Samostojni 20 let

38 milijonov ljudi (še) ne priznava Slovenije

Ljubljana, 06. 07. 2011 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tomaž Verdev
Komentarji
49

Kaj imajo skupnega 12-milijonski afriški Zimbabve, otočje Kiribati, ki leži med Avstralijo in Havaji, in himalajska kraljevina Butan? Bore malo, samo to, da nobena od naštetih držav (še) ni priznala Republike Slovenije.

Republiko Slovenijo priznava 186 držav od 198 držav, kolikor jih je trenutno na svetu. Letos so Slovenijo 27. aprila nazadnje priznali Komori, država v Indijskem oceanu s 690.948 prebivalci. Med nedavne tihomorske diplomatske osvojitve šteje tudi priznanje Mikronezije (24. marec, 108.004 prebivalci), državice Nauru s 13.287 prebivalci, ki nas je priznala 11. marca, medtem ko nas je Palau z 20.579 prebivalci priznal 18. februarja. Ekvatorialna Gvineja nas je s svojim priznanjem počastila na obletnico samostojnosti leta 2010.

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe se je 1. maja z ženo udeležil beatifikacije Janeza Pavla II. v Vatikanu.
Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe se je 1. maja z ženo udeležil beatifikacije Janeza Pavla II. v Vatikanu. FOTO: Reuters

Katere države pa Slovenije (še) niso priznale? Med večjimi državami in bolj obljudenimi suverenimi državami, ki ne priznavajo Slovenije, izstopajo tri afriške države: Zimbabve, Čad in Sierra Leone.

Mugabe ne sme do nas

Večini od 12.236.805 prebivalcev Zimbabveja je leta 2009 življenja ogrožala mnogo višja inflacija, kot smo jo nekoč poznali v Jugoslaviji, ki je naposled privedla do ukinitve nacionalne valute. Z železno roko mu vlada Robert Mugabe, poleg Mugabeja, inflacije, prehranske stiske pa državo pesti tudi kolera.

EU se je v primeru Zimbabveja za sankcije odločila zaradi zlorabe prava in človekovih pravic, nazadnje pa jih je obnovila februarja 2011. Njihov cilj je doseči sestop Roberta Mugabeja, ki ga mnogi krivijo za prosti pad gospodarstva države, ki ji vlada od leta 1980.

Politična in varnostna situacija je v Zimbabveju zelo negotova, zato ministrstvo za zunanje zadeve vsem slovenskim državljanom, ki v Zimbabveju nimajo nujnega opravka, tja odsvetuje potovati.  Predsednik Mugabe ne sme – verjetno pa tudi njegovi odposlanci ne – potovati v države članice Evropske unije, torej tudi v Slovenijo ne, lahko pa recimo obišče Vatikan, kot ga letos tudi je.

Nismo plačali za glas za nestalno članstvo v VS

Čad ima skoraj 10 milijonov prebivalcev, eno najrevnejših in najbolj korumpiranih držav sveta pa redno pretresajo politično nasilje in občasni poskusi državnih prevratov. Glede na rečeno se zdi najbolj verjetno, da se Slovenija ni odločila kupiti priznanja te države v zameno za njihov glas za naš nestalni sedež v Varnostnem svetu.

Priznanje le še vprašanje časa

Sierro Leone (6.005.250 prebivalcev) je v času našega osamosvajanja pretresala krvava državljanska vojna, ki se je formalno končala leta 2002.

Marca leta 1991 je uporniška vojska pod imenom Združena revolucionarna fronta (RUF), ki jo je iz Liberije podpiral Charles Taylor, vdrla na vzhod Sierra Leone. Uporniki so se financirali s t. i. krvavimi diamanti, ki so pse vojne hranili dolgih enajst let.

Z dragocenimi minerali in rudninami bogata država (titan, diamanti, zlato), kjer večina prebivalcev živi v revščini, še vedno okreva od posledic državljanske vojne.

