Korona

UKC podal prijavo zoper dve osebi zaradi suma prenašanja nalezljive bolezni iz malomarnosti

Vipava, Ljubljana, 06. 07. 2020 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, Neža Pušnik, STA
Komentarji
830

V nedeljo so v Sloveniji ob 530 testiranjih potrdili 16 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih je 11 bolnikov s covidom-19. Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da se večina ljudi sicer drži karantenskih omejitev, za tiste, ki pa se ne, vlada namerava sprejeti sankcije. Z UKC Maribor so medtem sporočili, da je okužena študentka, ki je pri njih opravljala prakso. V ZD Maribor imajo na novo okuženega reševalca. V vipavskem domu starejših pa so potrdili še dve okužbi: eno med stanovalci in eno med zaposlenimi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Osumljena širjenja nalezljive bolezni
    03:02
    Iz SVETA: Osumljena širjenja nalezljive bolezni
  • Iz 24UR: Starostna struktura okuženih
    02:44
    Iz 24UR: Starostna struktura okuženih
  • Iz 24UR: Dvema okuženima grozi kazen
    04:08
    Iz 24UR: Dvema okuženima grozi kazen
  • Kacin o kršenju karantene
    02:36
    Kacin o kršenju karantene

 

V nedeljo so v Sloveniji opravili 530 testiranj in potrdili 16 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 11 bolnikov s covidom-19, ni pa nihče od njih na intenzivni negi. Kot je za Radio Slovenija povedala vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, so to, ker je bil konec tedna, ko opravijo občutno manj testov, kar visoke številke. "Danes pričakujemo še bistveno več primerov," je dejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na nujno medicinsko pomoč Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je zaradi bolečin v trebuhu v začetku meseca obrnila 37-letnica, ki zdravstvenega osebja ni takoj obvestila, da so njenemu partnerju pred dnevi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je 40-letnik v času, ko bi moral ostati doma, hodil na delo v večje podjetje. Izkazalo se je, da je pozitivna na novi koronavirus tudi 37-letnica – zaenkrat še ni znano, s koliko ljudmi je med čakanjem na urgenci bila v stiku, je pa ves čas na sebi imela masko. Zoper oba je ljubljanski UKC podal prijavo, policisti pa so začeli zbiranje informacij glede suma kršitev 177. člena kazenskega zakonika, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen. Za kaznivo dejanje prenašanje nalezljivih bolezni je zagrožena denarna kazen in zapor do enega leta, če bi s tem dejanjem povzročili smrt ene ali več oseb, pa je zagrožen zapor do osmih let.

Poostritev nadzora nad spoštovanjem karantene 

Pretekli konec tedna so pristojni sicer začeli vročanje karantenski odločb na šestih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na letališču Brnik. Po podatkih ministrstva so na Gruškovju danes doslej izdali 18 odločb, v Metliki 60, na Jelšanah osem, v Pincah 17 in na Brniku 11. Na Obrežju so jih izdali 163, a gre za podatke, zbrane do 12. ure, tako da jih je bilo verjetno še precej več. Z vročanjem karantenskih odločb na mejnih prehodih so pristojni začeli v soboto in jih v samo dveh dneh po podatkih vlade izdali 1260. 

Karantenske odločbe na mejnih prehodih vročajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki so zato pooblaščeni in imajo opravljen izpit iz zakona o upravnem postopku.

"Vlada bo vztrajala pri zaostritvi nadzora nad izvajanjem karantene. Pričakujemo, da bo inšpektorat prioritete svojega dela usmeril v to področje, saj je v tem trenutku ključno, da zamejimo vnos iz tujine v Slovenijo," je poudaril Kacin. V nedeljo so zdravstveni inšpektorji po njegovih besedah opravili več nadzorov nad izvajanjem karantenskih odločb na območju Maribora in Ljubljane. V Mariboru so obiskali 27 oseb s karantenskimi odločbami in ugotovili štiri kršitve. Dveh oseb ni bilo na navedenem naslovu, za dve osebi pa so ugotovili, da sta zelo verjetno podali napačne podatke tako o sebi kot o kraju preživljanja karantene. V prestolnici so inšpektorji vseh 34 oseb našli na navedenem naslovu.

