Znanost in tehnologija

Stalkbook: Aplikacija za vdiranje v tuje profile na Facebooku

New York, 26. 07. 2012 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študent tehnologije naj bi ustvaril aplikacijo, s katero bi lahko zaobšli varnostne nastavitve Facebooka in dostopali do zasebnih podatkov tujcev. A aplikacija ne bo prišla v javnost, saj deluje v nasprotju s pravili, ki veljajo za razvijalce aplikacij.

Facebook ima sicer varnostne nastavitve, s katerimi lahko preprečite, da bi uporabniki, ki niso vaši prijatelji, videli vaše podatke, a to naj ne bi ustavilo študenta tehnologije Oliverja Yeha. Razvil naj bi namreč aplikacijo, ki mu omogoča, da obide Facebookov sistem za varovanje osebnih podatkov, poročajo na spletni strani Digital Trends.

Kar pokaže Stalkbook je, da obstajajo možnosti, kako zaobiti varnostne nastavitve Facebooka, zato noben podatek v profilu ni čisto zares zaseben.
Kar pokaže Stalkbook je, da obstajajo možnosti, kako zaobiti varnostne nastavitve Facebooka, zato noben podatek v profilu ni čisto zares zaseben. FOTO: Reuters

Stalkbook deluje tako, da zbere vse informacije o uporabniku in njegovih prijateljih, nato pa kopijo podatkov shrani. Tako lahko nekdo drug, ki uporabi aplikacijo, dostopa do kopije podatkov s Facebooka, čeprav ni prijatelj uporabnika, na katerega se nanašajo informacije. "S to aplikacijo lahko dostopam do podatkov svojega prijatelja Trevorja. Stalkbook pri tem pregleda vse njegove podatke in podatke njegovih prijateljev ter shrani kopijo podatkov na spletno stran. Tako lahko ima nekdo, ki obišče Stalkbook, dostop do kopije podatkov s Facebooka, čeprav nima dovoljenja, da bi dostopal do Trevorjevega profila," je pojasnil Yeh.

Stalkbook naj bi deloval približno tako:
Uporabnik A bi rad zalezoval uporabnika B.
Uporabnika A in B na Facebooku nista prijatelja.
Uporabnik C pa je prijatelj uporabnika B.
Uporabnik A se bo izdajal, da je uporabnik C in dostopal do profila uporabnika B.

Preprosto rečeno, aplikacija naj bi omogočala, da se uporabnik lahko "izdaja" za svojega prijatelja in tako dostopa do podatkov uporabnikov, s katerimi ni prijatelj. Že s tem, ko bi se uporabnik prijavil v aplikacijo, naj bi razkril svoje podatke, hkrati pa tvega, da so lahko razkriti tudi podatki njegovih prijateljev. "Če se jaz prijavim v aplikacijo, potem je prijavljen tudi moj prijatelj Trevor, ker sem jaz njegov prijatelj. Ker lahko jaz vidim Trevorjev profil, lahko zdaj vsi, ki uporabljajo splet, vidijo njegove podatke, saj prevzamejo varnostne nastavitve, ki veljajo zame," je še pojasnile Yeh.

Je pa Yeh dodal, da naj bi bili v Stalkbooku vidni le fotografije, tagi, komentarji in statusi, ne pa zasebna sporočila.

Na spletni strani Digital Trends pa dodajajo, da je več dejavnikov, ki bi preprečili, da bi Stalkbook kadar koli dosegel javnost. Facebook ima namreč pravila, ki določajo, da razvijalci aplikacij ne morejo deliti ali objavljati podatkov, ki pripadajo nekomu drugemu. V pravilih piše, da razvijalec aplikacije "ne bo uporabljal, objavljal, delil ali prenašal podatkov na način, ki ni v skladu s politiko varovanja osebnih podatkov". Pravila tudi nalagajo razvijalcu aplikacije, da upošteva vse druge prepovedi, ki so del varnostne politike Facebooka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thinkP
26. 07. 2012 17.21
+5
Študent tehnologije - kak faks je pa to? :)
Tic Pavlin
26. 07. 2012 16.57
+2
Res novost. Takih aplikacij je bilo na facebook-u ze nesteto, sicer so ponavadi dokaj kmalu odkrite in odstranjene.
Prophet
26. 07. 2012 15.38
-1
Samo naivneži uporabljajo facebook
djalex66
26. 07. 2012 13.54
+6
potem takem je program neuporaben, ker majo skor vsi publicirane podatke :)
Dark Knight
26. 07. 2012 14.29
+5