Pohabljene žrtve državljanske vojne v Sierri Leone. Posebnost Združene revolucionarne fronte je bilo sekanje udov moškim, ženskam in otrokom, da le-ti ne bi bili sposobni prijeti za orožje ali izpirati diamante.
Pohabljene žrtve državljanske vojne v Sierri Leone. Posebnost Združene revolucionarne fronte je bilo sekanje udov moškim, ženskam in otrokom, da le-ti ne bi bili sposobni prijeti za orožje ali izpirati diamante. FOTO: Reuters

Trije voditelji Združene uporniške fronte in nekdanji voditelj Liberije Charles Taylor so se zaradi grozodejstev v državljanski  vojni znašli v Haagu, šele leta 2010 pa je Organizacija združenih narodov odpravila zadnje sankcije, rekoč, da je država ponovno vzpostavila nadzor nad svojim teritorijem. Priznanje Slovenije najbrž sledi v kratkem.

Etnično čista država, pa nikogar v Haagu

Svazi, najmanjša kontinentalna afriška država, ki nas ni priznala, pokriva približno toliko kvadratnih metrov površine kot Slovenija brez Prekmurja, leži pa med Južno Afriko in Mozambikom. Absolutno kraljevino BBC-jev Country Profile opisuje kot otok diktature, kjer je 26 odstotkov odraslih okuženih z virusom HIV. Kralj Mswati III. že od leta 1986 vztraja, da Svazi še ni zrel za večstrankarsko parlamentarno demokracijo, pri čemer ga podpirajo rojalisti, ki v njem vidijo močno združevalno silo, o demokraciji pa pravijo, da v državo vnaša razdor. Svazi je najbolj etnično homogena država v Afriki. Zna biti, da nas ne bodo nikoli priznali.

Kralj Mswati III. na vsakoletnem ''plesu trsja'' doma in na kraljevi poroki v Londonu. Kralj Svazija ima rad poroke, sicer ne bi imel 13 žena. Kdo bi imel ob trinajstih ženah še čas misliti na Slovenijo?
Kralj Mswati III. na vsakoletnem ''plesu trsja'' doma in na kraljevi poroki v Londonu. Kralj Svazija ima rad poroke, sicer ne bi imel 13 žena. Kdo bi imel ob trinajstih ženah še čas misliti na Slovenijo? FOTO: Reuters

Naša diplomacija premalo dela na priznanju

Sao Tome in Principe, gosto poseljena država s 193.413 prebivalci, ki jo sestavljata otoka Sao Tome in Principe (Sao Tome in Principe je s približno 1000 kvadratnih kilometrov površine druga najmanjša afriška država), leži v Gvinejskem zalivu ob zahodni obali ekvatorialne Afrike, nekako 300 kilometrov pred obalami Gabona. Vzrok za nepriznanje Slovenije s strani države, ki je nekoč v izvozu kakava prekašala mnogo večjo Slonokoščeno obalo, a se je nato odločila omejiti svojo odvisnost od izvoza sladkega blaga, se utegne skrivati v nestabilnosti in kratkem roku vlad, ki so v preteklosti vodile to po številu prebivalcev drugo najmanjšo afriško državo.

Prebivalci Sao Tome in Principa s posterjem Janeza Pavla II. Najbolj priljubljeni papež vseh časov je nekdanjo portugalsko kolonijo obiskal leta 1985.
Prebivalci Sao Tome in Principa s posterjem Janeza Pavla II. Najbolj priljubljeni papež vseh časov je nekdanjo portugalsko kolonijo obiskal leta 1985. FOTO: Reuters
Po drugi strani pa so v državi prve večstrankarske volitve izvedli istega leta, kot smo jih pri nas, a z že doseženo samostojnostjo (leta 1974 odcepitev od Portugalske, četrt stoletja je bila na oblasti osamosvojitvena stranka). Slovenci pojemo veliko na kakavu temelječih živil, zaradi česar je na mestu vprašanje, kaj slovenska zunanja politika v Bruslju, kjer ima Sao Tome in Principe blizu najboljših evropskih 'sladkalnic' svojo ambasado, dela na tem, da bi nas priznali.

