Korona

Ivan Gale o podrobnostih podpisa sporne pogodbe: 'Žalostno je, da je minister po razkritjih začel serijsko lagati'

Ljubljana, 06. 05. 2020 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Ivan Gale je na Facebooku objavil nekaj novih dokazov in pojasnil. Pojasnil je ozadje podpisa pogodbe s SLA MARKETING, d.o.o., ki mu jo je očital minister Počivalšek. "Žalostno je to, da je minister po mojih razkritjih začel serijsko lagati v javnosti. Razumem, da je to počel, ko sem bil v njegovi pisarni. Sem se navadil. Ampak da si to upa početi javno, pa mora biti z njim nekaj hudo narobe. Najbolj žalostno pri vsem pa je, da mu predsednik vlade zaupa," je zapisal Gale.

"Pošiljam pojasnilo za SLA MARKETING, d.o.o. , ki mi ga je minister Počivalšek 'gor metal'. G. Podobnik je omenjal, da sem s podpisom pogodbe oškodoval javna sredstva za 800.000 evrov. G. Podobnik sploh ne ve nič o zaščitnih sredstvih, minister Počivalšek pa ni dosti boljši," je Ivan Gale začel svoj zapis  na Facebooku.  

 Kot je Gale sicer že pojasnil za 24ur. com,"zavod ni podpisal nobene pogodbe brez soglasja MGRT,  niti tiste ne, ki mu jo očita minister, s podjetjem SLA marketing. "

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je pojasnil, je pred podpisom pogodbe res obstajala neka korespondenca. Sam je bil prejemnik samo elektronskega poročila z dne 7. 4. 2020, v katerem je bilo po njegovih besedah potrjeno, da je ponudba dobavitelja popolna: "Vso korespondenco sem prejel naknadno, ko sem direktorja Zakrajška vprašal, kaj je minister Počivalšek mislil s tem, ko je na koordinacijskem sestanku na MGRT pred vsemi rekel, da posel ne bi smel biti sklenjen in da gre za Zakrajškov posel. Nisem vedel, kaj sploh misli s tem. Mene pa je obtoževal, da sta moja Geneplanet in Acron. In to ne samo enkrat. Mi tudi ni bilo jasno, kaj misli s tem."    

S Facebook skupino v njegovo podporo je delil tudi odgovor ministru Zdravku Počivalšku z dne 19. 4. 2020:  

"Včeraj ste me tudi vprašali (e-sporočilo, prejel ob 14.05) glede dobavitelja SLA MARKETING, d.o.o., ko je Zavod podpisal pogodbo za 2.000.000 kosov kirurških mask po ceni 0,9 EUR brez DDV, po tem, ko je bila na skupni koordinaciji podana ocena, da stanje v Republiki Sloveniji ni več alarmantno in da je k nabavi zaščitne opreme potrebno pristopiti bolj strateško in premišljeno. Omenjeni dobavitelj ponuja maske tipa IIR, glede katerih je največje povpraševanje. Za razmeroma ugodno ceno nudijo po nekaterih raziskavah visoko stopnjo zaščite. Odločitev za nakup verjetno ni bila sporna s tega vidika. Tudi cenovno so maske recimo cenejše od mask enakega tipa, ki jih je dva dneva kasneje, 16. 4. 2020, dobavil Cross Continental po ceni 1,06 EUR za kos brez DDV. 

 

''Ne vem, kaj mi minister sploh očita.''
''Ne vem, kaj mi minister sploh očita.'' FOTO: Miro Majcen

Zato so me vaši očitki, da je Zavod 1,4 milijona mask prevzel že isti dan, ko je bila podpisana pogodba, presenetili. Sem mislil, da so čim hitrejše dobave v interesu vseh, saj vemo, s kakšnimi težavami se v zvezi z dobavnimi roki srečujejo ostali dobavitelji. Omenili ste še, da s poslom niste bili seznanjeni. Prav za vsako naročilo zaščitnih sredstev smo pridobili soglasje MGRT. Mene pa je presenetilo, da ste na isti koordinaciji državnemu sekretarju naročili, naj posreduje za znanega slovenskega podjetnika, da bo dobil izvozno dovoljenje za več deset tisoč mask.

