Znanost in tehnologija

Varnost na spletu: očala, ki preprečujejo prepoznavanje obrazov

Tokio, 23. 01. 2013 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uporabniki računalnikov, ki jih skrbi zasebnost, naj bi kmalu dobili novo orožje za ohranjanje le-te. Japonska znanstvenika sta namreč razvila očala, ki tehnologijam za prepoznavanje obrazov onemogočijo, da bi jim to uspelo. Očala sicer ne ovirajo vida.

Profesor na tokijskem državnem inštitutu za informatiko Isao Echizen je v sodelovanju s profesorjem Seiichi Gohshi z univerze Kogakuin ustvaril očala, ki preprečujejo internetnim iskalnikom, družbenim omrežjem in drugim spletnim programom, da bi z uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov identificirali fotografije uporabnika. Naprava je sicer izdelana tako, da uporabnov vid ni oviran.

Trenutni model potrebuje zunanjo baterijo, ki jo mora imeti uporabnik v žepu. Sta pa izumitelja napovedala, da že poskušata izboljšati napravo, tako da ločena baterija ne bi bila več potrebna.

Delo
Delo FOTO: Thinkstock

Nekatera podjetja so že pokazala zanimanje za očala, v primeru množične proizvodnje pa naj bi bila očala dosegljiva večini denarnic. Cena bi bila predvidoma 0,75 evra.

Kot je povedal profesor Echizen, je cilj izuma ta, da zavarujejo "fotografirane subjekte pred vdiranjem v zasebnost zaradi fotografij, ki so nastale na skrivaj, in posnetkov, na katerih se subjekt nenamerno pojavlja." Profesor je do ideje prišel, ko je ugotovil, da lahko Googlov program za prepoznavanje obrazov prepozna posameznike, ki menjajo pet različnih tipov sončnih očal, in sicer iz različnih zornih kotov.

Tehnologijo za prepoznavanje obrazov sicer uporabljajo policisti in druge varnostne službe, pa tudi različni spletni programi in družabna omrežja. Podobno tehnologijo uporabljajo tudi nekatere trgovine, ki tako zbirajo statistične podatke o kupcih in s tem poskušajo izboljšati ponudbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buco -
24. 01. 2013 09.00
+2
a niste net nardil in hotl met neodvisn in necenzuriran, zdej s epa skrivate kdo bi to razumu?
borisboris
23. 01. 2013 20.01
+4
izklopi računalnik in pojdi ven ...:)
yarrick
23. 01. 2013 22.06
+9
kjer pa je polno kamer in te non stop snemajo na vsakem koraku (vsaj če si doma v prestolnici)...Res ne vem čemu...
Die einemaister
23. 01. 2013 16.23
+8
ko pride novo orožje za njim takoj pride proti orožje tko d ne upa na dougoročni uspeh