Znanost in tehnologija

Vladne službe od Twitterja zahtevajo osebne podatke

New York, 03. 07. 2012 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družbeno omrežje Twitter je razkrilo, da so v prvi polovici leta prejeli 849 zahtevkov vladnih obveščevalnih služb za razkritje podatkov posameznih uporabnikov. Največ zahtevkov je ameriških. Poleg tega so prejeli 3378 zahtevkov za umik tvitov zaradi zaščite avtorskih pravic.

Twitter
Twitter FOTO:

Družbeno omrežje Twitter je razkrilo, da so med 1. januarjem in 30. junijem letos prejeli 849 zahtevkov vladnih obveščevalnih služb za razkritje zasebnih podatkov posameznih uporabnikov. Največ zahtevkov, predvsem v zvezi s kriminalističnimi preiskavami, je seveda priromalo iz ZDA, 679.98 zahtevkov je na Twitter poslala japonska policija, po 11 pa britanska in kanadska policija. Dodali so, da so v prvi polovici letošnjega leta prejeli več zahtevkov kot lani celo leto, a je res, da je družbeno omrežje v zadnjem času postalo precej priljubljeno, predvsem po arabski pomladi in protestih pred Wall Streetom.

Newyorški sodnik je v ponedeljek tudi razsodil, da mora podjetje predati tvite, ki jih je oktobra na protestih na Brooklyn Bridgeu objavil Malcolm Harris – eden izmed protestnikov skupine Occupy Wall Street. Predstavniki Twitterja so se borili, da bi zavrgli prošnjo tožilstva, za katero bi lahko bili tviti dokazni material, češ da objave pripadajo Harrisu in so v skladu s pogoji uporabe.

Podjetje je še objavilo, da so v zadnjega pol leta prejeli šest zahtevkov po umiku tvitov, ki so bili škodljivi oziroma so kršili zakone – dva iz Grčije, po enega pa iz Francije, Pakistana, Turčije in Velike Britanije. Poleg tega so prejeli 3378 zahtevkov za umik tvitov zaradi zaščite avtorskih pravic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
03. 07. 2012 16.39
-1
Twiti niso naši ampak od Twiterja, takoj ko ga oddamo, postane njihova last. To so pač ta dot.net podjetja, zgrajena okoli skromne pisarnice, strežnika in par študentov, sami so si krivi, če se na njihovih napravah pojavljajo kaki taki grafiti. Nima smisla se sekirat, če bi twiti kaj dejansko spremenili, bi jih uporavbljale države, tako pa se mi zdi, da smo vse bolj del nekega nehumanega psihosocialnega eksperimenta, s katerim želi oblast kontrolirati tok misli in s tem obnašanje javnosti. Recimo ena preprosta paradigma, kadar gledamo znanstveno fantastične filme, se nihče ne zgraža nad vsebino, ko pa si na javnih portalih izmenjujemo mnenja, represivne službe totalitarnih režimov takoj sklepajo, da gre za povsem resne stvari, kot da z učlanitvijo na Twiter ali drugo socilano omrežje postanemo tudi člani neke fundamentalistično teroristične radikalno verske organizacije, še huje, kot da smo s tem dolžni še cenzurirati in vzgajati drug druge. dajte no mir, kar goni človeško vrsto naprej, je edino osebna svoboda in domišljija.
pgdpgd
03. 07. 2012 16.00
+1
Pr nas edino sdsovci kracajo po twitu,sami sebe pa ja ne bodo raziskoval
rissp
03. 07. 2012 10.28
+10
"največ zahtev je iz ZDA" - kako je to mogoče ... iz gnezda "demokracije , svobodnega govora" itd.???
indal
03. 07. 2012 11.15
+7
Ma včasih so okrog letali agentje in slikali,zbirali podatke itd. Sedaj pa imaš ta socijalno-družabna medmrežja preko katerih folk sam servira podatke raznim obveščevalnim in vladnim službam! Drugače pa to delajo vsi ne samo Ameri...tudi naša država ima velike apetite pa Vatikan je spet razred zase...