Korona

Na Otoku rekordnih 980 žrtev covida-19, v Italiji vedno več ozdravelih

New York, 10. 04. 2020 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.S., A.K, M.V., STA
Komentarji
83

Število žrtev po svetu zaradi novega koronavirusa je preseglo 100.000, potrjenih je več kot 1,6 milijona okužb, kažejo podatki Univerze Johns Hopkins. Najtežji teden preživljajo v ZDA, kjer je virus zahteval 18.034 smrtnih žrtev, eden od desetih prebivalcev ZDA pa je ostal brez dela. Velika Britanija je zabeležila rekordnih 980 smrtnih žrtev, na Hrvaškem pa so vstopili v najbolj kritično fazo epidemije. Spobudne novice pa prihajajo iz Italije, kjer se povečuje število ozdravelih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: V Veliki Britaniji daleč od vrhunca epidemije
    07:05
    Iz 24UR ZVEČER: V Veliki Britaniji daleč od vrhunca epidemije
  • Iz 24UR: Srbija zaostrila policijsko uro
    04:42
    Iz 24UR: Srbija zaostrila policijsko uro
  • Iz 24UR: Žarišče epidemije v New Yorku
    02:18
    Iz 24UR: Žarišče epidemije v New Yorku
  • Iz 24UR: Epidemija po Evropi
    02:27
    Iz 24UR: Epidemija po Evropi
  • Iz 24UR: Žarek upanja
    02:53
    Iz 24UR: Žarek upanja
  • Iz 24UR: Trump želi do maja zagnati gospodarstvo
    01:57
    Iz 24UR: Trump želi do maja zagnati gospodarstvo

V bolnišnicah v Veliki Britaniji je zaradi koronavirusa v zadnjih 24 urah umrlo 980 bolnikov, skupno je tako na Otoku umrlo že 8958 ljudi, poroča BBC. Danes so našteli tudi 5706 novih okužb s koronavirusom, testirali pa so 19.116 ljudi. V bolnišnici se zaradi koronavirusa zdravijo 19.304 pacienti.

 

Covid-19 je v Veliki Britaniji zahteval 8958 življenj.
Covid-19 je v Veliki Britaniji zahteval 8958 življenj. FOTO: AP

V Italiji se razmere počasi stabilizirajo. Število ozdravelih vsakodnevno narašča, število novih okužb pa pada. Število umrlih je še vedno visoko, a počasi pada, ugotavlja italijanska civilna zaščita. V zadnjih 24 urah je umrlo 570 bolnikov. Skupno je v Italiji umrlo 18.849 oseb. Na intenzivnem oddelku zdravijo 3497 pacientov, 108 manj kot včeraj. 28.242 oseb je zaradi koronavirusa hospitaliziranih, 157 manj kot včeraj. Dobra novica je, da je število ozdravelih preseglo 30.000. Ozdravelo je še 1985 oseb, skupno tako 30.455. 

Italijanska vlada je ukrepe za zajezitev novega koronavirusa podaljšala do 3. maja, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Prihodnji teden bodo sicer lahko svoja vrata odprle knjigarne in trgovine z oblačili za otroke.

"Stroge ukrepe podaljšujemo do 3. maja. To je težka, a nujna odločitev, za katero prevzemam vso politično odgovornost," je v televizijskem nagovoru povedal Conte. 

Ukrepi, ki so v veljavi en mesec, "prinašajo rezultate, delujejo", je še dejal svojim sodržavljanom. "Vem, da vsi nestrpno čakamo, da bi znova začeli," je povedal. Izrazil je upanje, da bodo to lahko preudarno in postopoma storili po 3. maju, pri čemer je pozval k upoštevanju socialnega distanciranja.

Bodo pa že v torek svoja vrata lahko odprla podjetja v določenih dejavnostih. Natančen seznam bo italijanska vlada objavila v soboto. Conte pa je danes pri tem med drugim omenil knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili. Trenutno so odprte samo živilske trgovine in lekarne.

Italijanska vlada je ustanovila tudi strokovno delovno skupino, ki bo pripravila načrt za ponoven zagon gospodarstva po 3. maju. Tudi ta bo postopen, je še napovedal Conte.

