Znanost in tehnologija

Ste odvisni od računalniških iger?

Ljubljana, 19. 04. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Južnokorejski otroci in starejši ljubitelji iger ponoči ne bodo mogli več igrati nekaterih spletnih iger. Pa je to edini način, da se zmanjša odvisnost od računalniških iger?

Odvisnost od iger postaja resen problem mlajše generacije.
Odvisnost od iger postaja resen problem mlajše generacije. FOTO: iStockphoto

Južnokorejska vlada bo uvedla policijsko uro za igranje spletnih iger, saj raziskave kažejo, da so priča večjemu porastu odvisnosti od spletnih in drugih iger, ki prerašča v problem celotne generacije.  Računalniške igre že dolgo zabavajo stare in mlade igralce. Ob porastu uporabe osebnih računalnikov konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, se je razvilo tudi igranje iger doma. Poleg današnjih otrok se s spletnimi igrami zabava dobršen del odraslega prebivalstva, ki je v tistih začetnih časih oral ledino pri takrat še ne spletnih igrah.

Strokovnjaki pravijo, da je odvisnost od računalniških iger močno povezana z odvisnostjo od hazardiranja. Simptomi in posledice so podobni, če ne isti, podobno je tudi zdravljenje. V isti sapi psihoterapevti zagotavljajo, da ni cilj zdravljenja odreči se računalniku, temveč prevzeti nadzor nad uporabo in razviti samokontrolo. Preberite več o računalniški odvisnostih in načinih za rešitev tega problema.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

op1
21. 04. 2010 01.01
+1
Tako imenovane Računalniške igrice več niso igrice ampak boljše kot filmi, saj vsebujejo zgodbo na katero lahko vpliva sam igralec in še včasih je tudi zgodba iz zgodovine ali pa celo resinčna. Torej špili so današnje "nove knjige". Včasih so bile knjige, nato so prišli filmi, sedaj pa mamo špile.
nusyka
19. 04. 2010 15.51
ITAK....obožujem računaniške igerce xD
Tristokosmatih
19. 04. 2010 15.18
itak da sem :) kljub temu da nisem več otrok
op1
19. 04. 2010 15.00
Da nebi jaz vprašal, če so ljudje odvisni oz TVja. oz poptvja in televizije.
Ramzess
19. 04. 2010 08.06
In kako to mislijo izvajat, iz te moke ne bo kruha. "Strokovnjaki pravijo, da je odvisnost od računalniških iger močno povezana z odvisnostjo od hazardiranja." Katerega hazardiranja, ne posploševat no, sicer pa kakšna povezava s čim neki, to je še en izgovor, za dosego določenega cilja. "V isti sapi psihoterapevti zagotavljajo, da ni cilj zdravljenja odreči se računalniku, temveč prevzeti nadzor nad uporabo in razviti samokontrolo." Se strinjam.
olimpija55
19. 04. 2010 06.58
Malo pa res :D