Znanost in tehnologija

Zaradi interneta res vse bolj goljufamo?

Ljubljana, 23. 08. 2010 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na nedavni raziskavi med študenti je na vprašanje, ali je kopiranje z interneta "resna goljufija", le 29 odstotkov študentov odgovorilo pritrdilno. Pred nekaj leti je bil ta odstotek skoraj dvakrat višji ...

Hočemo s pomočjo interneta le še goljufati?
Hočemo s pomočjo interneta le še goljufati? FOTO: iStockphoto
Internet ima brez dvoma (pre)velik vpliv na naše življenje, če to priznamo ali ne. Opravila, ki so včasih zahtevala dneve ali celo tedne, so zdaj lahko opravljena v nekaj sekundah ali minutah. Nekaj podobnega pa velja tudi pri izdelavi zaključnih nalog, ki jih mladi vse bolj pogosto kopirajo z interneta. V nedavni raziskavi, ki je bila opravljena med letom 2006 in 2010, je Donald L. McCabe potrdil vsem znano dejstvo, da se je število študentov, ki kopira diplomske ali magistrske naloge, skoraj podvojilo.

Z internetom pa vedno ne goljufamo le druge, ampak pogosto tudi sami sebe in to na različne načine. Zaradi interneta namreč nismo več tako dovzetni za osvajanje novih znanj, saj se dandanes že vse najde na Googlu ali pa nam neznani pojem obelodani kar Wikipedia. Ker ljudje vedno rajši izberemo krajšo in manj zahtevno pot, pa namesto učenja tujih jezikov marsikdo raje uporablja Babelfish ali GoogleTranslator, čeprav se pri tem ponuja nesmiseln in nerazumljiv prevod, zaradi česar pri prevajanju tovrstnih stvari porabimo več časa in energije, kot bi je sicer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SecretMind
26. 08. 2010 11.42
Avtor članka očitno nima pojma. Ravno z uporabo wikipedije in googla še hitreje prideš do potrebnih informacij, kot pa da se za en mesec preseliš v knjižnico. Ne vem, zakaj namiguje, da kar človek najde na internetu, si ne zapomne... In dajanje google translatorja ter babelfisha v isto kategorijo je neumno in nesmiselno. Čez nekaj let googlov postal superioren prevajalnik, glede nato, da se sam uči. Aja, človek bi moral znat 30 tujih jezikov, samo zato da bo lahko kdaj uporabil tujejezičen vir. Malo morgen. Sploh pa ljudje te prevajalnike uporabljajo za razumevanje konteksta stavka (če ne razumejo jezika)
Audy
24. 08. 2010 14.54
Ljudje še nikoli niso imeli tako hitrega dostopa do tako mnogo informacij, kot sedaj z internetom. Seveda gre to veliko ljudem v nos, ker ne morejo nadzorovati pretoka informacij in resnice. Vse je seveda odvisno od uporabnika, ali boš iskal pron torrente ali prečesaval wikileaks
pinek
24. 08. 2010 14.37
domnevam da je avtor tega članka družboslovec in njegovo razumevanje osvajanja novih znanj pomeni zbiranje informacij v našem spominu kaj če se naučim enciklopedijo na pamet pomeni da sem pameten in ne goljufam se vidi zakaj ljudje nočejo študirati naravoslovje in tehniko kjer moraš dobljene informacije povezati in uporabiti da dobiš kaj uporabnega
DarthRevan
24. 08. 2010 14.04
Martian 23.08.2010, 19:51 1 mah...če komu ni všeč internet,se naj pa preseli v s.korejo...tam vam ne bo težil.. ----------- Kaj da ne, sej ma tud s. koreja facebook pa twitter račune.
Martian
23. 08. 2010 19.51
mah...če komu ni všeč internet,se naj pa preseli v s.korejo...tam vam ne bo težil..
Ramzess
23. 08. 2010 19.07
Čeprav razumem poanto, je očitno problem drugje. Zaradi par besed ali enega krajšega teksta, se pa ja ne bom učil celega jezika, poleg tega prevod teksta rabim še ta teden, ne pa čez pol leta, recimo naprimer. Hočem reči toliko negirate čez internet, da zanemarjate prektičnost interneta in orodij na njem. Zakaj bi tratil čas za nekaj, če ni treba. O plagiatorstvu, ki omenjate, pa je že bilo rečeno ničkoliko besed, če sploh kdo prav razume kaj ta pojem pomeni zajema. Danes imamo celo programe, ki primerjajo naloge in tekste, knjižne in internetne, med seboj in iščejo enakost, njihova slabost je tudi ta, da ne ločijo med namensko in naključno enakostjo, najbrž niti navedkov, recitatov, ipd. ne ločijo od plagiiranega teksta. Včasih imam vtis, da pričakujejo, da bo, naprimer, vsak dijak, po svoje opisal, recimo, zgradbo srca, kar je praktično nemogoče, kajti zgradba le tega je specifična in jo je mogoče opisati na le en sam način, tako kot srca ni mogoče imenovati drugače kot srce, kajti potem se začeli že resnično zapletat, in filozofirat, kar pa običajno ni ravno bistvo nalog, z izjemo filozofskih smeri, pa še tam ni pretiravati. Mcdex="Če se pa eno stvar lotiš resno, potem je pa internet daleč najbolj bogata zbirka informacij!!!" Brez dvoma, saj je za mnoge knjige, učbenike, ipd. dela, izpod peres uradnih znanstvenikov ipd., dvomljivega vsebinskega značaja, polna napak. Človek se kar za glavo lahko prime kaj se učijo generacije otrok, in mi smo, v svetovnih šolah. Prednost interneta je tudi v tem, da razkriva resnice na različnih področjih, ki jih drugi viri prikrivajo, in ta resnica je dostopna vsem. Danes ni nič neobičajnega, če kak otrok muči učitelja s tem, da netu piše drugače, kot predava on, in ga hkrati, razumljiva zanima zakaj, oz. katera od teh različic ja točna. V ta kontekst sodijo še ti. novodbni otroci, ki so učiteljem in šolam trn v peti, ker so znani po tem, da pogosto popravljajo učitelje.
dodoman23
23. 08. 2010 18.40
tisti, ki jih najbolj moti internet so ponavadi tisti, ki ga sploh neznajo uporabljati... internet je v pravih rokah lahko leglo znanja, v nepravih pa zgolj škodovanje očem.. skratka...kot je mcdex opisal...:)
mcdex
23. 08. 2010 16.29
Ma tale z wikipedio je pa res bedna.. Jaz sem prepričan, da sem s pomočjo wikipedie in seveda tudi kopice ostalih strani kjer se najdejo razne informacije odnesel veliko več kot če bi brskal v knjižnici po raznih enciklopedijah. Dosti je stvari, ki jih sploh ne bi našel, pa še za tisto kar bi našel bi porabil ogromno več časa. V tem času lahko v elektronski obliki ponajdem 10x več informacij. Vse je odvisno samo od želje po znanju in informiranju. Če visiš cel dan na raznih Facebookih in podobno, oziroma če dela za šolo, faks, itd enostavno skopiraš in sprintaš, potem od interenta res nimaš ničesar razen škodo. Če se pa eno stvar lotiš resno, potem je pa internet daleč najbolj bogata zbirka informacij!!
rincewind
23. 08. 2010 16.01
A če bi namest v Wikipedijo vprašu koga al pa pogledu v kšno knjigo bi bil bolj dovzeten za osvajanje novih znanj? kakšne bedarije to pišete
DarthRevan
23. 08. 2010 15.32
Je razlika med kopiranjem in uporabo informacij, ki jih z neta dobimo.