Znanost in tehnologija

V Ljubljani z zamudo do Wi-Fi dostopa

Ljubljana, 07. 08. 2011 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani bi morali po načrtih do konca leta vzpostaviti brezplačen brezžični dostop do interneta. Ker pa zasebni partner še vedno ni izbran, se bo projekt zavlekel. V nekaterih občinah ga imajo že nekaj let.

V Ljubljani bi morali po načrtih do konca leta vzpostaviti brezplačen brezžični dostop do interneta.
V Ljubljani bi morali po načrtih do konca leta vzpostaviti brezplačen brezžični dostop do interneta. FOTO: Špela Zupan

Na območju znotraj ljubljanske obvoznice bi moral biti po načrtih do konca leta vzpostavljen brezplačen brezžični dostop do interneta, a dobro leto po objavi občinskega razpisa za izbiro zasebnega partnerja pri projektu ta še ni izbran. V nekaterih slovenskih občinah pa je brezplačen dostop do brezžičnega interneta mogoč že nekaj let.

Mestna občina Ljubljana (MOL), ki želi uvedbo brezplačnega brezžičnega internetnega omrežja izpeljati v javno-zasebnem partnerstvu, je julija lani objavila razpis za izbiro zasebnega partnerja. Kot so pojasnili na MOL, sta v igri Telekom Slovenije in Telemach. MOL jima je namreč na podlagi predloženih prijav na razpis v prvi fazi konkurenčnega dialoga priznala usposobljenost, ker izpolnjujeta razpisne pogoje.

Območje centra Ljubljane naj bi bilo z brezžičnim signalom pokrito štiri mesece po podpisu pogodbe. Razpis je predvideval tudi, da bi bilo območje znotraj ljubljanske obvoznice z izjemo zelenih površin s signalom pokrito do konca letošnjega leta, do konca prihodnjega leta pa tudi preostali naseljeni deli občine. Na MOL sedaj pravijo le, da bodo z izvedbo začeli takoj po podpisu pogodbe.

Sledili so pogovori z obema kandidatoma. V tej fazi naj bi, kot je predvideval razpis, identificirali možne rešitve glede na potrebe javnega partnerja in ekonomsko korist. Kot so pojasnili na Telemachu, so pogovore z MOL opravili v nekaj krogih, kjer so drug drugemu predstavili svoje poglede in želje.

Zadnji del konkurenčnega dialoga naj bi bil po navedbah Telekoma konec avgusta, v Telemachu pa vabilo pričakujejo v jesenskih mesecih. Kot tretja faza bo namreč sledilo povabilo k oddaji ponudb, v katerem bodo na MOL opredelili končne pogoje za izbiro zasebnega partnerja ter tudi podrobno opredelili pravice in obveznosti. Na MOL pravijo, da sta dokončna razpisna dokumentacija in vabilo k oddaji ponudb obeh konzorcijev v pripravi.

MOL bo zmagovalca, s katerim bodo podpisali pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu, izbrala po merilu "ekonomsko najugodnejša ponudba", piše v razpisu. Pri tem bodo upoštevali kakovost in obseg ponujenih storitev, prednost pa bo imel tudi tisti, ki bo MOL ponudili del prihodkov od trženja zasebnega dela.

Razpis predvideva postavitev brezžičnih dostopnih točk, medsebojnih optičnih povezav in postavitev aplikacijske opreme, namenjene delovanju omrežja. Predmet javno-zasebnega partnerstva pa je tudi dograditev in posodobitev optičnega omrežja MOL.

V nekaterih občinah imajo dostop do brezžičnega interneta že nekaj let.
V nekaterih občinah imajo dostop do brezžičnega interneta že nekaj let. FOTO: Reuters

V nekaterih občinah dostop možen že nekaj let

Brezplačen brezžični internet, ki ne predstavlja neposredne konkurence ostalim internetnim ponudnikom, je v nekaterih slovenskih občinah mogoč že nekaj let. Namenjen je obiskovalcem pa tudi domačinom, ki lahko tako pošiljajo in prejemajo elektronsko pošto ali poiščejo kakšne informacije o kraju, prevozih in drugem dogajanju.

