Znanost in tehnologija

Trg mobilne telefonije se umirja

Ljubljana, 23. 09. 2009 04.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji se je v letošnjem drugem četrtletju ustavila rast penetracije aktivnih uporabnikov mobilne telefonije. Nekateri Slovenci imajo po več mobilnikov.

Rast penetracije aktivnih uporabnikov je v Sloveniji v drugem četrtletju znašala 101,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v četrtletju prej, kažejo podatki agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek), ki kot razlog navaja povečanje števila prebivalcev.

Podatek o penetraciji pove, kolikšen delež prebivalstva aktivno uporablja mobilno telefonijo. Če je penetracija več kot 100-odstotna, to pomeni, da nekateri uporabniki oziroma prebivalci uporabljajo tudi po več mobilnih telefonov, na primer enega za zasebne in enega za službene potrebe.

stari mobilniki
stari mobilniki FOTO:
Kot Apek pojasnjuje v svojem nedavno objavljenem poročilu o razvoju trga elektronskih komunikacij v drugem četrtletju, samo število aktivnih uporabnikov mobilne telefonije sicer še naprej raste, upad penetracije pa je posledica povečanja števila prebivalcev. V lanskem drugem četrtletju je penetracija aktivnih uporabnikov mobilne telefonije znašala 97,8 odstotka.

Glede na delež v skupnem številu aktivnih uporabnikov mobilne telefonije vseh operaterjev vodilno mesto še vedno pripada Mobitelu, ki pa se mu delež neprekinjeno zmanjšuje. V letošnjem drugem četrtletju je Mobitel namreč imel le še 57,6 odstotka uporabnikov, v četrtletju prej je ta delež znašal 58 odstotkov, v lanskem drugem trimesečju pa 62 odstotkov.

Na drugem mestu je z 28,2-odstotnim deležem še vedno Simobil, ki pa je po daljšem obdobju rasti v drugem četrtletju v primerjavi s prvim doživel padec, čeprav le za 0,1 odstotne točke. V lanskem drugem četrtletju je imel Simobil 26,8-odstoten delež.
Delež se počasi zmanjšuje tudi Debitelu, ta je imel v drugem četrtletju 4,4 odstotka, v prvem pa 4,6 odstotka vseh aktivnih uporabnikov mobilne telefonije, in Izimobilu (četrtletni padec z 2,4 na 2,3 odstotka).

Pač pa delež povečujeta Tušmobil in T-2. Prvi je imel v drugem četrtletju 6,9 odstotka vseh uporabnikov, v četrtletju prej 6,3 odstotka, pred letom dni pa 3,4 odstotka. T-2 je v drugem četrtletju lani zasedal 0,05-odstoten delež, v prvem četrtletju letos 0,5-odstoten delež, v drugem četrtletju letos pa 0,6-odstoten delež.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

siFBI
28. 09. 2009 11.33
Visoki računi?! Al ni čudno folk se pogovarja po več ur skupaj. Gledam šmrkavce na cest saj je čist v telefonu, sploh ne gledajom kje hodijo. Telefon je za na hiter poklicat. Če bi se rad dolgo menil pojdi osebno. Al pa na MSN pa se men kukr te je volja. Mislim, da telefonija sploh ni več draga. Škoda je samo, ker škart telefone prodajajo v paketu.
rhombur
28. 09. 2009 11.16
tony2009, evo, tega pa ne razumem - odpovej ane?!
tony2009
28. 09. 2009 03.03
Jst sm pr Tušu. Moj tel nikol nima signala. Ne uporablam ga že pou leta, pa brez veze plačujem naročnino. LOPOVI !!!
ODIN
24. 09. 2009 08.22
Seveda se umirja ko pa je trg zasičen.
cosmoss
23. 09. 2009 23.48
Ja Tušmobil res povečuje delež z goljufijami in zavajanji.Še samega so me opeharili ko sem bedak šel k njim.Ponujali so brezplačen internet navigacijsko storitev in tako naprej,ko so pa na to foro pridobili veliko naročnikov so pa naenkrat te reklame izginile iz interneta kasneje pa so za vse njihove storitve pričeli prihajati ogromni čeki.Še na pritožbe in zahteve za prekinitev njihovega razmerja prihajajo s tako bolanimi fintami da je joj.Kot na primer nismo vzeli pritožbe resno.ker je niste podpisali.Na ponovno vprašanje ali so totalnoma neumni in naj mi pojasnijo kako se lahko na internetu na njihovi pošti oziroma na računalniku lastnoročno podpišem pa nikoli nesem dobil odgovora.
pennywise
23. 09. 2009 10.29
@Milmar Daleč od ekonomske rešitve je polnjenje s kartico. Vsakemu , ki porabi več kot 10eur pogovorov z naročnino na mesec, se mu ne splača imeti kartice, ker bo porabil 30eur za polnjenje. Na koncu še vedno plačuješ zelo drage impulze napram ljudem z naročnino.
hotchilipoper
23. 09. 2009 08.36
Ta najtabolš je penetracija-v potrošnico-hehehehe
jezni_jezek
23. 09. 2009 08.20
zakaj bi pa kupovali če pa crknejo takoj?jaz sem kupla samsunga decembra in do junija je bil 8 x na servis hvala bogu ga nimam več
Milmar
23. 09. 2009 07.58
Mobilni operaterji so kot paraziti,ki vlagajo veliko in samo v reklamo in potem ko te pridobijo te zmovzejo z drobnim tiskom v pogodbi. Jest imam že dolgo časa tel. na kartico.To je zakon napolniš in je!!