"Ljudje se karantene v veliki meri držijo. Za tiste, ki se je ne držijo, pa obstojijo sankcije," je opozoril Kacin. Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja ukrepa osamitve ali karantene kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov.

Vladni govorec je ob tem še pojasnil, da policija nima pristojnosti zdravstvenega inšpektorata, so pa policisti v oporo oziroma pomoč in za varovanje inšpektorjev, če bi se kdo nasilno obnašal ob poskusu preverjanja spoštovanja karantenske odločbe.

V nekaterih občinah pozivajo k ostrejšemu nadzoru nad spoštovanjem odločb o karanteni.
V nekaterih občinah pozivajo k ostrejšemu nadzoru nad spoštovanjem odločb o karanteni. FOTO: Aljoša Kravanja

V dravograjski občini, kjer so v času razglašene epidemije imeli skupno sedem potrjenih okužb z novim koronavirusom in so uspešno zajezili širjenje okužbe, so se okužbe s tem virusom ponovno začele pojavljati prejšnji teden.

Trenutno imajo v občini deset aktivnih okužb v dveh nepovezanih izbruhih. V enem primeru naj bi šlo za vnos okužbe iz BiH, v drugem primer naj bi okužba izvirala znotraj Slovenije, je za povedal dravograjski podžupan Anton Preksavec. Podatka o tem, koliko je občanov, ki imajo izdane odločbe o karanteni, na občini nimajo.

Konec prejšnjega tedna so se na dravograjski občini odločili, da občinska uprava ne bo izdajala dovoljenj za javne prireditve, kjer bi število udeležencev preseglo 50 oseb. Prav tako ne odobrijo vlog za podaljšanje delovnega časa lokalov, število oseb na pogrebih pa so omejili na največ 50 ljudi.

Dodatno so danes pozvali inšpekcijske službe in policijo, naj poostrijo nadzor nad spoštovanjem odločb o karanteni, prav tako se na občini zavzemajo za povečan nadzor nad spoštovanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki veljajo za obratovanje gostinskih in trgovskih lokalov. Enaki so pozivi tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je prav tako 10 aktivno okuženih.

Vlado še posebej skrbijo tudi razmere v domovih starejših občanov. Ravno v prejšnjih dneh so več okužb tako med zaposlenimi kot med oskrbovanci potrdili v centru starejših v Vipavi. "Domovi starejših občanov so ogrožena območja, za katera moramo vzpostaviti posebni sistem. Poskrbeti moramo, da se bodo tega zavedali tako zaposleni, posebej mlajši, kot tudi vsi varovanci," je izpostavil Kacin.

Ob tem je ponovno pozval k upoštevanju vseh navodil za preprečevanje širjenja okužbe, kot sta higiena kašlja in rok ter vzdrževanje ustrezne razdalje.

Dotaknil se je tudi epidemiološkega stanja na Balkanu, ki se po njegovih besedah "drastično poslabšuje", predvsem v državah, ki so se odločile za izvedbo volitev.

V UKC Maribor okužena študentka, ki je tam opravljala prakso, direktor fakultete: Okužba ni prišla od nas

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so iz preventivnih razlogov od danes do preklica ustavili izvajanje pedagoškega procesa. Konec tedna so namreč testi potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od študentk zdravstvene nege, ki je opravljala prakso v mariborski bolnišnici. Vse njene tesne stike in osebe so medtem že izolirali.

V UKC Maribor so v zvezi s tem primerom navedli, da gre za študentko zasebne fakultete Alma Mater Europaea, na kar se je zelo negativno presenečen odzval direktor te ustanove Jurij Toplak in zagotovil, da pri njih nihče ni okužen z novim koronavirusom.

Po njegovih informacijah se je študentka okužila od fanta, ki je sicer reševalec v UKC Maribor in okužba tako ni prišla od njih, pač pa iz kliničnega centra. Študentka se je namreč testirala prav zato, ker je okužen njen fant, ki dela v UKC Maribor.

"Alma Mater je zaprta za študente in je bila prva od fakultet, ki je študijski proces prestavila na splet že v začetku marca 2020," je dejal Toplak.

V UKC Maribor je sicer trenutno v samoizolaciji 36 zaposlenih, epidemiološke razmere pa za zdaj ostajajo nespremenjene, saj novih potrjenih primerov niso zabeležili. Več bo znanega po nadaljnjih krogih testiranj, so še sporočili iz bolnišnice.