Bi pa omenil še en posel, ki smo ga sklenili v tem tednu, pa ga niste izpostavili. V sredo, 15. 04. 2020, dan po tem, ko je bila podpisana pogodba s SLA MARKETING, d.o.o., smo podaljšali rok dobave dobavitelju GENEPLANET, d.o.o. za en mesec. Gre za preostalih 130 ventilatorjev, ki jih še niso dobavili. Čeprav je bil sklenjen aneks za podaljšanje, gre pravno za novo pogodbo v celoti. Verjetno bi podaljšanje zavrnili, ker ni jasnega stališča Ministrstva za zdravje in stroke, če ventilatorje sploh nujno še potrebujemo. Gre za istega ponudnika, glede katerega namigujete, da imam z njim neke povezave. Zelo verjetno tega aneksa ne bi podpisal, če ne bi bil Zavod »ujet« z zneskom nekritega avansa, ki smo ga brez ustreznega zavarovanja nakazali ponudniku po močnih pritiskih s strani MGRT."  

'Obtoževal me je tudi g. Marjan Podobnik'

Gale je dodal, da ga je glede SLA MARKETING obtoževal v zasebni korespondenci tudi g. Marjan Podobnik, da je podpisal pogodbo in naredil 800.000,00 EUR škode na račun davkoplačevalcev.

"Ker da so maske iste, kot jih je pripeljal dobavitelj Dobnik Trade, d.o.o., za katerega je posredoval Marjan Podobnik in grozil Zakrajšku. To seveda ni res. Maske, ki jih je pripeljal omenjeni dobavitelj, so kirurške trislojne maske, cena pa je bila 0,49 EUR/kos. Te maske niso primerne za delo s covid-19 bolniki in se uporabljajo za nemedicinske namene oz. za civilno rabo. Javnost, pa tudi minister Počivalšek in g. Podobnik ne poznata dobro različnih tipov kirurških mask. Če govorimo o kirurških maskah, jih ločimo na tri tipe po standardu EN 14683: Type I, Type II, Type IIR oz. tudi Type 2R (samo za te maske je bilo s strani MZ rečeno že pred epidemijo, da so uporabne za zdravstvo, ker so odporne na tekočino, medtem ko Type I in Type II nista odporna na tekočino; razumljivo je, da so te maske tudi precej dražje.)

Dobavitelj SLA MARKETING, d.o.o. pa je po pogodbi dobavil kirurške zaščitne maske TIP2R po ceni 0,90 EUR/kos in jasno ne gre niti slučajno za primerljive s tistimi, ki jih je dobavil Dobnik Trade, d.o.o, " je Podobnikove očitke zavrnil Gale.    

Kot zatrjuje Gale, se javnost zavaja:"Počivalšek je rekel, da sem glede tega posla dolžan pojasnilo in da do sklenitve posla ne bi smelo priti, ker naj bi se k nabavam pristopilo bolj racionalno. Dne 9. 4. 2020 smo bili na Zavodu s strani Medresorske delovne skupine seznanjeni s potrebami države glede zaščitnih sredstev. Iz preglednice, ki smo jo takrat prejeli, je razvidno, da je bila takrat ocena, da se kirurških mask tipa IIR potrebuje 217.963 kosov dnevno ali dobrih 6,5 milijona na mesec ali skoraj 40 milijonov za pol leta. Sicer pa Zavodu ni nikdar nikoli povedal, za kakšno obdobje naj sploh kupuje."  

O tem smo že podrobneje poročali: 

Ponudba za SLA MARKETING, d.o.o. je bila potrjena 7. aprila, nadaljuje s pojasnjevanjem. V tistem času smo na MGRT že dajali prošnje, naj nam vsaj pri Vladi RS zagotovijo ustrezna sredstva, ker je Zavod za veliko število pogodb prevzel obveznosti nad zagotovljenimi finančnimi viri, ker se Vladi RS očitno ni zdelo primerno ta sredstva zagotoviti. Kot pravim, pristojni so pogrnili na osnovah. 

Kot je Gale že pojasnil za naš medij, so ''na podlagi preglednice tudi ugotovili, da npr. še posebej izstopajo naročene količine FFP2 mask, ki so zadoščale za skoraj 1,5 leta izrednih razmer, zato je bilo rečeno, da je v luči racionalne porabe javnih sredstev napore treba usmerjati predvsem v zagotavljanje manjkajoče opreme. Mislim, da Zavod do takrat ni prevzel še niti ene kirurške maske tipa IIR."   

Potem je Vlada RS dne 9. 4. 2020 zagotovila dodatna sredstva v višini 50 milijonov evrov, ki pa so zadoščala zgolj za pokritje že takrat obstoječih pogodb. Da bi kmalu bila na vidiku nova, pa ni bilo za pričakovati, trdi Gale.  