Pozitivne novice pa prihajajo tudi iz Španije. Španija je v zadnjem dnevu potrdila 605 smrtnih žrtev covida-19, kar je najmanj v zadnjih 17 dneh. V državi na Iberskem polotoku, ki je ena najbolj prizadetih zaradi novega koronavirusa, so do danes potrdili 15.843 smrti in 157.022 okuženih. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje je doslej ozdravelo 55.668 ljudi. Razmere so še vedno najhujše na širšem območju Madrida. Tu so potrdili več kot 44.700 okužb, od tega je umrlo 5972 ljudi, 22.414 pa jih je ozdravelo.

Na Hrvaškem med okuženimi prvič več žensk kot moških

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah zabeležili še 88 obolelih s covidom-19, kar pomeni, da je skupaj potrjenih 1495 okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V splitski bolnišnici je v četrtek umrla 93-letnica kot 21. žrtev novega koronavirusa. 

Na ventilatorjih je 34 obolelih s covidom-19. V bolnišnicah je še 343 oseb, v hišni karanteni pa je 921 okuženih, je Beroš povedal na redni novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. Ozdravelo je 231 okuženih, kar je 12 več kot v četrtek.

Povprečna starost obolelih je nekaj več kot 49 let. Med obolelimi je 52 odstotkov žensk, kar je prvič, da je okuženih več žensk kot moških, je izpostavil Beroš. Doslej so testirali več kot 14.600 vzorcev, v zadnjih 24 urah pa več kot 930.

Beroš je poudaril, da je Hrvaška vstopila v najbolj kritično fazo epidemije. Ob tem je znova pozval prebivalce, naj spoštujejo vsa priporočila epidemiologov tudi med velikonočnimi prazniki.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je izpostavil, da osebe, ki bodo vstopile na Hrvaško iz drugih držav, ne bodo več mogle oditi iz države brez potrdila svojega družinskega zdravnika ali pristojnega epidemiologa, da so prestale 14-dnevno samoizolacijo.

Pojasnil je, da so nekateri zlorabljali dosedanji milejši ukrep do hrvaških državljanov, ki delajo v drugih državah in so prihajali domov v samoizolacijo ob petkih ter se vračali v službo že naslednjo nedeljo. Izpostavil je, da bodo morali vsi delavci v 14-dnevno samoizolacijo, potem ko bodo vstopili na Hrvaško. Medtem so tudi vzpostavili enoten sistem evidence hrvaških državljanov, ki so jim odredili obvezno samoizolacijo.

 

Na Hrvaškem so se znova odprle mestne tržnice.
Na Hrvaškem so se znova odprle mestne tržnice. FOTO: AP

V Srbiji 238 novih okužb, umrlo še pet pacientov

V Srbiji so danes potrdili 238 novih okužb, testirali so jih 1893. Od začetka epidemije so v državi zabeležili skupno 3105 primerov okužbe s koronavirusom. Hospitaliziranih je 2107 bolnikov s covid-19. Na ventilatorju je 136 pacientov. Vse skupaj so v Srbiji testirali 14.240 oseb. V zadnjih 24 urah je umrlo še pet bolnikov, štirje moški in ena ženska, povprečne starosti 60,4 let. Skupno je od začetka epidemije zaradi koronavirusa umrlo 71 ljudi, poroča Srbija Danas.

 

V Srbiji zaradi virusa veljajo strogi ukrepi, mesta pa so prazna.
V Srbiji zaradi virusa veljajo strogi ukrepi, mesta pa so prazna. FOTO: AP

Tragičen teden v ZDA

Ta teden je najhuje v ZDA, kjer so potrdili 489,646 okužb in 18.034 smrti. Virus je dosegel prav vse zvezne države. Doslej je ozdravelo 26.777 bolnikov. Zaskrbljujoči so tudi podatki o naraščajoči brezposelnosti. Eden od desetih prebivalcev ZDA je zaradi krize, ki jo je povzročila svetovna pandemija, namreč izgubil delo, poroča Guardian. Po pisanju CNN  številni ameriški ekonomisti svarijo, da so ZDA že padle v recesijo. 

