Korona

Svet staršev predlaga spremljanje pouka preko videokonferenc

Ljubljana, 14. 07. 2020 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
68

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so prepričani, da bi moral biti pouk na daljavo v novem šolskem letu skrajna možnost. A če bi se to zgodilo, je treba razmisliti o ustrezni organizaciji, pravijo. Učenci, ki ne bi bili v šoli, bi lahko pouk spremljali preko videokonference ali pa bi se polovica otrok zbrala kje drugje, npr. na podružnični šoli, predlagajo.

Čeprav so počitnice v polnem teku, pa številni, tudi zaradi vse slabše epidemiološke slike, razmišljajo, kaj bo prinesla jesen, predvsem na področju šolanja. Šolska ministrica Simona Kustec je sicer že v začetku julija pojasnila, da bo potek šolanja odvisen zgolj od epidemiološke slike konec avgusta, se pa na ministrstvu že pripravljajo na štiri možne scenarije, kako naj bi šolanje potekalo v prihajajočem šolskem letu.

Po predstavitvi vseh scenarijev je največ polemik sprožil drugi model, po katerem naj bi se učenci od prvega do petega razreda osnovne šole vrnili v učilnice, pouk pa bi potekal le v eni učilnici. Učenci od šestega do devetega razreda osnovne šole pa bi se šolali na daljavo. Scenarij za srednje šole predvideva, da bi polovica dijakov, denimo prvega in drugega letnika, obiskovala pouk v razredu dva tedna, dijaki tretjega in četrtega letnika pa bi se šolali doma. Po dveh tednih bi se skupini zamenjali.

In medtem ko so strokovni delavci mariborske Prve gimnazije proti omenjenemu scenariju podpisali tudi peticijo, ki se ji je pridružil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), pa so v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS) na pristojno ministrstvo in Zavod RS za šolstvo raje poslali dopis, v katerem ponujajo predloge, kako pouk na daljavo, če bo to potrebno, ustrezno organizirati.

Kako bo potekalo šolanje jeseni, še ni jasno.
Kako bo potekalo šolanje jeseni, še ni jasno. FOTO: iStock

Po njihovem mnenju naj bi bil pouk na daljavo skrajna možnost, ko zaradi zdravstvenih razmer pouk v šoli za vse učence ne bi bil dovolj varen. "Predvsem nas zanima, kakšne so možnosti za kombinirano poučevanje v smislu en teden v šoli, en teden na daljavo; ali npr. 2 dni v tednu v šoli, 3 dni izobraževanje na daljavo tako, da bi polovica učencev, ki ne bi bila pri pouku v šoli, lahko spremljala pouk preko videokonference (oziroma si ogledala posnetek pozneje, ker verjetno sledenje urniku po video povezavi ne bi bilo možno za vse."

V takem primeru, poudarjajo, ne bi bilo potrebe po dvojnem številu učiteljev, bi pa bil problem varstva mlajših otrok, menijo. "Različica tega načina bi bila, da bi se polovica otrok zbrala drugje, na primer na podružnični šoli v kraju bivanja ali drugem primernem prostoru (sodelovanje lokalne skupnosti). Morda bi bil tak način primeren za manjše kraje, kjer je možnost prenosa okužbe majhna. Učenci vozači bi tako kljub verjetni odpovedi javnega prevoza do centralne šole z dodatnim učiteljem ali z ustrezno tehnologijo lahko sledili pouku na bližnji podružnici," predlagajo v ZASSS. 