Razmere v ZD Maribor se umirjajo

Aleksander Jus
Aleksander Jus FOTO: POP TV

Umirjajo se tudi razmere v Zdravstvenem domu Maribor, kjer so med zaposlenimi v nujni medicinski pomoči prejšnji teden zabeležili 11 primerov okužbe z novim koronavirusom, osem med zdravniki in tri med reševalci.

Kot je danes povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus, so v zadnjih 24 urah opravili teste še pri 34 zaposlenih iz omenjene organizacijske enote, med katerimi je bil pozitiven le eden od zdravstvenih reševalcev.

"Zaradi stikov smo pozitivnega reševalca in tri zaposlene poslali v samoizolacijo," je pojasnil Jus. Dodal je, da so znova testirali še sedem reševalcev, ki so bili od prejšnjega tedna v samoizolaciji zaradi stikov z prvotno okuženimi. Ker so bili vsi njihovi izvidi negativni, jih bodo vrnili nazaj na delovna mesta.

Po besedah Jusa svoje ekipe sicer testirajo praktično vsakodnevno, tudi danes čakajo na rezultate 12 opravljenih testov. Ob tem je dodal, da noben od zaposlenih ne kaže znakov na morebitno okužbo, tudi zaposleni, ki je bil pozitiven, ne. Dobro se počuti tudi vseh 11, ki so bili okuženi že prejšnji teden, izzveneli so tudi začetni znaki bolezni.

"Žal opažamo, da so znaki predvsem asimptomatski, pa vendar je virus med nami. Zato še posebej velja opozorilo vsem, naj bodo pozorni, se izogibajo nepotrebnim stikom, upoštevajo varnostno razdaljo ter nosijo zaščitne maske," je znova posvaril predstavnik mariborskega zdravstvenega doma, v katerem je trenutno v karanteni 19 zaposlenih.

Vendarle po njegovih zagotovilih hujših kadrovskih težav nimajo, saj gre le za desetino tistih, ki so zaposleni v nujni medicinski pomoči. Prav danes so opravili analizo organiziranosti te enote z okoli 110 zaposlenimi in ob tem ugotovili, da svoje delo opravljajo normalno.

Na mizi novi interventni ukrepi za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo. Poudarek daje ohranitvi delovnih mest, določa tudi aplikacijo za sledenje okužbam. DZ bo četrti protikoronski paket sicer sprejemal na seji, ki se začne v četrtek.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.02

Jus: Služba nujne medicinske pomoči deluje normalno

Trenutno je v karanteni še 19 zaposlenih v ZD Maribor, je povedal njihov predstavnik Aleksander Jus. Okužba s koronavirusom je sicer najprej izbruhnila v ekipi nujne medicinske pomoči, a imajo dovolj kadra in služba deluje normalno, je zagotovil.

11.42

V ZD Maribor okužen še en reševalec

V zadnjih 24 urah so v ZD Maribor testirali 34 zaposlenih, od tega so potrdili okužbo pri enem reševalcu. Tri osebe, ki so bile z njim v tesnem stiku, so v samoizolaciji, je povedal predstavnik doma.

11.41

Izjava ZD Maribor ob 12. uri

Pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus bo ob 12. uri dal izjavo za javnost glede okužb zdravstvenih delavcev z novim koronavirusom v Mariboru in testiranja stikov, so sporočili iz zdravstvenega doma.

11.29

Okužena študentka, ki je opravljala prakso v UKC Maribor

"Čez vikend je test potrdil okužbo s covidom-19 pri študentki zdravstvene nege, ki opravlja prakso v naši ustanovi. Izsledili smo tesne kontakte in jih izolirali. Posledično zaradi preventivnih ukrepov v UKC Maribor z današnjim dnem preklicujemo izvajanje pedagoškega procesa do preklica. Trenutno je skupno 36 zaposlenih v UKC Maribor v samoizolaciji," so sporočili z UKC Maribor.