Brezposelnost v ZDA
Brezposelnost v ZDA FOTO: AP

V najbolj prizadeti zvezni državi New York so potrdili skupno 170.512 okužb in 7844 smrtnih primerov. V državi New York je sicer število hospitalizacij zaradi novega koronavirusa v sredo naraslo le za 200, vendar pa je število mrtvih naraslo za 799. Ima pa zvezna država New York že več primerov okužbe z novim koronavirusom kot države izven ZDA.

V mestu New York so skrajšali čas ohranjanja trupel v hladilnicah mestnega mrliškega oglednika na 14 dni. Po tem obdobju jih bodo pokopali na otoku Hart, kjer je mestno pokopališče za reveže in tiste brez svojcev. Tam so običajno pokopali 25 mrtvih na teden, sedaj 24 na dan.

Veliko bolje je v Kaliforniji, kjer je v sredo število bolnikov v intenzivni negi padlo za 1,9 odstotka na 1132. Država ima na voljo 11.000 ventilatorjev, v uporabi pa jih je trenutno tretjina. Vrhunec okužb Kalifornija pričakuje prihodnji teden.

Guverner Gavin Newsom je dejal, da socialno distanciranje očitno deluje in pozval državljane, naj ga še naprej spoštujejo. V Kaliforniji, ki ima največ prebivalcev v ZDA (40 milijonov) so do četrtka zvečer potrdili 19.950 primerov okužbe in 551 smrtnih žrtev covida-19, od tega v Los Angelesu 7955 okužb in 223 smrti.

Nekatere bolnike zaradi izjemno dragega zdravljenja čaka finančni stečaj

Bela hiša je medtem obvestila bolnišnice, ki bodo dobile proračunsko pomoč v okviru boja proti novemu koronavirusu, da ne bodo smele več pacientom računati zdravljenja, če ga bodo že zavarovalnicam. Zasebni lastniki bolnišnic na ta način namreč že vrsto leta bogatijo. Če se na primer pacient oglasi v ambulanti bolnišnice ali ga zdravi zdravnik, ki ni v mreži njegove zavarovalnice, račun izstavijo tako zdravstveni zavarovalnici kot pacientu. To je v ZDA povsem zakonito, dovoljeno in običajna praksa, ki se je zavedo le tisti, ki jih udari po žepu. Za kratek pregled in tableto aspirina v ambulanti plača nekaj sto dolarjev zavarovalnica, pacient pa dvakrat več.

Tiste bolnišnice, ki bodo dobile sredstva iz nedavno potrjenega 2200 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi novega koronavirusa, bodo morale podpisati izjavo, da se ne bodo bogatile na račun pacientov in da bodo računale le toliko, kot bi računale za bolnika, ki ga zdravi zdravnik iz mreže zavarovalnice.

Bela hiša je za zdaj zagotovila, da zavarovalnice ne bodo računale doplačil za testiranja na okužbo z novim koronavirusa. Nekatere velike zavarovalnice so se odpovedale doplačilom za zdravljenje covida-19. Za bolnike brez zavarovanja pa nekatere zvezne države, kot je New York, poskrbijo, druge bolnike pa čaka finančni propad in osebni stečaj.

Ta teden je najhuje v ZDA, kjer so potrdili  več kot 465.000 okužb in 16.000 smrti.
Ta teden je najhuje v ZDA, kjer so potrdili več kot 465.000 okužb in 16.000 smrti. FOTO: AP

Zasedal Varnostni svet ZN

Varnostni svet ZN je prvič zasedal na temo pandemije novega koronavirusa. Zasedanje je bilo za zaprtimi vrati po videokonferenci, potem ko je bil marca pod kitajskim predsedovanjem deležen kritik, da ničesar ni storil. Ta mesec predseduje Dominikanska republika, ki je zasedanje sklicala skupaj z osmimi nestalnimi članicami sveta.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je članicam VS ZN dejal, da je boj proti novemu koronavirusu boj stoletja in razlog za delovanje ZN, saj pandemija ogroža mednarodni mir in varnost in lahko privede do družbenih nemirov in nasilja.

