Znanost in tehnologija

Zlorabe otrok prek mobilnikov: 'Posledice niso zgolj virtualne'

Ljubljana, 29. 09. 2015 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemogoče je, da bi imeli popoln nadzor nad početjem otrok na spletu, zato je toliko bolj pomembno, da jih naučimo, kako naj ga pravilno uporabljajo in jih opozorimo na nevarnosti. "Ko posnetek zapusti telefon, žrtev nima več nadzora nad njim," opozarjajo strokovnjaki.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Varnost na spletu
    01:52
    Iz SVETA: Varnost na spletu
  • 24UR ZVEČER: Katere so otrokom najbolj nevarne pasti na spletu?
    02:11
    24UR ZVEČER: Katere so otrokom najbolj nevarne pasti na spletu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Ravnatelj in kriminalist o medvrstniškem nasilju na spletu
    05:32
    Iz 24UR ZVEČER: Ravnatelj in kriminalist o medvrstniškem nasilju na spletu
Popoln nadzor nad tem, kaj otroci počnejo na spletu, je nemogoč, zato je toliko bolj pomembno, da jih naučimo pravilne uporabe in pasti, ki prežijo na njih.
Popoln nadzor nad tem, kaj otroci počnejo na spletu, je nemogoč, zato je toliko bolj pomembno, da jih naučimo pravilne uporabe in pasti, ki prežijo na njih. FOTO: Thinkstock

Na Fakulteti za družbene vede se je odvil že peti posvet o E-zlorabi otrok, na katerem so strokovnjaki opozorili predsvem na zlorabe prek mobilnih naprav. "Ker posledice dejanj, ki se zgodijo na internetu, niso zgolj virtualne, moramo nove tehnologije uporabljati premišljeno, otroke pa naučiti, kako naj pravilno uporabljajo splet," so v izjavi za javnost povzeli na Generalni policijski upravi (GPU).

V uvodnem delu so udeležence konference iz vrst policije, tožilstev in sodišč, kot tudi iz vrst industrije, socialnih služb, nevladnih organizacij in šolstva, nagovorili vodja Centra za varnejši internet Vasja Vehovar, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije Dušan Zupančič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in direktor Uprave kriminalistične policije Branko Japelj. Ta je pojasnil, da policija na področju zlorab otrok na spletu posveča veliko pozornosti, pri tem pa se srečuje z najrazličnejšimi izzivi, ki jih uspešno premagujejo, so sporočili iz GPU.

Posveta sta se udeležila tudi gosta iz tujine. "Ideja, da lahko starši ali pa tudi učitelji vzpostavijo nadzor nad tem, na kakšen način vsakodnevno uporabljajo internet, je iluzorna, zato je še toliko bolj pomembno, da otroke naučimo pravilne uporabe spleta," je dejal John Carr, ugledni strokovnjak za spletno varnost otrok iz Velike Britanije, kjer ima kar 10 odstotkov otrok, mlajših od treh oz. štirih let, svoj tablični računalnik, so sporočili iz GPU.

Julie de Bailliencourt je predstavila področje varnosti uporabnikov na Facebooku. Spregovorila je o orodjih za vzpostavljanje zasebnosti in prijavo neprimernih vsebin ter se posvetila še ukrepom, ki jih je podjetje uvedlo na področju boja proti zlorabam otrok.

Policija prejema prijave izkoriščanja otrok na internetu, ki se odraža v najrazličnejših trendih, je povedal Anton Toni Klančnik iz Generalne policijske uprave. "Od izsiljevanja za spolne namene, do tega, da se nekdo na internetu predstavlja za nekoga drugega z lažnim profilom, s tem pa zavede mladostnika ali mladostnico, s katerim komunicira. Ta mu zaupa razne intimne informacije o sebi, zaupne stvari, težave, drug oseba pa izkoristi to prednost in ga izsiljuje s tem, da bo objavil posnetke in to lahko traja v nedogled," je pojasnil.

Ena izmed pogostih težav je, da se oseba predstavlja z lažnim profilom, preko katerega od mladostnika pridobi zaupne informacije, na podlagi katerih ga kasneje izsiljuje.
Ena izmed pogostih težav je, da se oseba predstavlja z lažnim profilom, preko katerega od mladostnika pridobi zaupne informacije, na podlagi katerih ga kasneje izsiljuje. FOTO: Reuters

Povedal je tudi, da je pri reševanju teh težav za policijo zelo pomemben čas prijave. Namreč pomemben je čas od zaznave težav do same prijave, saj je šele takrat možen hiter in učinkovit odziv policije. "Ko posnetek ali fotografija zapusti telefon lastnika, žrtev nima več nadzora nad njim. Posnetek zaide v vse možne internetne platforme, tudi v skrite. Naloga policije je, da preišče tudi ta skrita območja interneta, pri tem ji pomagajo tudi tuji partnerji," je pojasnil.