V nas vidijo svoje separatiste

80 odstotkov od 5.670.544 prebivalcev Papue Nove Gvineje ima malo ali nič stika s pridobitvami modernega sveta. Številna plemena, živeča v izolirani notranjosti te ustavne monarhije, nimajo kaj dosti stika niti z drugimi plemeni, živečimi na teritoriju Papue Nove Gvineje, pa tudi če bi ga imela, bi se le stežka razumela med seboj, saj na drugem največjem otoku sveta govorijo kar 700 jezikov. Poleg tega, da pleme Slovencev živi zelo daleč, pa utegnejo oblasti v Port Moresbyju Slovenijo videti kot evropsko inačico Bougainvilla, separatističnega otoka, ki se je od Papue Nove Gvineje poskušal odcepiti leta 1990. Poskus odcepitve se je končal leta 1997 z 20.000 mrtvimi na obeh straneh. Brez neodvisnosti.

Prebivalci Bougainvillea so leta 1997 takole pozdravili prihod mirovnih enot, ki so bdele nad uresničevanjem premirja. Oborožen boj za samostojnost je trajal devet let.
Prebivalci Bougainvillea so leta 1997 takole pozdravili prihod mirovnih enot, ki so bdele nad uresničevanjem premirja. Oborožen boj za samostojnost je trajal devet let. FOTO: Reuters

Ne utegnejo misliti na nas

Salomonovi otoki, ki ležijo vzhodno od Papue Nove Gvineje, se še niso zares umirili od etničnega nasilja, ki je v državi izbruhnilo leta 1999. Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva na otoku poteka ''mednarodna vojaško-policijska intervencija, ki se je iz faze vzpostavitve miru v letu 2003 prevesila v fazo vzdrževanja varnosti, reda in miru''. Politična nestabilnost, tretiranje države kot varnostnega problema in posledično slaba gospodarska situacija utegnejo biti krive za to, da slovenska zunanja politika med svoje uspehe ne more prišteti tudi njihovega priznanja.

Zanemarili smo 'bruto srečo'

Dekleta v tradicionalni noši pred samostanom na strehi sveta.
Dekleta v tradicionalni noši pred samostanom na strehi sveta. FOTO: Reuters

V Aziji nas ne priznava budistična Kraljevina Butan, ki leži v himalajskem gorovju med Indijo in Kitajsko in je bila stoletja odrezana od sveta, država pa se je svetu začela po kapljicah odpirati šele leta 1970. Diplomatska neaktivnost in usmerjenost navznoter sta verjetno poglavitna razloga, zakaj država, v kateri so si namesto merjenja bruto družbenega proizvoda kot relevantno merilo blaginje omislili indeks bruto sreče, do danes ni priznala Republike Slovenije.

Krive premajhne hotelske kapacitete?

Prestolnica Grenade, St. George v sončnem zahodu.
Prestolnica Grenade, St. George v sončnem zahodu. FOTO: Reuters
Grenada na Karibih, ena največjih izvoznic muškatnega oreščka, prav tako ni priznala Slovenije. Na otoku je leta 1983 v državnem udaru prokomunistična vojska usmrtila socialističnega predsednika Mauricea Bishopa, podpornika gibanja neuvrščenih. Močnejša naslonitev na Kubo in Sovjetsko zvezo je leta 1989 privedla do invazije Združenih držav Amerike.
Invazijo so obsodili OZN in kraljica Elizabeta II., medtem ko je v Varnostnem svetu podobna resolucija propadla zaradi veta ZDA.

Po umiku oboroženih sil Združenih držav konec leta 1989 sledi obdobje miru. Med letoma 2000 in 2002 delovanje Komisije za resnico in spravo ponovno odpre stare rane. Ko naj bi bile te zaceljene, pa leta 2004 po štiridesetih letih otok zadene hurikan Ivan, ki je poškodoval 90 odstotkov vseh stavb na Grenadi. Že konec leta 2005 je obnovljenih 96 odstotkov vseh hotelskih sob (turizem predstavlja pomemben vir prihodkov države). Ker ima Grenada le 89.703 prebivalcev, utegne biti skoraj dva milijona Slovencev preveč za njihove turistične kapacitete.

Na Vanuatu nismo poslali tovora

Priznal nas ni niti Vanuatu, država s 243.204 prebivalci v južnem Pacifiškem oceanu, dom nadvse originalnega kulta tovora.

