Korona

'Preklic mature bi bil posameznikom v korist samo kratkoročno, generaciji pa v večletno škodo'

Ljubljana, 20. 04. 2020 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za izobraževanje bo v prihodnjih dneh s predstavniki šolske in zdravstvene stroke iskalo odgovore, kako izpeljati pouk za 4. letnike srednjih šol, če se bo odločilo, da se ti maja vrnejo v šolo. V sredo se bodo sestali z ravnatelji srednjih šol. Direktor Rica Darko Zupanc pa je zavrnil pozive, naj se mature ne izvede.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj nazaj v šolske klopi?
    04:06
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj nazaj v šolske klopi?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo z letošnjo maturo?
    12:02
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo z letošnjo maturo?

 

V zvezi z maturo se pojavljajo nekateri pozivi, da bi jo bilo smiselno izpeljati v nekoliko zmanjšanem obsegu ali pa jo celo odpovedati, čemur pa na ministrstvu niso naklonjeni. Kot je v soboto dejala ministrica, so skupaj s šolsko stroko ugotovili, da bodo vsi pogoji in pravice na najbolj enak in pošten način zagotovljene v primeru, da bodo letošnjo maturo "izvedli na povsem enak način v enakem vsebinskem procesu kot vse dosedanje".

Slednjemu je naklonjen tudi direktor Rica Darko Zupanc, ki je v današnjem javnem pismu kritičen do predlogov "instant rešitev" za izvedbo letošnje mature in celo za njeno odpoved: "Preklic mature bi bil posameznikom ali skupinam v korist, sicer najbrž samo kratkoročno, celotni generaciji oziroma večini v njej pa v evidentno in večletno škodo. Pa se kljub temu poskuša enačiti mnenja dijakov in aktivnih laikov z izoblikovanimi stališči ter preverljivimi argumenti izkušenih strokovnjakov," je zapisal.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v soboto napovedala, da bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo in pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v soboto napovedala, da bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo in pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. FOTO: POP TV

Odpoved bi po njegovih navedbah sprožila vrsto vprašanj, na primer: "Kaj bo letos s srednješolci iz preteklih let, ki želijo z maturo letos zaključiti srednjo šolo ali priti na želen študij? Kaj bo s kandidati, ki pred maturo nimajo in ne morejo imeti šolskih ocen? Kaj bo z vpisom na fakultete, kaj bo s pritožbami tistih, ki ne bodo izbrani na želeno smer?"

Vprašal se je, ali dvomljivci in kritiki res ne pomislijo, da bi jim morda na Ricu lahko povsem ustrezalo, da mature ne bi bilo in bi kot javni uslužbenci tudi oni ostali doma. Zato "apeliramo na zaupanje strokovnjakom, ki moramo gledati na celoten sistem in na vseh 17.000 maturantov", je pozval.

Zavrnil je tudi mnenje, da bi s preklicem mature pomagali dijakom iz socialno šibkejših družin, ki naj ne bi imeli enakih možnosti za šolanje na daljavo. Kot je povedal Zupanc v oddaji 24UR ZVEČER, da matura vsekakor bo, o morebitnih spremembah pa bodo dijake obvestili do 15. maja. Poudaril je, da bi ukinitev ustnih izpitov na maturi pomenila škodo za dijake, saj ravno na ustnem preizkusu prejmejo največ točk. Poleg tega dijakom ne bi mogli podeliti certifikatov za dokazano znanje tujega jezika, saj je zanj potreben tudi ustni izpit. 

Ministrstvo s stroko išče rešitve za čim varnejšo morebitno vrnitev maturantov v šole

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v soboto napovedala, da bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo in pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. Ali se bo to zgodilo, bo po njenih besedah odvisno od zdravstvenih razmer.

Ob tem se zastavlja več vprašanj – od tega, kako pripraviti pouk, da se pri tem upošteva vse ukrepe za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, do tega, kako poskrbeti za prevoz dijakov, če potniški promet do takrat še ne bo deloval, in kaj storiti s tistimi, ki so sicer bivali v dijaških domovih.

 

"Preklic mature bi bil posameznikom ali skupinam v korist, sicer najbrž samo kratkoročno, celotni generaciji oziroma večini v njej pa v evidentno in večletno škodo.''
"Preklic mature bi bil posameznikom ali skupinam v korist, sicer najbrž samo kratkoročno, celotni generaciji oziroma večini v njej pa v evidentno in večletno škodo.'' FOTO: iStock

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo odgovore na vsa omenjena vprašanja pripravili v naslednjih dneh v sodelovanju z Državnim izpitnim centrom (Ric), državnima komisijama za splošno in poklicno maturo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, s skupnostjo ravnateljev srednjih šol in drugimi. Z ravnatelji srednjih šol se bodo sestali v sredo.

