Korona

Ravnatelji zaskrbljeni: V primeru izbruha virusa v šoli bomo odgovorni mi

Brdo pri Kranju, 18. 08. 2020 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ravnatelji osnovnih in srednjih šol so prejeli publikacijo s priporočili za izvajanje pouka glede na posamezni model, ki se prilagaja epidemiološki situaciji. Priporočila so nastala v sodelovanju z ravnatelji, a nekateri vseeno opozarjajo, da vsa niso izvedljiva. Kot pravijo, v šolah ohranjanje metra in pol razdalje ne pride v poštev, precej je tudi predmetov, ki zahtevajo mešanje in združevanje oddelkov. Skrbi jih tudi izvajanje šolske prehrane in avtobusnih prevozov.

Ravnatelji, ki upajo, da bo obveljalo, da s 1. septembrom v šole pridejo vsi učenci in dijaki, se v teh dneh pripravljajo na različne scenarije izvajanja pouka. Medtem ko so nekateri izpostavili, da pri izvajanju navodil in priporočil ne bo težav ter da so jih vajeni že iz zaključka minulega šolskega leta, pa drugi opozarjajo na nekatere probleme, denimo pri prevozih v šolo in pri mešanju skupin za izbirne predmete.

Kot je ocenil ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar, je model, po katerem se otroci ob nekaterih priporočilih in omejitvah vračajo v šole, sprejemljiv. "Morda bodo zaradi tega trpele nekatere izbirne vsebine, ampak temu se lahko prilagodimo," je povedal. Po njegov besedah bi morda kakšne dodatne usmeritve potrebovali še glede poteka športne vzgoje in šolske prehrane, saj je v šolah z manjšimi jedilnicami težko izpolnjevati priporočila.

Direktor Šolskega centra Škofja Loka Martin Pivk je poudaril, da so bila priporočila napisana v sodelovanju z ravnatelji, zato so taka, da jih je možno spraviti v življenje. "Seveda pa ima vsaka šola svoje specifike in se mora glede na te prilagoditi," je dejal. Po njegovih besedah je tako tudi v njihovem šolskem centru.

Nekateri ravnatelji opozarjajo na težave pri izvajanju priporočil.
Nekateri ravnatelji opozarjajo na težave pri izvajanju priporočil. FOTO: Shutterstock

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je pojasnil, da so priporočila zelo konkretna. Tako denimo pri izvedbi prireditve na šoli odsvetujejo mešanje učencev, pri starejših učencih in dijakih pa so v tem primeru potrebne maske in ohranjanje razdalje metra in pol. Pri prihajanju v šole je pri dijakih potrebna uporaba zaščitnih mask.

Šole naj bi imele določene tudi sanitarije za oddelke, zato da je po šolskih protokolih možno slediti, kje in na kakšen način se gibljejo učenci. Odsvetujejo gibanje na hodnikih in seljenje iz učilnice v učilnico, ker bi se tam dijaki in učenci med seboj mešali. Je pa možen pouk v specializiranih učilnicah, vendar pod pogojem, da se prostor razkuži, ko se skupina zamenja.

Tudi za pouk športne vzgoje so pripravljene usmeritve, da se učenci iz več razredov med seboj ne mešajo, je pojasnil Logaj. Pri izbirnih predmetih pa je možno vzpostaviti skupine iz več oddelkov, vendar pod pogoji in omejitvami, ki zahtevajo zelo natančno evidentiranje učencev in usmerjeno gibanje po šoli, da ni spontanega mešanja učencev in dijakov med seboj ter da se v čim večji meri zagotovi izvajanje programa in hkrati spoštovanja ukrepov za varno izvajanje pouka.

Logaj je prepričan, da so priporočila pripravljena na življenjski način. "Izdelana so tako, da jih je možno implementirati v vsaki šoli," je poudaril. Po njegovih besedah gre za priporočila in ne za navodila ter da če v neki šoli ni mogoče organizirati pouka na določen način, potem se pač temu prilagodi. Torej, če ima denimo neka šola samo ene sanitarije, potem seveda vsi učenci uporabljajo iste.

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ocenila, da so priporočila življenjska in izvedljiva, tudi že na podlagi obstoječih izkušenj v preteklem šolskem letu. "Če se bo izkazalo, da bo imela kakšna šola težave z izvajanjem teh priporočil, pa bomo to individualno z njo reševali," je pojasnila.

Da priporočila še vedno niso življenjska, pa je prepričan predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan. Kot je poudaril, v šolah ohranjanje metra in pol razdalje ne pride v poštev. Prav tako je opozoril, da je precej predmetov, ki zahtevajo mešanje in združevanje oddelkov, kot so izbirni predmeti, jutranje varstvo, podaljšano bivanje in športni predmeti, kar predstavlja skoraj tretjino predmetnika.