Avstralski vojak raztovarja pomoč za Vanuatu po ciklonu 2004.
Avstralski vojak raztovarja pomoč za Vanuatu po ciklonu 2004. FOTO: Reuters
Pripadniki kulta tovora z Vanuatuja verjamejo, da so jim predniki namenili materialne dobrine tehnološko razvitejših civilizacij, s kakršnimi so se srečali v 2. svetovni vojni. Dobrine naj bi bile dosegljive preko magijskih praks, ki temeljijo na imitaciji. Po koncu druge svetovne vojne so se na otočje z japonskimi in ameriškimi vojaki vred prenehali stekati tovori.
Tovrstno ravnanje naj bi zagotovilo, da se bodo dragoceni tovori in zaželene dobrine začele spet stekati k njim, namesto k zahodnjakom, ki so z ukano njihovih prednikov po krivici postali imetniki skoraj vseh materialnih dobrin.

Opazovalci so otočane spremljali pri gradnji improviziranih letaliških stez, sestavljanju radijskih in telefonskih aparatov in imitaciji kretenj, ki so jih poznali od vojaškega osebja, ki je upravljalo s to opremo.

Glede na to, da ima najstarejši kult te vrste, kult Johna Fruma, celo poslanca v parlamentu, morda velja iz Slovenije tja poslati kakšen tovor, ki bi znal bistveno povečati možnosti za njihovo priznanje naše neodvisnosti.

 Daleč od oči, daleč od srca

Kiribati so neodvisna otoška država v Pacifiku, ki jo sestavlja 33 atolov (poseljenih jih je 12), ležečih med Avstralijo in Havaji. Obstaja resna možnost, da nekaj od njegovih 105.432 prebivalcev ve, da Slovenija sploh obstaja, medtem ko je trditev, da se naša zunanja politika Tarawe zaveda na enak način kot recimo Bruslja ali Washingtona, povsem neverjetna.

Preveč zaposleni z gradnjo Noetove barke?

Shod v podporo Tuvaluju
Shod v podporo Tuvaluju FOTO: Reuters

Priznal nas ni niti Tuvalu, s skupaj 26 kvadratnimi kilometri površine tretja najmanjša država za Vatikanom, a se mu utegne to še maščevati, saj njegovim 10.991 prebivalcem zaradi napovedanega dviga morske gladine grozi neprostovoljna selitev na Novo Zelandijo.

Vse bi jih lahko sprejeli, če ne bi imela EU, predvsem pa Slovenija, take azilne politike, da lahko tudi Evropsko sodišče leta 2010 razsodi, da so imeli Nemci pravico leta 2005 dvema Iračanoma trajno odvzeti status begunca, ki sta ga uživala od leta 2002, z utemeljitvijo, da so se v državi ''trajno spremenile okoliščine'' v smislu, da nista več ogrožena.

