Korona

Četrti in peti razredi v šole v ponedeljek, ostali v sredo

Ljubljana, 28. 05. 2020 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar, Neža Pušnik, STA, A.K.
Komentarji
646

Vlada je sprejela odločitev, da se četrto- in petošolci v šolske klopi vračajo v ponedeljek, učenci od šestega do osmega razreda pa v sredo. Učenci v manjše skupine ne bodo več ločeni, pa tudi učitelji bodo lahko prehajali med razredi. V soboto se začenja spomladanski rok mature, ki bo izveden ob upoštevanju higienskih ukrepov. Srednješolci, z izjemo maturantov, sicer ostajajo doma.

Kot smo izvedeli, je vlada odločila, da se v osnovne šole v ponedeljek, 1. junija, vračajo učenci četrtega in petega razreda, v sredo, 3. junija, pa tudi učenci šestega, sedmega in osmega razreda. Vzgojno-izobraževalno delo bo tako od prvega junija za vse učence od prvega do devetega razreda potekalo v normativno določenih oddelkih, torej enako kot pred razglasitvijo epidemije. 

Predmetni pouk v drugem in tretjem triletju bo organiziran v matični učilnici oddelka, učenci pa učilnic ne bodo menjali. Vanje bodo lahko vstopali različni učitelji. Pri tem bo treba poskrbeti tudi za organizacijo šolske prehrane in dejavnosti v okviru razširjenega programa tako, da bo stikov med učenci iz različnih oddelkov čim manj.  

Kot piše v okrožnici, bo še vedno treba izvajati splošne higienske ukrepe, ki jih je že (in jih bo za nove okoliščine še) pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Podrobna prenovljena navodila NIJZ za nadaljnje delovanje šol bodo pripravljena predvidoma jutri.

Na tiskovni konferenci vlade ob 15. uri je o podrobnostih ponovnega odpiranja šol oziroma vračanja osnovnošolcev od prvega do devetega razreda v šolske klopi spregovorila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Povedala je, da so se za to odločili na podlagi ugodne epidemiološke slike, aktualnih ocen predstavnikov strok, predvsem in zlasti pa odgovornega in razumevajočega odnosa ravnateljev, vzgojiteljev, učiteljev, učencev ter njihovih staršev. 

Zaradi nemotene izvedbe zaključnih izpitov in mature ter s tem povezanega spoštovanja varnostih ukrepov bo izobraževanje v srednjih šolah še naprej potekalo na daljavo oziroma v šolah za tiste dijake, ki jih šola pozove.

  1. S 1. 6. se vzgojno-varstveni proces v vrtcih, ob upoštevanju higienskih in zaščitnih ukrepih, lahko ponovno odvija v običajno velikih obeh starostnih skupinah. S sprejetjem protikoronskega zakonskega paketa tri bo staršem, ki svojih otrok ne bodo vključili v vrtec, ta strošek do 30. 6. krila država.
  2. S 1. 6. se pouk v prvi triadi in devetem razredu ponovno izvaja v obsegu običajno velikega oddelka.
  3. S 1. 6. se začne izvajati pouk za 4. in 5. razred, pod enakimi pogoji.
  4. Ob nadaljnji ugodni epidemiološki sliki in uspešnem začetku vzgojno-izobraževalnega procesa omenjenih skupin se 3. 6. šolska vrata ponovno odprejo še za učence 6., 7. in 8. razredov.

Na tiskovni konferenci vlade je bil poleg ministrice za izobraževanje, znanost in šport tudi direktor NIJZ, Milan Krek, ki je dejal, da zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih niso več obvezne, da gre za priporočilo. Obvezno je le za tiste, ki so bolni oziroma okuženi, so bile njegove besede. "Nihče vas ne bo kaznoval zaradi nenošenja, kaznoval vas bo virus," je bil slikovit. A NIJZ pravzaprav nima moči oziroma pooblastil, da zapove nošnjo mask ali odloči, da to ni več potrebno, saj mora ta odlok preklicati vlada. Prav tako lahko ob neupoštevanju tega odloka dobimo globo za prekršek, ki se izreka po zakonu, ki ureja nalezljive bolezni. 