Hkrati je izpostavil problem izvajanja šolske prehrane in avtobusnih prevozov, kjer so po njegovem mnenju zahteve Nacionalnega inštituta za javno zdravje preostre, da bi se jih šole lahko držale. Pri tem se Pečan boji, da bi bili v primeru izbruha virusa v njihovi šoli za to lahko hitro odgovorni ravnatelji, ker se vseh priporočil ne bi mogli držati.

Predstavniki staršev zadovoljni 

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije pa so zadovoljni z napovedjo ministrice za izobraževanje o vrnitvi v šolo. Takšna napoved je skladna z željami večine staršev in učencev, pravi predsednik zveze Anton Meden. Ob tem je spomnil, da so v zvezi že julija pozvali, naj se pouk v čim večji možni meri izvaja v šoli. Zdaj upajo le, da se epidemiološka slika ne bo poslabšala in da bo napovedani način izobraževanja zdržal celo šolsko leto.

Ministrstvo je skupaj z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) za vrtce in šole sicer pripravilo tudi publikacijo s štirimi možnimi modeli šolanja v novem šolskem letu ter navodila in ukrepe, ki bi veljali pri vsakem modelu. Za zdaj je predviden t. i. B model, po katerem se v šole ob upoštevanju ukrepov vrnejo vsi učenci in dijaki. Meden pravi, da publikacije še ni uspel prebrati. "Glede na seznam sodelujočih institucij in posameznikov pa verjamem, da so priporočila dobra", pravi. Bodo pa o tem morali več povedati ravnatelji, zagotovo bo samo primernost pokazala tudi praksa, dodaja.

