Korona

Logar in Di Maio znova o Narodnem domu in soočanju s pandemijo

Rim, 23. 06. 2020 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Anže Logar se je v Rimu sestal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom. Govorila sta o pandemiji covida-19. Zavzela sta se za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri soočanju s pandemijo in poudarila potrebo po redni koordinaciji na ravni EU, so navedli na zunanjem ministrstvu. Medtem pa sta predsednika Slovenije in Italije, Pahor in Mattarella, dokončno sklenila dogovor in potrdila program njunega srečanja v Trstu in obeležitve 100. obletnice požiga Narodnega doma. 13. julija naj bi podpisali dokument o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenskih manjšini.

Na drugem srečanju v manj kot treh tednih sta zunanja ministra Anže Logar in Luigi Di Maio izpostavila pomen sodelovanja in obveščanja med državama pri soočanju s pandemijo covida-19. Od 15. junija so odpravljene omejitve pri prehajanju meje za državljane obeh držav. Sogovornika sta se strinjala, da je treba redno spremljati epidemiološke trende doma in v drugih državah ter se sorazmerno odzivati, da bi preprečili ponovni izbruh epidemije.

Kot so še navedli na zunanjem ministrstvu, sta sogovornika izmenjala tudi stališča glede epidemioloških razmer v tretjih državah, predvsem v neposredni soseščini EU. Zavzela sta se za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri soočanju s pandemijo in poudarila potrebo po redni koordinaciji na ravni EU.

Di Maio in Logar sta se srečala že drugič v manj kot treh tednih.
Di Maio in Logar sta se srečala že drugič v manj kot treh tednih. FOTO: Bobo

Logar je v pogovorih izpostavil tudi vprašanje zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Poudaril je velik in simbolni pomen slovesnosti ob 100. obletnici požiga Narodnega doma, ki bo potekala 13. julija v Trstu in se je bosta udeležila tudi oba zunanja ministra. To bo izjemen dogodek v procesu sprave med obema narodoma, so zapisali na MZZ.

Na področju evropskih zadev je minister Logar z Di Maiom in italijanskim ministrom za evropske zadeve Vincenzom Amendolo izmenjal mnenja o predlogu večletnega finančnega okvirja Evropske unije in novega instrumenta za okrevanje. Z ministrom Amendolo sta se strinjala, da je treba instrument čim hitreje sprejeti.

Vodja slovenske diplomacije je predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU ter 18-mesečni program tria Nemčije, Portugalske in Slovenije. Amendola je Sloveniji obljubil vso podporo pri predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta 2021, so sporočili z ministrstva. 

Italijanski zunanji minister je bil na obisku v Sloveniji 6. junija. Takrat je Logar napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo po umiritvi izbruha koronavirusa, kar se je nato zgodilo 15. junija.

Narodni dom naj bi ob 100. obletnici prešel v last slovenske manjšine

Predsednika Borut Pahor in Sergio Mattarella sta danes uskladila program srečanja skupne obeležitve 100. obletnice požiga Narodnega doma in njegove vrnitve slovenski manjšini.  Tako bosta bosta 13. julija 2020 v Trstu prisostvovala slovesnemu podpisu dokumenta, s katerim bo Narodni dom prešel v last slovenske manjšine v Italiji. Predsednika bosta skupaj obiskala Narodni dom, so sporočili z urada predsednika republike. 

Slovesnost ob 99. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu
Slovesnost ob 99. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu FOTO: Aljoša Kravanja

Vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini bo simbolno dejanje sprave v evropskem duhu in bo velikega pomena za odnose med Slovenijo in Italijo v prihodnje. 

Pred osrednjim dogodkom vrnitve Narodnega doma Slovencem sta se predsednika Pahor in Mattarella odločila položiti venca k spomeniku bazoviškim junakom, žrtvam fašizma, in k spominskim obeležjem na Bazoviški fojbi. Ti dve simbolni mesti imata velik pomen, še zlasti za obe narodni skupnosti, živeči na tem območju. Ob spominu na bolečo preteklost želita predsednika s tem dejanjem v evropskem duhu sprave in ob medsebojnem spoštovanju odpreti novo poglavje skupne prihodnosti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krainerland
23. 06. 2020 20.19
-1
In leva politika 70 let ni mogla dobiti tega doma nazaj. Logar pa takoj.
JohannDoe
13. 07. 2020 09.25
+1
Logar je to zrihtal v dveh mesecih, spotoma, ko se je boril z epidemijo in jo skorajda premagal.
User300173
23. 06. 2020 19.50
+5
Kaj ima Slovenija z Bazoviško "fojbo" in s spravo, predvsem s kom se spraviti? Narodni dom je dejstvo sredi Trsta z vsemi zgodovinskimi zapisi. Bazoviška "fojba" je Italijanski produkt, ki s Slovenci nima ničesar skupnega. V "fojbi" niso slovenski zločini niti kaj metali vanjo. To je zgodovinsko dokazano. Kaj je v "fojbi" so že zavezniki 1945. leta raziskali. Se bo Pahor "poklonil" konjskim kadavrom?
puspan
24. 06. 2020 08.14
+1
Če bi bil ti pravi Primorec, bi še nekako razumel. Nekateri pač ne morete iz svoje kože. V tebi se pretaka balkanska kri, čeprav nimam nič proti drugim. Sprava je edina kulturna in človeška gesta, ki lahko podpre mir in blagostanje naših zanamcev. Nikoli ni krivda samo na eni strani, ampak na obeh. Sicer pa v fojbe ali kraške jame najbrž ljudje niso sami skakali vanje, kot se najbrž tudi niso sami zazidalni v zapuščene rudnike. Sprava je znak človečnosti, ne sovraštva, ki ga nekateri sejete iz dneva v dan.
JohannDoe
13. 07. 2020 09.29
+1
Fer in v znaku sprave bi bilo, da se Pahor pokloni pred kako fojbo, kjer bi mešano-slovenska komisija ugotovila, da so noter pometali partizani kake italijane, toliko bolje, če ob tem še nedolžne. Ne pa pred neko luknjo, za katero po starih raziskavah noter ni nič, po kakih boljših in bolj natančnih pa.... boljših in natančnih ni, ker Italijani nočejo, da se pogleda in obelodani kaj je noter.
Krainerland
23. 06. 2020 19.44
-1
Bravo minster Logar.
JohannDoe
13. 07. 2020 09.31
Še dobro, da si mi povedal. Jaz sem hotel že Hojsa, ministra za zdravje pohvalit.
provni
23. 06. 2020 18.37
+6
Narodni dom, ki so ga fašisti zažgali mora biti dan slovencem v Nazaj takoj.
Melita Medved
23. 06. 2020 17.11
+0
Janša je bil pa na telefonu z Merklovo: J: Hallo Frau Merkel .... M: Hallo Janez, was machen zie ... J: Mahnič isti meine Junge. M: Machen zie karantene? .... J: Ja, Angelca, vsi tardeči so kereteni ... M: Zie have viele masken .... J: Ja, vsak petek težijo v maskah in z vilami ... M: Janez, Ich muss gehen jetzt. ... J: Vem, da je greh, da dajemo tardečim jest. Dolg jih ne bomo več futral :D
nogutsnoglorry
23. 06. 2020 17.00
-1
samuray1
23. 06. 2020 16.56
+3
Važen je fa sta se ruknila z komolci. Mislim ne, minista za zdravstvo bi morala bit v kontaktu. Ne pa kar neka dva šalabeiserja.
Uporabnik113189
23. 06. 2020 16.50
+5
Ko se fašisti dogovarjajo zakaj že so požgali narodni dom..