V Postojni, kjer je vzpostavljenih več kot 70 dostopnih točk, so z njihovim postavljanjem začeli leta 2006. Brezplačen brezžični dostop do interneta sta leta 2008 uvedli tudi občini Velenje in Maribor. Največ dve uri na dan lahko uporabniki od februarja letos brezplačno uporabljajo tudi brezžični internet v središču Slovenj Gradca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nik500
19. 08. 2011 15.00
Zanima me kakšne hitrosti interneta bojo ? V članku tega ni nikjer objavljeno.
abc?defgh1
08. 08. 2011 15.15
Rains07.08.2011, 16:502 Dostop se bo za vsak MAC naslov mrežne kartice po dveh urah na dan zaklenil tako da tisti ki sanjate o odjavi vašega domačega interneta se raje čimprej zbudite. ------------------------------------- Bog daj da se po MAC-U orjentirajo to bi bilo zanimivo :) MAC SPOFFFFFFFFFFFF :p :p
FopacMB
08. 08. 2011 11.17
MOM v Mb dela super, sicer si lahko povezan na wifi samo dve uri, nato se je treba reconnectat in s5 dela. P2P sicer ne dela, lahko pa problem resis z programom hamachi ki naredi navidezno LAN povezavo in P2P zacne delat.
bLunc
07. 08. 2011 20.50
Novinar bi lahko vsaj malo bolj pogledal, kakšno brezžično omrežje bo postavljeno v Ljubljani, ki nikakor ni primerljivo z nekaterim distopovnimi točkami po omenjenih mestih, ki niso povezane med seboj. Ljubljana ima takšnih posameznih dostopovnih točk že sedaj preko 200. Novo omrežje bo v mestni lasti, gre za t.i. javno brezžično Wi-Fi mesh omrežje, ki omogoča sprejem signala v gibanju (standard IEEE 802.11n) in bo brezplačno za vse storitve javne uprave, najprej Mestne občine ljubljana in postopoma nato tudi za druge javne storitve, pa tudi za pregledovanje e-pošte, dostop do spleta v omejeni količini podatkov. Za profesionalno uporabo in nalaganje ali sprejemanje večjih količin podatkov bo potrebno skleniti pogodbo s koncesionarjem (Telekom ali Telemach, postopek izbire je v zaključni fazi). V prvi fazi, predvidoma do srede naslednjega leta 2012, bo s preko 500 povezanimi dostopovnimi točkami vzpostavljeno omrežje v širšem mestnem središču, nato v2 fazi znotraj AC obroča in čez dve leti na vseh strnjenih delih MOL.
Brus123
07. 08. 2011 19.46
Zmagovalec bo tisti, ki bo vrgel v žep Mr.5% PET PROCENTOV!!!
Super1337
07. 08. 2011 19.32
Mislim da majo ti javni interneti blokiran P2P protok al se motim?...
haarpo
07. 08. 2011 19.20
V ljubljani wifi, optika, karkoli hočeš.... .....pr nas na Krasi pa bakrene parice vlečejo po kovcih....
Raztezje
07. 08. 2011 18.03
Neverjetno je, da tako mala državica ne more zagotoviti brezplačnega dostopa do interneta, povsod in 24ur na dan, te časovne omejitve so navadna šalabajzerska sramota. Dostop preko wifija, se nikakor ne more primerjati s kablom ali celo z optiko. Marsikomu je prav Telekom Slovenije praktično za vedno onemogočil priklop, ker mu državni kolhoz še danes odreka pravico do priključka, zarai tehničnih izgovorov ali nerazumnih, krivičnih ter izmišljenih kazni. Mi smo totalitarna država, kjer vladajo skorumpirana policija in sodišča, s tem se mnogi priviligiranci nočejo sprijazniti, v abnormalni družbi, normalne norme nimajo smisla. Nisem še videl poslovneža, ki bi se zanašal na wifi in telefoniral izključno preko skypa, že zaradi varovanja zasebnosti ne, noben japi ne bi bil zadovoljen z manj kot povprečnimi prenosi, če že ne more imeti najboljše. Gre tudi za pravico do obveščenosti in razvoja, sociala si vleče dol nekaj sto megabajtov velike torente, elita pa nekaj deset gigabajtne, zaradi HD kakovosti, kar je preko wifija neumnost in velika izguba časa. Skratka, javni brezžični dostop je tako omejen, da ne predstavlja nobene nevarnosti komercialnim ponudnikom, trese se le policijska država, ki ima tako več dela s pobiranjem IPjev oziroma iskanjem naprav z ustreznimi MACi, recimo zaradi nezaželjenih emailov in omnevno spornih komentarjev na portalih, ki lahko izničijo učinek drage državne propagande. Povrh tega elita z zatiranjem sociale, pridobiva primerjalne prednosti za svoje otroke, ki jim brez stalnega dostopa do informacijske avtoceste nikakor ne more konkurirati, z wifijem pa in to skoraj enakovredno, luksuz z izobraževanjem nima nobene zveze.
