Korona

V četrtek rekordnih 192 okužb s koronavirusom

Ljubljana, 25. 09. 2020 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, Anja Kralj, STA
Komentarji
1583

Vlada je sporočila, da so v četrtek v Sloveniji potrdili 192 novih okužb s koronavirusom, kar je rekordno število do zdaj, rekordno pa je bilo tudi število testiranj, in sicer 3645. V bolnišnični oskrbi je 60 ljudi, na intenzivni negi 15. Iz bolnišnice so odpustili 11 oseb. Umrl ni nihče. "Vnosov v državo skoraj ni, ukvarjamo se z okužbami, ki se dogajajo v lokalnem okolju. Še vedno pa je preveč okužb neznanega izvora," je opozoril Kacin. Če se bo stanje še poslabšalo, bodo za vikend razpravljali o zaostritvi ukrepov. V CUDV Črna so potrdili že več kot 30 primerov koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zbiranje do šest ljudi?
    04:09
    Iz 24UR: Zbiranje do šest ljudi?
  • Iz 24UR: Poskrbite za varnost
    02:27
    Iz 24UR: Poskrbite za varnost
  • Iz SVETA: Se bodo ukrepi spet zaostrovali?
    02:56
    Iz SVETA: Se bodo ukrepi spet zaostrovali?

 

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, ponovno pozvala k doslednemu upoštevanju epidemioloških priporočil. Le tako bo mogoče zagotoviti dovolj bolniških kapacitet in ustrezno usposobljenega kadra za zdravljenje in nego, je opozorila. 

Število hospitaliziranih s covidom-19 v enotah intenzivne terapije narašča, je opozorila Lejko Zupančeva. Koordinacijo kapacitet za intenzivno nego na nivoju države je ocenila kot dobro. "Na voljo je še nekaj postelj, vzpostavljajo se nove. Če ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj prek vikenda, mislim, da bo šlo," je dejala v današnji izjavi medije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana trenutno zdravijo deset bolnikov v intenzivni enoti, mediana starosti pa je 55 let. Hospitaliziran je tudi malček, ki so ga zaradi povišane telesne temperature in težav z dihanjem premestili iz Slovenj Gradca.

Potek bolezni pri zadnjih hospitaliziranih bolnih v ljubljanski infekcijski kliniki je večinoma srednje težak, obravnavajo pa tudi posamezne primere, pri katerih pride do zelo hitrega poslabšanja, je opisala. Imeli so namreč nekaj bolnikov, ki so jih že takoj ob sprejemu na kliniko morali namestiti v enoto za intenzivno nego.

Tisti z okužbo naj bodo pozorni na simptome

Ob tem je Lejko Zupančeva vse, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom pozvala, da so pozorni na svoje simptome. "Če se jim zdi, da imajo težave z dihanjem oziroma se njihovo počutje izrazito poslabša, naj stopijo v stik z dežurno službo ali neposredno z dežurnim zdravnikom infekcijske klinike," je navedla.

Skupno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je preseglo 5000. Do danes smo namreč potrdili 5007 okužb, 145 bolnikov s covid-19 je umrlo.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v današnjem epidemiološkem poročilu sporočil, da je zaradi dvojnega vnosa podatkov za sredo skupno število pozitivnih oseb za eno osebo nižje. V sredo je bilo torej število pozitivnih oseb 121 in ne 122, kot je vlada objavila v četrtek. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Bojana Beović pa je v oddaji Svet povedala, da v nekaj dneh oziroma v kakšnem tednu že lahko pričakujemo učinek bolj ostrih ukrepov. Če se to ne bo zgodilo, če ukrepov ne bomo spoštovali, pa se lahko val povečuje. Ne želimo si, da bi v Sloveniji prišli do faze, kot je bila v sosednji Italiji, svari. Sama je povsem omejila potovanja, ne udeležuje se večjih družinskih zbiranj, tudi prijateljske stike je omejila:" Vsekakor smo druženja prestavili na druge čase, ker se bojimo za svoje zdravje."  

Kacin: Virus kroži, varnega območja ni 

"Današnje številke so slabe, žal, daleč najslabše od izbruha pandemije. Tako število kot razpršenost primerov kažeta na to, da virus kroži med nami. Današnje deževno vreme je uvod v hladnejše mesece, ki so pred nami. Že jutri bo hladneje, kar pomeni, da bodo razmere za širjenje virusa še bolj ugodne," je povedal vladni govorec Jelko Kacin in opozoril, da bomo to lahko zajezili le z doslednim upoštevanjem ukrepov.  

