Znanost in tehnologija

Twitter v sporu z Googlom zaradi Google+

San Francisco, 12. 01. 2012 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Google bo uporabnikom družbenega omrežja Google+ omogočil, da bodo med iskanjem po Googlu lahko videli tudi zadetke objav na omenjenem omrežju, s tem pa je zelo razburil lastnike omrežja Twitter.

Google+
Google+ FOTO: Google

Ameriški spletni velikan Google in upravitelj spletnega družbenega omrežja Twitter sta se sprla v zvezi z iskanjem po vsebinah, objavljenih na spletnih družbenih omrežjih. Google je namreč pred dnevi svoj spletni iskalnik nadgradil tako, da bo ta v rezultate iskalnih poizvedb lahko vključeval tudi zadetke izmed objav na spletnem družbenem omrežju Google+ in v storitvi za izmenjavo fotografij Picasa. To funkcijo je poimenoval Search, plus Your World.

V Twitterju s to potezo Googla, ki upravlja vodilni spletni iskalnik na svetu, medtem niso zadovoljni. To je namreč po njihovih navedbah le še en korak, zaradi katerih bodo objave v okviru Twitterja uvrščene še nižje med rezultati iskanj na Googlu. To pa po njihovem mnenju ni pošteno, ker vse več informacij oziroma udarnih novic na splet pride najprej prav v obliki kratkih objav uporabnikov Twitterja. Zato so objave na Twitterju med najbolj relevantnimi in si zaslužijo višje mesto med rezultati iskanj.

Nižja uvrščenost na seznamu rezultatov iskanj pomeni tudi manjšo možnost obiska uporabnikov, hkrati pa tako okleščeni seznami rezultatov iskanj, kot pravijo v Twitterju, ne dajejo popolne slike uporabnikom.

V Googlu so nad temi očitki presenečeni. Kot pravijo, je prav Twittter po tem, ko lani poleti nista uspela obnoviti medsebojnega dogovora, omejil uvrščanje večine twittov v rezultate iskanj. Hkrati upajo, da bodo z drugimi ponudniki družbenih omrežij prišli do dogovora, ki bo v prid vsem stranem.

Twitter je pred leti Googlu omogočal večji dostop do objav v svojem omrežju, a potem lani tega dogovora nista uspela podaljšati. Microsoftov iskalnik Bing medtem za določeno plačilo še vedno lahko išče tudi po objavah na Twitterju. Bing ima prav tako večji dostop do objav na Facebooku, v katerem je Microsoft manjši solastnik.

Iskalnik bo našel zadetke v Google+ in Picasi

V Googlu so se za to potezo odločili, ker se danes na spletu vse več informacij pretaka v okviru različnih spletnih skupnosti, še posebej družbenih omrežij. Poleg tega menijo, da je uporabniku relevanten tudi zadetek, ki je povezan z njegovimi prijatelji ali znanci. Omenjena funkcija je zastavljena tako, da bo uporabnik, ki bo prijavljen z Googlovim uporabniškim računom, pri rezultatih svojega iskanja imel možnost, da mu bo iskalnik postregel tudi z zadetki v bazenu vsebin, ki jih deli on sam ali pa njegovi prijatelji v okviru storitev Google+ in Picasa.

Twitter
Twitter FOTO: Reuters

To pomeni, da bo uporabnik, ki bo na primer iskal informacije v zvezi z domačim krajem, lahko dobil ne samo informacije o tem kraju, objavljene na različnih spletnih straneh, ampak denimo tudi fotografije tega kraja, ki jih je objavil sam ali pa so jih z njimi delili njegovi prijatelji iz skupnosti Google+ in Picasa.

Možnost teh zadetkov se mu bo ponudila na vrhu običajnega seznama rezultatov iskanja. Če jo bo izbral in se bo potem s kurzorjem premaknil na določen zadetek, se mu bo ob strani pokazal predogled izvorne strani, iz katere je razvidno, kdo in kje je objavil vsebino, povezano z uporabnikovo iskalno poizvedbo.

Poleg tega se bo uporabniku pri določeni iskalni poizvedbi ponudil tudi seznam oseb in podjetij, povezanih z iskanim pojmom, z možnostjo, da jih uporabnik vključi v kroge oseb, ki jim sledi v okviru storitve Google+. Funkcija je dostopna vsem uporabnikom omrežja Google+, a zaenkrat samodejno le na angleški jezikovni različici spletne strani Google. Tiste, ki že uporabljajo kakšno drugo Googlovo storitev, ne pa še tudi omrežja Google+, pa iskalnik obvesti o tej novi možnosti.

Ta poteza kaže, kako Google poskuša svoje lani zagnano družabno omrežje Google+ vplesti v vrsto svojih storitev z namenom, da bi si vzpostavil čim večjo spletno skupnost ter se bolj približal vodilnemu Facebooku. Ta namreč šteje že preko 800 milijonov uporabnikov, medtem ko jih ima Google+ po nekaterih ocenah šele okrog 60 do 70 milijonov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doubletimes
13. 01. 2012 13.11
+1
Ne eno ne drugo ne uporabljam. Twitter je itak beden uspel samo zaradi hollywoodskih glumcev, ki twittajo vsak k gor.
tinetone
12. 01. 2012 16.16
+4
socialna omrežja razdružujejo...