Znanost in tehnologija

YouTube z možnostjo podnapisov

Washington, 24. 11. 2009 04.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google je YouTubu dodal možnost samodejnega, strojnega ustvarjanja podnapisov. To je pomembna pridobitev zlasti za gluhe internetne uporabnike.

Google je svojemu spletnemu portalu za izmenjavo videoposnetkov dodal možnost samodejnega, strojnega ustvarjanja podnapisov. To je pomembna pridobitev zlasti za gluhe internetne uporabnike.

You tube
You tube FOTO:

Kot pravijo pri Googlu, bodo strojno ustvarjeni podnapisi v prvi fazi na voljo le za določene videoposnetke, vendar pa upajo, da jih bodo nekoč lahko ponudili pri vseh videoposnetkih, objavljenih na po vsem svetu priljubljenem YouTubu.

Podpredsednik Googla Vint Cerf, ki se ga pogosto navaja tudi kot očeta interneta, poudarja, da morajo biti informacije sveta dostopne vsem, kar pa v primeru videoposnetkov predstavlja določen izziv, če se pomisli na gluhe oziroma tiste, ki slabo slišijo. Mednje sodi tudi 66-letni Cerf, ki nosi slušni aparat že vse od svojega 13. leta.

Že od lanskega leta so sicer uporabniki YouTuba lahko ročno dodajali podnaslove k videoposnetkom, vendar pa ta možnost ni doživela množične uporabe in večina vsebin na strani nima podnapisov. Zato so se v Googlu odločili za možnost samodejnih, strojno ustvarjenih podnapisov, pri čemer si pomagajo s tehnologijo samodejne prepoznave govora.

Google je razvil tudi orodje, s katerim bo uporabnikom občutno olajšal dodajanje podnapisov k njihovim videoposnetkom.

Pri tem strokovnjaki Googla priznavajo, da omenjeno orodje za ustvarjanje podnapisov ni popolno, a ga bodo nenehno izboljševali. Poseben izziv predstavljajo posnetki z narečno govorico in veliko šumi.

Strojno ustvarjene podnapise je za zdaj mogoče ustvariti le pri videoposnetkih v angleškem jeziku, vendar pa jih je mogoče nato prav tako strojno prevesti v katerega koli od 51 jezikov, ki jih Google podpira. 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evck
28. 12. 2009 20.16
kuko & kje si pa lah našimaš ?
Baphomet
25. 11. 2009 13.53
gnila stran do amena....nej reklame skenslajo k se ti pojavljajo po oknu in pa kvaliteto posnetkov zboljsajo.... 90% stvari je nemogoce gledat ker je kvaliteta slike ali zvoka obupna.... nevem kaj je s folkam narobe da ste usi tok nori na to gnilo stran....
Skittless
24. 11. 2009 13.47
@igor.gojcic Ali ti res nikoli ne napišeš pod 7 vrstic? Ti si teleban. Kdo misliš da bo brau tvoje besedilo. Kratko in jedernato napiš
Ramzess
24. 11. 2009 10.33
Sweet_Cocaine="Pametna odlocite, cudno da se niso prej spomnili." Ja že, a prevod bo kvalitete, kot ga poznamo iz njegovega prevajalnika 'google translate'. Do neke mere je že v redu, in kako zadeva deluje. "Poseben izziv predstavljajo posnetki z narečno govorico in veliko šumi." Bi rekel ja, da ne omenjamo slenga in kletvic itd., potem pa se bomo čudili, od kod mladim tak besednjak, evo eno možnost. "pri čemer si pomagajo s tehnologijo samodejne prepoznave govora." Ja, in kolikšna sekundna zamuda je pri tem, mislim da ni google prvi, ki uporablja ta sistem, ali pač. Kakšno tehnologijo uporabljajo TV-mediji ?. Računalnik že bere in posluša tekst, prevaja prebranega, zdaj bo lahko še poslušanega, to kar mu bomo sami prebrali prek mikrofona, in je že eno delo manj, namreč prepisovanje teksta v prevajalnik. In ko smo že pri tem, kakšno ikono, za sporočanje o strojno generiranem prevodu, podnapisov, je google izpeljal, kajti besede, za tako sporočanje vzamejo preveč prostora.
Sweet_Cocaine
24. 11. 2009 09.35
Pametna odlocite, cudno da se niso prej spomnili.
binglec123
24. 11. 2009 09.05
kaj redtube ima podnnapise
intimnanega2
24. 11. 2009 08.28
če bodo prevodi taki kot gooogle translate, pol boljš da jih ni
obvescevalec
24. 11. 2009 08.24
Bi lahko prosim admin pojasnil, zakaj briše komentarje? Sicer ne dvomim, da bo izbrisal tudi tega, pa vendar ... res ne razumem, zakaj briše komentarje, ki lahko pomagajo gluhim.
27.letna
24. 11. 2009 07.48