Znanost in tehnologija

Žepna napravica, ki v trenutku pove, kaj je v hrani in pijači

HOD HASHARON, 11. 09. 2015 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelsko start-up podjetje je na tržišče poslalo mini optični čitalec, ki v trenutku preuči sestavine različnih predmetov in podatke o njih pošlje na uporabnikov telefon. Uporabniki bodo lahko videli, koliko kalorij je v hamburgerju na njihovem krožniku, kaj je v njihovi pijači, ter ali je jakna res usnjena.

Izraelsko start-up podjetje Consumer Physics je na tržišče poslalo žepno napravo, ki v trenutku preuči sestavine hrane, pijače, zdravil ali drugih predmetov.

Mini optični bralnik SCiO na uporabnikov telefon pošilja podatke o kemični sestavi snovi, na telefonu pa različne aplikacije predstavijo rezultate analize.

Gre za "prvi molekularni senzor, ki je manjši od vaše dlani," je za France24 povedal Dror Sharon, soustanovitelj podjetja s sedežem v Hod Hasharonu blizu Tel Aviva.

Žepna napravica lahko s preučevanjem vsebnosti sladkorja v paradižniku na polici v trgovini določi, kako zrel je.
Žepna napravica lahko s preučevanjem vsebnosti sladkorja v paradižniku na polici v trgovini določi, kako zrel je. FOTO: Reuters

Uporabniki bodo lahko videli, koliko kalorij je v hamburgerju na njihovem krožniku, kaj je v njihovi pijači, ter ali je jakna res usnjena.

Naprav, ki je na tržišče prišla prejšnji mesec, ne potrebuje fizičnega stika s snovjo, ki jo analizira. V ta namen namreč uporablja snop svetlobe, znan pod pojmom blizu infrardeča spektroskopija. Vsaka molekula medsebojno vpliva s svetlobo, da ustvari edinstven optični podpis, ki lahko razkrije kemične lastnosti predmeta, kot je vlaga, ali pa vsebnost maščob in sladkorja.

Napravo trenutno še zmede pripravljena jed z veliko sestavinami.

Sredstva za zagon je podjetje zbralo na platformi za množično financiranje Kickstarter, kjer je napravico naročilo že 13.000 ljudi. Stane 250 dolarjev (220 evrov), prvi naročniki jih bodo dobili že decembra tega leta.

Zelo verjetno je, da bo v prihodnosti čitalec SCiO že vgrajen v vaš telefon. Prototip zanj namreč že obstaja, a ga v podjetju Consumer Physics skrbno varujejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PSIHOTERAPEVT
11. 09. 2015 15.52
aham pazi da res ne bo vedla natancno fail
PonosniSlovenec20
11. 09. 2015 16.11
+8
Protestni Shod SLOVENIJA ZAVARUJ MEJE 25.9./18:00/PREŠERNOV TRG
Piškica
11. 09. 2015 15.30
+0
waaa, to jst rabim!!!
PonosniSlovenec20
11. 09. 2015 16.11
+10
Protestni Shod SLOVENIJA ZAVARUJ MEJE 25.9./18:00/PREŠERNOV TRG