Korona

Stroka: izvedba mature ni problematična

Ljubljana, 22. 04. 2020 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
72

Ena od tem, ki močno razburja te dni, je tudi, ali naj matura bo ali ne. Ministrstvo in predstavniki državnih izpitnih komisij za splošno in poklicno maturo vztrajajo, da matura bo. Kot je dejala pristojna ministrica, ni razlogov, da matura ne bi potekala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Matura bo!
    06:54
    Iz 24UR ZVEČER: Matura bo!
  • Iz 24UR ZVEČER: Ocenjevanje, da ali ne?
    05:53
    Iz 24UR ZVEČER: Ocenjevanje, da ali ne?
  • Iz 24UR: Matura po predvidenem urniku
    02:51
    Iz 24UR: Matura po predvidenem urniku

Vodstvo ministrstva za izobraževanje se je danes sestalo s predstavniki državnih izpitnih komisij za splošno in poklicno maturo (Ric), ravnateljev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zavoda za šolstvo in centra za poklicno izobraževanje. Sprejet je bil protokol izvajanja letošnje splošne in poklicne mature.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je dejala, da so na ministrstvu dali polno podporo vsem, ki izvajajo maturo, da jo lahko izvedejo. Prav tako so jim ponudili vso pomoč. Kot je dejala ministrica, ni razlogov, da matura ne bi potekala. Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč ocenjujejo, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih. 

Zdravstveno stanje naklonjeno majski vrnitvi dijakov v šole

Po besedah predsednice državne komisije za splošno maturo Marine Tavčar Kranjc so posebej zadovoljni, ker so danes prejeli informacije zdravstvenih strokovnjakov, ki jim dajejo veliko upanja, da bo mogoče vrnitev dijakov v šolo organizirati relativno zgodaj, opraviti še en del priprav in izpeljati maturo v skladu z načrti.

Spomnila je, da se komisija letos prvič v vsej zgodovini spopada z izjemnimi okoliščinami, ki si jih verjetno nihče ni mogel predstavljati. Razmere po njenih trditvah spremljajo ves čas, se odzivajo na pobude, vprašanja in težave, ki jih prednje postavlja tako potek same epidemije kot šole, dijaki, ravnatelji, starši in drugi udeleženi v tem procesu.

Po njenih besedah so zelo zgodaj premislili glede internih delov mature, ki se nanašajo na veliko število predmetov, in bi morali biti zaključeni 15. aprila. Takoj so se odzvali z možnostmi podaljšanja rokov za izvedbo internih delov ter tudi z vsebinskimi prilagoditvami, ki so jih ocenili za potrebne in primerne razmeram. "Lahko verjamete, da ni tako zelo preprosto za mesec dni zamakniti esejskega pisanja pri materinščini, ker to ne pomeni le vpliva na proces, ki je vezan na dijaško delo in učenje, ampak tudi zagotovitev vsega, kar je povezano z ocenjevanjem in poznejšim potekom mature," je pojasnila.

Zatrdila je, da so sprejeli tisto odločitev, za katero so menili, da ustvari najmanj škode. V resnici nobena od teh odločitev ni samo dobra, je dodala. Po navedbah Tavčar Kranjčeve so se odločili, da pisanje izpitov v okviru splošne mature pri materinščinah umestijo tako, da predvidevajo pisanje obeh izpitnih pol v istem dnevu. Zavedajo se, da je to mogoče oteževalna okoliščina, a so na osnovi informacij in izkušenj ocenili, da ni take vrste, da bi kakor koli opazno škodovala dijakom.

Spomnila je, da vsako leto celotna generacija dijakov piše mature pri materinščini v jesenskih rokih na enak način in podatki kažejo, da razlike, ki bi kazale na slabše rezultate zaradi drugačne organizacije, niso evidentne.

Časovnica je torej prilagojena tako, da še vedno omogoča zaključiti spomladanski rok mature v pričakovanem roku in tudi razglasitev rezultatov. To bi obenem pomenilo tudi nemoten proces in možnost za vpis na terciarno raven, torej univerze in visokošolske zavode, je dejala Tavčar Kranjčeva. Dodala je, da to obenem pomeni tudi možnost, da dijaki presodijo, ali bodo v jesenskih rokih želeli ocene višati.

Predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular je izpostavil, da z maturo vsak posameznik pridobi najprej poklic, na drugi strani pa tudi možnost vstopa v nadaljnje izobraževanje. Da bo maturo možno izvesti v skladu z načrti, je po njegovih navedbah pomembno tudi zato, ker je prijavljenih preko 2500 tistih, ki niso bili vključeni v reden izobraževalni proces. Če mature ne bi bilo, bi jim bilo onemogočeno, da bi lahko pridobili poklic in se vključili v nadaljnje izobraževanje.

Poudaril je, da so izvedli vse potrebne postopke priprave, da bo matura lahko potekala usklajeno in normalno. Izpostavil je razliko pri četrtem predmetu, ki ga izvajajo v okviru šole. Pri tem je veliko možnih zaključkov, glede tega se bodo natančneje dogovorili prihodnji teden, je napovedal.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je izpostavil optimizem ob podpori zdravstvene stroke pri prizadevanjih, da bo tudi tisti del mature, ki je čez okoli 40 dni, zagotovo možno izvesti v povsem varnih okoliščinah.

Maturitetni sistem ima po njegovih navedbah tudi varovalke za ranljive skupine, ki jih bodo še okrepili. Najboljše sporočilo dijakom po njegovih navedbah je, naj se ne begajo, ali matura bo ali ne. "Zanje je daleč najboljše, da poskušajo svoje delo nadaljevati že sedaj, ko se učijo na daljavo, še posebej pa bomo veseli, če se bodo maja odprle tudi šole in se bodo lahko še zadnje tedne tudi skupaj s svojimi učitelji do konca pripravili na maturo," je dejal Zupanc.

Za izvedbo mature bo potrebno pripraviti številne varnostne ukrepe in prilagoditve.
Za izvedbo mature bo potrebno pripraviti številne varnostne ukrepe in prilagoditve. FOTO: Thinkstock

Kot je v soboto napovedala ministrica, bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo in pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. Ali se bo to zgodilo, bo po njenih besedah odvisno od zdravstvenih razmer.

Ob tem se zastavlja več vprašanj – od tega, kako pripraviti pouk, da se pri tem upošteva vse ukrepe za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, do tega, kako poskrbeti za prevoz dijakov, če potniški promet do takrat še ne bo deloval, in kaj storiti s tistimi, ki so sicer bivali v dijaških domovih.

V zvezi z maturo se sicer pojavljajo tudi nekateri pozivi, da bi jo bilo smiselno izpeljati v nekoliko zmanjšanem obsegu ali pa jo celo odpovedati, čemur pa na ministrstvu niso naklonjeni.

V Avstriji matura bo, dijaki zaključnih letnikov pa se v šole vračajo po prvomajskih praznikih. Kot poročajo avstrijski mediji, bodo imeli tri tedne pred začetkom mature zgolj intenzivne priprave na izpite.

Ministrstvo je sicer v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko letos z nekaterimi spremenjenimi datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na splošni in poklicni maturi je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija in ne 5. maja.

Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju.

Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+29
Šolski sistem je pogrnil na celi črti. Učenje na daljavo je komedija. Otroci in starši so psihično preobremenjeni, vse kar se gleda je pa statistika izvedbe mature in zdravstveno stanje. 21 dni bo ostalo za zaključevanje ocen in pripravo na maturo, izgovor pa natisnjene pole. Ko se bo pa statistika o višini samomorov dvignila na račun tega, bodo pa vsi drugi krivi. #dejstvo
+19
Če ni zdravstvenih zadržkov potem naj odprejo bare, gostilne in vse že zdaj. Maturanti pa naj bojkotirajo maturo, ker edino tako bodo dosegli svoje, da bodo politični klovni dojeli, da dandanes tudi oni ne bi naredili mature v dani situaciji. Maturanti bodo poskusni zajčki. To je dejstvo.
dajno
22. 04. 2020 15.42
+31
Tile kvazi šolski strokovnjaki sami sebi pljuvajo v skledo... Vsi od OŠ naprej zagotavljajo kako je vse super in ok tole učenje na daljavo.... Če je to res... Potem ne rabimo šol, niti učiteljev, samo komisijo na koncu leta, da preveri znanje!
LOLOBOLOGOLO
22. 04. 2020 15.21
-5
maturo je nemogoče ukinit iz naslednjega razloga. Nekateri, ki jo delajo nimajo končane gimnazije in jo delajo po 21. letu, neketere izjeme, ki jih dopušča zakon pa že prej, če imajo narejene maturitetne predmete na stopnji 3. letnika. Potem pa delajo opravljajo maturo tudi taki, ki imano ze poklicno iz recimo lanskega leta in so preko raznih maturitetnih tečajov letos delali 5. predmet. Brez mature, taki ne morejo koncati sole
LOLOBOLOGOLO
22. 04. 2020 15.23
-8
takim primerom, ki delajo smo maturo se matura za vpis steje 100% in ne samo.po sistemu 60% in 40%. Imajo drugo tebelo točkovanja za vpis
dajno
22. 04. 2020 15.35
+12
Če končaš gimnazijo z ali brez mature poklica nimaš
LOLOBOLOGOLO
22. 04. 2020 15.39
-5
delno drži. Mislim ni čist res. Se zmeraj se lahko zaposlis kot nekvalificiran delavec v raznih podjetjih, sploh trgovskih...
Nika Kučan
22. 04. 2020 18.25
+3
Ja pa kak ti ni ratal tist 5. predmet naklanfat med šolanjem sej ni neka višja matematika alpa angleščina. Sam mal bol zahtevno je pa ni nekaj omembe vredno
laycan
22. 04. 2020 14.13
+5
Počasi se bo treba vrnit nazaj v normalno življenje. Če oba starša morata delat, potem je treba otroke, dat v vrtec, šole. Pri teh 77 mrtvih kvazi zaradi tega virusa, se mi gremo, kot da je tisoče mrtvih. Hvala bogu, da je malo mrtvih, zato pa treba nazaj v stare tirnice.
Džemal Smajlovi?
22. 04. 2020 14.25
+2
Rezultat tega je lahko vec tisoc mrtvih. Zaradi ljudi kot si ti lahko v vecjih stevilih umiramo
Živjo
22. 04. 2020 14.43
-5
rekapaka
22. 04. 2020 15.19
+1
Džemal. Vsi bomo nekoč umrli. Zaradi mene lahko preživiš med 4 stenami celo življenje, jaz imam dovolj.
rekapaka
22. 04. 2020 13.55
+4
Sosedovega otroka so vpisali v 5. razred devetletke na RTV Slovenija 3. program, nato se je sredi šolskega leta prepisal na TV Banja Luka in v 3 mesecih končal fakulteto!
jugatneme
22. 04. 2020 13.53
-62
Matura bo, dijaki so doma in imajo dovolj časa za učenje in pripravo na njo! Upam, da se ne pričakuje celo kakšna odškodnina izplačana v € ker se ni moglo iti v šolo....kot za delo recimo....študentka ni mogla prodajati kepic sladoleda zato je upravičena do odškodnine...... mislim no, saj je tam samo za pomoč ob velikem navalu (vsaj tako bi moralo biti)...
Profi fajader
22. 04. 2020 13.51
+30
Na Bavarskem vsi šolniki nad 60 let, oproščeni delovnih dolžnosti. Če se mene vpraša, bi bilo pa nujno, če že maturo, vse kandidate za 14 dni v dijaške domove. Se bodo lahko v miru pripravili skupaj z profesorji, izvedli maturo, hkrati karanteno in se testirani in zdravi vrnili domov. Socialno distanciranje, vi bi pa tisoče mulcev iz cele Slovenije na kup, potem pa domov. Pred meseci že, sem bral primer infektologa iz tujine. Kako kužen je covid. Na polnem avtobusu je bil en kužen. Po 4 urni vožnji je bilo kužnih 13. Ljudje iz različnih koncev avtobusa, ki sploh niso bili v bližini kužnega. Če bi bila to navadna gripa, ki je izjemno kužna bi bil to 1, največ dva. Če bi na Bledu na pomolu viselo 100 mulcev bi bil konec sveta. Če so resni. Bi jih opranoglavce kar z pendreki nabili, pa upravičeno. Ampak matura. To je pa sveto. Isto kot z delavci v tovarnah. Hrana za topove smo. Lahko se jih bo vsulo na stotine avtobusov na isti dan, po istih hodnikih, natrpani v učilnice ure. Ampak v trgovini ne bo sendviča ob 9h, pa če jih bo 6 sedelo na pločniku 2m narazen bo pa problem. Ker klopce v parkih so zavite z trakovi. Veste, je nevarnost okužbe.
