Znanost in tehnologija

Svetovni strokovnjaki v Ljubljani o prihodnosti spleta

Ljubljana, 12. 04. 2012 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki vladnih služb, tehnične skupnosti in raziskovalnih omrežij bodo na prelomnem srečanju v Ljubljani pet dni razpravljali o najnovejših dosežkih na področju interneta in pokukali v njegovo prihodnost.

Ljubljana bo med 16. in 20. aprilom gostila številne strokovnjake za internet, ki bodo v okviru 64. srečanja RIPE v Grand hotelu Union razpravljali o najnovejših dosežkih na področju računalniških omrežij in razvoju usmeritev. To bo prvo tovrstno srečanje, prirejeno v Sloveniji.

Tipkanje
Tipkanje FOTO: Thinkstock

Srečanje ima osrednjo vlogo pri razvoju interneta

Srečanja RIPE, ki jih organizira neprofitna članska organizacija RIPE NCC, imajo že več kot 20 let osrednjo vlogo v razvoju interneta v Evropi in okoliških območjih. V zadnjih letih se je srečanj udeležilo več kot 400 strokovnjakov za internet iz več kot 30 držav. Na tem dogodku se zbirajo delovne skupine in nosilci odločanja, ki pomagajo oblikovati prihodnost interneta. "Ta srečanja so ključnega pomena pri razvoju interneta in načina, kako je zgrajen ter upravljan. S svojimi prizadevanji spodbujamo aktivno sodelovanje in udeležbo v celotni skupnosti, zato bomo z veseljem priredili 64. srečanje RIPE v Sloveniji,“ je nedavno dejal Axel Pawlik, generalni direktor centra RIPE NCC.

Razpravljali tudi o boju proti hekerjem ter računalniškemu kriminalu

Heker
Heker FOTO: Thinkstock

Kot na vseh srečanjih RIPE se bodo tudi na 64. srečanju zbrali najpomembnejši panožni strokovnjaki, operaterji omrežij in predstavniki državne uprave ter nadzornih organov, ki bodo razpravljali o tehničnih, administrativnih in političnih vprašanjih, ki se danes najpogosteje pojavljajo na področju računalniških omrežij. Zbrale se bodo tudi delovne skupine organizacije, ki bodo razpravljale o najrazličnejših temah, od boja proti hekerjem in drugemu računalniškemu kriminalu do pomanjkanja naslovnega prostora IPv4, razvoja naslovnega prostora IPv6 in najnovejših internetnih meritev. Organizirani bosta tudi delavnici o načinih potrjevanja naslovnega prostora in prepoznavanju ter odpravljanju težav s storitvami DNS, strokovnjaki za internet pa bodo predavali o vprašanjih, kot so internetno povezovanje, protokol DNS Security (DNSSEC) ter sodelovanje med državnimi upravami in tehnično skupnostjo.

Organizacija premore več kot 8000 članov iz 75 držav

Domena
Domena FOTO:

Omenjena organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1992, podpira infrastrukturo interneta. Deluje kot regionalni internetni register, kar je njena najpomembnejša dejavnost. Članom, ki jih je trenutno več kot 8000 in prihajajo iz več kot 75 držav, zagotavlja globalne internetne vire in povezane storitve. Člani organizacije so v glavnem ponudniki internetnih storitev, telekomunikacijska podjetja in velika podjetja iz Evrope, Bližnjega vzhoda in delov osrednje Azije.

Ljubljana bo tako postala 21. evropsko mesto, ki bo gostilo ta pomembni dogodek s področja interneta. Organizatorji dogodka so Zavod go6, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije ter Laboratorij za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
17. 04. 2012 13.33
+5
ko že ravno spreminjajo ustavo, bi lahko vanjo zapisali, da ima vsak Slovenec pravico do kvalitetne povezave z internetom. Na stroške države. Dolgoročno bi se Slovenija razvitemu svetu s tem bolj približala, kot pa z varčevanjem. Katerega posledica bo tudi ta, da bodo revnejši dobivali informacije le še iz kontroliranih lokalnih medijev in od oblasti všečnih učiteljev. No ja, pa gospoda župnika res lahko vsak vpraša, če mu kaj ni jasno. Super za oblast, pa slabo za prihodnost vseh Slovencev.
nik500
12. 04. 2012 19.07
+2
Splet v Sloveniji ima prihodnost samo je en velik problem ( Telekom Slovenija ). TS zavira razvoj interneta v Sloveniji....
Funky house
15. 04. 2012 12.28
-4
od kje ti pa ta ideja....TS je poleg propadajočega T2 prvi začel graditi optiko.....tako da ne vem od kod ti ideja da zavira......zavira ga APEK