Krek je poudaril, da je glavni varnostni ukrep vzdrževanje varnostne razdalje.
Krek je poudaril, da je glavni varnostni ukrep vzdrževanje varnostne razdalje. FOTO: Miro Majcen

Vladni govorec Jelko Kacin pa je povedal, da je vlada prikimala novemu sproščanju ukrepov, kar pomeni, da bodo s prihodnjim tednom spet dovoljene javne prireditve do 200 oseb, odpirajo pa se vrata hotelov, fitnesov in velnesov. Pod velikim vprašajem je bilo odprtje bazenov, a Kacin je danes povedal, da tudi bazeni lahko ponovno začnejo delovati. Zaprte ostajajo diskoteke in nočni klubi, ob nedeljah in praznikih pa tudi trgovine. Krek je poudaril, da zbiranje do 200 ljudi ne pomeni brezpogojno zbiranje, temveč zbiranje ob upoštevanju varnostnih ukrepov in priporočil NIJZ. 

Od spomladanskega roka se bo mogoče odjaviti. Letos prvič e-vpogled 

V soboto se s pisnim izpitom iz angleščine začenja spomladanski rok splošne in poklicne mature. Prijavljenih je 15.567 dijakov, ki bodo maturo opravljali prvič, je na novinarski konferenci dejal Darko Zupanc, direktor Državnega izpitnega centra. 

Zaradi epidemije covid-19 se je letos spremenil koledar splošne mature – spremenil se je datum izvedbe eseja iz maternega jezika. A pri tem se je ohranila možnost izvedbe tako spomladanskega kot jesenskega roka ter s tem omogočilo, da se dijaki normalno vpišejo v nadaljnje izobraževanje. 

Med prilagoditve letošnje mature spada tudi podaljšanje roka za oddajo praktičnega dela splošne mature. Prve analize izsledkov praktičnih delov kažejo, da ti v primerjavi s preteklimi leti niso slabši, kvečjemu so boljši, je dejal Zupanc. Napovedal je tudi, da se dijaki lahko odjavijo od spomladanskega roka mature in to opravljajo jeseni – ta rok pa ima enako veljavo. 

Šole so že dobile navodila za izvedbo mature – ta med drugim določajo, da se dijaki v šolah ne bodo zbirali. Šole so jih že seznanile, v kateri učilnici bodo pisali pisni izpit iz mature. V šole bodo učenci vstopali posamezno z upoštevanjem vseh higienskih ukrepov. V učilnicah bo 15 kandidatov, ki bodo razporejeni z upoštevanjem varnostne razdalje metra in pol.  Med odmori učenci učilnic ne bodo zapuščali, učilnice pa se bodo v tem času prezračile. 

Rezultati mature bodo znani 13. julija. Zaradi epidemije so na Državnem izpitnem centru pospešili vzpostavitev elektronskega vpogleda v izpitne pole, tako da maturantom na vpogled ne bo več treba v Ljubljano. Kandidati imajo po zakonu pravico do vpogleda v pole tri dni po razglasitvi rezultatov mature, torej od 13. do 15. julija. Do 16. julija pa bodo lahko vložili ugovor na izračun ocene.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sredo smo sicer potrdili dve novi potrjeni okužbi s koronavirusom. Ena izmed potrjenih okužb je bila pri osebi, ki je zaposlena na ljubljanski infekcijski kliniki. Zaradi tega bo klinika v prihodnjih dneh delovala v omejenem obsegu, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Smrtnih žrtev ni bilo. V bolnišnici ostaja sedem oseb, dva obolela se še vedno zdravita na intenzivnem oddelku. Ena oseba je bila odpuščena iz bolnišnice. 

S preklicem epidemije v normalizacijo dela tudi upravne enote in sodišča

Zaposleni na upravnih enotah s koncem maja ne bodo več imeli možnosti dela od doma oz. zunaj prostorov upravnih enot, saj bo s koncem epidemije preklicano začasno odrejeno opravljanje dela izven prostorov delodajalca. Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, morajo upravne enote pri tem upoštevati vsa navodila in usmeritve pristojnih z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vlade. 

Med ukrepi za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom na upravnih enotah so individualna obravnava in naročanje strank, nošenje zaščitnih mask in vzdrževanje primerne varnostne razdalje, kadar je število strank nemogoče omejiti, preprečevanje prevelikega števila strank v objektu in čiščenje delovnih površin, ki se jih dotika več ljudi, so še spomnili na ministrstvu.

Konec bo tudi omejitev dela sodišč – preklic odredbe se bo izvršil z 31. majem, roki pa bodo začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, torej 1. junija. Odredba je veljala od sredine marca in je določala, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. To se je že nekoliko sprostilo 5. maja, saj sodišča od takrat lahko opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.43

Krek: Nošenje mask v zaprtih javnih prostorih je priporočilo, ne obveza (razen za okužene)

Krek je na vprašanje glede obveznosti nošenja mask v zaprtih javnih prostorih dejal, da ne gre za obvezo, temveč priporočilo NIJZ. Ob tem je dejal, da nihče ne bo tekel za nami in nas kaznoval, "kaznoval nas bo virus". Dejal je, da naj masko nadenemo, ko bomo vedeli, da varnostne razdalje ne bomo mogli vzdrževati. Zaščitne maske so še vedno obvezne za tiste, ki so bolni in tiste, ki skrbijo za obolele.

15.39

Krek: Če ne moremo vzdrževati varnostne razdalje poldrugega metra, se zaščitimo z masko

Krek poudarja, da razen vzdrževanja varnostne razdalje in upoštevanje drugih zaščitnih ukrepov ne more ponuditi ničesar – cepiva ni, prav tako ne učinkovite terapije. Ob tem je dejal, da je pravilo zelo preprosto: če ne moremo vzdrževati metra in pol varnostne razdalje, se zaščitimo z masko.

15.35

Krek: Veliko učiteljev spada v rizično skupino

Če mi svetujemo učiteljem, da nosijo maske, tega ne svetujemo samo zato, da ne bi okužili otrok, temveč tudi zato, da se oni ne bi okužili, je dejal Krek. Veliko učiteljev je starejših od 50 let, kar je rizična skupina, je poudaril. "Če bodo ti ljudje zboleli, jih bo 20 odstotkov pristalo v bolnišnici, pet odstotkov od tega lahko tudi na intenzivni negi," je dejal in dodal, da je situacija še vedno resna. Dejal je, da za otroke, ki so v istem razredu, maske ni smiselno nositi.

15.34

Krek poudarja, da morajo v šole vsi hoditi zdravi

Majhni razredi so bili priporočeni zato, da so se otroci med seboj lahko igrali in komunicirali, je razložil Krek. Če bi virus prišel v razred, bi osamili samo ta razred, šola pa bi lahko normalno nadaljevala naprej. Razredi z 28 učenci (ali več) predstavljajo večje tveganje za širitev okužbe, pa tudi težje bi jo bilo omejiti, zato se morajo vsi, ki sodelujejo v vzgojno-izobraževalnem procesu, zavedati, da morajo v šole res hoditi zdravi.

