Znanost in tehnologija

Turčija blokira YouTube

Istanbul, 21. 09. 2007 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Turško sodišče je tamkajšnjim ponudnikom interneta posredovalo zahtevo, da blokirajo dostop do priljubljenega YouTubea.

Kot poročajo turški mediji, je sodišče v Sivasu, v osrednji Anatoliji, na podlagi neke zasebne tožbe izdalo sklep o blokiranju spletne strani YouTube, ki so ga že posredovali turškim telekomunikacijskim podjetjem.

Ataturk na YouTube
Ataturk na YouTube FOTO:

Zasebni tožnik trdi, da se na YouTubeu zasmehuje ustanovitelja moderne turške države Kemala Ataturka, katerega omadeževanje lika je kaznivo dejanje. Tožnik je tudi mnenja, da so med vsebinami na YouTubeu video posnetki, ki žalijo sedanjega turškega predsednika Abdulaha Gula in predsednika vlade Recepa Tayyipa Erdogana.

Po poročanju nekaterih medijev je YouTube že med procesom izrazil pripravljenost, da domnevne žalitve razrešijo v sodelovanju s turškimi oblastmi. Pred pol leta jim je že uspelo rešiti podoben spor. Takrat je turško sodišče izdalo sklep o prepovedi dostopa do YouTubea, ker se je na njem pojavil posnetek nekakšne virtualne vojne med Turčijo in Grčijo. Prepoved je bila v nekaj dneh odpravljena, saj je YouTube umaknil sporni posnetek.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dulkocar
02. 10. 2007 13.08
slosap: razumem, zakaj je kaznivo, vednar nikakor ni prav, da če trdiš/verjameš/meniš, da ni bilo holokavsta - ga zanikaš, da te lahko zaprejo. Moje mnjenje je, da bi moral lahko vsak imel možnost izrazit svoje mnenje, če še tako bizarno, brez posledic.
slosap@yahoo.de
26. 09. 2007 00.31
peter_brkan: zankanje holokavsta je zato kaznivo, ker je umrlo kar nekaj ljudi v njem in žali dostojanstvo umrlih in preživelih! nekaj si zamešal...obstajajo meje svobode! To kar pa Turki delajo pa je idoliziranje nekega človeka. In ne pozabi, da ravno oni zanikajo holokavst nad Armenci...
ThorSteinar
24. 09. 2007 10.50
to bo imel pa spet KO-TO posel, če bodo kamele iz Ljubljanice vodo pile. Če v EU v vedno več državah prepovedujejo zanikanje holokavsta, smo na tem področju še veliko slabši od Turkov. Tako, da se malo umirite glede svobode govora in Turčije...
samozachess7@yahoo.com
23. 09. 2007 02.02
rej je svoboda govora je temeljna pravica ampak kje se to konča? Tudi pri nas hočejo sedaj omejit svobodo govora pod pretvezo sovražnega govora kaj pa je sovražni govor? Če bo šlo tako naprej bo res damo še oblast rekla kaj se lahko in kaj ne kot v starih časih.
super_man
22. 09. 2007 21.23
sam res.. ne morš take sprejet v EU :/
In ti hočejo v Evropsko unijo! Kanone vzeti iz muzejev!