Šolski sindikat Sviz je danes ministrico pozval, naj v načrt za odprtje šol in vrtcev vključi tudi reprezentativne predstavnike učiteljstva in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V sindikatu so tudi izpostavili, da mora biti dovolj zgodaj znano, kako bo poskrbljeno za varnost in zdravje dijakov in učiteljev.

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
21. 04. 2020 20.04
+2
Reševanje maturantov in zaključnikov šolanja je podobno ladji Titanik. Saj so na ladji imeli vključene sirene za reševanje, pa jih nihče ni slišal. Tudi orkester na ladji je igral, pa so bili že do grla v vodi. Potem so se potniki reševali vsak po svojih močeh, kot se naši maturantje. Kako bodo izplavali iz tega čebra smole, še ne vemo. Kapitan Titanika pa bi še kar peljal ladjo v Ameriko. Ravno taka je g. Kustec in predsednik državnega izpitnega centra še kar kričita o maturi, čeprav se jim je sekret že na glavo porušil! Predsednik vlade, g. J. Kacin in predsednik države, bi morali oreng nastopit. Mandeljce orenk za kravato potegnit iz foteljev. Za otroke gre. Lp.
modelx
21. 04. 2020 18.30
-3
in to naj bi bila naša svetla bodočnost intelekta? a jeseni pa na faks? kako pa boste tam potem naštudirali po recimo 500 strani v 1-2 tednih za 1 izpit? revčki. a vas bodo tudi mamice ujčkale in se hodile jokcat na faks, kaki revčki ste???
Principat
21. 04. 2020 16.20
+2
ker je ministrica želela dobro generaciji in ker je predlog dober , se sedaj ji obeša vse mogoče , samo da ji projekt propade , to pa je bilo zmeraj v interesu vladajočih , pa tudi če države propade
Andrej 1
21. 04. 2020 12.33
-5
Ko je učenec, dijak ali študent nepripravljen dobi slabo oceno in ga nihče ne žali, samo opisal ali ocenil je njegovo znanje nekdo. Spoštovani gospod Slak včeraj ste dobili nezadostno oceno. To morate sprejeti, če želite ali ne in Vas ni nihče žalil. S tem da ste dosegli izobrazbo ne pomeni, da vse veste in se lahko spustite nepripravljeni na bilokatero področje. Malce bolj po pameti naslednjič. Raje se ne hvalite z izobrazbo tam kjer to ni potrebno. Včasih je modro biti tiho in nekatera dejstva sprejeti z obžalovanjem. Nekaterim povabljenim gostom pač ne sežete tako visoko kot bi vi želeli. Nasplošno pa bi morali novinarji vedeti, da imamo sodno vejo oblasti in ne soditi kar po domače v svoji glavi.
Zerozerozero
21. 04. 2020 10.43
+15
Dr. Zupanc, hočete povedati, da cca 2 mil. maturantov v EU bodo od letos bolj butasti in bodo imeli v življenju več škode kod dobrega ker so jima odpovedali maturo in pomagali v teh časih ? Ali se vi zavedate, kakšna bo škoda, če se samo en otrok/dijak okuži posledično prenese okužbo naprej ? Matura je za dijake oz maturante in če so oni za ukinitev zaradi izrednih razmer kako vi lahko odločate kaj je dobro in kaj bo več škode jim naredilo ? Očitno res nekdo vleče dober denar, da ne bi se matura letos odpvedala...
starš
21. 04. 2020 13.19
+6
Večletno škodo bodo imeli tudi tisti, ki so kandidati za umetniške fakultete, kjer ocene prinesejo samo 5% točk? Že to pove koliko je matura pomembna. Smo tudi taki, ki smo končali brez mature in šli na sprejemne izpite, kar je boj pošteno kot matura. Zagotovo bodo imeli škodo, ker se sami morajo pripravljati za maturo in nimajo dovolj časa za pripravo za sprejemne izpite doma in v tujini. Tisti, ki hočejo maturo naj jo opravijo, ostalim dovolite da končajo brez mature, ne jim delat še večje škode. Ste pomislili na tiste, ki so v tujini v karanteni, ali v zamejstvu...? Bo res pravično za vse? Je vredno tveganja?
RamzesII
21. 04. 2020 10.13
-1