Ivan Gale
Ivan Gale FOTO: Miro Majcen

Potem je, kot opisuje, po velikonočnih praznikih v torek podpisal pogodbo s SLA MARKETING. To je bilo 14. 4. 2020. Do takrat je imel Zavod sklenjene pogodbe za kirurške maske tipa 2R zgolj s tremi dobavitelji:

- XAN-MAX, d.o.o., za 15.000.000 kosov, dobavitelj do takrat ni pripeljal nobene maske;

- CROSS CONTINENTAL, d.o.o., za 1.000.000 kosov, dobavitelj do takrat ni pripeljal nobene maske;

- PUBLIC DIGITAL INFRASTRUCTURE, d.o.o., za 2.000.000 kosov, dobavitelj do takrat ni pripeljal nobene maske.

"Zdaj pa minister Počivalšek pravi, da je narobe, da je bila pogodba podpisana in maske še isti dan prevzete. Imeli pa smo soglasje MGRT. Istočasno pa je dan po podpisu pogodbe na koordinacijskem sestanku svojima državnima sekretarjema naročil, naj poskrbita, da bo znani slovenski podjetnik dobil izvozno dovoljenje za nekaj deset tisoč mask. Jaz sem ostal brez besed.  

Kasneje sem izvedel, da mu je šlo menda v nos, ker so dobavitelja povezovali s SD in očitno ni bil pravih barv. Kar pa se tiče cene, opredeljenih potreb in hitrosti dobave, pa mislim, da ni bilo sploh potrebe razmišljati, ali se pogodba sklene ali ne. S podpisom pa sem prekršil to, da Zavod ni imel zagotovljenih sredstev. Pa kot sem že omenil, jih ni imel za kopico pogodb. Če pa sem opozarjal, da je sredstva treba nujno zagotoviti, pa sem bil po ministrovo »nekooperativen«.

Res ne vem, kaj je minister Počivalšek mislil s tem, ko je pred kamerami razlagal, da bi moral pojasniti posel s SLA MARKETING, d.o.o. Sam se je večkrat hvalil oz. poudarjal, da je Vlada RS njega zadolžila za nabavo opreme. Žalostno je, da je zelo malo vedel o sami opremi. Na Zavodu nas je bilo vsaj nekaj samoukov, ki smo se potrudili in si sami pogledali določene stvari. Še bolj žalostno je to, da je minister po mojih razkritjih začel serijsko lagati v javnosti. Razumem, da je to počel, ko sem bil v njegovi pisarni. Sem se navadil. Ampak da si to upa početi javno, pa mora biti z njim nekaj hudo narobe. Najbolj žalostno pri vsem pa je, da mu predsednik vlade zaupa," je sklenil Gale. 

'Sploh ne vem, kaj mi želi minister Počivalšek očitati'

Gale se je odzval tudi na podpise drugih domnevno spornih pogodb.  

"Zavod je s podjetjem MD Global Logistics, d.o.o. podpisal dne 20. 03. 2020 pogodbo za 2,8 milijona FFP2 mask po ceni 3,56 evra na kos. To je bilo tisti dan, ko je bil direktor Zakrajšek odsoten zaradi odhoda na testiranje. Pogodbo sem zato podpisal jaz. Kasneje je dobavitelj prosil za podaljšanje roka, mislim, da do 6. 4. 2020, če se ne motim. Soglasja z ministrstva nismo prejeli, g. Terče pa je po prihodu s sestanka povedal, da zato, ker je 'navaden lopov'. Tukaj se je zgodba končala in ne vem, kaj naj še dodatno pojasnjujem. Istočasno pa je bila 31. 03. 2020 podpisana pogodba s podjetjem Acron za pet milijonov mask po ceni 3,90 evra na kos in z dobavnim rokom do oktobra 2020 (kasneje se je ta po objavah v medijih v zvezi s Toninovo mamo skrajšal na 31. 07. 2020).  

