Pred osamosvojitvijo smo Slovenci na poletni oddih večinoma hodili na Hrvaško, kjer so imela slovenska podjetja pretežno svoje počitniške kapacitete. Dopust si je lahko privoščil praktično vsak, v hrvaških kampih pa je kar mrgolelo slovenskih prikolic.

Sindikalne prikolice slovenskih podjetij so bile pred osamosvojitvijo v številnih kampih vzdolž hrvaške obale.
Sindikalne prikolice slovenskih podjetij so bile pred osamosvojitvijo v številnih kampih vzdolž hrvaške obale. FOTO: 24ur.com

Pred letom 1991 smo Slovenci poletni dopust večinoma preživljali na hrvaški obali. To počnemo še danes, razlika je le v tem, da smo takrat počitnikovali v eni od turističnih kapacitet katerega od slovenskih podjetij, danes pa imamo ali svoje dopustniško stanovanje, prikolico, apartma ali pa eno od naštetih preprosto najamemo.

Razlika med nekoč in danes je tudi v tem, da si je dopust pred osamosvojitvijo lahko privoščil praktično vsak, saj so podjetja svoje kapacitete, ki so bile v številnih obmorskih krajih od Istre, Kvarnerja pa vse do Dalmacije, delavcem omogočala za le nizke stroške. V hrvaških kampih je tako kar mrgolelo slovenskih prikolic in slovenskih družin, ki pa so se med vojno umaknile. Vendar pa smo se kmalu spet vrnili. Sicer ne v tisti stari obliki, ko smo vsako leto v katrco, lado ali yuga natrpali živeža za vseh deset dni in se počasi po stari cesti proti morju prebijali čez Črni Kal do slovenske Obale in naprej proti Hrvaški.

Ponavadi so se sindikalni izleti (prešerno) zaključili v kakšnem gostišču ali na kmečkem turizmu.
Ponavadi so se sindikalni izleti (prešerno) zaključili v kakšnem gostišču ali na kmečkem turizmu. FOTO: 24ur.com

Imajo pa slovenska podjetja še danes številne turistične kapacitete ob hrvaški obali. Danes so to pretežno apartmaji, kamor pa po zatrjevanju podjetij njihovi zaposleni še vedno zelo radi hodijo. In če so Slovenci pred letom 1991 lahko dopustovali celo ob Blatnem jezeru na Madžarskem, kamor so na primer hodili uslužbenci takratnega PTT, je danes velik del turističnih kapacitet slovenskih podjetij kar doma – v zdraviliških krajih, gorah in na morju.

'Tisti, ki niso šli z nami, so vedno vedeli več o tem, kaj se je dogajalo'

V okviru podjetij pa zaposleni ne le počitnikujejo, ampak od nekdaj hodijo tudi na krajše t. i. sindikalne izlete. In čeprav se jih je nekoč držal sloves, da so to izleti, kjer se delavci dobro najejo in še bolj napijejo ter bolj malo vidijo, upokojenka iz Ljubljane, sicer pa nekdanja delavka v tovarni bonbonov Šumi, zatrjuje, da vsaj pri njih ni bilo tako.

"Seveda so si sodelavci s seboj na avtobus prinesli kakšno stekleničko domačega žganja, a daleč od tega, da bi bili sindikalni izleti le priložnost za popivanje. Se je zgodilo, da se je kdo preveč napil, praviloma so bili to moški, vendar nikakor to ni bilo nekaj običajnega,“ pravi in dodaja: "Zmeraj so bile izjeme, ki so popestrile in včasih tudi zagrenile izlet. Ampak jaz pravim, služba je služba, družba pa družba. In na teh izletih si si pač lahko malo več privoščil kot sicer. Samo zavedati se moraš, da boš moral nositi morebitne posledice."