Novi primeri okužbe z novim koronavirusom so bili v četrtek razpršeni na 77 občin. Kar 52 primerov so potrdili v Ljubljani, po sedem v Domžalah in Črni na Koroškem, po šest v Mariboru in Celju, pet v Slovenskih Konjicah, po štiri pa v Kranju in Medvodah. Občinam z najmanj eno potrjeno okužbo se je pridružilo Središče ob Dravi. Skupaj je 1509 aktivnih okužb, največ v Ljubljani, 338. 

Največja številka okužb, ki smo jo imeli do zdaj, je bila 17. septembra, in sicer 137, ko je bilo opravljenih tudi rekordnih 3557 testov. Številko 100 smo prvič presegli 10. septembra, ko smo potrdili 108 okužb. V času, ko je bila razglašena epidemija, je bila največja številka okužb 61, a smo takrat opravljali tudi manjše število testov – 1075.

"Virus kroži v vseh krajih po Sloveniji, ni varnega območja," je opozoril Kacin. Še naprej se širi med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše občane. "Vnosov v državo skoraj ni, ukvarjamo se z okužbami, ki se dogajajo v lokalnem okolju. Še vedno pa je preveč okužb neznanega izvora."

Glede morebitne zaostritve ukrepov zaradi visokih številk je Kacin dejal, da bodo počakali še na jutrišnje podatke. "Če se bo stanje dramatično poslabšalo, bi se o tem lahko posvetovali že za vikend, ampak najprej bomo govorili z vladno posvetovalno skupino."  Odločitev je mogoče pričakovati v ponedeljek. Kot že napovedano, bi lahko znova omejili druženja, tako bi se lahko zbiralo šest oseb, in ne deset, vlada pa bo po potrebi z dodatnimi ukrepi dopolnila peti sveženj ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, preden jih pošlje v DZ. Vsem, ki načrtujejo druženja in dogodke, Kacin predlaga, naj ponovno premislijo, ali ni bolje dogodka preložiti ali pa zmanjšati števila udeležencev.

Ponovno zaprtje, kot se je zgodilo ob razglasitvi epidemije, ni rešitev, je poudaril Kacin. "Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da gospodarstvo deluje, da preprečimo še dodatno znižanje BDP, da povečamo gospodarsko rast v prihodnjem letu in da bi nadoknadili vse to, kar se nam je zgodilo," je dodal. Spomnil je, da je treba ohraniti tudi pouk v šoli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V CUDV Črna nadaljnji porast števila okuženih

Potem ko so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem v nedeljo potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni osebi, se je število okuženih doslej povzpelo na več kot 30, na nekaj rezultatov odvzetih brisov pa še čakajo. Medtem so okužbo potrdili tudi pri zaposleni v Domu starejših na Fari na Prevaljah.

V CUDV Črna, ki s svojimi z dislociranimi enotami in dnevnimi centri skrbi za okoli 300 oseb z motnjami v duševnem razvoju in ima okoli 250 zaposlenih, so v sredo in četrtek odvzeli večje število brisov, rezultate pa še prejemajo. Po zadnjih podatkih, ki jih navaja spletni portal Večer Koroška, je okuženih 20 stanovalcev in 12 zaposlenih.

Kot je direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik danes sporočila prek spletne strani zavoda, v skladu z rezultati brisov uporabnike razvrščajo v belo, sivo in rdečo cono in skladno s tem organizirajo delo. S ciljem, da pride do čim manj kontaktov, so tudi strogo ločili centralno stavbo od dislociranih enot.

V Domu starejših na Fari na Prevaljah pa so okužbo potrdili pri delavki v pralnici doma. Takoj so prepovedali obiske in izhode stanovalcev, prav tako so začasno ustavili sprejem novih stanovalcev, prek spletne strani doma sporoča direktorica Stanka Vauh.

Med socialno-varstvenimi zavodi na Koroškem se z okužbami soočajo tudi v Koroškem domu starostnikov v Črnečah, od koder pa za zdaj o novih okužbah ne poročajo. V sredo so imeli aktivno okuženih sedem stanovalcev in štiri zaposlene.

Na Koroškem je število potrjeno okuženih v tem tednu zelo naraslo, od prejšnjega četrtka so v regiji potrdili 63 novih okužb s koronavirusom, skupno doslej od prvega pojava virusa v regiji pa 217. V torek je bilo v regiji potrjenih tudi največ dnevnih okužb doslej, in sicer 18. Po zadnjih podatkih, ki so za četrtek, je na Koroškem 78 aktivno okuženih, kažejo podatki, zbrani na Sledilniku za covid-19.