 Ne razumem, zakaj je ministrstvo dalo soglasje k pogodbi z Acronom z neprimerno daljšim rokom dobave in višjo ceno po maski, obenem pa zavrnilo podaljšanje z MD Global. Očitno ni bil pravih barv, ali ne vem, zakaj ne. Naj minister pojasni. On je tudi rekel na drugi oddaji Tarča, da oni samo pogledajo pri izdaji soglasja, če je pogodba v skladu z odobrenimi sredstvi in da niso drugega preverjali. Ne vem, kje to piše. Spet je lagal, spuščali so se tudi v vsebino. Ne vem, zakaj so potem zavrnili soglasje za MD Global, če niso gledali nič drugega. Jaz nisem imel pojma, da naj bi bilo podjetje s komerkoli iz politike povezano. Niti name ni nihče pritiskal v zvezi z njimi, ko sem podpisal prvo pogodbo, h kateri je bilo tudi pridobljeno soglasje. Sploh ne vem, kaj mi želi minister Počivalšek očitati,"  je pojasnil glede te pogodbe. 

"Zavod je s podjetjem OECO, d.o.o. dne 20. 03. 2020 podpisal pogodbo za dva milijona navadnih kirurških mask po ceni 0,35 EUR na kos in en milijon mask FFP2 po ceni 2,30 evra na kos. Do takrat so bile to zelo nizke cene, sam sem zato dvomil, da bodo res dobavili. K pogodbi je bilo pridobljeno soglasje z ministrstva. Potem so pri OECO predlagali zvišanje cen. Med prejemniki je bil tudi vodja projektne skupine g. Terče in je bil s tem seznanjen. Meni je bilo zvišanje procentualno precejšnje, ampak sem vseeno rekel, da damo na MGRT v soglasje, ker so bile cene okrog povprečja. Dne 1. 4. 2020 je bilo soglasje ministrstva zavrnjeno zgolj z obrazložitvijo, da so se tako odločili na MGRT. Jaz potem nisem več spraševal, kaj je bil vzrok. Aneks tudi ni bil podpisan in znova ne vem, kaj naj še pojasnjujem. Naj minister pojasni, zakaj niso izdali soglasja, če se niso ukvarjali s samo vsebino, ampak gledali samo številke, če jih plani omogočajo. Kot sem že rekel, spet laž. In res ne vem, kaj naj še pojasnjujem. Minister si je pač moral nekaj izmisliti za pred kamere. Lagal je, da sem podpisal večino pogodb, nato je lagal, da ni bilo nobenega soglasja. Laže, da se niso ukvarjali z vsebino pogodb. Laže, da sem povezan z bivšim direktorjem Sove. Res ne vem, kaj je narobe z njim. Obe pogodbi pa nista bili stornirani, ampak sta ugasnili z iztekom dobavnega roka," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1079)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Netajkun
07. 05. 2020 15.24
+2
A so na RTV Slovenija ( ekipa Tarče ) že ugotovili , kdo je posnel pogovore v javnem Zavodu za blagovne rezerve , ker to niti slučajno NI NEPOMEMBNO . Nikogar ne napadam in nikogar ne branim , samo ta podatek se mi zdi ključen , za pravilno razumevanje celotne zgodbe . . . ali afere , če je komu ljubše .
Bojan-F
07. 05. 2020 19.40
+2
Zaradi snemanja ali zaradi lazi g. Pocivavsek Zdravka?
Zvezda Des Südens
07. 05. 2020 15.13
+6
Gale, vsaka ti čast‼️ Ne se pustiti 🟨 MAFIJI, njih reši le 🪓🪓🪓🪓 Pa srečno🟨🟨 🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺
mali.mato
07. 05. 2020 15.11
-1
Zaradi vladnega poročila o nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev padla že prva kazenska ovadba in predlog za uvedbo pripora zoper Marjana Šarca in Ivana Galeta!
scheba123
07. 05. 2020 15.09
+1
Slovenski Chuck Norris.
nightangel
07. 05. 2020 15.05
+4
Mene pa zanima zakaj je Počivalšek naenkrat tako osovražen med levaki. Ko pa je bil v njihovi vladi pa so ga hvalili...zdaj pa razumi če lahko.
tony soprano
07. 05. 2020 19.38
+1
Mene pa zanima, zakaj ga pa desnaki zdaj hvalite, prej ste pa pljuvali po njem. Ti je zdaj bolj razumljivo?
ZeroGravity