un4seen
22. 04. 2020 13.49
-33
Povsem ista zadeva kot maturante čaka VSE študente junija izpitno obdobje, pa nene jamrajo kak so bogi pa da bi jim lahko kar vse izpite priznale itd. Torej nevem kaj so dijaki četrtih letnikov nekej posebnega.
Zerozerozero
22. 04. 2020 13.57
-5
vi ste "zreli" butasti Zupancevi maturantje, da bi lahko vse sami naredili, naši otroci pa še niso, da bi lahko opravljali sprejemne izpite ....malo solidarnosti do vaših bodočih kolegov bi lahko bolj prišlo iz vaših "zrelih" glav...
un4seen
22. 04. 2020 14.03
-8
hahaha... Jaz sn pisal poklicno maturo pa sn šel delat 5. predmet iz fizike, kjer mi polovico snovi nismo obdelale ki je bla na mature, nisem mel dobenih priprav, v četrtem letnike sploh nismo mele fizike, pa sn se vse sam naučo prek spleta pa gladko opravil predmet. Tak da ne mi govorit da se ne da.
Nika Kučan
22. 04. 2020 18.28
+5
Se strinjam. Grem po podobni poti. Čist lepo gre samo neko osnovno pamet rabiš da nisi glih najbolj bogi v glavi pa malo volje pa je ta 5.predmet res nč kej takega
ActiveR
22. 04. 2020 13.48
+63
Matura BO pravijo tisti, ki nikoli niso opravili mature! Nehajte že J* naše otroke s to neumno maturo. Nobene koristi od nje razen stresa in stotine ur, ki so povsem neplodne. Ta čas naj se raje uporabi za nova znanja, ki jih še kako potrebujemo v gospodarstvu.
un4seen
22. 04. 2020 13.53
+3
Jaz pa mislem da tiste ki pravijo da mature nebo niso nikul delale mature.
Zerozerozero
22. 04. 2020 13.43
+7
Najbolj zanimivo je to, da noben z RICa, noben z Ministrstva za šolstvo, noben od ravnateljev, razrednikov, učiteljev ni povprašal za mišljenje staršev otrok... kot so pozvali vse strokovnjake in vse tiste , ki imajo dobre predloge in dopolnitve pri sprejemu drugega proti koronskega zakona, zakaj noben se ni spomnil, da bi povprašali mnenje staršev glede letošnje mature...če so šele danes/mesec in pol od začetka karantene se dobili prvič z ravnatelji potem ni čudno, da plana B nimajo...
brabusednet
22. 04. 2020 13.30
-40
Res ne vem,zakaj ne bi podaljšali pouk do konca julija in avgusta počitnice.Študenti pa tako komaj oktobra začno.Sploh,če se bodo šole odprle sredini maja.Do takrat se bo verjetno pokazalo stanje izboljšanja.Na živce mi že gre to nabijanje z maturo.Naj se opravi v juliju.Seveda gospoda hoče dva meseca dopustovat.V takih razmerah bo pač treba potrpet.Bodo pa ti učitelji prvi zahtevali višje plače,da bodo lahko spet smučali v tujini in virus nosili domov.Enako je z zdravniki.
brabusednet
22. 04. 2020 13.44
-15
Eno učitelji so že navalili minuse nabijat.Imate dovolj časa izgleda.Pa tako se trudite na daljavo.Včasih so rekli,če je vojna je vojna za vse.Pa tudi to ni držalo za časa partizanstva.Tudi takrat so bile dve sorti borcev.Eni dobro oblečeni,obuti in siti,drugi goli,bosi in lačni.To mi je sosed borec pripovedoval,kako so jih ločili.
Mmax13
22. 04. 2020 12.59
+36
Aha evo ga,odgovor na vprašanje mature v Sloveniji je na dlani!Avstrija bo imela maturo!hahahahahahahahahahahahaha
Pesek20
22. 04. 2020 12.47
+45
Cakite zdaj Avstrijo, ko bodo potrdili več primerov. Tudi v šoli. In mature ne bo. Slovenija jim sledi,
Gospodin
22. 04. 2020 12.33
+61
