Golf

Marko Štirn vs. Louis Oosthuizen

Fontana, 27. 07. 2010 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.K. foto: PGA Fontana, M.K.
Komentarji
0

Slovenci žal nimamo golfistov, ki bi mešali štrene na najvišjih turnirjih. toda to pomeni, da pri nas ni posameznikov, ki so že prekrižali palice z najboljšimi na svetu. Eden izmed njih je Marko Štirn.

»Lani me je poslovni partner, Andreas, ki zastopa TORO povabil na PRO-AM turnir na igrišče Fontana pri Dunaju. Trem amaterjem se nam je pridružil kot PRO, 26-letni Louis Oosthuizen, Južnoafričan. Sproščen, nasmejan, pripravljen na pogovor. S strežnikom sta prišla, da si s turnirji na European Touru utirata pot v vrh svetovnega golfa. Opazoval sem ga pri ritualih pred udarci, med udarci z lesovi in železi. Prava poezija natančnosti, zbranosti in tehnike zamahov. Zato ni nič presenetljivega, da je z letošnjo zmago na OPEN na igrišču St. Andrews zablestel in prepričljivo, po štirih dnevih, s sedmimi udarci prednosti, zmagal,« nam je opisal zmagovalca Marko Štirn, direktor golf igrišča Diners Club Ljubljana.

Marko Štirn v družbi zmagovalca turnirja v St. Andrewsu.
Marko Štirn v družbi zmagovalca turnirja v St. Andrewsu. FOTO:

Marko je diplomiral na Fakulteti za šport z diplomsko nalogo na temo golfa. Le – ta se ga je »dotaknil« pred 19 leti v okolici Katmanduja, kamor je vodil trekinge pod Anapurno.

»Ko smo se s kolesi vozili po Katmanduju, smo se pripeljali do enega tamkajšnjih igrišč in tam nam je ameriški marinec poklonil uro spoznavanja z golfom. A do pravega preskoka je prišlo, ko sem leta 1995 potoval po Avstraliji in Novi Zelandiji. Ustavil sem se pri jezeru Taupo. Zaradi ribičije, a sem tam videl, kako turisti z mat na robu jezera udarjajo žogice na 128 metrov oddaljeno plavajočo zelenico na vodi. Za 10 dolarjev si dobil ravno toliko žogic in če si zadel ta veliko luknjo si dobil nagrado, pa za manjšo tudi. Tisti, ki bi zadeli pravo golf luknjo na plavajoči zelenici, bi si zaslužil 10 tisoč dolarjev pa še osebni avtomobil bi mu podarili. Seveda sem poskusil in se navdušil. Ko sem se vrnil domov v Kranj, sem šel do prijatelja, Matjaža Kuharja – Kukija. Skupaj sva odšla do slovenskega Jack Nicklausa, Rafaela Jermana, prvega slovenska PRO učitelja golfa. Hitro sva imela oba dovoljenje za igro, marca sva že igrala prvi turnir na igrišču v Lipici. Rafka bom avgusta, ko bo na našem igrišču v Smledniku golfsko vrvenje, posebej povabil, žal ne bom mogel Matjaža, ki počiva na nakelskem pokopališču,« dodaja Marko Štirn.

Človek, ki je takoj po diplomi začel sanjati in uresničevati sanje o svojem golf igrišču, osamljenega »Orla«, ki je vse življenje znal prisluhniti notranjemu glasu in ki je znal navdušiti za golf tudi oba sinova.

»Žan Luka, dobre tri leta je bil star, ko sem ga skozi igro začel navajati na golf, danes je star 13 let, sam prihaja na treninge. Mlajši Patrick, ki je bil star 9 let, sledi starejšemu bratu,« dodaja Kranjčan in tisti Slovenec, ki je na turnirju PRO-AM na Fontani dvakrat udaril z lesom 1 dlje kot letošnji zmagovalec Oosthuizen. Njegovo polno ime je Lodewicus Theodorus, rojen 19. oktobra 1982, visok 1.78 m in težak 72 kg. Z golfom je začel v fundaciji Ernija Elsa in leta 2002 odšel med profesionalne igralce.

Z letošnjim turnirjem Open na igrišču St. Androws je povezan tudi Gorazd Nastran, univ. dipl. ing. agronomije, direktor podjetja Green Consulting, ki se že 21 let ukvarja neposredno z golf igrišči. Znanje si je kopičil kot član in vodilni v evropskem združenju vzdrževalcev golf igrišč FEGGA, pa domačem združenju, ki ga vodi od leta 1998.
»Ponosen sem, da sem bil prvi Slovenec, ki sem lahko delal na pripravi igrišča v Augusti za USA Open leta 2002, dvakrat pa tudi za angleški Open. Nazadnje ta mesec v St. Andrewsu, kjer sem se srečeval z vsemi najboljšimi igralci, in z njimi pregledoval igrišče. Od Roryja Mcllroya, Paula Caseya do Alvaresa Quirosa in drugimi,« pove za Golfportal Gorazd Nastran, ki je med drugim tudi zatravil golf igrišče Diners Club Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.