07. 05. 2020 15.01
+2
zoper skesanca in vojnega dobičkarja Galeta in Marjana Šarca aka serpentinška že padla prva kazenska ovadba in predlog za uvedbo pripora
Zvezda Des Südens
07. 05. 2020 15.07
+4
No samo, da si mnenja, da sta tvoja sektina voditelja Jovek in Urška 👼👼 Drugo se ne skrbi‼️
scernig
07. 05. 2020 14.52
+7
počivalšku samodržcu iz haloz so šteti dnevi v politiki in gospodarstvu.Mislim,da se bo najbolj znašel med svojimi kravami na kmetiji
mačo123
07. 05. 2020 14.38
+10
Janša je maske nabavljal preko posrednikv,pa je bil še do 40% cenejši od tišlarja.
Malinha
07. 05. 2020 14.47
+0
Aha, torej je bila cena na kos maske - 0,46e (minus 0,46e) in so mu torej dobavitelji še dolžni? Hja, takšno logiko pač imate Trstenjakarji. Krade krade krade, na koncu boste svečkarji ugotovili, da je v državni blagajni plus. Sumim, da svečkarji niste niti prestopili osnovnošolskega praga.
mali.mato
07. 05. 2020 14.51
+0
Cenejše maske, pa še v bolj kriznih pogojih.
Pandemia
07. 05. 2020 14.32
+3
vsi skupaj smo eni veliki kmeti. 1. drzava bi morala sama nabavit te maske in ne prosit privat sektor. 2. stroka bi morala nabavit maske. 3. odgovarjat bi morali v medijih samo javni usluzbenci in ne privat sektor-blatit ta podjetja danes je sramota za politiko, katera jih je prosila da se javijo(ker so bili v paniki in niso vedeli kaj in kako)
Pandemia
07. 05. 2020 14.33
+8
v medijih mora se dobiti video kjer Tonin razlaga da drzava sama nemore nabavit mask!!
pustolovc
07. 05. 2020 14.30
+2
Žalostno je, da NSI in DESUS, ki sta bili do sedaj demokratični stranki in imata veliko izkušenj, ne izstopita iz te Vlade korupcije, laži in uvajanja totalitarnega sistema po vzoru madžarske in Rusije. Članstvo zbudi se in zahtevaj izstop preden bo prepozno.
vrti vrti
07. 05. 2020 15.12
+0
Žalostno je,da te potem šari na ponedeljek zapusti.
PošteniSlovenec
07. 05. 2020 14.29
+0
Ne daj se Ivek in še kaj povej kako so se nekateri po stari slovenski kulturi in naturi znašli in vse zrihtali.
GOOD vs. EVIL
07. 05. 2020 14.26
+8
Naj objavijo vseh 3000 ponudnikov z vsebinami,... po tem pa dalje,.. kdo je pa kdo ni!
poserjemsenavas
07. 05. 2020 13.57
-1
kdo je ta karikatura ki maha
mačo123
07. 05. 2020 14.35
+3
blackwizard
07. 05. 2020 13.55
+10
prav bedni ste že z tem vašim levim herojem,ki pa je velik lažnivec na koncu
EkonomskaSvoboda
07. 05. 2020 13.49
+8
Bliža se petek. V štacunah zmanjkuje rajs-nedelnov, tistih, ki kolesa luknjajo :))
obožeobože
07. 05. 2020 13.52
+2
GOOD vs. EVIL
07. 05. 2020 14.26
+1
mačo123
07. 05. 2020 13.49
+15
Kako da je tišlar v normalnih razmerah nabavljal robo 30%-40% dražje kot Janez v izrednih razmerah.
Zvezda Des Südens
07. 05. 2020 15.10
+2
In ti belogardist zaničuješ cenjen 🇸🇮 poklic tišlerja, reši te samo še 🪓🪓🪓🪓🪓
mali.mato
07. 05. 2020 13.45
+16
Ivan Gale je podpisal 22 pogodb v vrednosti 58,4 milijona evrov in 6 aneksov v vrednosti 79,58 milijona evrov navkljub temu, da za to ni imel dovoljenja.
medo357
07. 05. 2020 13.45
+16
Tole je bolj politikantski monolog, kot verodostojen članek. Še vedno ni pojasnil, kako je lahko v enem dnevu podpisal pogodbo in dobavil maske, ki jih v tistem času v SLO naj ne bi bilo, (sem kaj spregledal). Po moji logiki, jih je nekdo prej pripeljal in špekuliral s ceno, tu pa so zelo verjetne provizije, a ne.
Skdesni
07. 05. 2020 13.27
+5
Luzer tale Gale.
Zvezda Des Südens
07. 05. 2020 15.11
+2
mačo123
07. 05. 2020 13.22
+2
Levičarji vaš žvižgač je postal skrivač.Nič več ne vpijete mi smo Gale.Upamo lahko da bo na Dobu tišlarju delal družbo.