"Nacionalnim inštitutom za javno zdravje" Kakšno zvezo pa ima ta z maturo in zaključnimi izpiti.
RamzesII
21. 04. 2020 10.12
+3
"celotni generaciji oziroma večini v njej pa v evidentno in večletno škodo" Le kaj neki ste misli s tem, izjavo vsaj pojasnite.
RamzesII
21. 04. 2020 10.03
+7
Kako komplicirajo, pa se da marsikaj urediti preko spleta, tudi manjkajoče ocene.
acco98
21. 04. 2020 09.04
+7
Poleg mature bi lahko še brise vzeli udeleženim dijakom in učiteljem in podpornemu osebju .
movrink
20. 04. 2020 21.59
-2
Dragi maturanti, imate veliko časa da se pripravite na maturo. Ne mi pametovat, ker smo tudi drugi delali maturo in vsi vemo, da marca ni več nove snovi... Tako, da bi vi vsi sedaj lahko imeli lepe rezultate na maturi. Ne iščite izgovorov.
Darko32
21. 04. 2020 08.22
+4
Ne klobasaj neumnosti. Poglej malo okrog in se pojdi pogovarjat z ljudmi pa boš videl kaj se dogaja. Ljudje imajo preslabo povezavo in se ne morejo povezati z spletnimi učilnicami. Potem se dogaja, da zaradi dela od doma in sočasnega učenja v spletnih učilnicah, dijaki, osnovnošolci, opravljanja dela od doma, televizijski signal prihaja celo do izpadov in so ljudje obsojeni na komunikacijski mrk. Posledično ne morejo kvalitentno spremljati učenja. Tako so res v neenakopravnem položaju in posledično je edina rešitev, da se matura preloži in se opravlja recimo Julija, avgusta in sebtembra.
starš
21. 04. 2020 13.28
+3
Iniesta
20. 04. 2020 21.55
+24
Matura je popolnoma brezvezna in nepotrebna. Tockovati je potrebno vsak letnik sole in to je to ... dijake po nepotrebnem samo matrajo na koncu z maturo, dejansko pa nic ne doprinese k znanju ...
Darko32
21. 04. 2020 08.26
+7
Tudi to ti dam popolnoma prav. Kako bo nek profesor učil že 25 let isto snov, ko pa vidimo, da gre razvoj bliskovito naprej. Sami vidimo, da smo v razvoju 4 industrijske revolucije, kjer bi sončna svetloba naj poganjala elektroniko ali pa baterije zadnje generacije poganjale vozila, avijone, ladje. Ko berem diplomske naloge vidim, da samo prepisujo in tisti, kateri napiše malo svojega raziskovalnega dela se ga takoj potolče in diskreditira, ker je prešel prag profesorja.
podmeninc
20. 04. 2020 21.38
+10
Strah me je bolj VEČLETNE ŠKODE, ki nas še čaka pod "selektorstvom" dr.JJ....upam, da se motim......žal....
Darko32
21. 04. 2020 08.27
+1
Žal to se bo tudi zgodilo. Škoda bo nastala samo še sanja se nam ne kolikšna bo.
VAREN
20. 04. 2020 20.42
+2
Ne eno ne drugo nebi nikomur škodilo. Matura pa bo, ker ne bodo šli spreminjat zakona. Nehajte čvekat neumnosti.
RamzesII
21. 04. 2020 10.07
-1
Seveda bo Matura in zaključni izpiti, če se to ukine, kaj s tem sporočajo prihodnjim generacijam, ki bodo, kajpak, želele in hotele isto. Ter preteklim generacijam, ker ne bodo hotele, da se prihodnje enačijo z njimi.
starš
21. 04. 2020 13.35
+0
Naj zato ustavimo svet? Spremembe so vedno bile in vedno bodo in nikoli niso vsi zadovoljni.
EarthIsNice
20. 04. 2020 19.49
+37
In zakaj bi to povzrocilo vecletno skodo?
RamzesII
21. 04. 2020 10.08
+3
Kakšno večletno škodo, kaj točno to pomeni?
starš
21. 04. 2020 13.39
+0
Zato ker Oni tako pravijo in ne sprašuj zakaj! Me pa res zanima koliko let so imeli v mislih, več let, nekaj let,...
Betuul
20. 04. 2020 19.49
+24
Zaključno spričevalo: Vključite v interventni zakon zaradi izpada pouka oz. izrednih razmer, zaključno spricevalo, ki je z obrazcem javna listina. Sej niso v tem primežu samo dijaki republiških šol, ampak tudi dijaki drugih okvirov šolanja, za pridobitev srednje izobrazbe (B2, Cene Štupar itd.). Ne vem zakaj iz tega delat problem.
janjasanja
20. 04. 2020 19.19
-10
