Znanost in tehnologija

Pred 'Velikim bratom' se lahko zaščitite

London/Ljubljana, 28. 02. 2012 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška internetna korporacija Google bo v četrtek uvedla poenoteno politiko zasebnosti, s katero združuje vse svoje baze podatkov pod eno streho. A s tem se veča tudi nevarnost zlorab spletne zasebnosti, opozarjajo poznavalci.

S četrtkom bodo pod isto streho združene vse Googlove aplikacije, s tem pa se veča tudi kontrola nad uporabniki storitev.
S četrtkom bodo pod isto streho združene vse Googlove aplikacije, s tem pa se veča tudi kontrola nad uporabniki storitev. FOTO: Reuters

Bo zaradi dejstva, da bo na enem mestu več podatkov, brskanje po spletu lažje in hitrejše ali pa bosta s tem povečana nadzor ter kršena pravica do zasebnosti nad uporabniki spleta? To je le del pomislekov, ki jih sproža nova politika zasebnosti, ki bo 1. marca začela veljati na straneh spletnega giganta Google. V podjetju stremijo k temu, da bi vsakemu posameznemu uporabniku posredovali čim boljše zadetke pri spletnem iskanju ter mu v vednost poslali vsebine in oglase, krojene po lastni meri, a pomisleki preglašujejo domnevne izboljšave in koristi.

Poleg beleženja elektronskih sledi, ki jih uporabniki puščajo z brskanjem po spletu, bo pod isto streho združena cela paleta Googlovih storitev Gmail, Google+, YouTube, Google Maps in drugih, več podatkov na enem mestu pa tudi veča možnost zlorab. Spletni "Veliki brat“ bo lahko izvedel, kakšni so vaši interesi, versko, politično prepričanje, spolnost, starost, posledično pa bi lahko imel vpogled tudi v vaše ekonomske ali zdravstvene kartoteke.

Pred poseganjem v vaše pravice in svoboščine se lahko pravočasno zaščitite.
Pred poseganjem v vaše pravice in svoboščine se lahko pravočasno zaščitite. FOTO: Thinkstock

Pred spletno kontrolo se lahko zaščitite

Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT je zato v okviru projekta Varni na internetu začel z akcijo, v kateri uporabnikom Googlovih storitev svetuje, da se pred tovrstnim poseganjem v svoje spletne svoboščine in zasebnost ustrezno zaščitijo tako, da pred četrtkom izbrišejo zgodovino iskanja in preprečijo, da bi se ti podatki shranili v skupni Googlov register. To je še posebej priporočljivo, če želite preprečiti, da bi se zgodovina iskanja po spletu povezovala s podatki, ki bodo 1. marca na voljo drugim Googlovim storitvam, ki jih sicer sami ne uporabljate. Kako lahko to storite, si lahko ogledate na spletni strani projekta.

Pred potrditvijo si pravila uporabe in varovanja zasebnosti prebere le peščica uporabnikov spleta.
Pred potrditvijo si pravila uporabe in varovanja zasebnosti prebere le peščica uporabnikov spleta. FOTO: Reuters
Britanska raziskava YouGov, ki so jo izvedli za stran varuhov zasebnosti Big Brother Watch, razkriva, da 92 odstotkov odraslih uporabnikov interneta uporablja Googlove storitve najmanj dvakrat tedensko, le 12 odstotkov pa jih je doslej prebralo novo Googlovo politiko zasebnosti, ki jo na strani oglašujejo že nekaj tednov.

Preden potrdite spremembe, preberite pravila zasebnosti

Pri uporabi spletnih storitev pa vedno ne pomislimo na svojo spletno varnost in zasebnost. Raziskava, objavljena na spletni strani britanskega časnika Daily Mail, kaže, da manj kot ena osmina uporabnikov Googlovega spletnega brskalnika prebere pravila uporabe in zasebnosti. Velika večina se tako niti ne zaveda, kateri so podatki, ki si jih lahko spletni gigant prilašča in posreduje pogodbenim partnerjem v vednost.

