Znanost in tehnologija

Srbi prevzeli Hermes Softlab

Ljubljana, 08. 04. 2008 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Comtrade Group s sedežem v Beogradu je uspela prevzeti ljubljansko informacijsko-tehnološko (IT) družbo Hermes Softlab.

Hermes Softlab je prevzela skupina Comtrade.
Hermes Softlab je prevzela skupina Comtrade. FOTO:

Skupina Comtrade Group s sedežem v Beogradu je uspela prevzeti ljubljansko informacijsko-tehnološko (IT) družbo Hermes Softlab. Njihovo, pred tremi tedni oddano zavezujočo ponudbo je namreč sprejelo že 99,8 odstotka vseh Hermesovih delničarjev, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnili predstavniki obeh družb.

"Dejstvo je, da je konsolidacija trend tako v svetu kot v tej regiji, tudi za podjetja v IT-panogi," je povedal predsednik uprave Hermes Softlaba Gregor Smrekar. "Pomembno je doseči kritično maso na trgu in dovolj virov, ki omogočajo rast in nadaljnji razvoj," je dodal.

"Odločili smo se, da bomo proaktivni, in smo se pred letom in pol odločili, da si poiščemo strateškega partnerja, ki nam bo omogočil, da lažje dosežemo svoje cilje in tudi omogočimo trenutnim lastnikom izhod za dobro ceno," je še povedal Smrekar.

Predstavniki družb ob tem niso razkrili vrednosti prevzema, ker imajo takšen dogovor z delničarji. "Niso pa bili poceni," je povedal večinski delničar in predsednik Comtradea Veselin Jevrosimović. Po neuradnih informacijah naj bi vrednost posla znašala nekaj deset milijonov evrov, po pisanju časnika Finance okrog 40 milijonov evrov.

Večinski lastniki Hermes Softlaba so bili doslej institucionalni investitorji, med drugim Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), Charlemagne Capital in HP. Med lastniki so bili poleg njih še ustanovitelji družbe in zaposleni.

Posel, ki ga morajo potrditi še pristojni protimonopolni organi, naj bi bil predvidoma sklenjen do konca aprila, je dejala članica uprave in finančna direktorica v Hermes Softlabu Branka Jerše. Kot je dodal glavni izvršni direktor Comtradea Branislav Đurić, pa sta podjetji že začeli s procesom postopne integracije.

Comtrade Group bo skupaj s Hermesom po pojasnilih vodstva v boljšem položaju za nadaljnje širjenje v jugozahodni Evropi ter tudi drugih trgih v EU, ZDA in na Bližnjem vzhodu. Razširjena skupina bo zaposlovala več kot 1600 ljudi in letno ustvarila prek 300 milijonov evrov prihodkov v 14 državah.

"Sinergija s Hermesom nam bo omogočila pospešen razvoj IKT-centrov v jadranski regiji in rast prodaje na mednarodnem tržišču," je povedal Jevrosimović. Dodal je, da imajo v načrtu še druge prevzeme, trenutno so v pogovorih z dvema poljskima podjetjema.

Poleg tega je dejal, da nameravajo v naslednjih letih iti v javno ponudbo delnic in vstopiti na eno od vodilnih evropskih borz. S tem bi pridobili dodatna sredstva za dosego cilja, da v naslednjih petih letih postanejo eno največjih IT-podjetij v Evropi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.