Delodajalec mora zagotoviti varno delovno okolje 

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak pa je opozorila, da so delodajalci dolžni narediti oceno tveganja, razmisliti, kako preprečiti vnos in širitev virusa v delovno organizacijo ter kako omogočiti normalen potek dela.  "Dolžnost delodajalca ni samo presoja tveganja in zelo natančen opis ukrepov, ampak tudi predvidevanja, kaj se bo zgodilo – ne samo v prostorih delovnega procesa, ampak tudi v prostorih, kjer se delavci združujejo." 

Bistvo ocene tveganja pri koronavirusu je to, da koronavirus ne nastaja na delovnem mestu, ampak se lahko širi, je poudarila. Zato mora delodajalec gledati širše in razmišljati tudi o preprečevanju vnosa virusa v delovno organizacijo. Težava je tudi, da se ta virus širi preko predmetov, ki si jih delavci podajajo med seboj. 

Veliko delodajalcev je prilagodilo delovni proces in poskrbelo za primerno medosebno razdaljo, je spomnila. A so številni pozabili na možnost prenosa pri podajanju predmetov dela, v kopalnicah, pri vhodih in izhodih ter med odmori, še posebej ob kajenju.

Poudarila je, da so delodajalci ob bioloških dejavnikih tveganja dolžni prilagoditi oceno tveganja. Svetuje, da delovni proces prilagodijo po posvetu z varnostnim inženirjem in strokovnjakom za medicino dela.

Spomnila je še, da so delodajalci dolžni posebno skrb nameniti ogroženim skupinam, kot so kronični bolniki, mladoletni in nosečnice. "Če gre za veliko ogroženost, je dolžnost delodajalca, da za te bolnike priskrbi delo od doma," je povedala. Svetuje pa tudi, da se delodajalec o primernosti ukrepov pogovori s specifičnim zdravnikom.

Testiranje na koronavirus
Testiranje na koronavirus FOTO: Dreamstime

Vlada predstojnike institucij, organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov poziva, da v okviru svojih pristojnosti poskrbijo za upoštevanje ukrepov in priporočil. Delodajalcem priporočajo, naj uvedejo delo od doma povsod, kjer delovni proces to omogoča. Za vse, ki morajo biti prisotni na delovnih mestih, pa vlada delodajalcem priporoča, da ob vstopu v delovne prostore uvedejo redno merjenje telesne temperature zaposlenih.

Kot je danes povedal Kacin, je zakonska podlaga za merjenje temperature že urejena v zakonu o varnosti in zdravju pri delu, po katerem so delodajalci dolžni poskrbeti za varnost ter zdravje zaposlenih. "Vdor virusa v katerokoli organizacijo ali podjetje ima lahko namreč izredno negativne posledice za vodenje delovnih procesov," je opozoril. 

Ljubljanska univerza ministrstvo poziva k spremembi obvezne uporabe mask za profesorje

Na ljubljanski univerzi so danes opozorili, da je obvezna uporaba mask za profesorje na predavanjih po spremenjenih smernicah, ki jo zapoveduje nov odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja covida-19, praktično neizvedljiva. 

"Po prvotnih smernicah je bilo rečeno, da lahko študenti v času predavanj snamejo masko, če v predavalnicah zagotovimo 1,5 metra razdalje. Po novem odloku in spremenjenih smernicah, objavljenih v sredo, pa morajo študenti nositi maske ne glede na varnostno razdaljo tudi v času predavanj, prav tako profesorji," je pojasnil rektor ljubljanske univerze Igor Papič.  

Zaradi tega so profesorji ogorčeni, ker so po njegovih besedah prepričani, da več ur ne morejo predavati z masko na obrazu. Kot je poudaril, je že za študente težka obremenitev, ko poslušajo več ur predavanja z masko. Da bo pa profesor predaval nekaj ur na dan z masko, poleg tega še z mikrofonom preko video povezav, je po rektorjevih trditvah praktično neizvedljivo.

