Znanost in tehnologija

Zakaj Twitter in kakšne so prednosti?

Ljubljana, 08. 12. 2011 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Rejc
Komentarji
0

Družbeno omrežje Twitter je predvsem platforma za širjenje novic in različnih informacij. Na predvolilnih soočenjih na POP TV pa se je izkazal tudi kot odlično orodje za komentiranje dogajanja v studiu.

Ob zadnjem predvolilnem soočenju na POP TV je bilo v samo dveh urah zabeleženih 6423 sporočil twitterašev, ki so komentirali dogajanje v studio. Ob podatku, da ima to omrežje v Sloveniji zaenkrat le okoli 15 tisoč uporabnikov (v primerjavi s približno 800 tisoč uporabniki Facebooka), je številka twittov zelo visoka. Sodelovalo je 1500 posameznikov, kar pomeni 10 odstotkov slovenske baze Twitter uporabnikov.

Nekateri politiki so prisotni na Twitterju že dlje časa, nekateri so si ustvarili profil med volilno kampanjo.
Nekateri politiki so prisotni na Twitterju že dlje časa, nekateri so si ustvarili profil med volilno kampanjo. FOTO: 24ur.com

Omrežje so v predvolilnem času sicer uporabljali številni politiki ter politične stranke. Pri tem so bili uspešnejši tisti, ki so omrežje uporabljali že prej. Ti so imeli že vzpostavljeno bazo sledilcev in so njim ter novim sledilcem sporočali informacije, ki so jih želeli posredovati. 'Novoprišleki' pa so se ukvarjali predvsem s tem, kako pridobiti sledilce.

Politično dogajanje na Twitterju je bilo v času kampanje pestro – kandidati in kandidatke so se obrekovali med seboj, si izmenjavali nasprotujoča si mnenja, občasno pa se je dogajanje preselilo tudi izven tega omrežja – npr. z blokiranjem nekaterih sledilcev, kar si je privoščil prvak SDS Janez Janša.

Kako deluje Twitter?

Na Twitterju lahko spremljate aktualno dogajanje na @24ur_com in @24UR.

Na družbeno omrežje Twitter lahko napišemo sporočila v dolžini 140 znakov. Druge uporabnike javno nagovarjamo tako, da postavimo znak @ pred njihovo uporabniško ime, ali pa jim pošljemo zasebno sporočilo (to lahko naredimo le, če nas spremljajo tudi oni). Sporočila, ki se nam zdijo zanimiva ali zabavna, lahko posredujemo naprej našim spremljevalcem.

Saša Vujačića na Twitterju spremlja skoraj 59 tisoč ljudi.
Saša Vujačića na Twitterju spremlja skoraj 59 tisoč ljudi. FOTO: Twitter

Twitter je veliko preprostejši od Facebooka. Sporočila so kratka, slike in videoposnetki se nalagajo na druge strežnike. Ni kompleksnih profilnih strani, fotoalbumov, najljubših hobijev, opisov, v kakšnem razmerju smo ... Prav zaradi tega je Twitter postal prva izbira za ljudi, ki želijo družabno ali profesionalno omrežje, prek katerega dobivajo koristne informacije z dodano vrednostjo, ali kratke zabavne domislice, take vsebine pa lahko delijo tudi sami.

Ko na Facebooku potrdite osebo za prijatelja, se začneta samodejno spremljati med seboj.Twitter pa omogoča, da za spremljanje določenega profila ne potrebujete potrditve, lahko pa vas oseba naknadno blokira. Torej, na Twitterju spremljate le tiste profile, ki jih želite spremljati, ni pa nujno, da vas bodo

Največ sledilcev na tem omrežju ima ameriška pevka Lady Gaga (@ladygaga), med Slovenci pa košarkar Saša Vujačić (@SashaVujacic).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.