Bodo šolarji jeseni prestopili šolski prag?
Bodo šolarji jeseni prestopili šolski prag? FOTO: Aljoša Kravanja

Če bo treba pouk (delno) izvajati na daljavo, naj bo ustrezno prilagojen, še opozarjajo. "Navedene teme zadnja okrožnica MIZŠ šolam z dne 6. 7. 2020 ne vsebuje, vendar pa so prejšnje okrožnice obravnavale različne usmeritve za izvedbo pouka na daljavo, ki bodo, kot razumemo, v veljavi tudi v prihodnje, če bi bilo to potrebno. Ne glede na navedeno, bi v tem dokumentu znova izpostavili nekaj pričakovanj in razmislekov v zvezi s prilagajanjem pouka pri izvedbi na daljavo," so navedli in izpostavili, da je živi stik med učiteljem in učenci nenadomestljiv, v primeru pouka na daljavo pa naj bo prisoten vsaj občasni video stik. "Zgolj pisno posredovanje navodil, kje najti učno snov in katere naloge je treba opraviti, se je izkazalo kot neprimerno," so prepričani.

Pri pouku na daljavo je s stališča učenca poleg omejitve kanalov za spremljanje pouka pomembna tudi organizacija snovi, so prepričani v ZASSS. "S tega stališča bi bila morda dobrodošla priprava ene spletne vstopne točke z dnevnim urnikom, tako da bodo učenci sistematično vodeni skozi potrebne dnevne učne aktivnosti, kar bi podprlo oziroma omogočalo njihovo samostojno učenje, saj večina še nima razvitih ustreznih spretnosti samoregulacije za zelo uspešno samostojno izobraževanje na daljavo. Predlagamo, da se urnik (na predmetni stopnji) v primeru izobraževanja na daljavo prilagodi tako, da se v enem dnevu izvede manj predmetov. Predmete, ki obsegajo do tri ure na teden, bi lahko izvajali zgoščeno npr. enkrat na teden ali na dva tedna (zlasti pri predmetu, ki obsega 1 uro na teden). To bi učencem in učiteljem omogočilo boljše osredotočanje na učno snov." 