"Ukrepanje Varnostnega sveta bi bilo ključno, enotnost Varnostnega sveta pri tem pa bi v tem času veliko pomenila," je dejal Guterres. Dodal je, da lahko pandemija poveča tveganje terorističnih napadov z biološkim orožjem, če teroristične skupine pridejo do virusa in ga širijo.

VS ZN je na koncu sprejel sporočilo za javnost, v katerem je pozval države članice, naj podprejo vsa prizadevanja generalnega sekretarja ZN glede vpliva novega koronavirusa na države, ki so prizadete s spopadi. Generalna skupščina ZN je pretekli teden sprejela resolucijo, ki poziva k mednarodnemu sodelovanju proti novemu koronavirusu.

 

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril tudi na nevarnost biološkega terorizma v prihodnosti.
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril tudi na nevarnost biološkega terorizma v prihodnosti. FOTO: AP

Nemški veleposlanik pri ZN Christoph Heusgen je dejal, da od VS ZN prihaja "oglušujoča tišina", saj ni nobenega vodstva in moči za skupen nastop. Nemčija pandemijo opisuje kot vprašanje mednarodnega miru in varnosti, Rusija, Kitajska in Južna Afrika pa menijo, da zdravstvena vprašanja niso za VS ZN.

Pet stalnih članic VS ZN se že nekaj tednov prepira okrog besedila resolucije o novem koronavirusu, deset nestalnih članic pa pripravlja svoj osnutek, ki poziva k nujni, usklajeni in enotni mednarodni akciji. Predlog vsebuje tudi poziv generalnega sekretarja ZN h globalni prekinitvi spopadov v času pandemije in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči.

Svoj predlog pripravlja Francija, ki se prav tako osredotoča na Guterresov poziv k prekinitvi spopadov, o drugih podrobnostih pa se pet stalnih članic še vedno prepira. Guterres je opozoril, da to ni dobro za ugled mednarodnih ustanov v tem ključem času.

Kitajci niso sklicali zasedanja sveta, ker se je novi koronavirus od tam razširil po svetu in Peking ni želel poslušati kritik. Predsednik ZDA Donald Trump je novi koronavirus nekaj časa imenoval kitajski virus, zdaj krivdo za okužbe in smrti po ZDA pripisuje Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Varnostni svet ZN pred šestimi leti ni imel toliko težav s potrjevanjem resolucije o izbruhu ebole v zahodni Afriki, ki ga je razglasil za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

 

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.54

Papež pred prazno cerkvijo vodil obrede velikega petka

Papež Frančišek je danes v baziliki svetega Petra v Vatikanu vodil obrede velikega petka, ko se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. Papeški pridigar Raniero Cantalamessa je v pridigi povedal, da je pandemija novega koronavirusa človeštvo rešila privida vsemogočnosti in prinesla več solidarnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.Bogoslužje velikega petka je v baziliki potekalo brez fizične navzočnosti vernikov, prišlo je lahko zgolj nekaj duhovnikov. Tako bodo v Vatikanu zaradi pandemije novega koronavirusa obeležili celotne velikonočne praznike. Ob 21. uri bo na Trgu sv. Petra potekal še križev pot, ki so ga prvič po skoraj 60 letih prestavili iz rimskega Koloseja, kjer se običajno zbere več deset tisoč ljudi. Tokrat na križevem potu ne bo vernikov. Križ bosta po trgu nosili dve skupini po pet ljudi.

20.17

V Franciji še 987 smrtnih žrtev covida-19, skupno že več kot 13.000

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili še 987 smrtnih žrtev covida-19, s čimer se je skupno število povzpelo na 13.197. Obenem pa je že drugi dan zapored padlo število bolnikov na intenzivni negi, je sporočil predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon. V bolnišnicah je umrlo 554 ljudi, v domovih za ostarele pa 433. Med smrtnimi žrtvami zadnjega dne je tudi manj kot deset let star otrok, a kot je poudaril Salomon, je vzrokov za njegovo smrt najverjetneje več. Kot posebej dobro novico pa je izpostavil upadanje števila bolnikov na intenzivni negi, kjer jih je danes 62 manj kot v četrtek, skupno 7004. Padanje števila obolelih na teh oddelkih so prvič zabeležili v četrtek. Vsega skupaj je sicer trenutno po državi hospitaliziranih več kot 31.000 ljudi, na spletni strani poroča časnik Le Figaro.

