Znanost in tehnologija

Yahoo in Facebook zakopala bojni sekiri

San Francisco, 07. 07. 2012 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Yahoo in Facebook sta napovedala odstop od obojestranskih tožb zaradi kršenja patentov in sklenila dogovor o globljem oglaševalskem zavezništvu. Več mesecev trajajoč boj je tako končan.

Več mesecev trajajoč boj je sprožil nekdanji glavni izvršni direktor Yahooja Scott Thompson.
Več mesecev trajajoč boj je sprožil nekdanji glavni izvršni direktor Yahooja Scott Thompson. FOTO: Reuters

Spletno podjetje Yahoo in družbeno omrežje Facebook sta zakopala bojni sekiri, napovedala odstop od obojestranskih tožb zaradi kršenja patentov in sklenila dogovor o globljem oglaševalskem zavezništvu. S tem se je končal več mesecev trajajoč boj, ki ga je sprožil nekdanji glavni izvršni direktor Yahooja Scott Thompson.

Thomspon je marca vložil tožbo proti Facebooku zaradi kršenja patentov glede spletnega oglaševanja, nadzora zasebnosti, družbenih omrežij in drugega. Facebook se je pripravljal na prvo izdajo delnic v javno prodajo na borzi in se oborožil s kopico patentov ter aprila vložil podobno tožbo proti Yahooju. Facebook je od računalniškega podjetja IBM kupil 750 patentov za nerazkrito vsoto denarja in še 650 patentov od Microsofta za 550 milijonov dolarjev.

Tožba Yahooja je naletela na hude kritike, saj so v njej videli obupan poskus izsiljevanja s strani hirajočega podjetja. Yahoo se je nato pred dvema mesecema znebil Thompsona – uradno zaradi laganja pri biografskih podatkih – in novi vršilec dolžnosti glavnega izvršnega direktorja Ross Levinsohn je začel pogajanja s Facebookom, ki so se končala z dogovorom, po katerem bo Yahoo dajal na Facebook več svojih vsebin, obe podjetji pa bosta oglaševali druga pri drugi.

Facebook
Facebook FOTO: Reuters

Dogovor je dober za obe podjetji in za njune uporabnike. Yahoo si bo povrnil nekaj prihodkov, ki jih je izgubljal v boju s konkurenco, Facebook pa ima mir pred tožbami v času, ko si prizadeva najti več vlagateljev po šibki prvi javni ponudbi delnic na borzi. Uvodna cena 38 dolarjev je hitro padla in v petek so bile delnice Facebooka vredne še vedno le 31,73 dolarja. Delnica Yahooja je bila v petek vredna 15,78 dolarja.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
11. 07. 2012 10.01
+3
Vaša IT stran bi potrebovala več IT novic. To je najhitreje rastoča panoga na svetu z največjimi spremebami vsak dan. tukaj pa imate 2 novice na teden. pišete pa na široko o gradbeništvu in podobno, katero je enako že 1000 letja. kaj glavni urednik se ne zaveda, da bi bilo boljše pisati o IT.
djdj
14. 07. 2012 23.34
Zlobnež
09. 07. 2012 07.30
+2
Yahoo in Facebook zakopala bojni sekiri Skrajni čas, saj je že vse kazalo, da jih bo, ...najdi.si., prevzel, po....:»Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima!«