Stvari, ki smo si jih šli pogledat, so nas zanimale. Navdušeni smo bili nad tem, da smo sploh šli na izlet in vse to videli. Upokojenka iz Šumija

Najbolj zanimivo pa se ji zdi, da so o dogajanju na izletih vedno več vedeli tisti, ki jih na njih sploh ni bilo. "Po izletu so bile zanje najbolj zanimive teme, kako se je kdo obnašal, kaj je delal ali pa, kako se je napil," se z nasmeškom spominja.

Njihov sindikat je pred osamosvojitvijo organiziral predvsem izlete po Sloveniji, ki so se ponavadi končali na eni od turističnih kmetij ali v gostilni, kjer so poskrbeli, da ljudje niso bili lačni ali žejni. "A tudi tu ni bilo tako, da bi se kar napili in obležali. Se je včasih zgodilo, da smo koga čakali, a ponavadi ne zato, ker bi bil tako pijan. Bolj zato, ker nam je bilo tako lepo, da je bilo potem kar težko oditi,“ še pravi in dodaja, da so se vedno dobro imeli. "Muzika je bila, tako da smo tudi zaplesali in kakšno zapeli."

Imeli smo se tako lepo, da je bilo kar težko iti domov, se spominja nekdanja Šumijeva uslužbenka.
Imeli smo se tako lepo, da je bilo kar težko iti domov, se spominja nekdanja Šumijeva uslužbenka. FOTO: 24ur.com

'Sindikalci' nostalgično v nekdanje republike

Podjetja oziroma sindikati, ki so v njih delovali, so sicer poleg Slovenije organizirali izlete tudi po širši domovini. "Obvezno je bilo v tistih časih obiskati Beograd, muzej 25. maja in grob bivšega predsednika, kakor tudi Brione,“ pojasnjujejo v Pošti Slovenije, ki je sicer nastala po osamosvojitvi, so pa še danes pri njih zaposleni delavci iz nekdanjega podjetja PTT, kjer so destinacije izbirali po predlogih članov sindikata. Priljubljene destinacije v Jugoslaviji so bile med drugim še Sarajevo, Beograd, Mostar in Kornati, nostalgija pa zaposlene v slovenskih podjetjih očitno daje še danes.

Glavna vsebina izleta se je srečati s sodelavci, nekaj novega spoznati in kaj lepega doživeti. Sandi Salkič, Petrol

V večini podjetij, na katere smo se obrnili, so nam potrdili, da se še vedno pogosto odpravijo v kraje bivše 'Juge'. Zaposleni v Merkurju so bili po besedah tiskovne predstavnice Katje Kozina celo tako navdušeni nad Sarajevom, da so tja odšli kar dvakrat. "Člani sindikata Merkur Group so si zelo dobro zapomnili tudi izlet v Črno goro, Makedonijo, Srbijo oziroma Beograd ter Bosno in Hercegovino. Eden lepših izletov je bilo tudi križarjenje po Kornatih,“ je povedala Kozinova. Tudi v Petrolu so nam povedali, da se pogosto odpravijo v katero od nekdanjih republik, poleg tega pa so najpogosteje potovali še v Italijo, na Madžarsko, letos v južno Nemčijo, na Češko in v Avstrijo.

V Mercatorju se letos pripravljajo na izlet najverjetneje v Švico, njihov sindikat pa je do zdaj poleg krajev po bivši Jugoslaviji organiziral še izlete po raznih koncih Italije – San Marino, Benetke, Neapelj, Rim, bili pa so tudi v Budimpešti, Pragi, Bratislavi in na Dunaju. Lek ni nobena izjema, kar se tiče sindikalnih izletov. Države nekdanje Jugoslavije so bile in so še danes glavna destinacija zaposlenih. "Letos imamo v načrtu še en daljši izlet v tujino in en izlet po Sloveniji. Lahko rečem, da so izleti ena od aktivnosti sindikata, ki je med člani najbolj zaželena,“ pravi predsednica njihovega sindikata Lidija Mihelčič.