19.10

Merklova dogovor finančnih ministrov EU označila za pomemben mejnik, Conte razočaran

Nemška kanclerka Angela Merkel je četrtkov dogovor finančnih ministrov EU o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa označila za pomemben mejnik. Italijanski premier Giuseppe Conte pa je sporočil, da se Italija ne bo zadolževala prek ESM. Kot je znano, so ministri v četrtek potrdili mehanizem 100 milijard evrov posojil za preprečitev odpuščanj zaposlenih, imenovan Sure, evropski jamstveni sklad Evropske investicijske banke (EIB), ki naj bi podprl za 200 milijard evrov posojil s poudarkom na malih in srednjih podjetjih, ter pomoč iz evropskega reševalnega sklada ESM. Merklova je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenila, da dogovor "postavlja pomemben mejnik na poti k skupnemu ukrepanju in evropski solidarnosti v času pandemije novega koronavirusa". Hkrati je izrazila upanje, da bo sveženj sprejet čim prej. Kanclerko sicer, tako je prek družbenega omrežja Twitter sporočil njen tiskovni predstavnik, posebej veseli, da se bodo lahko države članice EU zdaj začele boriti proti brezposelnosti. Z dogovorom pa niso zadovoljni vsi, saj ni predvidel izdaje koronskih obveznic s skupnim jamstvom evrskih držav. Prav tovrstne obveznice, ki bi državam omogočile ugodno zadolžitev in ne bi neposredno zvišale njihovega javnega dolga, pa Nemčija vztrajno zavrača. Med posebej razočaranimi državami je Italija, od koder so danes sporočili, da kljub dogovoru o previdnostnih posojilih iz ESM, ki bodo za zdravstvo na voljo brez pogojev, tega instrumenta ne bodo izkoristili. "Rečem lahko samo, da se moj odnos in odnos vlade do ESM ni nikoli spremenil in se tudi ne bo," je na Twitterju zapisal italijanski premier Conte.

18.39

Statistika o koronavirusu se v New Yorku nekoliko umirja

Newyorški guverner Andrew Cuomo je poročal, da je v državi v četrtek umrlo 777 ljudi, kar je nekoliko manj kot v sredo in torek, prvič po izbruhu pandemije pa so z intenzivne nege odpustili več ljudi, kot so jih sprejeli. Cuomo poudarja, da to še ne pomeni veliko in izpostavlja pomen testiranja za naprej. Tudi direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da je širitev kapacitet testiranja ključna za uspešen boj proti koronavirusu, ob tem pa za televizijo CNN dodal, da bodo morda v prihodnje v ZDA izdajali potrdila o imuniteti. Fauci pravi, da je veliko število ljudi dobilo in izgubilo koronavirus brez simptomov in ti ljudje bodo ključni pri razvoju protiteles. V tednu ali dveh naj bi bilo na voljo "precej" testov protiteles. S potrdili o imuniteti se bo videlo, kdo so ljudje, ki jih koronavirus ni prizadel, in testi protiteles bodo ključni za ponovni zagon gospodarstva. "Želimo videti jasne indikacije, da gremo v pravo smer, preden lahko ponovno zaženemo gospodarstvo," je dejal Fauci. Generalni kirurg ZDA Jerome Adams je na televiziji Fox News povedal podobno. Gospodarstva povsod ne bo mogoče zagnati 1. maja. Ponekod morda, ker so številke vztrajno ugodne, drugje ne. Cuomo je na svoji novinarski konferenci menil, da ponovni zagon gospodarstva ne bo dogodek naenkrat, ampak bo šlo za proces. Država New York že izvaja po 300 testov protiteles na dan, čez dva tedna jih bo že 2000, kar je še vedno premalo.