15.30

Zahvala državljanom za dosledno upoštevanje priporočil NIJZ

Krek je povedal, da je epidemiološka služba v Sloveniji skromna, zato se trudijo za izobraževanje ljudi iz drugih oddelkov, da bodo pripravljeni na morebitni drugi val. Zaradi pomanjkanja kadra bi se namreč lahko zelo hitro zgodila situacija, da bi vladi morali predlagati ponovno uvedbo epidemije, je dejal, a se ob tem zahvalil državljanom za dosledno upoštevanje priporočil NIJZ.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (646)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Mihel?i?
29. 05. 2020 10.17
+4
No sedaj naj človek razume kaj na tiskovkah razlagajo maka DA maska NE ..nikjer nisem zasledil kaj vlada preklicuje ??? V javnosti bo vsak odločal sam ali zahteva nošenje maske ali ne..trgovine UE torej jih bomo morali nositi sabo če se bo neka trgovska veriga odločila da jih bodo zahtevali ali pa ne bo vstopa ??
zavetnik
29. 05. 2020 08.55
+7
Ko pridem k zdravniku je prvo zmajnšati telesno težo to za direktorja NIJZ ne velja pa še v rizičnih letih je.
Pa kaj
29. 05. 2020 08.32
+6
kje prodajajo karte za ta dva komedijanta??
Šifra
29. 05. 2020 09.03
+4
Tudi mene to zanima. A lahko z bonom plačam?
2fast4
28. 05. 2020 21.53
+8
Krek tudi jaz bi šel na čevape pa sem jih mogu nazaj v trgovino nesti... Še tist kar kupim je pokvarjeno...
pop greznica
28. 05. 2020 21.43
+11
Simona in Crack sta pa prav lep par
shadow_777
29. 05. 2020 08.05
+5
IanNow
28. 05. 2020 21.42
+11
Ljudje lahko samo rečem..dober večer v najslabši vladi do zdaj... In njenimi. Idejami..
kivzfccz
29. 05. 2020 08.02
+2
Bolje slaba vlada, kot pa vaša DEZERTERSKA.
IanNow
28. 05. 2020 21.42
+9
A bo ta Krek naredil kaj za lastno zdravje? Ker tale vamp..
lipov list
28. 05. 2020 21.26
+8
kdo je ta pravljičar?
jare66
28. 05. 2020 21.24
+14
Sam res tragikomedija!!! Pa wtff se teli modeli grejo.
zefa20
28. 05. 2020 21.13
+14
Tragikomedija!
Asclepius
28. 05. 2020 21.12
+23
Srednje solci pa naj bi se vrnili v sole ob naslednji polni luni, saj bo takrat najbolj varno..hahahahahaha kake bedarije res..
Asclepius
28. 05. 2020 21.12
+4
Satoshi Nakamoto
28. 05. 2020 21.03
+19
Tale zdravnik šef NIJZja ogroža sebe in druge s prenajedanjem. treba bi bilo ukrepat, mu odredit karanteno brez hrane, da rešimo njegovo življenje in življenja drugih. Tak funkcionalno nesposoben je nevaren za okolico, ko vozi avto, bicikl, moped, ali smuča itd itd. Ker lahko izgubi oblast nad telesom in ogrozi življenja številnih drugih. Ker debelost vpliva na psihično zdravje, obstaja nevarnost da bi slabo delal v službi, sprejemal zgrešene odločitve in povzročil številne smrti nedolžnih ljudi.
Hribovito2020
28. 05. 2020 20.59
+14
Kakšna telovadba
Satoshi Nakamoto
28. 05. 2020 20.56
+31
Kakšen cirkus zaradi corone. Kakšni ukrepi bi potem morali biti zaradi raka ki pomori tisoče Slovencev vsako leto. Pa vlada ni prepovedala prodaje alkohola, sladkorja, cigaret, konzervansov, pesticidov, vozil z izpušnimi plini, maltretiranje ljudi kar povzroča stres itd itd.
Satoshi Nakamoto
28. 05. 2020 20.58
+9
Pomanjkanje gibanja jih pomori 1000x več. Dajte zato ljudi zvezat za kamione in jih vlačite za sabo da se bodo prisilno gibali. Temu se pravi vladavina absurdov
TistoPravo
29. 05. 2020 09.15
Korozija in na splopno obstojnost katerialov na avtu je tudi zelo bistvena težava oziroma nevarnost, pa jo zaenkrat na tehničnih uglavnem spregledajo...važen da zavore primejo enakomirno, la tudi če že vse skupej laufa po rjavini...pa zavore še zdaleč niso vse pri varnosti. Kvaliteta olj, kvaliteta tesnil, kvaliteta raznih manj vidnih gumic, kvaliteta same školjke poleg celotne konzerve navzven..,no tko recimo je pa pri člpveku. Na dolgi rok kar laufa zlaufa, rešuje se pa zgolj na kratki rok...
Hej Slovani
28. 05. 2020 20.37
+35
Je rekla zaključevanju ocen??? Da ji vse po spisku, sej vemo kaj. Tri mesce so se otroc matral sami, poskušali sleditj navodilom, sedaj jih bodo pa po domače za.....li, ko jih bodo spraševali po kriterijih, kot da so normalno v šolo hodili? Pa ta vlada je podn od podna!!! Pa že, ko si rečeš, dobro, sej kakšen je pa ok vmes, pa tole skropucalo?!?!?!
Common_sense
28. 05. 2020 20.45
-14
STOP
28. 05. 2020 20.36
-8
končno, hvala bogu
setisfekšn
28. 05. 2020 20.35
+18
Tale krek pa per pije po trebuhu sodeč zgleda kar na veliko!
94001
28. 05. 2020 20.22
+18
Neumnost prve vrste. Svojih otrok ne dam v šolo. Naj se iz svojih norca delajo. Z mojih zagotovo ne. Na kolesa jutri pa pred parlament jutri.
VF
28. 05. 2020 20.57
+0
Otroci se majo v splu cist uredu, prav fajn
periot22
28. 05. 2020 20.20
+29
KREK ZAKAJ NE NOSIS MASKE?
Rožice cvetijo
28. 05. 2020 20.10
+16
Se že ve,kdaj bo ta mož na sliki rodil?