Ena bolj obiskanih točk izletov uslužbencev slovenskih podjetij so Dedinje, kjer je tudi grob pokojnega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita.
Ena bolj obiskanih točk izletov uslužbencev slovenskih podjetij so Dedinje, kjer je tudi grob pokojnega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. FOTO: Reuters

Čeprav sindikalne izlete še vedno organizirajo, pa zagotovo ne več v takšnem obsegu in obliki kot nekoč. Ali če si sposodim besede Zorana Petroviča, predsednika Sindikata policistov Slovenije: Medsebojno druženje v tistem času je bilo neke vrste predhodnica "team buildinga“. Dandanes pa so sindikalni izleti drugačni, predvsem so to bolj motivacijski vikendi in pa izobraževanja.

Preberite še: Zaradi vojne ob razpadu Jugoslavije smo se Slovenci bali potovati na Hrvaško. Smo pa začeli odkrivati lepote Slovenije, na naš 'meni' pa sta prišli tudi Grčija in Turčija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kerlci
25. 06. 2011 22.52
Jaz si finančno že lahko privoščim dopust samo časovno več ne!
damirg@email.si
24. 06. 2011 23.47
danes imajo sindikati hiške na karibskih otokih, havajih, tuniziji...
b77
24. 06. 2011 18.03
vrnete avtomobile, mobitele, kavo čokolado in južno sadje, začnete vsi kuriti na drva in premog in vsem isto opremo v ceneno zidane hiše
STELA_
24. 06. 2011 10.41
ok, valda ne mormo imet sindikalnih prikolic tam kjer so bile.....a smo samostojna država al nismo????....to bi blo isto, kot če bi hoteli imet prikolce v Italiji al pa Grčiji....halo???:)
pipic
24. 06. 2011 09.17
Ne jamrajte saj se bomo nekoč vsi pridružili TITU,tam bo mir in blaginja in tudi tisti ki so okradli in še kradejo državo bodo moralili vse materijalne dobrine oustiti tu in se bres vsega pridružit nam navadnim smrtnikom,le da mirnega spanca ne bodo imeli..
tali?ni tom
24. 06. 2011 08.01
ja kaj zdej javkate, ko smo imel 91 možnost da nam bo res bolje smo šli iz dokaj dobrega v trd ameriški kapitalizem in pričakovali da bo bolje , in to nakladanje verjeli janezu ,kacinu in ostalim ki so pa točno vedeli kaj bo in da je konec sanj za rajo in začetek lagodnega življenja zanje ! mislim da je treba spet plebiscit izpeljat in nekak popravit izgubljeno 91 , ker je čist vseeno če sem recimo jaz demokratičen , pa nimam kaj za v usta dat ! zato je bolj mal manj demokracije in več ugodnosti tudi za male ljudi !
snupy1
24. 06. 2011 07.28
snupy1
24. 06. 2011 07.15
Adijo, sindikalne prikolice! Adijo marsikaj lepega
Django
24. 06. 2011 05.39
HALO Dodal bi nekaj kar zadeva recimo Slovenskih Toplic a kaj ko so vse tako oderuske da se jih vecina sploh nemore privoscit kot tudi Slovenskega morja ne da negovorimo o cistoci na Morju Beri Obalo recimo Ankaran jaz zastopim da je trava v vodi a vsako jutro bi jo lahko pospravili stran pa se ta ne naredijo da negovorimo o cenah
jejejejejojojiji
24. 06. 2011 00.25
Dodal bi še: veliko večje srce!!!
Nita11
23. 06. 2011 23.03