Šalo in EU na stran, prav Tuvalu utegne biti naslednja država, ki bo priznala Republiko Slovenijo, saj bodo otočani v iskanju zaveznikov v boju proti klimatskim spremembam prisiljeni mobilizirali vse diplomatske resurse. Tudi Slovenija utegne priti prav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damoklej
22. 02. 2012 12.49
Precej večji problem kot nepriznanje nekaterih "manj pomembnih" držav je vizna politika nekaterih večjih, ki so nas že zdavnaj priznale. Recimo JAR je odpravila vizume za turistično potovanje šele za svetovno prvenstvo v nogometu, Turčija (za katero kot Jugoslovani nismo rabili vizumov!) za košarko, namibija kot eden biserov turizma zahteva vizo, da ne omenjam Botswano, Zambijo, ki so mimogrede poleg JAR res vredne turističnega obiska. Za državljane Češke recimo viza ni potrebna, pa smo vsi v EU!!!
3najs-t
18. 10. 2011 14.36
+1
Men se pa zdi fajn članek. Verjetno večina tukaj tega prej ni vedela, tudi jaz ne.
Aljooo
09. 07. 2011 14.47
@Martian se popolnoma strinjam. Sicer pa nepriznavanje ni ne strateško ne gospodarsko pomembno, gre za neproduktivno lobiranje. Torej članek za rubriko Frendi in flirt ;))
tsdafsdfsfgjhtz
07. 07. 2011 14.42
+1
LAhko bi vsaj seznam naredil, ne pa da jih iščem v textu.
vsevid
06. 07. 2011 22.43
+0
NIČ posebnega saj TUDI JAZ ne priznam SL. V TEJ OBLIKI.
Ca6e
06. 07. 2011 17.36
+2
Kaj pišete o državah k se ljudem niti ne sanja kje so! Napište rajši seznam držav ki so nas priznale, celoten seznam mislim, takrat bo parim iz tega foruma jasno malo več in koga naj zagovarjajo! Je še veliko držav ki sodijo v sam vrh svetovnega gospodarstva! Seveda TITO je znal slovencem vzet in dati srbom in hrvatom, no pa afričanom in arabcem!
Tonček Balonček
06. 07. 2011 13.04
Martian, seveda imaš prav, on je pač znal, če je kam poslal vojskop, recimo OZN čete, so to tudi plačali. In če je kam odpotoval, so potem šibali biznisi, smo imeli nosilce projektov, danes so našpi ljudje le še pod pod izvajalci, polagalci podov dobesedno. Včasih smo orožje izvažali, zdaj ga pa le še kupujemo.
dannyer
06. 07. 2011 12.26
ne bi se sekiral prvič niso pomene države so zgolj države 3 svet , pomene so nas priznale tako da se res ne splača obremenjevati z tem
Martian
06. 07. 2011 12.23
Tonček Balonček06.07.2011, 12:180 Moti te, če američani dajejo nam denar, --- od kje tebi,da mene moti?men bi blo fajn,če bi še naprej dajali dnar...sej skoz pravim....Tito je vsaj vedel kako iz velesil izcuzat denar...
Uporabnik113189
06. 07. 2011 12.23
Tonček Balonček06.07.2011, 12:19 bereš mi misli..
Tonček Balonček
06. 07. 2011 12.19
Morda je pa bolje za nas (in za njih), ČE SE NE POZNAMO! Poklejte kako bi bolje živeli, če ne bi poznali Grčije, Afganistana in Irske, ali pa bi jih poznali le iz časopisov in telefizije.
Tonček Balonček
06. 07. 2011 12.18
Očitno raje vidiš današnje ačsde, ko nam ga jemljejo, denar namreč! Moti te, če američani dajejo nam denar, še bolj pa, če ga mi dajemo Grkom in Ircem. Pa kaj bi rad pravzaprav?
Martian
06. 07. 2011 12.11
eljaske seveda v Afriki vsi vedo za Jugoslavijo.....Američani so tolk dnara Jugi dajal...da ga je Tito lohk še v Afriko nosil in se na račun ameriških davkoplačevalcev delal dobrodelneža..
eljaske
06. 07. 2011 12.03
ZA YUGOSLAVIJO,SO VSI VEDEL IN POZNAL,SEM BIL LANI NA ĐERBI V TUNIZU,SEM REKEL,DA SEM IZ SLOVENIJE,SO SAMO DEBELO GLEDAL,IN MI REKLI DA JE TO BIVŠA SOVJETSKA DRŽAVA,SEM REKEL NE TITO YUGOSLAVIJA,SO TAKOJ VEDEL!!
meowrawr
06. 07. 2011 11.37
major1
06. 07. 2011 11.12
Sploh vedo, da je zraven njih še kdo na zemlji?
Trust35
06. 07. 2011 10.53
P.s. koliko Slovencev pa ve kje je npr. Tuvalu? To kar je Tuvalu za Slovence,je Slovenjija Za Evropejce. Smo majhni in nepomembni,zato res ni nic cudnega ce nas ne poznajo.
Tonček Balonček
06. 07. 2011 10.51
Baje da nas tista plemena ob pritokih Amazonke in Orinoka tudi še niso priznali, pa grmičarji (Sani, Kungi, Bušmani ) v južni Angoli , Bocvani , Mozambiku , Namibiji in Lesotu tudi ne! Kaj pa zdaj? Kakšno delegacijo bi morali poslati tja.
Trust35
06. 07. 2011 10.34
60% EvrOpejcev ne ve kaj in kje je Slovenija (vir Eurostat 2010) !
Hilarij71
06. 07. 2011 10.29
Hehehe: so pa skoraj, ampak res čisto skoraj vse te banana države in otoki z 5 km2 površine in 300 prebivalci (s kozami vred) - priznale kvazi narko-državo Kosovo. Samo par dolarčkov jim je treba poslati, tako kot so jim to poslali Albanci, pa bo.