Znanost in tehnologija

Tudi v Afriki širokopasovni internet

Nairobi, 29. 07. 2009 04.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Afriška celina je s podmorskim optičnim kablom končno povezana z ostalim svetom. V praksi to pomeni, da bodo v Afriki zdaj lahko uporabljali hitrejši širokopasovni internet.

Dostop do interneta je v Afriki zelo drag in domačinom težko dosegljiv.
Dostop do interneta je v Afriki zelo drag in domačinom težko dosegljiv. FOTO: Reuters
Delavci že polagajo optične kable, ki bodo omogočili, da tudi Afrika postane "globalna vas."
Delavci že polagajo optične kable, ki bodo omogočili, da tudi Afrika postane "globalna vas." FOTO: Reuters

Države na afriški celini so doslej za dostop do interneta uporabljale analogno in satelitsko mrežo, ki seveda ne omogočata tako velikih zmogljivosti kot optika. Zdaj bo drugače. Podmorski optični kabel, ki prinaša širokopasovno internetno povezljivost vzhodni Afriki, je iz Združenih arabskih emiratov konec junija dosegel kenijsko obalo, delovati pa je začel pred dnevi.

Gre za projekt, ki ga skupaj razvijajo kenijska vlada, podjetje Emirates Telecommunication Technology (Etisalat) in konzorcij lokalnih investitorjev. S 4500 kilometrov dolgim kablom, ki se razteza med Kenijo in Združenimi arabskimi emirati, nameravajo povečati zmogljivost internetnih povezav in občutno zmanjšati stroške telekomunikacij, posebej prenosa podatkov v omenjeni regiji.

Projekt so zagnali leta 2006, takrat so njegovo vrednost ocenili na 82 milijonov dolarjev, kot alternativo kablu East African Submarine Cable System, za katerega je vlada menila, da je obvladovan s strani Južne Afrike.

Skupaj je v različne projekte širokopasovnega interneta v Afriki vključenih več različnih investitorjev, ki računajo, da bi v nekaj letih hitri internet pripeljali tudi v najbolj oddaljene afriške vasi. Tako bi tudi Afrika simbolično lahko kmalu postala “globalna vas.”

Analitiki menijo, da bo prihod širokopasovnega interneta predstavljal pomebno spodbudo za dodaten razvoj gospodarstva in podjetništva na afriški celini, saj si je moderno poslovanje dandanes težko predstavljati brez hitrega interneta. Kdor je bil v kateri izmed afriških držav, se je soočil z dejstvom, da je internet tam zelo počasen, morda primerljiv s pionirskimi leti razvoja interneta v Evropi ali ZDA. Poleg tega je dostop do spleta zelo drag in domačinom praktično nedosegljiv, zato je v cybercafejih opaziti večinoma le tuje turiste.

Toda kmalu naj bi bilo drugače, saj je na ulicah večjih afriških mest že videti delavce, ki polagajo optične kable. Padle naj bi tudi cene dostopa do interneta, kar naj bi prineslo tudi siceršnji napredek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_PiKiCa_PoKiCa_
03. 08. 2009 22.22
jaaoo...sai so oni tudi ljudje pa si zaslužijo kai kak ste eni nesrameni...
Jezek-seka-seka
02. 08. 2009 21.00
Jaooo, virusiii ...
yarrick
02. 08. 2009 20.54
Lepo da bo Afrika dobila hiter internet a ZAKAJ ZABOGA ga ne morem dobiti jaz ki živim tu v SLO? Pa nisem v takih rovtah doma, pač par km iz mesta :S
Davor Mesari?
02. 08. 2009 20.40
Ne morejo krasti kabljov če imaš v mislih baker, ker optika niti ni kabel ampak je vrvica. Kabli so z bakra aluminija zlata.... Optika - vrvice pa vsebujejo steklena vlakna po katerih potuje svetloba.
marko.peser@gmail.com
01. 08. 2009 21.53
super novica za spamerje
24debilov
29. 07. 2009 19.02
WOW ZDEJ BO PA 24UR NAJBOLJ OBISKAN PORTAL TUDI NA ČRNI CELINI!!!!
stebo@siol.net
29. 07. 2009 09.00
Pozdravljam to potezo! Super za Afriko se bom lahko s teto povezal :)
Sanja Stupar
29. 07. 2009 08.18
hmmm , se preden jih preklopite na super hitri internet naj malo uredijo se pravno podlago da ne bo vsak african zdej postal hacker in hackal postene EU in USA in ostale residente... in pravtako lahko pricakujemo veliko scamminga scamma ( prevar ) ki bodo iz afrike ...Pazite se pri biznisu
ZaZaZuu
29. 07. 2009 08.04
ful fajn....zej jim pa se elektriko priklopte....
Benjamin Paradiž
29. 07. 2009 07.57
Da ne bojo kradl kable kukr tam nek v južni ameriki telefonske. Ko čez noč zmanka par kilometrov XD
Tomaz1980
29. 07. 2009 07.39
Verjetno jim bodo dal kar sončne celice, ker je tko samo sonce tm! :P
proofreader
29. 07. 2009 06.57
Zdaj jim morajo samo še pripeljati elektriko.