Zvezo aktivov svetov staršev Slovenija zanima še, ali so v pripravi konkretni napotki učiteljem: kako, koliko in katero snov v primeru pouka na daljavo obravnavati oziroma opustiti? "Bi bilo morda smiselno pri določeni učni snovi povezati učence v učne time? Skupine 3 do 5 učencev bi skupaj izvajale pripravo različnih šolskih nalog. S tem bi povečali sodelovanje med učenci, ki se je izkazalo kot šibka točka preteklega pouka na daljavo, morda pa bi razbremenili tudi učitelje, saj bi sem jim ustrezno zmanjšalo število nalog za pregledovanje in bi jih ostalo več časa za podajanje povratnih informacij," še menijo.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.11
-1
Dej ne bluzi maturant
slovenec39
15. 07. 2020 12.52
brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.56
Moti me, da sebe postavljas v nek drug polozaj kot ostale. Kljub temu, da ste sli prvi v sole, v srednji celo edini. Vsem je bilo tezko. In dobro ste se odrezali! In prihodnost ni roznata. Se bo tezko! Za vse! Ne samo zate.
slovenec39
15. 07. 2020 13.00
kot kaze nisi razumel pointa, hočem samo reči da delo od doma za vecino ni nekaj tezkega
brat od Pepeta
15. 07. 2020 13.03
+1
Ja ja saj te stekam. Mal sem nadr kan. Drugace se strinjam. Folk naj vam neha tezit in se kregat med sabo, ampak naj vam pomagajo, da bo za vas najbolje. Ucence, dijake, studente.
slovenec39
15. 07. 2020 11.42
+1
mene pouk na daljavo ni pretirano motu, zdi se mi, da bi se lahko vsi od 6 mogoče 7 razreda dalje šolali od doma brez večjega problema (sam kot dodatna info sem maturant tako, da sem imel, od tistih, ki so se solali od doma, tezko, ce ne najtezjo situacijo).
VF
15. 07. 2020 10.32
+2
Šolanje na daljavo bi moglo biti kot totalna skrajna možnost, samo v primeru, da se koronavirus spremeni v totalno smrtnega
RamzesII
14. 07. 2020 16.58
+1
"Učenci vozači bi tako kljub verjetni odpovedi javnega prevoza do centralne šole z dodatnim učiteljem ali z ustrezno tehnologijo lahko sledili pouku na bližnji podružnici," Koliko šol pa ima podružnico, te niso nujno v bližini, če bi bile, bi taki otroci že sicer hodili tja, ne pa na oddaljeno centralno šolo. Razen če postane 'podružnica' vsaka šola, ki je bližje, pa smo spet, zakaj otroci sicer ne obiskujejo bližje šole, temveč oddaljeno.
VF
15. 07. 2020 10.31
+0
Podružnične šole običajno nimajo cele devetletke. NAša jo ima do petega razreda. Naš gre sedaj v šestega v 8 km oddaljeno mesto. Ki pa bo polno zasedena, ima po en razred za vsako stopnjo.
VF
15. 07. 2020 10.31
Podružnična šola bo polno zasedena s 1-5- razredom
RamzesII
14. 07. 2020 16.54
-3
"ali pa bi se polovica otrok zbrala kje drugje, npr. na podružnični šoli, predlagajo" Otroci s podružnične šole pa bi bili kje? Tako pa res ne gre.
RamzesII
14. 07. 2020 16.53
+1
"V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so prepričani, da bi moral biti pouk na daljavo v novem šolskem letu skrajna možnost." To je nasprotno od tistega zapisanega v naslovu.
brat od Pepeta
14. 07. 2020 12.47
-5
Stevilka po moje si bila bolj ti prelena, da bi se v soli kaj naucila, pa to sedaj tukaj demonstriras..
brat od Pepeta
14. 07. 2020 12.44
-10
Caki ti stevilka. Kaksna je to situacija? Mali sedi za compom? Uciteljica se nekaj sprdne, vmes je mama? Aha svojega otroka pazi istocasno? Kako to? Ja a ni v sluzbi? Naj gre pa v solo, pa ima iz sole videokonferenco.
85391
14. 07. 2020 12.47
+9
Kaj ti ni jasno Pepe!! Če bodo šole zaprte, bo zaprt tudi vrtec!! A bi imel ti majhne otroke kar same doma cel dan al kaj??
brat od Pepeta
14. 07. 2020 12.56
-3
Stevilka malo brskaj. Glede na to, da drugim pamet solis kako naj brskamo. Sole in vrtci bodo v kompletu zaprti, ce se bo spet kompletno vse ustavilo, ce ne pa ne. Prioriteta so prva triada in ucenci od 1r do 5. razreda. V vrtcih pa se lazje zagotovijo ukrepe distance itd. Daj razlozi koliko takih sotorov bi morali postavit za eno ljubljansko osnovno solo, da bi lahko izvajali vse ukrepe??? Blebetas nekaj na pamet, pa sploh ne razumes okoliscin..
