Znanost in tehnologija

'Spletno nadlegovanje ni zabavno'

Ljubljana, 10. 02. 2009 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnost otrok na internetu se ne razlikuje od varnosti otrok v vsakdanjem življenju, kot v vsakdanjem življenju so tudi na spletu bolj ali manj varna okolja. Storilci so lahko tudi mladi sami.

Na današnji dan se bo po vsem svetu z vrsto dogodkov in aktivnosti obeležilo dan varne rabe interneta. Letos je ta posvečen boju proti spletnemu in mobilnemu nadlegovanju ter dvigu osveščenosti o tem problemu med mladimi. Letošnji slogan se tako glasi: "Spletno nadlegovanje ni zabavno. Ustavimo ga!"

Spletno nadlegovanje
Spletno nadlegovanje FOTO: Safe.si

Nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji Safe.si je ob dnevu varne rabe interneta pripravila zloženke in plakate za mlade, nov video spot za mlade o nadlegovanju prek družabnih mrež na spletu ter spletno zaobljubo Recimo NE spletnemu nadlegovanju.

Poleg tega se odpira nova telefonska linija za mlade s spletnimi težavami Nasvet za net 080 80 22, na ljubljanski fakulteti za družbene vede pa bo danes potekala konferenca Varnost otrok na internetu – Ustavimo virtualno nasilje. Dogodek bo drugič zapored potekal v sklopu dneva varne rabe interneta, organizirajo pa ga Safe.si, Microsoft Slovenija in UPC Telemach.

Safe.si je nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji. Projekt, ki je del evropskega programa Varnejši internet plus, izvajajo fakulteta za družbene vede, Arnes in Zveza potrošnikov Slovenije, financirata pa ga generalni direktorat za informacijsko družbo pri Evropski komisiji ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Varnost otrok na internetu se ne razlikuje od varnosti otrok v vsakdanjem življenju, kot v vsakdanjem življenju so tudi na spletu bolj ali manj varna okolja. Tudi zaradi občutka anonimnosti pa je na spletu vse bolj pogost pojav medvrstniškega spletnega in mobilnega nadlegovanja, pojasnjujejo organizatorji konference.

Pri tem storilci lahko niso odrasli, pač pa mladi sami, ki prek sodobnih tehnologij ustrahujejo in izsiljujejo svoje vrstnike. Oblik takega nasilja je mnogo: ustrahovalna sporočila prek telefona, spleta; obrekovanje na forumih, blogih, socialnih omrežjih, predelava in posredovanje fotografij tretje osebe, kraja identitete ...

V razpravi se bodo dotaknili vprašanj o tem, kaj sploh je virtualno nasilje, kako se otroci pred njim lahko zaščitijo, kakšne vzvode imajo pri tem na voljo.

V Luxembourgu pa bo danes 17 vodilnih internetnih podjetij podpisalo prvi evropski sporazum za izboljšanje varnosti mladoletnikov, ki uporabljajo spletišča za socialno mreženje, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Omenjeni sporazum je rezultat dogovarjanj v projektni skupini za socialno mreženje, ki jo je Evropska komisija ustanovila aprila 2008 in je združila spletišča za socialno mreženje, nevladne organizacije in raziskovalce, ter je primer samoregulacije znotraj gospodarske panoge.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
12. 02. 2009 12.12
Neo1, se pocutis ogrozenega? Bodo vsi ti pedri prisli in te zlorabili, uboscek... To kar ti pises je cista nestrpnost in tvoje dognanje, da je med homoseksualci najvec pedofilov je na ravni totalne nerazgledanosti. V kateri jami pa zivis?
miha_321
11. 02. 2009 12.20
vidu sem tvoje bedne fotke, čakal te bom. :D Vsak ki daje svoje slike in podatke na internet si je kriv sam. Razni pedofili in napadalci so zmeraj bli na internetu in bodo. Če jim sam omogočiš delovanje je pa druga stvar.
Domoljub111
10. 02. 2009 13.43
dragi POP TV... glede na to, da ste VELIK SPONZOR UNICEFA si niti pod razno nisem predstavljal, da boste mojo objavo z mailom, ki kroži po Sloveniji odstranili... Torej ste sokrivi in predvidevam, da tudi sami sodelujete pri teh grožnjah...za to bom ta prejet mail sedajle poslal kriminalistom....
MATEJA-MALNAR
10. 02. 2009 11.41
Domoljub111 Ali ni nasilje nad tvojimi otroki tudi tale portal z vso vkljucujoco vsebino??? Presodi sam.
Prefekt
10. 02. 2009 11.20
Dovolj je bilo USTAVIMO SPLETNO NADLEGOVANJE KATERO NI ZABAVNO. Kot alternativo ponudimo mladim vec tracev!
punca08
10. 02. 2009 10.52
neo1-ne bluzi! Drugače pa-povejte, s kakšnim filtrom blokirati na firefoxu. Limbek - se strinjam s tabo, vendar to povej mladini, ki se neprimerno razkazuje po raznih netih.
neo1
10. 02. 2009 10.29
pred dnevi sem izvedel šokantno novico - katoliški duhovniki homiči imajo svojo spletno stran venerabilis kjer se vsi ti pedri med seboj spoznavajo, da potem to lažje prakticirajo. Mislim, to pa je že to much! Sicer če bo s tem kakšen manj pedofilsko usmerjen... Toda ne verjamem. Med homiči je tudi največ pedofilov, ki potem gotovo tudi nadlegujejo po internetu otroke in mladostnike.
Limbek
10. 02. 2009 10.29
Hah, ne uporabljaj spleta, če ga ne znaš, tako pravim jaz in tako je tudi prav! Vse kar delaš, in vse, kar obiščeš na spletnih straneh je zabeleženo na večih oddaljenih strežnikih, zato delajte, kar hočete, v primeru, da zabredete v težave na spletu, so vsi podatki zabeleženi in le v večjih strogih kršitvah, se pregledajo vsi arhivi uporabnikov. Za vse, kar pišete na spletnih mestih, ste odgovorni in morate podpirati navedbe, ker ste avtor besedila tudi, če določeno besedilo le prekopirate na drugo spletno mesto. Nekateri bi se morali zavedati, da splet ni tisto, kar je bil takrat, ko se je le-ta začel razvijati in tako dalje.
Uporabnik215111
10. 02. 2009 10.26
jezek_teka_teka Te čakam:)
jezek_teka_teka
10. 02. 2009 10.24
kamasutra1 vidu sem tvoje bedna fotke na netu. Vem kdo si in kje živiš !!!! Čakal te bom ... ROFL
Vane Dolenc
10. 02. 2009 10.20
Se ne strinjam. Spletno nadlegovanje JE zabavno.
Skynet
10. 02. 2009 10.18
jezek_teka_teka
10. 02. 2009 10.13