spremenili so se časi, spreminili so se tudi ljudje. Lahko nekdo gleda in reče v jugi je bilo lažje. Ja res je za tiste ljudi, za tiste generacije. Vsaka naslednja generacija je bolj pomehkužena. In me zanima kako bi sedanja generacija sprejela to Primer: Zbudiš se ob 5 zjutri, da si ob 6 v službi, delaš 8 ur, prideš domov, kjer te z partnerjem čaka izmenjava otrok, seveda ob tem še živino poštimaš, vrt-ah kje, njivo prekoplješ, preštihaš, posadiš, zalivaš, okolico dvorišča urejaš, kosiš travo, pereš perilo na roke, kosilo kuhano doma in ne razne restavracije, ob tem si delaš hišo in seveda sam pripomoreš veliko k tem, da prideš ceneje čež, da ne plačuješ delavcev. Avto, če ga imaš, če ne se pelješ s kolesom tudi 15 km. Tudi, če imaš avto, ga uporabljaš za daljše vožnje. Po zimi seveda avtobus ali se z sodelavcem zmeniš, ki je z tvojega kraja, da te vozi, seveda mu plačuješ. Ob prostem času greš kej "fušat", da bo hiša čimprej končana. A pa sekanje drv za kurjavo po zimi, pa polet nabiranje borovnic v gozdu (hobi najbrž)...Zvečer pa so še vedno z prijatelji vrgli karte. sedanj mladini se ne da hodit v osnovno šolo in se učit. Tako da ni bilo lahko, imeli so veliko več energije, volje za ustvarjanje, cilje in seveda veselje do življenja.
Jožajoža
23. 06. 2011 22.24
korintos23.06.2011, 11:02 več si dolžan, kot vreden. tako, da spadaš med te reveže, ki vas je 2 ,miliona.
Draža
23. 06. 2011 22.10
Reveži bodo še naprej hodili na hrvaško morje,premožni in bogati pa vsekakor na tropskih plažah in čisto morje po svetu.Vsak se zase bori.
tepee
23. 06. 2011 22.02
tudi letos ne bom mogel na dopust-po 20-ih letih.
Tone 12345
23. 06. 2011 20.51
Saj ne gre za titoizem gre za sedanjo lopovščino vsepovprek!!!Mal razmišljite
Tone 12345
23. 06. 2011 20.49
kaj ste jih pa poslušal ene par pohlepnežev ki so videli priliko za svoj žep!!
Tonček Balonček
23. 06. 2011 20.21
Miki 777, pa kakšen titoizem, ta tip je umrl več kot deset elt pred osamosvojitvijo in že prej akkšnih pet elt ni bil aktiven. In 20 let po osamosvojitvi pisati o sindikalnih prikolicah, ki niti življenske dobe nimajo tako dolgem, je skrajno smešno! Dejstvo je, da so anm Hrvatje ukradli zemljo in morje, klriv ej pa Pahor, to vedo tudi v RKC in bodo začeli zbirati podpise naj odstopi! Pa da nam država kupi nove prikolice. Ali pa Semolič! Kaj anj gremo na dopust na politične mitinge ter proslave? Tega še komunisti9 niso zahtevali? Na njihova romanja so hodili le današnji preroki in rešitelji, mi smo hodili pa na morje in v hribe, ne v Kumrovec in Jajce. Zdaj mi ne hodimo nikamor več, oni pa na Mavricius in Ameriko ter Avstralijo.
Tone 12345
23. 06. 2011 20.01
Ja se je kradlo tudi v soializmu!Sam tam so bili bolj kurji tatovi ki so iz firm lahko odnesli majnše stvari!tudi največji šmuglarji si niso takrat prisvojili več kot recimo avto sredjega razreda,kot sedaj, ko si vsevprek barabe jemljejo tudi po par 100mij eur in siromašijo vso populacijo in to par posameznikov!!!!
scipio
23. 06. 2011 18.30
HIPOKRATKA23.06.2011, 16:46 seveda, hipokratka, pa ne samo jadransko morje tja dol do barija, tudi vojvodina in maribor. in titovo jajce. in jovankin sisak. vse to je treba razdeliti in vse to mora biti naše, ker smo slovenci itak vedno bili tanarbolši jugoslovani.
Miki777-
23. 06. 2011 17.55
eh dajte že enkrat mir s tem titoizmom. Slovenijo se je kradlo na isti način kot zdaj - le da je denar šel v beograd, zdaj pa gre vse v ljubljano in od tam v bruselj... slovencem pa se je vsiljevala neka prosrbska nacionalistična politika že od vsega začetka.