Kriza bo trajala dlje časa Na krizo je treba gledati v več fazah: omejevanje epidemije, povratek iz sedanjega stanja, stabilizacija, okrevanje in rast v letu 2022. Iz tega je izhajala tudi vladna svetovalna skupina. Lahovnik dodaja, da bo kriza trajala dlje časa, to je povezano predvsem z razvojem cepiva. Obstaja tudi možnost, da se pri ponovnem zagonu gospodarstva epidemija ponovi. Faak res luškani s to maturo . Ministrico itak boli kita njeni otroci niso v srednji šoli oz ne opravljajo mature. Bravo Simona za zlato medaljo si.
LOLOBOLOGOLO
22. 04. 2020 15.06
-7
v kolikor jaz vem je njena hčerka maturantka letos na gimnaziji Šentvid
Tedy333
22. 04. 2020 12.30
+61
Ni za govort...slovenceljni..samo za denar se gre..kaksni otrokovi interesi,....glavn da bo ric zasluzu, pa velecenjena komisija...
peT99
22. 04. 2020 12.32
+3
Kako bi reševali problem prevelikega vpisa na fax ? Matura je mednarodni standard in zaključni izpit - če tega ni, srednješolec nima opravljene srednje šole. Da tudi sliko v dejansko znanje, neka šola v X ima bistveno drugačne kriterije kot neka šola v Y. Na maturi se to vidi... sicer ne. Zato je matura nujna.
Zerozerozero
22. 04. 2020 12.45
+36
Saj so prvo mednarodno maturo odpovedali...da ne pisem spet o drzavaha ki so maturo in zakljucne letos odpovedale...izjemoma bi letos lahko zaradi razmer v interventnem zakonu priznali vsem zakljucek izobrazbe in bi fakultete izvajale sprejemne izpite....
babi65
22. 04. 2020 12.49
+14
Atena1
22. 04. 2020 13.11
+40
In ne vem po kakšnih kriterijih se bodo vpisali na fakultete dijaki mednarodne mature. Ni to diskriminacija, da medanrodna matura je odpovedana, državna pa ne?
Ježek Moli Moli
22. 04. 2020 12.27
-13
Statistično dejstvo: Otroci, ki se šolajo na domu dosegajo boljše rezultate na standardiziranih testih, kot so SAT in ACT (primerljivi slovenski maturi) za približno 8 % v povprečju. Tako da letos lahko pričakujemo zelo dobre rezultate.
peT99
22. 04. 2020 12.30
-21
Dobro jim je leva agenda v šolah oprala možgane. Saj vemo kdo obvladuje šolstvo 🤣 nobene discipline, nobenega reda, samo upirali bi se..
pablo seksobar
22. 04. 2020 12.56
+13
SAT sploh ni primerljiv z maturo, ampak je bolj podoben IQ testu, saj je bil tudi izpeljan iz IQ testa ameriške vojske. SAT meri sposobnost bralnega razumevanja, računanja in izražanja, medtem ko matura meri posameznikovo znanje slovenščine, matematike in angleščine + 2 izbirna predmeta. Oba sta pa po zahtevnosti veliko lažja, kot naša matura (poglej si SAT in ACT pole, pa boš videl), tudi zato, ker imaš na ACT pri vsakem vprašanju podane možne odgovore, in ti samo obkrožiš.
Ježek Moli Moli
22. 04. 2020 14.55
-3
Kakšno povezavo ima to z mojim komentarjem? Sicer se ne strinjam, da ni primerljivo (matura slovenščine in angleščine ima velik del bralnega razumevanja...), ampak tudi če odmislimo to, hipoteza mojega komentarja je, da je šolanje na domu superiorno od klasičnega šolanja, kar se tiče uspešnosti pri reševanju standardiziranih testov (šola ima druge prednosti, ki pa niso povezane s količino znanja). Torej, če želiš zavreči mojo teorijo, mora tvoj argument zgledati drugače kot pa "pri njih lahko obrožiš odgovor".
Profi fajader
22. 04. 2020 12.26
+18
Bodo Turki iz karavank po celi Sloveniji luknje za grobove kopal, samo da nebi par jurjev za pole stran vrgl.
pablo seksobar
22. 04. 2020 12.21
+58
zaka mamo sploh pol srednje šole, če ministrica za nesposobnost pravi da se lahko vse doma naučimo v istem obsegu
Zerozerozero
22. 04. 2020 12.20
+60
79 mrtvih? Cela drzava v karanteni? Meje zaprte? Virus je se vedno men nami ? Potem pride ministrca za solatvo in izjavi da ne vidi razloga zakaj ne bi matura potekala!!!! Kje zdaj dr Ihan, Trampuz, Beović itd itd da pojasnijo gospe ? Kje zdaj opozicija da kaj rece na to temo? Noro...
peT99
22. 04. 2020 12.21
+15
V večji meri, so zato poskrbeli sami. Če počneš neumnosti tega vsaj ne dokumentiraj. Ker so hoteli biti frajerji pred parlamentom, so očitno dokazali, da so sami na bolezen imuni in tu za njih očitno ne obstaja nevarnosti.