Kako neprijetno je z masko na obrazu govoriti, je okusil tudi sam rektor, ki se je nedavno udeležil nekega dogodka. "Sedeli smo tri ure, pa sem zelo malo govoril. Neprijetno je že, če si tiho, kaj šele, da govoriš 45 minut z masko na nosu. Poleg tega se te slabo razume, profesor mora tudi vzporedno prenašati pri hibridnem sistemu mikrofon, kam naj ga da. Vse to bo vplivalo na slabo kakovost zvoka, kar tudi študenti ne bodo razumeli," je opozoril.

Na univerzi zdaj od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pričakujejo, da obvezno uporabo mask za profesorje dopolni na način, da lahko uporabljajo tudi pregrado iz pleksi stekla. Ta bi omogočila profesorju, da za steklom predava normalno, da ga študenti razumejo.

Tudi za študente trenutno velja, da bodo morali v predavalnicah nositi maske ves čas. Prvotne smernice so dopuščale nošenje mask samo v času gibanja po fakulteti preden pridejo v predavalnico. "Če je razdalja med študenti manj kot 1,5 metra, morajo imeti masko, ko pa sedijo in upoštevajo razdaljo, pa jim ni treba nadeti maske v času predavanj. To je vlada z novim odlokom povozila," je razočarano dejal Papič.