11.21

Med vikendom vročenih že 1213 odločb

V tem vikendu je bilo vročenih 1213 karantenskih odločb na šestih mejnih prehodih - z Republiko Hrvaško, z Republiko Madžarsko in na letališču Brnik, je povedal Kacin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (830)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
06. 07. 2020 21.50
+1
Najbolj neodgovorni so tisti ki delajo v zdravstvu ki veselo nosijo virus na paciente!!!!!!!!
Cervantes Saavedra
06. 07. 2020 21.17
+0
ZA Rok Karantanski (06.07.2020, 14:11:24): 1) Na eni in drugi strani pri nas v 2. svet.vojni so bili zločini in zločinci, tudi v sami brezgrešni Jezusovi cerkvi. A izdajalci so bili samo tisti, ki so potegnili z okupatorjem zoper lasten narod. Tako je že vseskozi v zgodovini (recimo že v stari Grčiji), nismo se tega izmislili pri nas. Delitev na partizane in domobrance je večna, pri nas in vsepovsod po svetu. Tudi če zanemarimo preteklost, gre za razčiščevanje za prihodnost, KDO BO PRI NAS IZDAJALEC, ČE NAS KDO SPET NAPADE IN OKUPIRA (KANDIDATI SO NA VIDIKU) – TISTI, KI SE MU ZOPERSTAVI ALI TISTI, KI SE PRIDRUŽI NAPADALCU? Da ne bomo to šele takrat krvavo razčiščevali. 2) Samo poglej komentarje na naših portalih, koliko njih ima slabo in podcenjevalno mnenje o temnopoltih. 3) Demokracija je najmanjše zlo, v diktaturi vidijo bližnjico do uspeha samo tisti, ki sicer ne morejo uspeti v poštenih razmerjih sposobnosti. In ironija je (jo ne vidiš?), da so v Sloveniji najbolj proti demokraciji tisti, ki so leta 1990 izkoristili potrebo Slovencev po demokratični državi. Diktatura je teror manjšine nad večino, ti pa se bojiš demokratične moči večine nad manjšino. Le -ti bi odpravili vse sledi socializma in socialdemokracije in uvedli državni kapitalizem, kar je res dva evolucijska koraka nazaj. In ne maram videti, da se večina bogatih v kapitalizmu obogati s korupcijo in špekulacijami, ne s svojo sposobnostjo. Ni resnih političnih sil, ki bi si želeli socializem ali komunizem (tudi ja ne), bolj otipljive so tiste, ki si želijo desno diktaturo.
INAZ
06. 07. 2020 21.08
+19
Še nekaj ovadb in kazni, pa se bodo ljudje zresnili. Vsekat po žepih je bolje saj je zapor le strošek za davkoplačevalce.
Ici
06. 07. 2020 21.00
+18
Upam, da bodo novinarji 24ur spremljali tudi nadaljevanje te zgodbe. Da vidimo, kako se bo končalo. Po moje bo, kot ponavadi v Sloveniji, ko se je tresla gora, rodila pa se ni niti miš.
VAREN
06. 07. 2020 21.05
+6
Tožilec bo ovadbo zavrgel, ker ne bo mogel dokazat namena. Bi lahko okužila in podobna ugibanja, pa ne zdržijo na sodišču. Če ni dokazano, da je koga okužila, ni izpolnjen eden od pogojev. Pika.
stella83
06. 07. 2020 20.30
+12
Izgnati ju... Nc ne bosta na moje stroške na Dobu guzvo delala..
Moja Slovenija
06. 07. 2020 20.10
+23
Slovenija...ze sama juga....ksmorkoli se obrnes...juga...in potem so se brezobrazni in nam Slovencem trosijo bacile!nazaj dol se naj spokajo..takoj....Slovenski narod jih ne rabi!
vinchi
06. 07. 2020 20.04
-5
Koga bo tožil UKC ???? Naj raje začnejo pri sebi , ker uporabljajo nezanesljive teste za testiranje C-19 . Priznana nemški, in makedonski virolog trdita , da so testi , ki se sedaj uporabljajo 50 % nezanesljivi . Sestra od znanca je dohtarca in pravi da verjame samo testu narejenem iz odvzete krvi in urina. Te nesigurne teste pa predpisuje WHO , katere cilj je delanje panike .
maxsel
07. 07. 2020 08.26
+0