18.38

Irska karanteno zaradi koronavirusa podaljšuje do 5. maja

Irski premier Leo Varadkar je danes napovedal, da bodo karanteno, katere namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, na Irskem podaljšali do 5. maja. Trenutni ukrepi so sicer po navedbah zdravstvenega ministrstva uspešno omejili širjenje virusa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1110355
11. 04. 2020 16.15
Dany75
10. 04. 2020 20.39
+9
In tako bo ostalo skozi vsa leta se naprej.. glavno da se je uniclo gospodarstvo...
optimist11
10. 04. 2020 20.26
+24
Spremljajte kako poteka zdravljenje v ZDA in koliko bodo oboleli plačali. Mislim da je to dovolj vevelik razlog da v Sloveniji ne podpremo brezglave privatizacije zdravstva.
Diverzanti
10. 04. 2020 20.03
+8
Vi se KR zanašajte na ta graf'ko, se bo lahko spet potovalo se bo vse ponovilo'moje mnenje je da še hujše. Zato bodite pametni.
AbrA0_KadaBRa
10. 04. 2020 19.52
+21
Pomembno je izpostaviti, da se prvi val v Evropi umirja kar je optimistično, vendar na drugi strani vidimo lep primer v Aziji ( na Japonskem, Singapurju...) kjer se že začenja drugi val... Nevarnosti vsekakor ni mimo, zato bo od vsakega posebej odvisno kako uspešni bomo v prihodnosti..
JJdiktator
10. 04. 2020 19.37
-11
Mario71
10. 04. 2020 19.18
-18
24ur tožiti za zavajanje javnosti, navajajo številke brez dokazov, objavijo sliko in kar napišejo da jih je 900 umrlo od korone, od korone jih mogoče umre 1 procent ostalo so ljudje k bi itak umrli, samo vi napišete da so umrli od corone, tudi če je umrl od raka, tuberkulze, itd...24ur nikoli ni odgovoren za zavajanje javnosti, zakaj lažete???? lansko leto je v italiji umrlo več ljudi ob tem času kot letos, ljudje umirajo z obstoječimi bolezni, ne umre zaradi korone ampak z korono. na miljone jih umre vsak dan od tuberkuloze, itd itd..zakaj ne pišete tega koliko jih vsak dan umre od različnih boleznih, najmanj in najmanj jih bo od korone.
Netajkun
10. 04. 2020 19.45
+8
Si se danes vrnil na zemljo ? Podatki veljajo za dokazano okužene , ki so se zdravili , vendar žal neuspešno . Bilo bi lepo , če bi danes v Sloveniji umrla samo 2 . Drugače jih pa v Združenem kraljestvu po " naravni " poti vsak dan umre vsaj 2200-2300 ( če upoštevaš življ. dobo 80 let )
Glotis
10. 04. 2020 19.47
+7
Malo se ti blede, se vidi. V Sloveniji na leto umre okoli 17.000 ljudi, to je povprečno 40-50 ljudi na dan. Te številke pa so dodatek k "normalnemu dnevu". Če ne kapiraš, ti ni pomoči. In bolnišnice so prilagojene normalnemu dnevu, in ne velikemu nenadnemu navalu pacientov.
tarzan13
10. 04. 2020 18.49
+25
pr nas se pa že vsi veselijo ker gre virus proti koncu ?Konstantno pa že več dni zapored ni zaznati upada na okuženih ampk se držimo ves čas številke med 30 in 36 .
StAnalitik
10. 04. 2020 18.38
-23
Pa kdo sploh še verjame v vse tole nakladanje? Narod ven pojdite.
tarzan13
10. 04. 2020 18.50
+14
ti kr poojdi ven , lahk da se boš vrnil okužen in ti ne bo jasno od kje ?
džonborno
10. 04. 2020 18.29
+14
Zakaj imajo bogatejše države več okužb in več smrti (Italija, Španija, ZDA itd)? Ali je njihov zdravstveni sistem tako dober, da identificira vsakega obolelega in ga hospatilizira za razliko od nerazvitih kjer se za število mrtvih oz. okuženih niti ne ve? Ali pa je morda virus smrtonosnejši v državah izobilja, nezdravega življenja, nič gibanja, stresa, smoga in medikamentov za vsako težavico?
