Znanost in tehnologija

Vojna med Rusijo in Gruzijo tudi na spletu

Tbilisi, 13. 08. 2008 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Strežniki vladnih spletnih strani Gruzije ter nekatera komunikacijska in transportna podjetja so doživeli spletni napad.

Računalniški server
Računalniški server FOTO: Reuters

Ruske oblasti so organizirane spletne napade sicer zanikale, krivi pa naj bi bili posamezniki.

Kot je povedal tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva v Washingtonu Jevgenij Koriško, ruska vlada v te napade na internetu ni bila vpletena, menil pa je, da za napadi stojijo posamezniki. Generalka naj bi se sicer začela že 20. julija, ko naj bi se s strežnika v ZDA začeli napadi na spletne strani gruzijskega parlamenta in vlade, po vdoru ruskih tankov v Gruzijo pa naj bi napadi potekali s strežnika v Moskvi.

Napade so spremljali v ZDA, med njimi organizacija prostovoljcev "Shadowserver", ki spremlja tovrstne dejavnosti po svetovnem spletu. Napadi so potekali v obliki zasutja strežnikov z izkoriščanjem na tisoče nič hudega slutečih lastnikov računalnikov.

Ti računalniki se izkoristijo za poskus vstopa na spletno stran na primer gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija in ker jih je preveč naenkrat, se spletna stran zablokira.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez_hlod
18. 08. 2008 16.13
za to bi mi morali plačat:D
janez_hlod
18. 08. 2008 16.06
NOVICA: Ustvarili so prvega robota, ki ga upravljajo čisto pravi biološki možgani. Robot Gordon, kot so ga poimenovali, ima podganje možgane, shranjene izolirano, povezane s 60 elektrodami, ki prestrezajo in oddajajo signale, potrebne za upravljanje robota. Robot se zna premikati in izogibati oviram, to možganom uspe zaradi instinkta za preživetje. Gordon pomeni velik korak za zmanjšanje prepada med povezanostjo Elektrotehnike in Biologije. Projekt, ki so ga začeli na univerzi Reading v Angliji, je namenjem boljšemu spoznavanju možganov, predvsem načinu shranjevanja spominov. To bi lahko močno vplivalo na poznavanje bolezni možganov, npr. alzheimerjeve bolezni ipd. (povzeto po: LiveScience.com, članek 'Robot Has Biological Brain'; By LiveScience Staff) msmrekar link do angleške spletne strani dobite na forumu: /specialno/forum/prosti čas/razno/Link do spletne strani o gordonu na komentarjih se linki namreč napol izbrišejo:D
luxx@mail386.com
18. 08. 2008 04.03
ma dej ze 4 dni nobene noce novice iz IT trača je pa vedno dost kreteni uredniki
NEjcoo
15. 08. 2008 20.18
Aaron-Heydar in ajkenduit se strinjam popolnomaXD..
Aaron-Heydar
15. 08. 2008 11.36
Cel svet bi moral napasti ZDA prek neta :))) wauuu, to bi bilo zanimivo
zuper
13. 08. 2008 18.12
ne vem kaj je narobe s tem (tudi če bi priznali)...saj so vendar v vojni
Ramzess
13. 08. 2008 12.18
Dandanes je to nekaj običajnega, ne morejo reči, da spletnega napada niso predvideli, ali pričakovali. Sicer pa lahko vsi doživljamo v malem formatu, velikokrat, kako neka stran sposobna prežveči niti dva hkrati prispela komentarja, se zatakne, ali komentarji začasno izginejo, ali če jih več hkrati bere, obdeluje, isto stran, so že težave. Drobne a opazne težavice. Take zadeve je treba predvideti vnaprej, in se zavarovati, ne pa zvoniti po toči, ko je prepozno. "Ruske oblasti so organizirane spletne napade sicer zanikale, krivi pa naj bi bili posamezniki." Morda, vendar niso vsega posamezniki krivi, marsikje je mogoče najti kakšnen vladni stik ali dva, katerekoli vladnih agencij ali služb po svetu. "Napade so spremljali v ZDA, med njimi organizacija prostovoljcev "Shadowserver", ki spremlja tovrstne dejavnosti po svetovnem spletu." Prostovoljci najbrž zgolj navidezno, zelo verjetno, tako ali drugače, delajo za vlado. Ni naključje, da so ZDA že povsod zraven.