Korona

Novo žarišče v Cerknici: prenos okužb se je zgodil na zasebni zabavi

Ljubljana, 07. 07. 2020 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić, U.Z., STA
Komentarji
1471

V ponedeljek smo ob 1325 opravljenih testih zabeležili 23 okužb z novim koronavirusom. Kot kaže, je eno novih žarišč v Občini Cerknica, kjer so potrdili kar pet okužb. Prenos se je zgodil na zasebni zabavi. V vipavskem domu starejših Pristan so potrdili eno novo okužbo, prav tako v domu starejših na Krasu. Vlada je sicer vse domove za starejše občane in druge socialnovarstvene zavode razglasila za ogrožena območja. Kacin je omenil tudi možnost omejitve druženja na 10 oseb, če bi se epidemiološka situacija še poslabšala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nove omejitve zbiranja?
    04:18
    Iz 24UR: Nove omejitve zbiranja?
  • Iz 24UR: Domovi so ogrožena območja
    03:40
    Iz 24UR: Domovi so ogrožena območja
  • Iz SVETA: Domovi se znova zapirajo
    03:30
    Iz SVETA: Domovi se znova zapirajo
  • Iz SVETA: Zabave glavni vir okužb med mladimi
    02:51
    Iz SVETA: Zabave glavni vir okužb med mladimi
  • Iz SVETA: Možno zaostrovanja omejitev druženja
    02:23
    Iz SVETA: Možno zaostrovanja omejitev druženja

 

Trenutno je hospitaliziranih 12 bolnikov, kar je eden več kot dan prej. Nihče od njih ne potrebuje intenzivne nege, eno osebo pa so odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Doslej so skupno potrdili 1739 okužb, umrlo pa je 111 bolnikov s covidom-19. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina se epidemiološka situacija v Sloveniji slabša. "Slovenija postopoma prehaja v fazo držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev okoli 10," je povedal v današnjem vladnem nastopu. "Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na 10 oseb," je opozoril.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel pa je dejal, da je Slovenija dosegla nivo okužb, po katerem bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav. V Sloveniji je trend novih primerov v porastu. Krivulja je manj strma kot marca, pa je poudaril Fafangel. "Če bomo z ustreznimi ukrepi številke obdržali na tem nivoju, bomo uspešni. Težava je, da so rezultati ukrepov, ki jih sprejmemo danes, vidni šele čez 14 dni."

Dnevno število potrjenih primerov
Dnevno število potrjenih primerov FOTO: NIJZ

Kar pet novih okužb z novim koronavirusom so potrdili v Cerknici, štiri pa v Mariboru. Po dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Postojni in Ilirski Bistrici, po eno pa v občinah Dravograd, Mengeš, Medvode, Ribnica, Trbovlje, Podvelka, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko.

Največ okuženih, osem, je v starostni skupini od 45 do 54 let, 11 okuženih pa je mlajših od 45 let. Med njimi sta tudi dva mlajša od štirih let. Štirje okuženi so starejši od 55 let, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Kateri so najbolj nevarni kraji za okužbo?

Vlada je danes objavila video posnetek s prikazom najbolj nevarnih krajev za okužbo. Najmanj nevarno je seveda, če ostanemo doma, gremo na sprehod v naravi, tečemo ali kolesarimo ali pa imamo piknik v ožjem družinskem krogu. Igranje tenisa, badmintona, golfa in drugih športov, kjer je mogoče ohranjati razdaljo in razkuževati površine, predstavljajo majhno nevarnost. Enako je z nakupovanjem v trgovinah, če nosimo masko in se izogibamo gneči. Obisk bolnišnice, zdravnika ali zobozdravnika predstavlja srednjo nevarnost, prav tako vožnja s taksijem, pa tudi obisk muzejev ter gostinskih vrtov, kjer nošenje mask in ohranjanje razdalje predstavlja izziv. Velika je možnost okužbe v fitnesih, kjer dodatno nevarnost povzroča hitro vdihavanje in izdihavanje, pa tudi obisk frizerja in kozmetičnih salonov. Nevarni so sestanki v zaprtih prostorih ob nerazkuženih površinah, ki se jih dotikamo, obiski restavracij in kavarn v zaprtih prostorih, ter udeležba pri verskih obredih v zaprtih prostorih. Zelo velika pa je nevarnost pri igranju športov z veliko telesnega stika (nogomet, košarka, odbojka), obiskih nočnih klubov in barov (s pitjem alkohola pozabimo na distanco) in zabavah v zaprtih prostorih. Prav tako so med zelo nevarne uvrščajo uporaba javnega potniškega prometa, vožnja z letali, množični protesti, ogledi tekem, koncerti, obiski gledališča ali kina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novo žarišče v Cerknici: prenos okužb se je zgodil na zasebni zabavi

Prenos okužb v Cerknici se je po poročanju Radia Slovenija zgodil na zasebni zabavi, na kateri je bilo po besedah poveljnika cerkniške civilne zaščite Matjaža Knapa od 30 do 40 udeležencev, starih približno 30 let. Po njegovih informacijah so v stik z ustreznimi službami stopili že drugi dan po zabavi. Dobili so usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pri čemer so tiste, ki niso kazali znakov okužbe, z izjemo zaposlenih v zdravstvu in izobraževanju, napotili v službo. Zato se bojijo, da je okuženih več, kot kažejo sedanji podatki. Po besedah Knapa so tako vsem gasilskim društvom naročili, da sprejmejo najstrožje ukrepe, kot so veljali pred prvim valom epidemije, in se tudi omeji vse dostope v gasilske domove.

Občane pa poziva, naj dosledno spoštujejo predpisane ukrepe. Kdor potrebuje zaščitno opremo, pa jo lahko po predhodnem dogovoru dobi na cerkniški občini, je še poročal omenjeni radio. Občina pa je na svoji spletni strani objavila, da z novimi potrjenimi okužbami beležijo devet aktivnih primerov. Z današnjim dnem zato odsvetujejo uporabo otroških igral, klopi na javnih površinah in športne infrastrukture. S tem želijo preprečiti druženje mladih, ki so na pragu drugega vala postali najbolj ogrožena skupina za prenos okužbe, je pojasnil župan Marko Rupar. Glede na to, da nekaj okužb izhaja tudi z ene od zabav, župan opozarja, "da na žalost epidemiološka slika ne dopušča večjih druženj, zato je še kako pomembno, da v tem času omejimo število stikov".

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 205 aktivnih primerov.

Število primerov po regijah
Število primerov po regijah FOTO: NIJZ

V Občini Renče-Vogrsko je bila v ponedeljek potrjena okužba sploh prva doslej, s tem pa se je število slovenskih občin z najmanj eno potrjeno okužbo povzpelo na 159.

Fafangel je izpostavil še, da v Sloveniji narašča število primerov, ki se širijo lokalno in niso več povezani z vnesenimi primeri. Podatki NIJZ in Ministrstva za zdravje kažejo, da je od 132 potrjenih tedenskih primerov 25 vnesenih (osem iz Hrvaške, sedem iz BiH, štiri iz Srbije, dva s Kosova, eden iz Kazahstana in trije iz Črne gore). 12 primerov je povezanih z vnesenimi primeri, 73 je povezanih z lokalnim virom okužbe, 22 pa je primerov, pri katerih vir okužbe ni znan. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od 23. junija so karanteno odredili 637 osebam, ki so imele tvegane stike z okuženimi osebami. Pri 33 osebah v karanteni so nato naknadno tudi potrdili okužbo, a je bil prenos virusa zaradi omejitve stikov prekinjen, je pojasnil epidemiolog.

'Vsi, ki se odpravljate na Hrvaško, razmislite o nujnosti potovanja'

Hrvaška ima 14-dnevno komulativno incidenco nekaj čez 20, kar je skoraj dvakrat več kot v Sloveniji, je še povedal Fafangel. Stanje v drugih državah Zahodnega Balkana je še slabše, Severna Makedonija 100, komulativna incidenca drugod pa je okrog 50. V šestih dneh je skupno število primerov v svetu naraslo z 10 na 11,7 milijona. Fafangel je opozoril, da ni vidnega trenda upadanja.