Meni je zanimivo to, da take clanke komentirajo dijaki, ki so polpismeni in nimajo osnovnega bontona (beri spodaj)... Ne iscite ves cas pravic. Opravljajte raje svoje dolznosti.
EarthIsNice
20. 04. 2020 19.50
+9
Mene pa zanima zakaj komentira nekdo, ki se ga ne tice matura?
starš
21. 04. 2020 13.48
+1
Tako se v šoli vzgajajo, demokratično, otroški parlament, otroške pravice, soodločanje, izbira in ocenjevanje profesorjev, odločanje ali starši lahko vidijo ocene,... in zdaj naj bodo tiho? Naj tudi o tem odločijo sami, kakšna so to dvojna merila.
aloalo
20. 04. 2020 19.00
+50
hahahahahahha pa kaj lažete..ali jo pišejo ali ne je čisto vseeno. In nikomur ne bo nič v škodo če ne bo znal prešerna na pamet....kva vam ni jasno. Kaj pišete bedarije. Realno je da si z znanjem mature ne moreš plačat položnic in pika. Čisto nič n e koristi tale matura nikomur, koristi samo profesorjem da lahko svoje službe opravičijo. TO je resnica.
yokerxdinterfan
20. 04. 2020 18.07
+37
Očitno na Ric vlečejo dober denar da se takole upirajo preklicu....navsezadnje naj bo pa julija, junija, če ima kdo takart kakšrnekoli počitnice pa se lahko tudi prilagodi na kasnejši termin.....
Augusto Pinochet
20. 04. 2020 17.57
+23
Ker sem bil problematicen najstnik sem srednjo solo delal izredno, splosno maturo sem upravljal s 3 letno zamudo in brez kakrsnih koli predavanj sam sel skozi 4 letnike snovi in sem maturo zakljucil s povprecno oceno 4 in nisem neki genij. Torej vsi vemo v katerem grmu zajec tici, ko nekdo nasprotuje izvedbi mature...
starš
21. 04. 2020 13.53
+1
ElleX
20. 04. 2020 17.28
+62
Kdorkoli je uspešno zaključil vse štiri letnike gimnazije ali srednje poklicne šole, bi moral brez kakršnegakoli dodatnega učenja splošno oz. poklicno maturo opraviti vsaj s pozitivno oceno. V nasprotnem primeru dijak očitno ni pridobil ustreznega znanja tekom šolanja, in če je temu tako, je pod vprašanjem smisel takšnega izobraževanja (če glava ostane prazna, so leta šolanja zaman oz. izgubljena). Matura ni nič drugega kot preverjanje znanja, ki ga je dijak pridobil predvsem v prvih treh letnikih, saj je zadnji letnik precej prilagojen pripravam na maturo oz. ponavljanju že pridobljenega znanja. Ob tem verjamem, da ga skorajda ni predavatelja, ki dijaku ne bi bil pripravljen dodatno razložiti nerazumljivo snov po telefonu, video klicu ali e-sporočilu, če bi ga srednješolec poprosil za razlago. Sploh pa že (ne)pismenost tako avtorjev člankov kot komentatorjev na tem portalu je precej zgovoren indic o kvaliteti naših izobraževalnih ustanov. Očitno nam je pomembno le, da so dobre ocene in da čim prej zaključimo z izobraževanjem, (ne)pridobljeno znanje pa ima žal stranski pomen.
Gracia
20. 04. 2020 17.35
+13
Pa sej ne naučijo nič..Jaz poznam primere ko sam dajejo snov in naloge brez da bi razložili. Pa vlečejo 100% plače reveži...
vdolinitihi
20. 04. 2020 21.45
+5
Glede polpismenosti komentatorjev le toliko, da ne gre za kvaliteto šol, temveč za odnos posameznika do knjižnega izražanja - čeprav se v šolah učijo, da je v javnih forumih obvezna knjižna pogovorna različica, tega številni ne sprejemajo in bi še spise pisali v slengu ali še v kakšni slabši varianti ...
trolololol
21. 04. 2020 08.43
+2
A ti pa na šihtu vsak dan 110%, a? Do pričakovanj in čez, vsak dan, brez izjeme, brez problema... a ne?
starš
21. 04. 2020 13.56
-1
Ja, ampak v normalnih razmerah, ki zdaj žal niso.
starš
21. 04. 2020 14.02
+1
Morda bi bilo dobro v odgovoru skupaj z domačo nalogo napisati tudi kakšno vprašanje, ali prositi za razlago konkretne določene snovi (ne pa v smislu nič ne razumem), ali pri videokonferenci zaprositi za razlago.