Znanost in tehnologija

Ste pripravljeni izgubiti vse?

Ljubljana, 31. 03. 2016 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Imate pripravljen rezervni načrt, če vam virus zašifrira dokumente? Izguba podatkov je ob poplavi najrazličnejših izsiljevalskih virusov možna bolj kot kdajkoli. Žal pa pravo vrednost dokumentov spoznamo šele takrat, ko ostanemo brez njih.

31. marec je svetovni dan varnostnega kopiranja ali World Backup Day. Iniciativi se pridružujejo tudi v programu Varni na internetu, ki deluje v okviru nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT. Spletne uporabnike pozivajo, naj še danes poskrbijo za varnostne kopije oziroma backup najpomembnejših podatkov.

Ste pripravljeni ostati brez podatkov?
Ste pripravljeni ostati brez podatkov? FOTO: Thinkstock

Žal je tako, da se vrednosti podatkov zavemo šele, ko ostanemo brez njih. Kot pravijo strokovnjaki, bi marsikdo zamahnil z roko, češ da na računalniku nima nič takega, kar bi zanimalo druge. Pa se močno moti. Spletni kriminalci prežijo na nas. 

Odkupnine vedno višje

Izsiljevalski virusi so v svetu kibernetskega kriminala že dolgo poznana grožnja, a v zadnjem letu doživljajo razcvet. Odkupnine so od začetnih 500 narasle na visokih 2000 evrov. Leta spominov in najpomembnejših dokumentov se lahko izgubijo v zgolj enem dnevu, opozarjajo strokovnjaki. Ste pripravljeni ostati brez poročnih fotografij, posnetkov otrokovih prvih korakov, diplomske naloge, finančnih poročil, službene korespondence in pogodb? Uporabniki, ki nimajo ustrezne varnostne kopije, lahko dokumente povrnejo samo še s plačilom odkupnine.

31. marec je svetovni dan varnostnega kopiranja.
31. marec je svetovni dan varnostnega kopiranja. FOTO: varninainternetu.si

Strokovnjaki na Varni na internetu zato svarijo pred virusi, ki se širijo z nenavadnimi priponkami v elektronskih sporočilih: "Običajno velja opozorilo, da ne smemo odpirati priponk neznanih pošiljateljev. Virusi v zadnjih mesecih pa potvarjajo naslovnike in videti je, kot da smo si sporočilo z okuženo priponko poslali sami, ali pa nam jo je poslal naš znanec. Uporabnike opozarjamo, naj ne odpirajo nenavadnih priponk, ki jih niso pričakovali, tudi če poznajo pošiljatelja. Nevarne so .zip, Word in Excell priponke," svarijo.

Nepriljubljeno, a nujno opravilo!

Kot pravijo, se moramo pri izdelavi ustreznih varnostnih kopij dokumentov, držati dveh pravil: kopijo podatkov ustvarimo na zunanji disk ali USB ključ, ki ju po končanem kopiranju varno spravimo nekje zunaj računalnika. Če disk ostane priklopljen, virus zašifrira tudi podatke na njem in s takšno varnostno kopijo si ne moremo pomagati. Podatke lahko shranjujete tudi v oblaku. Datoteke v oblaku virus sicer ravno tako zašifrira, a jih lahko sami z nekaj kliki povrnemo v stanje večinoma za 30 dni nazaj. Uporabnikom je na voljo tudi več specializiranih programov za izdelavo varnostnih kopij.

Podatke vedno shranite na dve ločeni lokaciji. Ena od možnosti je shramba v oblaku.
Podatke vedno shranite na dve ločeni lokaciji. Ena od možnosti je shramba v oblaku. FOTO: Thinkstock

In še ta nasvet: ni dovolj, da samo enkrat letno poskrbimo za kopije. Poskušajmo jih izdelovati sproti, ko ustvarjamo nove vsebine (dokumente, fotografije). Še posebej v poslovnih okoljih je centralizirana izdelava varnostnih kopij nujna.

Več navodil najdete na portalu Varni na internetu.

Danes je dan za backup!
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PanterSLO
02. 04. 2016 21.24
-1
pripravljen. uporabljam linux in me bk :)
Mladen sir
02. 04. 2016 11.26
+1
Ja, kaj naj meni so usb ključek odtujili iz lastne hiše,ko so bili podatki o denarju in kaj naj sedaj?
hotchilipoper
02. 04. 2016 08.01
+3
Pri nas izgubiš vse brez virusa
hotchilipoper
02. 04. 2016 08.02
+2
nevica
01. 04. 2016 16.41
+0
VSe? ste neumni ali kaj? od kdaj je računalnik vse?!
iwilliwillhacku
01. 04. 2016 10.00
+5
pripravljen sem izgubiti čisto vse, saj nič nimam.... =(
Eitipatapa
31. 03. 2016 20.48
+4
Kakšen rezervni načrt? V Sloveniji smo - živi od danes do jutri.
Kolani
31. 03. 2016 14.30
+8
Pač en drek. Ti je vse virtualno. Življenje gre naprej z ali brez vsega tega sranja.
janezpodre
31. 03. 2016 14.20
+5
Zame bi blo najbol tragičn, če mi zavirusirajo slike moje babe..
revanšist
31. 03. 2016 13.27
+33
jaz sem izgubil vse ,ker sem bil poizvajalec g.zidarja.