Ne da bi vedeli, so tako s privolitvijo na njihove pogoje uporabe uporabniki podvrženi pravnim določilom, ki korporaciji dovoljuje poseganje v vašo zasebno pošto in v primeru kršenja zakonodaje posredovanje informacij organom pregona. S četrtkom bo tako kar 60 različnih pravil varovanja zasebnosti zamenjano z zgolj enim, ki bo veljaven za vse Googlove storitve. Polovica vprašanih je povedala, da novih določil ne pozna, 40 odstotkov pa jih pozna le približno.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 02. 2012 16.07
+4
Pred 'Velikim bratom' se lahko zaščitite tako, da se odrečeta vsaki odvisnosti od sistema in njegovih uslug, vezi, 'teh sladkorčkom', ipd., ki so vse po vrsti namenjene nadzoru in kontroli nad vami, ...to je lažje reči kot storiti, zlasti po tem ko si do vratu v tem, ...
Ramzess
28. 02. 2012 16.12
+3
Ne more nuditi zaščite nekaj, kar je namenjeno ravno nasprotnemu, mar res tega ne morete videti, so vam res že tako oprali ume.
Rocky.
28. 02. 2012 15.30
+2
Ni lepšga. Najprej ACTA zdej bo pa še Google začeu -.-
Ramzess
28. 02. 2012 16.09
+3
Googje 'je' ACTA, če rezumete, oz. tisti izmed tistih za njo, brez njega ACTA ne gre, oz. težko.
Ramzess
28. 02. 2012 14.10
+4
"Ameriška internetna korporacija Google bo v četrtek uvedla poenoteno politiko zasebnosti, s katero združuje vse svoje baze podatkov pod eno streho. A s tem se veča tudi nevarnost zlorab spletne zasebnosti, opozarjajo poznavalci." Kateri in čigavi poznavalci, pa ja vemo da vsebine ne gre soditi po embalaži, kot človeka ne po telesu, ipd. Če poznate ozadje korporacije Google, potem veste da zadeve niso enostavne. "Spletni "Veliki brat“ bo lahko izvedel, kakšni so vaši interesi, versko, politično prepričanje, spolnost, starost, posledično pa bi lahko imel vpogled tudi v vaše ekonomske ali zdravstvene kartoteke." Enako bi rekli, da kdor pozna ozadje "Velikega brata", spletni je le ena njegova veja, vse do tv oddaj s tem, ve da zadeve niso tako enostavne. V pogled v naše ekonomske in zdravstvene itd. kartoteke že ima, in redki se zavedajo da odločanje o vašem zdravljenju in predpisanih zdravilih ni več, oz. ne bo, v rokah vašega zdravnika, ta bo zgolj zbiral potrebne podatke, jih posredoval naprej, sekciji vlade zadolžene za to, ki potem svojo odločitev vrne zdravniku, ki jo potem izpolni. Za to ste gotovo že kje brali, saj je pogruntavščina iz ZDA. Nevedne in naivne je lahko zavesti in ... treba se je zavedati da ti veliki koncerni in Veliki brat koristijo za svoje delo tudi tehnologijo in programje, ki vam ni znano, kaj še le kot članu javnosti dostopno, in je zelo napredno, ...ni važno ali ste povezani na splet, kje ste itd., vedno lahko preverijo in vas najdejo. Filmi na to temo ali podobni so vam lahko za vzor.
Foen
28. 02. 2012 12.02
+2
in seveda odsvetujemo brskanje po kakih bizarnih spletnih straneh, da vas čez 10 let ne bodo v sramoto spravljale.
Ramzess
28. 02. 2012 13.57
-1
Ja, ali pa jih uporabili proti vam, v nekem postopku, pa nikoli se ne ve.
Foen
28. 02. 2012 12.01
+10
pa kva bedarije troste, a mislte da mamo ljudje cajt brat spremembe pogojev ob vsaki posodobitvi vsakega programa ki ga uporabljamo in ma vsaj ene pet pisanih strani besedila, sporne določbe pa so običajno nekje na 3/4, ko pri branju popusti zbranost. Take pogoje pa nam vsiljujejo vsaj 2-3x na teden. Če bo to res brali ne bi nikol kliknili na 'Accept'. Pač go with the flow.
CK-jevec
28. 02. 2012 11.27
+7
''..ki bo 1. marca začela veljati na straneh spletnega giganta Googel...'' pa kdo je tule urednik no?? a ma samo osnovno šolo narejeno? napiše se Google !
Martian
28. 02. 2012 11.15
+22
toliko enih nasvetov....nikjer pa tistega glavnega....ko brskaš po netu....bodi log-out iz vseh googlovih storitev pa je...kje je problem???
Mr.Somebody
28. 02. 2012 11.40
+6
Katarina Ostran
28. 02. 2012 15.58
Ali še boljše: imej dva brskalnika. Enega (npr. Firefox) za Google, Gmail, Youtube, Facebook,... Drugega (npr. IE ali Safari) pa za resne zadeve.
+6
Čestitam. To je najbrž ena izmed prvih izhodnih povezav ki ste jo dali in članek ima celo smisel:=)
tr00per
28. 02. 2012 11.48
+1