Vsi, ki se nameravate odpraviti na Hrvaško, ponovno razmislite o nujnosti svojega potovanja, pa je svetoval Kacin in mlade pozval, naj se izogibajo nočnim klubom. "Ob povratku v Slovenijo samoiniciativno sprejmite preventivne ukrepe, izogibajte se obiskom starejših, obiskom v DSO, zmanjšajte svoje stike z okolico in pozorno opazujte svoje zdravstveno stanje. V službo hodite samo, če ste popolnoma zdravi," je dejal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman pa je opozoril, da je med populacijo zakrožil lažni občutek, da je epidemija premagana, kar povečuje rizičnost okužbe pri bolj kompromitirani populaciji – starejših in tistih s pridruženimi boleznimi. Prenašalci pa so ponavadi mladi, saj je trenutno med njimi zaznati povečano število okužb.

V vipavskem centru starejših okužbo potrdili pri še enem stanovalcu, okužen tudi oskrbovanec v postojnski enoti Doma na Krasu

V mariborskem Zdravstvenem domu Adolfa Drolca, kjer so med zaposlenimi v nujni medicinski pomoči prejšnji teden zabeležili 11 primerov okužbe z novim koronavirusom, osem med zdravniki in tri med reševalci, do ponedeljka pa še pri enem reševalcu, se razmere umirjajo. Kot so sporočili, je bilo vseh 13 v ponedeljek vzetih testov negativnih. V osrednjem mariborskem zdravstvenem domu je tako trenutno v samoizolaciji še 16 zaposlenih iz enote nujne medicinske pomoči, medtem ko so se nekateri že vrnili na delo.

Pri še 81 testiranjih na prisotnost novega koronavirusa, ki so jih v ponedeljek opravili med stanovalci in zaposlenimi v Centru starejših Pristan v Vipavi, so odkrili le eno dodatno okužbo med stanovalci. Skupno so tako okužbo potrdili pri 11 stanovalcih in sedmih zaposlenih, je povedal direktor centra Martin Kopatin.

Testiranih je bilo tako vseh 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Po navodilih NIJZ bodo testiranja ponovili. Pet od 11 okuženih stanovalcev je premeščenih na ljubljansko infekcijsko kliniko. Po Kopatinovih besedah se štirje med njimi počutijo dobro, eden pa ima nekaj zdravstvenih težav, vendar v ponedeljek ni bil na intenzivni negi. Ostalih šest okuženih stanovalcev je izoliranih v vipavskem centru, prav tako je v karanteni 11 zaposlenih. Tudi vsi zdravi stanovalci morajo ostati v svojih sobah.

"Skrbimo za to, da opravljamo najnujnejše stvari. Za stanovalce je dobro poskrbljeno. Seveda pa je režim v centru zdaj drugačen, stanovalci se ne morejo prosto gibati po domu, vendar je njihovo počutje glede na dane razmere dobro," je povedal Kopatin.

Po besedah Fafangla pa je okužen tudi oskrbovanec v postojnski enoti Doma na Krasu. Gre za manjši dom z 11 osebami, epidemiološko poizvedovanje pa še ni končano, je dejal. Radio Slovenija je medtem poročal, da so okužbo potrdili pri eni od stanovalk in eni od zaposlenih doma.

Domove za starejše občane in druge socialnovarstvene zavode so razglasili za ogrožena območja.
Domove za starejše občane in druge socialnovarstvene zavode so razglasili za ogrožena območja. FOTO: Dreamstime

Vlada je sicer v ponedeljek na seji odločila, da domove za starejše občane in druge socialnovarstvene zavode na podlagi zakona o nalezljivih boleznih razglasi za ogrožena območja. Prav tako načrtuje močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom, s čimer bo država jeseni lahko dnevno obravnavala veliko več kot trenutnih največ 1500 testov v enem dnevu, je povedal Kacin. Potrdil je, da se bodo v nadzore vključili vsi resorji z inšpekcijskimi organi, skrajšan pa bo verjetno tudi obratovalni čas gostinskih lokalov. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.41

Zbiranje bi lahko omejili na 10 oseb

Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na 10 oseb, je opozoril vladni govorec Jelko Kacin.

11.39

O potovanjih na Hrvaško

Vsi, ki se nameravate odpraviti na Hrvaško, ponovno razmisliti o nujnosti svojega potovanja, je na tiskovni konferenci dejal Kacin.