shaft6
10. 04. 2020 18.53
+15
Ali pa je obolelih precej več, kot so uradne številke, kaj praviš?
ljubiteljživali
10. 04. 2020 19.44
+9
Basin do teh držav zadeva še pride oziroma kot pravi shaft, nimamo podatkov za te države. Vsi se recimo bojijo, da bo usekal v Ameriki v Puerto Ricu, kjer so menda idealni pogoji. Sicer imaš pa danes primer, kako je s številkami, ko useka, in sicer Ekvador. Cela Južna Amerika bo po moje zelo na udaru v naslednjih tednih. Kaj bo z Afriko, kjer seveda o ventilatorjih po moje lahko samo sanjajo, nihče ne upa pomisliti. V Evropi pa definitivno največ testiranj in podatkov. Drugje je umrlih mnogo mnogo več. Po moje že ZDA nikakor ne objavljajo realnih podatkov, sploh kar je smrti okuženih izven bolnišnic.
frigulefragule
10. 04. 2020 18.12
+11
Kitajska je imela ponaredek virusa amerija ima original
reakcionar
10. 04. 2020 17.58
-30
Amerika bo premagala virus in rešila cel svet. Boste že videli hejterji. Kitajska je zavozila, Amerika mora zdej reševat.
Maxx365
10. 04. 2020 18.13
+16
Ko ljudje izberejo predsednika kot je Trump je kaos neizogiben. Ne vem sicer, kaj so Američani (in tudi eni pri nas) pričakovali, da bodo dobili z njim v tej krizi. Operira s polinformacijami, teorijami zarot, vali krivdo na druge, ne posluša strokovnjakov, dela vse po svoje... To ni človek, ki bi vodil tako pomembno in veliko državo v obdobju te krize. In namesto, da bi bili Američani vodilna svetovna sila v borbi proti koroni zdaj zaostajajo, se ne znajdejo in pravzaprav ne postajajo del rešitve ampak postajajo problem svetovnih razsežnosti. Upam, da bodo Američani po tej krizi spregledali in iz tega izvlekli poduk.
Stipe Mesi?
10. 04. 2020 17.54
+14
Janez nam želi urediti zdravstvo kot je v ZDA, pa tudi šolstvo po istem vzoru. Se boste zbudili počasi ljudje.
Lali01
10. 04. 2020 17.38
+6
Hrvati so kritični v čisto vseh pogledih.
Žac
10. 04. 2020 18.40
-8
Kollerik
10. 04. 2020 17.22
+38
V Ameriki in v vseh tistih državah, kjer je preveč zasebnega zdravstva in zaradi tega razkrojeno javno zdravstvo, se dogaja katastrofa.
999Questions
10. 04. 2020 16.55
+42
HRVATI SKRIVAJO dejansko število umrlih in okuženih zaradi turistične sezone!!! Kar naenkrat je nenormalno poskočilo umrlih za sezonsko gripo!!!
Lali01
10. 04. 2020 17.43
+15
Bodo še bolj na ili cene za tisto kamenje ob morju...
mackon08
10. 04. 2020 16.44
+50
To ti je opevana Amerika, zboliš za covid 19 pa bankrotiraš. Bedna država z bednim predsednikom.
obožeobože
10. 04. 2020 16.20
+27
kak pokop je to da te z bagrjem dajo k večnemu počitku?
Netajkun
10. 04. 2020 16.58
+18
Maxx365
10. 04. 2020 17.58
+32
Verjetno gre za brezdomce, ki jih kar v skupinske grobnice pokopavajo. In teh sploh ne vštevajo v uradne številke, pa verjemite da gre za enormne cifre, tako da je v Ameriki stanje bistveno bolj črno, kot priznava Trump.
Drekachi24
10. 04. 2020 14.50
+12
Pravkar preveril, tudi tam je že virus!
Drekachi24
10. 04. 2020 14.47
+21
Virus je dosegel prav vse zvezne države ZDA, tako članek. Torej tudi Aljasko in Havaje?