Znanost in tehnologija

Vesolje v orehovi lupini

Cambridge, 18. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Profesorju Stephenu Hawkingu, katerega knjige sodijo med najbolje prodajane v svetu, so zaradi paralize mišičevja kot mlademu študentu napovedali le še nekaj let življenja. Kljub temu je pred dnevi praznoval svoj 60. rojstni dan.

Stephen Hawking
Stephen Hawking FOTO: Reuters

Za znanstvenika, ki je s svojo znamenito Kratko zgodovino časa približal množicam fizikalne skrivnosti črnih lukenj in teorije relativnosti, je visok jubilej velik dosežek. Ob Hawkingovi obletnici so se v starodavnem univerzitetnem mestu Cambride zbrali najpomembnejši fiziki. V svojem predavanju je Hawking orisal svojo 40-letno raziskovalno pot, v kateri skuša strniti spoznanja Einsteinove teorije relativnosti in kvantne mehanike. Kot rezultat njegovih raziskav je Hawking predlagal model vesolja, ki temelji na dveh konceptih časa: "realni čas" ali čas kot ga doživljamo ljudje in "imaginarni čas" ali čas kot naj bi v resnici obstajal.

Brilijantna kariera

Na oxfordski univerzi je doktoriral brez težav, ko se je začela njegova brilijantna kariera na univerzi v Cambridgeu, pa je zbolel za boleznijo, ki ga je za zmeraj priklenila na invalidski voziček. Kmalu po njegovem 21. rojstnem dnevu so namreč zdravniki potrdili, da je zbolel za neozdravljivo mišično distrofijo. Povedali so mu, da ga čaka samo še nekaj let življenja. Kljub temu se je Hawking v celoti posvetil znanstvenemu delu, v času katerega je prejel 12 častnih doktoratov in postal vodja oddelka za matematiko na univerzi v Cambridgeu, kar je akademski položaj, ki ga je pred več kot 300 leti zasedal znameniti fizik Isaac Newton.

Vesolje v orehovi lupini

Hawking z ženo Eleine ob praznovanju obletnice
Hawking z ženo Eleine ob praznovanju obletnice FOTO: Reuters

"Skušam živeti normalno življenje, kolikor se le da, in ne razmišljam o svojem stanju in ne obžalujem stvari, ki jih ne morem početi," je Hawking napisal na svoji spletni strani. Komunicira s pomočjo posebne naprave, kljub svojemu izumetničenemu elektronskemu glasu pa ni izgubil smisla za humor. Kot privrženec Marilyn Monroe je namreč zbranim na praznovanju svojega rojstnega dne zapel njeno pesem "I Want To Be Loved By You".

V predavanju, ki mu je dal naslov 60 let v orehovi lupini, je povzel glavne poudarke iz svoje nove knjige Vesolje v orehovi lupini. Med drugim je dejal, da je le malo manjkalo, da ne bi doživel svojega 60. rojstnega dne. Nekaj pred novim letom se je namreč poškodoval pri padcu s svojega invalidskega vozička. "Skoraj bi doživel 59,97 let v orehovi lupini", se je pošalil Hawking.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja