Znanost in tehnologija

Z internetom proti demenci

Los Angeles, 26. 10. 2009 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uporaba interneta oziroma brskanje po spletnih straneh lahko upočasni razvoj demence pri starostnikih, prav tako lahko “pomaga” pri nekaterih drugih boleznih.

Z internetom proti demenci
Z internetom proti demenci FOTO:

Znanstveniki s področja nevrologije na kalifornijski univerzi UCLA so odkrili, da uporaba interneta veliko bolj stimulira delovanje možganov kot navadno branje časopisov ali knjig. Pri poskusni skupini starostnikov so ugotovili povečano aktivnost možganov še nekaj ur potem, ko so prenehali brskati po spletu. Sklepajo, da lahko uporaba interneta pomaga starostnikom pri premagovanju demence in nekaterih drugih s starostjo povezanih nevroloških motenj.

"Potrdili smo, da starejše osebe z uporabo interneta tudi v krajšem časovnem obdobju lahko stimulirajo svoje možgane in izboljšajo njihovo delovanje," je povedal Gary Small, profesor nevrologije na UCLA. Njegova raziskovalna skupina je v študijo vključila 24 žensk in moških med 55. in 78. letom, polovica jih je pred tem redno uporabljala internet, drugi o spletu niso vedeli praktično nič.

Možgansko aktivnost med uporabo interneta so sodelujočim merili s funkcionalno magnetno resonanco, zastavljali pa so jim nekatere praktične in enostavne naloge, ki so potrebne pri upravljanju s spletnimi stranmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voltaire
26. 10. 2009 14.53
To je tako kot aspirin. Enkrat je zdrav, drugič škodljiv.
jamajaka
26. 10. 2009 10.52
ma ne se sekirat kar pišejo tukaj so kdaj brezvezne stvari
ZaZaZuu
26. 10. 2009 10.04
ja kaj zej...najprej nam govorite kako je internet nevaren, da nas lahko zasvoji in zaradi njega pozabimo na svoje socialno zivljenje, itd...zej pa nam piosete da celo zdravi nekatere bolezni...dejte se zjasnit kaj je res in kaj ne
SheppardJohn
26. 10. 2009 07.31
edin to mi gre na zivce ker enkrat bluzijo da je skodljiv enkrat da je zdravo nc ni za verjet vec tem raziskavam