Dodal je še, da se kazni za nedovoljeno razširjanje posnetkov, izsiljevanje in podobno gibajo v razponu od 6 mesecev do 15 let kazni.

Posvet že peto leto na enem mestu združuje znanje in izkušnje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko zlorab otrok na spletu. Pripravlja ga prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije) v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grumman
30. 09. 2015 16.59
+1
najboljši telefon, ki sem ga imel je bila Nokia: bil je ''cegu'' ampak baterija zdržala 1 teden + po padcih na tla je vedno ostal cel in delal...
DAEMONIUM
30. 09. 2015 15.15
Poglejte si raje resnico o migrantih kdo in zakaj jih pošilja v Evropo. V Yutube samo napišite, Muhammad Ayed, in resnica bo prišla na dan. Drugače pa imate prevod na hrvaškem portalu dnevno.hr pa si zamislite malo!
asgml
30. 09. 2015 14.33
+2
Ce je mulcu dolgcas, bo ziher delal bedarije.poiscite mu delo doma
asgml
30. 09. 2015 09.31
+0
Mulci so si sami krivi.najprej izsilijo cisto predrag fon, potem si pa se dopisujejo z xy.naj pozrejo posledice! Nihce se mi ne smili, ce se zgodi zloraba! Kaj je pa tezil! DOBIL JE KAR JE ISKAL. Zakaj se ne spostuje starsev? Ce recejo ne, je to ne.napredek tehnologije gor al dol
Apostol1
30. 09. 2015 08.34
+7
Tehnika napreduje , samo resnica je pa še vedno ena ,z nožem lahko odrežeš lačnemu kruh ali pa ga zabodeš in največ pri zaščiti otrok naredijo pravzaprav starši in šola v prvi vrsti pa starši, če so oni na facebooku in pišejo vse kar jim na misel pride in pošiljajo razne fotografije otrok ,ki so bolj osebne narave , bodo tudi otroci to počeli in tako dalje.Tehnika nam je tako kot nož ali v pomoč ali v pogubo odvisno od nas samih.
BMWmunja
29. 09. 2015 20.06
+10
Na črno doma pri meni vršim instrukcije matematike in fizike. Ob inkviziciji, ki je zadnje leto ali dve v modi, počnem to izključno v prisotnosti staršev. Previdnost je mati modrosti in mene ne bo nihče poceni je(b)al...
FesterAdams
29. 09. 2015 21.24
+6
113113
29. 09. 2015 19.47
+14
En čalnek je bil danes tukaj pa se ga ni dalo komentirat. Menda je spet nekdo v Kamniku ali tam nekje vabil dečka ali deklico v avtomobil. Če jim že starši dovolijo uporabljat telefone, zakaj ne takšnih oseb poslikajo, si zapomnijo reg. tablico. To jih naj naučijo, ne pa gluposti...
Suckhead
29. 09. 2015 18.32
+0
V OŠ gsm ko pa pride v sredno šolo pa lahko pametni telefon šele dobi.
HeroinHero
29. 09. 2015 18.23
+10
kva jim pa telefone kupujete...
walter2
29. 09. 2015 18.08
+13
Starši sami krivi,kaj je treba 12-13 letniku/ici telefon za 400-500 eur.
Explainator
29. 09. 2015 19.13
-13
zakaj pa ne? zakaj bi jim odvzel nekaj, kar si lahko privoščijo in izkoristijo že v mladih letih
walter2
29. 09. 2015 19.48
+11
Če imaš vsaj malo kontrole je v redu,a zvonit po toči prepozno!
asgml
30. 09. 2015 09.27
+6
1xy
29. 09. 2015 18.04
+14
posledice zlorabe naroda s strani medijev in politike so več kot virtualne, sami presežki, dvig BDP, višje plače, pošteno sodstvo, podpora migracijam, podpora zapravljanju, lopovščini in kadrovanju.............pa če to ni virtualna Slovenija, potem ne vem kaj je :))))))
LIMAR007
29. 09. 2015 17.15
+9
MULARIJI VZET TELEFONE
BŠK
01. 10. 2015 16.07
+2
Če se mene vpraša mobilca izpod 18 ne dajat tamalim pa bo mir