Ministrstvo naj bi o predlogu za pregrade iz pleksi stekla kot nadomestilu za uporabo mask za visokošolske učitelje po rektorjevih neuradnih informacijah razpravljalo prihodnji teden. Ob tem je izrazil upanje, da jih bodo na ministrstvu uslišali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1583)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ProPLUShater
26. 09. 2020 10.23
+2
Sam se čakam da bo en dan 4200 testov pa 4250 okuzenih
el capitano
25. 09. 2020 21.42
+1
Treba se bo prekuzit ,druge ni..
bimmbolina
25. 09. 2020 21.39
+3
Jaz se držim priporočil, moji se jih tudi. In potem pridemo in obrobja enkrat v Lj, v lokal pa precej ljudi brez mask. En lokal, drug, kasnejša ura pa večina. Tu naj bodo inšpektorji. Pa ne nad lastniki ali zaposlenimi. Nad gosti. Natakar lahko parkrat reče za masko, pa... tip še vedno naroči pivo in ga dobi. Dokler se tu ne bo upoštevalo vsaj malo te solidarnosti, vsi za to da bo bolj vsem, no potem bo vsem še slabše.
Periot222
25. 09. 2020 21.14
+9
Najvecji virus nam vlada!!!!!!
batom@pinkponk.com
25. 09. 2020 21.12
+1
Od teh 192 jih 133 odpade na Lipicanerko. Tolkokrat se je testirala.
setisfekšn
25. 09. 2020 20.59
+10
Če bi bil ta virus vsaj 10 % tolk resen kot črne koze bi se ljudje sami poskril in oblekli skafandre brez kreka in njegovih "ukreppv"
grozjak
25. 09. 2020 21.01
+0
manolo31
25. 09. 2020 20.49
+0
A so vam jo spet hrvati prinesli butale rovtarske.
Nimasmisla
25. 09. 2020 20.36
+3
Saj ni čudno ko pa eno masko uporablamo in teden
Moncsa
25. 09. 2020 19.49
+14
Nekaj mi ni jasno. Za kaj ne spravijo vse te bolnike na en kup? In to ne v kakšno bolnišnico, ker tam omejuje delo z osalimi bolniki (ja, tudi take imamo, še zmeraj). Zagotovo bi lahko našli stavbo, ki je primeren za ta namen. Rešena bi bila prostorska stiska, ventilatorjev pa imamo vrh glave :). Rešena bi bila problematika con, vse skupaj bolj higiensko. Ampak NE, oni morajo raztrosit po celi državi, da ja pride okužba tud v kraje, ki so več ali manj še "čiste"...
grozjak
25. 09. 2020 20.47
-1
Telovadnice in zapuščena skladišča so v igri, ko bo tole šlo preko meje...
newstead
25. 09. 2020 19.43
+1
Mama vam je rekord!
Haloo
25. 09. 2020 19.33
+6
manj testov pa bo tudi manj okuženih 😷🤔😁
Saloreich
25. 09. 2020 19.25
-3
Ahh, zehhh🥱 Psi lajajo, korovana gre dalje...
iganking
25. 09. 2020 19.16
-4
Samo ker je lepo napisano ponovim! Nikoli v življenju še nisem bil tako točen!
Anonym0use
25. 09. 2020 19.14
+4
Namen tega je, da nas use cepijo, delajo se, da je veliko okuženih in da ratuje skoz huje..... Nebomo se cepili!!!!!!
thetech
25. 09. 2020 20.15
-1
grozjak
25. 09. 2020 20.48
-4
iganking
25. 09. 2020 19.14
+11
Ko je normalno, lepo, umirjeno stanje (pred korono).. Bogataši počivajo in so na jahti in golf igriščih! Čakajo bilokakšno krizo, kjer lahko s kakšno finto izkoristijo situacijo. Tisti, ki prodajajo orožje naprimer, čakajo vojno bilo kje na svetu ali jo preko politike ustvarijo! Zdaj je zdravstvo (največji bogatuni) to iskoristlo in preko politike pojačalo. Bankirji (še večji bogatuni) so bili na vrsti pred leti, ko so lagali o propadu borze in politiki so jim pomagali! SKORAJ VSI MEDIJI PA SO ALI LEVI ALI DESNI torej politični! MEDIJI SO NAČIN POLITIKOV TOREJ, KI POMAGA NATEGOVAT LJUDI (OVCE)!
grozjak
25. 09. 2020 20.49
-1
newstead
25. 09. 2020 19.11
+5
Kaj se kar nosite maske? Elita prav uziva, ko vidi kako ubogljivi in zavzeti ste podlozniki. Je pa res, ceprav se zdi nemogoce, da imajo hrvati se vecjo mafijo na oblasti kot mi. Seveda se je tudi njihova elita med lockdownom sprosceno druzila brez omejitev. Vse vas caka palica.
grozjak
25. 09. 2020 20.58
+0
dannyer
25. 09. 2020 19.11
+11
Ni znanstvene podlage za zaoiranje okrepi so narejeni za ebolo katero imaš 90 do 30 % možnosti za izgubo živlenja za vuhanski virus pa imaš 99.9% možnosti za preživetje. celo starejši imajo skoraj 95% . Tuji strokovnjaki so jasno povedali zakaj zapiranje ni potrebno in nehite strašiti ljudi. trenutno znanost ne narekuje tempo ampak histerija in mediji. 192 ps kaj ste vi mal z lune. to je 5,27% od 3645 testov pa še ti so bolj ali maj tak tak. tudi na kakšen način sploh določimo virus je bolj tak tak. Ljudje pa niti osnove biologije ne znajo. zato pa so tak opanični po ne potrebi zakaj vuhan spet cveti??? na kitajskem ko so že januarja dajali vitamin d,c in cink. i zdravilo pomaga pa in to so tudi španja potrdila
Jacek123
25. 09. 2020 20.18
-6
grozjak
25. 09. 2020 20.49
-3
Sam da so španija potrdila😂😂😂😂
dannyer
25. 09. 2020 21.17
+4
ne sam španci tudi irci pa korejci, mim grede. Verjetno ne veš kaj ti vitamini delajo vnašem telesu
tolu
25. 09. 2020 19.07
-3
Spet nobuloze kako bodo omejeval in zapiral.virus je bil tudi poleti pa so lagali da ga ni in kako je fino.
NotMe
25. 09. 2020 19.09
+5
iganking
25. 09. 2020 19.12
+10
Celi dan sm bil na zem članku.. Dajal pluse in minuse.. Komentiral tudi da je vse laž.. In kaj sm dosegu? NIČ! NEHAJTE MISLIT DA KAJ PRISPEVATE (med službo, ko se dolgočasite)! Smešni SMO!
thetech
25. 09. 2020 20.19
+1
@iganik Kaj pa si mislil, da boš dosegel? Kdaj so spletni trolli kadarkoli sploh kaj dosegli? Meni je pomembno, da sem preko dneva kar se da storilen in kreativen,medtem ko se drugi tukaj prerekate o koroni.. Vsak dan, od jutra do večera.. Res ste smešni..
grozjak
25. 09. 2020 20.51
+1
Sem te opazu, ja. Bluziš na polno...če bi rad kaj dosegel, potem pazi nase in na druge...čisto preprosto, maska, pa to..
grozjak
25. 09. 2020 20.59
+1
iganking
25. 09. 2020 19.06
+2
Nič ne bo z našimi komentarji proti covidu! Ovce še vedno mislijo da ja res! Gremo nekaj drugega? Recimo? Predloge prosim 💩💩
grozjak
25. 09. 2020 21.00
+0
Komentiraj kar hočeš, povsod boš buhtelj izpadu....😂😂😂😂
Carpediem32
25. 09. 2020 18.40
+8
Gantar je pravkar napovedal začetek privatizacije zdravstva.