Znanost in tehnologija

YouTube bo za denar ponujal tudi filme

Washington, 22. 01. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden najpopularnejših spletnih portalov na svetu YouTube bo Američanom ponudil novo storitev. Lahko si bodo "sposodili" film in si ga v zameno za plačilo ogledali v 48 urah.

YouTube
YouTube FOTO:

YouTube, ki je v lasti spletnega giganta Google, bo od danes dalje, sprva samo ameriškemu trgu, ponudil novo storitev. Uporabniki si bodo lahko v zameno za plačilo na portalu ogledali film, za  ogled pa bodo imeli 48 ur časa, po tem, ko bodo storitev plačali seveda. Sprva bo na voljo le pet filmov, in sicer lanskih in letošnjih uspešnic festivala Sundance, ki se bo iztekel konec meseca.

Ta poteza v okviru, da želi portal unovčiti svoje storitve, predstavlja velik napredek. Filme in druge vsebine, ki jih bo portal ponujal, bodo lahko zaračunavali tudi ponudniki sami, a pri tem bodo morali YouTubu plačati del zaslužka.

Kmalu na voljo več vsebin

Pričakovati gre, da bodo pri YouTubu že v kratkem nabor ponujenih filmov razširili tudi s filmi, ki prihajajo iz največjih svetovnih studiev, in tudi s televizijskimi oddajami. Sicer YouTube že ponuja filme iz arhiva ameriškega filmskega podjetja Metro-Goldwyn-Mayer, v prihodnjih tednih in mesecih pa bo po pričakovanju ta nabor razširjen tudi s filmi drugih filmskih podjetij.

Nekateri poznavalci filmske industrije pravijo, da je v preteklosti YouTube naletel na težave v pogajanjih s filmskimi založniki, da bi ti na spletnem portalu ponudili tudi svoje največje in najnovejše uspešenice. Če bo YouTubu pri tem zdaj uspelo, si lahko obeta tudi več oglaševalcev, menijo poznavalci. Ti pa še dodajajo, da se bo portal tako postavil ob bok drugim spletnim ponudnikom filmov, kot so Applov iTunes, Amazon.com in Microsoftov XBox Live.

YouTube sicer ponuja ogled videoposnetkov, ki jih nanj nalagajo uporabniki sami. Vsako minuto naj bi bilo naloženega kar za 20 ur materiala, kar zahteva velike kapacitete strežnikov. Avgusta lani je podjetje Comscore, ki se ukvarja z analizo trgov, posredovalo podatek, da naj bi spletni portal YouTube ponujal kar 10 milijard videoposnetkov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User398398
25. 01. 2010 15.46
mah kaki plačat. partis aka blink oz, torrentleech, ali katerakoli druga stran pa maš film !
pennywise
25. 01. 2010 15.28
Pri obstoječih povezavah ni mogoče da bo pol sveta stream-alo HD filme.
Audy
22. 01. 2010 14.11
To je prihodnost. Računalništvo v oblakih. Maš naročnino nekaj evrov na mesec in dostop do terabajtov svetovne glasbe, filmov in še česa. In namesto da kupiš nov proc, grafično ali disk, samo zakupiš željeno kapaciteto na nekem offshore superračunalniku. Vsaj na tem področju se veselim prihodnosti.
HellWolf
22. 01. 2010 10.16
Raj si fil zastonj dol potegnem film ga pogledam in zbrišem... pa ni treba nič plačat.
bigich
22. 01. 2010 10.07
Rekli so si ... bolje se kak $ kot pa 0.