85391
14. 07. 2020 12.44
+2
Drugace naj pa razpustijo vse skup, šole naj se zaprejo, učitelji lepo na trg dela kot vsi ostali in naj se znajdejo sami! Pol bodo pa hitro našli načine in zaceli ponujat alternativne variante šolanja, zunanje učilnice itd.
nemo1
14. 07. 2020 12.42
-4
Seveda lahko!
nemo1
14. 07. 2020 12.42
-4
Ma kakšna skrajna možnost, obvezno na daljavo dokler ta vrag razsaja
85391
14. 07. 2020 12.38
+15
Šole bi morale tudi pomislit, da pri pouku od doma niso samo šolarji doma, ampak tudi vrtčevski otroci, ki ne morejo bit kar tiho in na miru, ko se učiteljicam sprdne. In če je ena mama, ki mora razlagat snov in špilat učiteljico, ne more zraven efektivno pazit še na živahnega 2 letnika, ki vmes po stanovanju leze brez nadzora. Odložit ga in mislit, da bo kar tiho in na miru 4h na dan po tamalem, je pa tudi utopija.
brat od Pepeta
14. 07. 2020 12.37
-2
Vecina ne steka, da gre za logicno uganko. Bolj kot se bodo ukrepi zaostrovali, manj moznosti je, da v solah zagotovijo te ukrepe.
brat od Pepeta
14. 07. 2020 12.35
-1
Sami strokovnjaki. Eni bi otroke kar ven poslali se ucit. V kao naravo. To bi res bilo nekaj izjemnega! Marca bi se vrnili zelo utrjeni. Vsaj to!
85391
14. 07. 2020 12.40
-1
In kaj je s tem narobe?? Mal pogooglaj koliko je tega v tujini in koliko raziskav o tem, da se to zelo obnese!! Ampak če si slovenski učitelj boš itak rekel, da je to nemogoče, ker se tebi ne da iz okvirjev stopit!
brat od Pepeta
14. 07. 2020 12.45
-4
Dej stevilka. Bluzis in nabijas tle neke predloge, ki si jih slisala na srecanju mamic al kaj?? Kaj ti ves kako se v tujini ucijo od kje? Kje poteka pouk v naravi? Me prav zanima kako itd
Herman71
14. 07. 2020 12.34
+8
Mali razredi v šolo ostali pa ste lahko doma. Itak se spoznate na tehniko bolj kot pa odrasli
SabinaZ
14. 07. 2020 13.20
+2
Saj ni samo tehnologija za prodobivanje znaja je potrebno še marsikaj drugega. Očitno ti ni prav jasno kako so se učenci šolali od doma od sredine marca pa do konca maja.
85391
14. 07. 2020 12.28
+11
V vsaki občini je dovolj zelenih površin. Vsaka vaška veselica poskrbi, da so zunaj tudi v primeru dezja in ni problema postavit gasilske klopi in da vsi žrejo in pijejo pod plahto. Torej ne bi smelo biti tak problem tudi vsaki občini priskrbet material za pouk na prostem. Ne rabijo komplicirat! Tisti, ki pa bi kompliciral, naj pa bodo doma in naj od doma delajo.
85391
14. 07. 2020 12.24
+8
Naj pouk poteka zunaj!! V tujini je ogromno že uveljavljenih konceptov šolanja na prostem, v gozdu, parku itd. Slovenija ima idealne pogoje za razgibane koncepte pouka na prostem pa nobena učiteljica tega ne izkoristi, ker so prelene, da bi razmišljale izven okvirjev. Pa ne mi o tem, da se ne da!!
SabinaZ
14. 07. 2020 13.18
+5
No je marsikatere učitelica bi to izkoristila, in tudi so ko je bila 1.tirada u šoli pa je bilo pol razreda skupaj. Pri nas je težava organiziranost in zakonodaja. Učitelj ne sme it ven z več kot 14 učenci na enkrat. Razredi pa do po 28 učencev. Torej kaj naj naredi učitelj?
VF
15. 07. 2020 10.35
Ja to bi bilo super, pouk zunaj. Veliko bolj privlačno bi bilo. Problem je samo ob nalivih in mrazu, morda pa ni problem, se bodo bolj utrdili.
rzui
14. 07. 2020 12.09
+12
v šolo tudi mi smo imeli gripo
Elendil
14. 07. 2020 11.58
+29
To, da so en teden v šoli, drugi teden ba daljavo je totalna bedarija. Naj bodo v šoli, če bo epidemiološka slika ugodna ali pa doma, če bo neugodna. To mešanje izniči ukrepe. Kot da tisti teden, ko so v šoli ne morejo fasat virusa. Enako sorojenci. Eden je v šoli in čudežno ne more okužit ostalega doma. Ali eno, ali drugo, ne pa to mešanje.
dCepek
14. 07. 2020 11.49
+19
Zakaj se spet s to pokvarjeno idejo šolanja na daljavo ukvarjate? Vsi morajo v šolo in pika. Konec debate. Če pa kdo zboli pa pač razred v karanteno?