Znanost in tehnologija

Politični indeks tudi na bolgarskih volitvah

Ljubljana, 10. 05. 2013 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zadnje predsedniške volitve smo lahko prvič spremljali tudi skozi oči uporabnikov družbenih omrežij, saj smo z analitično platformo spremljali njihove odzive na besede kandidatov. Politični indeks bodo zdaj uporabili tudi na bolgarskih parlamentarnih volitvah.

Podjetje Gama System, ki je v sodelovanju z družbo Kline & Partner razvilo analitično platformo, ki omogoča merjenje odziva uporabnikov družbenih omrežij, je z bolgarsko gospodarsko zbornico podpisalo pogodbo za spremljanje letošnjih bolgarskih parlamentarnih volitev. Zbornica bo tako omogočila pregled volitev z vidika družbenih omrežij v živo in spremljanje dogajanj glede strank ter ključnih političnih akterjev na volitvah.

Med zadnjimi predsedniškimi volitvami smo lahko prvič dogajanje spremljali tudi s pomočjo merjenja političnega indeksa.
Med zadnjimi predsedniškimi volitvami smo lahko prvič dogajanje spremljali tudi s pomočjo merjenja političnega indeksa. FOTO: POP TV

Delovanje platforme smo prvič lahko opazovali na 24ur.com in POP TV med slovenskimi predsedniškimi volitvami. Aplikacija je kazala predvsem sprejemljivost posameznih akcij kandidata. Zaznavala je, koliko ljudi je spremljalo dogodek kandidata ali govorilo o njem in tudi to, ali so dogodek pozitivno ali negativno sprejeli. Še posebej je do izraza prišla med predvolilnimi soočenji na POP TV, med katerimi smo lahko po minutah videli, kako so se uporabniki družbenih omrežij odzvali na izjave kandidatov. Tako smo tudi lahko ocenili, kateri od kandidatov se je na soočenju najbolje odrezal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S Titom naprej
15. 05. 2013 20.16
Danes je imel Borut Pahor govor, je rekel da na koncu bomo uspeli. Mi je všeč ker je vedno optimist, tudi če narod strada,brez dela, ima vedno kakšno lepo besedo. Vidi vedno luč na koncu tunela, samo ni pomislil, da je lahko luč od vlaka ki sveti in gre proti nam.
mrdezan
10. 05. 2013 12.51
+3
So whatt? Itak volitve nimajo pomena. Vse zrezirano, ce ne bi bile vidne spremembe ze zdavnaj...