11.37

"Želimo povečati kapaciteto testiranj"

Kapaciteta testiranj je 1500 na dan, do jeseni jo želimo povečati za tisoč, je povedal direktor klinike Golnik dr. Aleš Rozman.

11.34

"Situacija v svetu glede se ne umirja"

V 6 dneh je število primerov v svetu naraslo iz 10 na 1 milijonov. Ni trenda upadanja, je opozoril Fafangel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.31

Slovenija v rumenem območju

Slovenija je dosegla nivo okužb, po katerem bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav, je še dejal Fafangel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1471)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
08. 07. 2020 21.34
-2
No da nadaljujem soseda Avstrija je že pripeljala policiste na mejo z Slovenijo to sem tudi že prej pisal a zakaj ker je naša politika preveč mlečna proti Hrvaški namesto da bi dali Hrvaško na rdeči seznam pred rumeno Hrvaško na meji z Avstrijo nebi bilo policistov a to je to resnica in še G. Janši sem poslal dopis prav z takšno vsebino in da vsi sedaj okuženi gre jj na dušo to sem mu tudi navedel in še nekaj stvari ki bi bil tukaj zbrisan ja ja resnica je močnejša kod bilo kaj..
PUMA
08. 07. 2020 21.25
+1
Kaj sem jaz že prej pisal kaj se bo zgodilo a sem bil zbrisan .
junij66
08. 07. 2020 14.55
-1
Fani oz.privrženci levih strank ali t.i. opzicije pravijo oz.pišejo,da ta virus ni nič takega in so proti vsem ukrepom za zajezitev virusa.Privrženci desnih strank oz.zdajšnje vlade pa so bolj zaskrbljeni. Taka dejanja,govori in obnašanje je videno v usa,braziliji in zdaj v srbiji. Rezultati so znani vsak dan. Le kam to vse skupaj pri nas pelje? Kaj bo šele jeseni in potem za zimo?
mentorhercul
08. 07. 2020 13.45
-1
Kaj nam delajo................................................
rb26**
08. 07. 2020 08.32
-3
A so ti v Polju spet dali telefon v roke. Pomiri se, saj bo medicina kmalu prijela.
DR.Fejsbuk
08. 07. 2020 08.31
-1
Na gorenjskem ni prav nič opaziti, da bi avstrijce kaj dosti motil naš rumeni seznam! Prepričan sem, da na štajerskem, koroškem in v prekmurju ni nič drugače! Čemu seznam, ki ga nikomur ni potrebno resno jemati?
DR.Fejsbuk
08. 07. 2020 08.38
-1
Ha, seveda, seznam je delo naših epidemiologov!!
Fredi34
08. 07. 2020 08.12
+5
V Dobrovcah je okužen en rom, ki ima karantensko odločbo, pa babica še vedno veselo vozi otroke v tamkajšnji vrtec. Naslednji teden se skupine združijo oziroma preselijo v matični vrtec. Bo to naslenje žarišče? Malo me skrbi za naše otroke.
DR.Fejsbuk
08. 07. 2020 08.28
+2
fairplayy
07. 07. 2020 21.59
+4
Ko bo virus presel iz mladih na stare bo jok in stok
Min1Gun
07. 07. 2020 21.54
-2
Ko pride naslednja španska kuga, ki je pobila samo v Evropi okoli 100 milijonov ljudi, takrat bo pa res kaos... Do zdaj pa jih je na svetu umrlo okoli 300 tisoč.. Do you see the difference 😄?
fairplayy
07. 07. 2020 21.59
+4
DR.Fejsbuk
08. 07. 2020 08.28
+1
Ljudi je preveč! Vsak bo moral zase poskrbeti!
trac
08. 07. 2020 08.51
+1
Zadnjič je dr. Ihan razlagal, da je bil prvi val Španske gripe tudi razmeroma blag, drugi je pa kosil...
Z.I.Z.U.
07. 07. 2020 21.53
+8
to ni vladni govorec ampak vladni hipnotizer
Opazujemvas
07. 07. 2020 21.51
-3