MERDE-AVE-MERDE
07. 08. 2011 17.33
LexLuthor07.08.2011, 17:28 Ne vem sicer, zakaj bi moral biti internet zastonj! Meni se pa to zdi popolnoma normalno. VSI kraji v Sloveniji pokriti s brezplačnim wi-fi dobro za turizem, gospodarstvo, zdravstvo, ma 1000 in ena stvar
LexLuthor
07. 08. 2011 17.28
+1
@Rains Bomo MAC maskirali. Ne vem sicer, zakaj bi moral biti internet zastonj! Potem naj bodo npr. zastonj še pivo in telefon in kosilo in avtobus... Pa zakaj profitirajo zgolj Ljubljančani? Pa zakaj jemljete kruh operaterjem, ki so ogromno vložili v infrastruro, predvsem v Ljubljani? Spet skupnoskledarski socializem in nič drugega. Sploh Ljubljana, ki je perfektno čez in čez pokrita z 3G signalom Mobitela, Simobila, Tušmobila in T-2. 4 omrežja zagotavljajo broadband, a očitno nujno rabimo še wi-fi. Katastrofa! Spet plačevanje večine za dobrobit manjšine. Vsi bi imeli vse zastonj, plača itak država (jaz in ti in mi vsi imamo nižje plače, ker nam pobirajo davke, iz katerih se financirajo takšni kretenizmi). Vse je očitno naštelano, da Telekom spet pobere težke milijone državnega denarja in se obdrži nad vodo. Bolano.
LexLuthor
07. 08. 2011 17.19
haha, zdaj vemo, kje bomo torrente dolvlekli...
MERDE-AVE-MERDE
07. 08. 2011 17.14
robertt07.08.2011, 16:59 1 Ne more biti intetnet zastonj, ZAKAJ ne ?!
robertt
07. 08. 2011 16.59
Ne more biti intetnet zastonj, ce ne ne more biti napredka tehnologije, mora biti pa dostopen.
MERDE-AVE-MERDE
07. 08. 2011 16.53
VSA mesta v Sloveniji bi morala imeti brezplačen wi-fi
Rains
07. 08. 2011 16.50
Dostop se bo za vsak MAC naslov mrežne kartice po dveh urah na dan zaklenil tako da tisti ki sanjate o odjavi vašega domačega interneta se raje čimprej zbudite.
Gunnar
07. 08. 2011 16.31
@ didaktik ne krivi simobila če je un nabil tak račun, prvo kot prvo operater za aplikacije ki niso njegove ni dolžan govort da so plačljive, druga stvar je ta, da je tvoj kolega glup, k misl, da bo imel vse zastonj, tretja stvar, če bi bil tvoj kolega pameten bi lahko al uporabljal druge aplikacije, k delajo direkt prek gps-a in ne prek gprsa, jih je malo morje, torej ne obstaja samo google maps in če bi bil še pametnejši, bi kupil boljši telefon kt je ifon al pa izklopil opcijo da se ti povezuje prek mobilnega interneta torej bi izklopil paketno povezavo pa bi bil problem rešen...
robertt
07. 08. 2011 16.25
Hodim po tujini in kaj podobnega se nisem videl, tako da ljubljana nic ne zaostaja. Sicer nisem faus, samo s tem bo lj zgubila velik del posla in denarja .. internet kafeji, mobitel, ponudniki neta...
Perhan
07. 08. 2011 15.23
-1
Sem ljubljancan in cakam na ta internet ze stoletja.zgleda da se ne najde izvajalec ki bi jankovicu se kaj v zep primaknil.
izbriši mi profil admin
07. 08. 2011 14.44
Martinyy--ne glumi simobilovo glumo - te stvari se ob prodaji pove - al kako se pri simobilu prodaja --- se ne opozori na plačljive aplikacije in ceno le teh ? Mobitel je špica od operaterjev !!!!!
izbriši mi profil admin
07. 08. 2011 14.42
blitvanija--na internetu obstajajo za Iphone --- poleg jih pa ne dobiš - nisi vedel tega - kje pa si zaposlen, da ščitiš barabe ?