V zvezi aktivov svetov staršev so sicer pred časom odgovorne pozvali, naj najdejo rešitev za pouk in varstvo za učence predvsem nižjih razredov, ki jim bo NIJZ odredil 14-dnevno karanteno zaradi stika z okuženimi. Kot pravi Meden, so za zdaj z ministrstva dobili odgovor z zagotovilom, da bodo med drugim tudi njihova izhodišča pomembno vodilo pri pripravah za novo šolsko leto. "Zavedamo se, da pogled staršev ni edini, je pa pomemben, in pomembno je, da so odločevalci z njim pravočasno seznanjeni," je še dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
20. 08. 2020 10.10
Kaj se sekirate, ravnatelji, itak boste našli način prevaliti odgovornost na starše (glej izjave). Čeprav edini (ne)odgovoren v tej histeriji je tisti, ki po nepotrebnem pretirava z ukrepi, medtem pa ne poskrbi o zaščiti ranljivih skupin (ki jim, mimogrede, tudi prepih škoduje).
mojstermiha144
19. 08. 2020 15.27
+2
nej majo tamali se mau pucitnc sej se nobenmu ne mudi nazaj u solo pa u sluzbo. Nej drzava razdeli dnar sej ga majo prevec
Haloo
18. 08. 2020 21.57
+1
VSI OTROCI V ŠOLO TO JE NJIHOVA PRAVICA
hiphopa
18. 08. 2020 21.53
-5
Za 5 jurčkov odgovarjam tudi jaz
IS58
20. 08. 2020 14.04
-1
hiphopa, dobro , da takšni tepčki kot si ti, nimajo možnosti biti ravnatelj v šoli.
Haloo
18. 08. 2020 21.52
-1
Ravnatelji nenajkladite prejšnjo šolsko leto ste dobival plačo pa doma ležali vse otroke v šolo poslat mislite tudi to leto dobivat plačo pa nič delat
aaeedda
19. 08. 2020 15.15
+1
To je tipični komentar domišljavega človeka, ki si domišlja, da vse ve, pa nima pojma, kako je izgledalo delo in pouk ter organizacija pouka po spletu v času karantene, ko so bile šole zaprte. VSE delo - razen živega stika z učenci, dijaki in študenti - je bilo opravljeno. In ravnatelji nimajo 5000€ plače, kot trdi hiphopa.
Alass
18. 08. 2020 21.44
+9
Ko se jih bo 160000 vrnilo iz Hrvaške,za katere se ne ve kdo bo okužen bo prišlo do množičnega širjenja v šolah ti ljudje z ministrico na čelu ne vem,ali so na tabletah ali pa so čez les,da se tako ogroža vse po vrsti ni videl svet
blazter
18. 08. 2020 21.28
+12
Torej priznavajo, da ne zmorejo. Kljub temu, da so izobraženi. Naveden delavec je zmogel hoditi v službo, postoriti vse doma, opraviti nakupe in po najboljših močeh poučevati. Brez dodatka za to. Otroci pa ogroženi? Ja, na poti v šolo in iz šole. Samo sprenevedanje, stokanje, izsiljevanje tistih, ki so prvi ,poleg zdravnikov, prinesli virus.
StAnalitik
18. 08. 2020 21.27
-3
Samo da jim ne bi bilo treba delat.A mi bomo doma otroke.šolali oni pa plače dobivali.Pozabite
CHANEL MADEMOISELLE
18. 08. 2020 21.20
+7
Kaj pa stroka pravi za vrtec? 1,5 m razdalje, pa igrače? No coment.
Periot222
18. 08. 2020 21.15
+7
Vsi ste odgovorni od vlade naprej ki ne morete brez Hrvaske!
slovenc59
18. 08. 2020 20.54
+7
Tile umetniki iz nijz pa bojevicka pa še kdo, se niso nic naučili iz prve runde ! Šola ni ministrstvo, ki ga komot zapreš, pa ga nobeden ne bo pogrešal ! To ti je isto kot iz onga vica o čistilki in ljudožercu ! Pa dajte ljudje razjahajte že enkrat z vašimi neuresničljivimi dekreti ! Bi pa rekel, da vam znova prihaja, ko ste zopet na položajih odločanja ! Seveda, če janša ne reče drugače, potem vaša strokovnost in afnanje pred kamerami ni vredno nič !!!!!!!
magura
18. 08. 2020 20.50
-1
..šolniki še za ničesar niso prevzemali odgovornosti - če se ti otrok poškoduje v šoli krivijo pa starše,...bla bla ...
tali?ni tom
18. 08. 2020 20.41
+5
imajo kar prav ravnatelj,isto so odgovornost prevalii na trgovce ki imajo odprto ob nedeljah,zato nimam več!sne splača reskirat,po drugi strani pa vlada dopušča vse,zdej,al je ali ni virus?
tofsy2
18. 08. 2020 20.52
+1
waco pa sploh veš kaj bi rad napisal? Kakšna odgovornost pa so prevalili na trgovce? Okužbe so med tednom enako možne kot ob nedeljah, glede odprtja je pa pravilno da se sami dogovorijo saj so svojo možnost po referendumu izpustili iz rok.
StAnalitik
18. 08. 2020 21.28
+2
Kaj pa ostali delovci po firmah itd.Ali naj ostanemo doma? Potem je JS brez denarja
tofsy2
18. 08. 2020 20.23
+18
Tole naše šolstvo je pa res zanimivo. Priporočila, ki so bila sprejeta skupaj z ravnatelji sedaj niso dobra in neuresničljiva za ravnatelje ker se bojijo odgovornosti.
Betuul
18. 08. 2020 20.12
+13
Šole nimajo karantensobe za primer okužbe, Nič ne bo kriv ravnatelj ampak razmišljanje ministra v tej smeri ki ga ni je pomanjkljivo
Betuul
18. 08. 2020 20.15
+2
To se vse da usposobiti seveda če želimo razmišljati v tej smeri , in če min to zanima
tofsy2
18. 08. 2020 20.54
Planinec Triglav
18. 08. 2020 20.07
+18
Dobil sem mesec dni prepovedi pisanja na portal, bom pa objavil iz tega nika. Janša nima pojma kaj dela, uničuje gospodarstvo in skrajni čas je da se poslovi. Lp vsem iz centra Ljubljane
Slovenskimuri
18. 08. 2020 19.51
+5
Enim ni nč prov
Roulette13
18. 08. 2020 19.47
-13
Ravnatelji in ostala prosveta, vsaj za nekaj pa morate biti odgovorni za svoje enormno visoje pljaćke
hoalo
18. 08. 2020 19.39
-6
zdaj pa učiteljem več ni v sluzbo za hodit, fajn je bit doma in placo dobivat, deci pa poslat gradivo pa te boli k....
Cupko
18. 08. 2020 19.38
+22
Ali je morda šola v odprtem prostoru ali je morda tam kaj drugače, kot v trgovinah, v podjetjih, ipd., kjer je maska obvezna. Če je ne nosiš, lahko dobiš kazen, v šolah pa to ni potrebno oziroma jo je potrebno nositi, če ne morejo zagotoviti varne razdalje???? Res smo banana republika
tofsy2
18. 08. 2020 20.18
+8
Cupko daj ne nakladaj. Koliko kazni je bilo napisanih zaradi ne nošenja mask. Samo da se zganja panika in kljubuje vsemu kar priporočajo.