Pri covid 19 ne popuščam pa konec debate. Vsi, ki zavestno ogrožajo druge ovaditi in naložiti veliko denarno kazen ali pa sedet.
Krta?a 21
07. 07. 2020 21.53
-1
men82
07. 07. 2020 21.54
+7
Krta?a 21
07. 07. 2020 21.56
+0
DR.Fejsbuk
08. 07. 2020 08.37
+2
Krtača, dokaz je policijska ura v srbiji, plaže brez turistov, pogled v nebo, kjer ni letal, dokaz so prazne športne tribune in prav tako je žal prazna tvoja glava! Bog se te usmili, če rabiš dokaze, da moraš poskrbeti zase in druge! Pa vso srečo z škafom, ki ga nosiš na ramenih!! ;)
Satoshi Nakamoto
07. 07. 2020 21.50
+6
Washington Post: "Amerika ima trenutno najnižjo smrtnost zaradi covida na svetu!" p.s. Med najnižjimi smrtnostmi je tudi Rusija. Slovenija pa ima v DSOjih najvišjo smrtnost na svetu. Ostalo pa se tudi približuje rekordom :) p.s. Če to ni cirkus.
kapetan
07. 07. 2020 21.49
+9
Naprošajo mlade k odgovornemu ravnanju. Politika je neodgovorna z takimi pričakovanji. Rek pravi mladost je norost. Samo poglejte najstnike kako se tiscijo skupaj po ulicah in vsi srečni. Čemu sploh maske če jih le odrasla populacija uporablja?
Bigbadjohn
07. 07. 2020 21.44
-11
Zakaj bi omejevali druženje na 10 oseb, ko pa je bilo 12 apostolov? Ok. Juda je šel v samoizolacijo, a vseeno...
fairplayy
07. 07. 2020 21.40
+10
Moj sodelavec bil pozitiven sportnik star 53 komaj prezivel opisal kot najhujso izkusnjo v zivljenju boji se posledic na zdravju se vedno ni ta kot je bil
Arguss
07. 07. 2020 21.43
-2
Da na podlagi izkušnje človeka ,ki se je boril in preživel flopaš minuse , moraš bit pa res cvet svetovne zdravstvene sekcije.
Min1Gun
07. 07. 2020 21.50
+10
Haha. Ok vrjamem. Jaz sem bil okužen in pol moje žlahtne. Nobenem nič parkrat za kašljal in kihnal... To je to. Med drugimi moja stara mama stara 87 let. Aja pa iz Šmarja pri Jelšah sem!
juresmax1
08. 07. 2020 13.56
No moji štirje kolegi ( vsi fit in aktivni golfisti stari od 50 do 79let ) pa takole po tem, ko so dobili Kovid 19: eden 79 let umrl po 2 mesecih na ventilatorju, enemu 80 let umrla žena on ozdravel , eden 58 let imel lažjo obliko, žena bila v bolnici en teden. Sorodnik moje žene pa je umrl star nekaj čez 60. Tako, da to ni niti najmanj nedolžno. Kdor dobi hujšo obliko ja 50% odpisan, z lažjo pa še mesece ne pridejo k sebi, možne so tudi trajne posledice.
Opazujemvas
07. 07. 2020 21.38
-7
Tudi za te Cerkničane bo doletela ovadba vsem tridesetim.
Fery Zaka
07. 07. 2020 21.57
+3
Ker? Bluziš na polno? Pejd k Janezu jokat, te bo malo poujčkal.
enakatalena
08. 07. 2020 09.35
+1
Hahaha, na podlagi tvojega umetniškega vtisa ali kaj?
Brakedirt
07. 07. 2020 21.31
+5
a so kolesarili na zasebni zabavi?
Ne verjamem politikom
07. 07. 2020 21.31
+7
Poznate koga ki je zbolel ta cor.. Rono
Ne verjamem politikom
07. 07. 2020 21.30
-3
jebivoje
07. 07. 2020 21.42
-5
poznam, en čas sem tudi jaz mislil da je izmišljena bolezen pa je zadeva zelo resna
Fery Zaka
07. 07. 2020 21.26
+17
Nekaj časa smo v Cerknici malo spali, zdaj pa smo se odločili, da bomo vsaj v eni športni disciplini državni prvaki. Izbrali smo korona dirko. Sicer je naslov lovorike še daleč, ampak štartali smo odlično in trenutno vodimo.
mertseger
07. 07. 2020 21.28
+3
Vsaj v nečem :) sam ne v DSO hodit, dokler mladi tekmujete ni panike.