In kje so tu raziskovalni novinarji da to raziščejo??
RamzesII
06. 07. 2020 20.03
-12
Obtožena kot da sta nalašč to počela, kaj je bilo z ženskinim trebuhom in ali je dobila pomoč ni znano. Kmalu še ljudje do zdravnika ne bodo mogli več, če bodo padli pod sum da ... bogve kje je meja in kam to vodi.
Maxx365
06. 07. 2020 20.39
+24
37-letnica se je šele po nekaj urah čakanja in obravnave na urgenci "čudežno" spomnila, da je njen mož doma pozitiven na korono in da je verjetno okužena tudi sama in to v polni čakalnici drugih bolnikov. Tudi mož, ki bi moral zaradi potrjene korone biti doma, kjer je imel določeno karanteno, je kljub temu veselo hodil v službo. Ja imaš prav, le kam vodi takšna neodgovornost?
šoferkabusa
06. 07. 2020 20.01
+30
Nič karantene, lepo se delavcem iz južnih republik zahvaliti za dosedanjo pomoč in poslat nazaj dol, kot izbeglice. Je že dovolj brezposelnih in ljudi na sociali tu. Meje proti jugu pa neprodušno zapreti za tri tedne. Potem pa še te ki so ostali tu počasi odslovit pa bo. Zdaj pa minuse prosim, samo tako jih misli 95%.
tekha
06. 07. 2020 19.43
-14
Kolikor vidim dezurni adolfi so zelo agresivni. Samo brki jim se manjkajo, ker jim se niso zrasli. Ljudi bi pa vseeno terorizirali, zgledujejo se po dolfiju iz grasupljega.
Wahl
06. 07. 2020 19.16
+2
Neodgovorno, vesekakor in tudi plačala bo, za razliko od zdravstvene mafije UKC-ja na položajih, ki preplačujejo medicinske pripomočke.
Wahl
06. 07. 2020 19.11
+42
Štirje se pripeljejo na mejo iz Bosne, trije dobijo odločbo o karanteni, četrti reče da mora na delo in odločbe ne dobi. Vse pred kamero. Kdo je tu nor???
uporabnik123x
06. 07. 2020 19.08
-22
Sramota od UKC. Ker se ljudje bojijo za službe jih boste pa sedaj se tožili. Zakaj mislite da ni povedala. Ker bi jo zagotovo odpustili. Sramota. Univerzalni korupcijski center
Maxx365
06. 07. 2020 20.44
+18
Nič sramota. Če ti ugotovijo korono in ti odredijo karanteno nimaš kaj v službo hodit. Pa baba tudi nima kaj primahat na urgenco med ostale paciente, ampak se ve postopek kako se pride do zdravnika, brez da bi ogrožal druge. Zato pa imamo tako, če ste ljudje totalno neodgovorni, da ne rečem kaj drugega.
player2pf
06. 07. 2020 18.57
+33
Tist k ne spoštuje karantene ga je treba dat lepo na zug pa poslat nazaj od kjer je prišel... Brez možnosti da kadarkoli se pride nazaj...
BroNo1
06. 07. 2020 18.51
+52
To kar jaz skoz govorim, tuki mamo 90% folka od dol in nimamo kaj drugega za pričakovat.....neodgovorni do amena, nehvaležni, da so na naših ramenih, takorekoč v toplicah. Kratki, do amena za vse kar tu dobijo bi bili lahko malo bolj odgovorni do drugih!!! Hvaležnost pa taka, na koncu se pa še obnašajo kot da so tu glavni, mi pa navadni kekci?!
Raz779
06. 07. 2020 18.49
+5
Kje toti dela
Ici
06. 07. 2020 18.51
+3
V volilnem štabu Luke Mesca... Zakaj vprasas?
marzo
06. 07. 2020 18.41
+16
UKC podaj prijavo, policija začela z zbiranjem obvestil, tožilstvo pa bo ovadbo zavrglo. Škoda denarja...
big_foot
06. 07. 2020 18.39
+10
A bojo vlado tudi obtožili malomarnisti? En kup starcev iz dso je pomrlo ker jih niso peljali na ventilatorje... katerih imamo kot smo videli čuda preveč pa kleteh bolnic
bibien
06. 07. 2020 18.35
+10
Malomarnosti? Vi ste nori.
Shpinell
06. 07. 2020 19.32
-2
krohotalo
06. 07. 2020 18.35
+36
Takoj ukinitev dovoljenja za bivanje in izgon za vsakega kršitelja. V mb kar 4je dali lažne naslove...packi nemarni