Znanost in tehnologija

Sodišče EU: Uporabniki lahko od Googla zahtevajo izbris podatkov

Luxembourg, 13. 05. 2014 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropejci smo dobili "pravico do pozabe". Sodišče EU je namreč odločilo, da imajo posamezniki pravico od Googla zahtevati izbris osebnih podatkov, ki jih je zbral o njih, a le v primeru, da so podatki zastareli ali napačni.

Google
Google FOTO: Thinkstock

Sodišče EU je danes odločilo, da imajo posamezniki od ameriškega Googla pravico zahtevati izbris nekaterih osebnih podatkov, ki jih o njih zbere iskalnik. Sodišče je tako odločilo v sporu med tehnološkim velikanom in špansko agencijo za varstvo podatkov.

 

Evropejci tako dobivajo t. i. pravico do pozabe, a le v primeru, ko so podatki v iskalnih rezultatih zastareli ali napačni. Odločitev sodišča velja za podatke, ki so "neprimerni, neustrezni ali ne več ustrezni ali pretirani glede na razloge, iz katerih so bili obdelani, in pretečen čas." Ker pa bi izbris v nekaterih primerih lahko vplival na legitimen interes javnost, je sodišče zapisalo tudi, da je potrebno najti pravično ravnotežje med tem interesom in pravico do zasebnosti.

"Čeprav pravice zadevne osebe na splošno sicer prevladajo nad navedenimi interesi internetnih uporabnikov, pa je to ravnotežje lahko v posebnih primerih odvisno od narave zadevne informacije, od tega, kako občutljiva je za zasebnost zadevne osebe, in od interesa javnosti, da prejme to informacijo, ki je lahko med drugim odvisen od vloge, ki jo ima ta oseba v javnem življenju," je zapisano v povzetku sodbe. Sodišče se je v sodbi oprlo na ugotovitev, da je v skladu z evropskimi pravili za zaščito podatkov "družba, ki upravlja internetni iskalnik, odgovorna za izvajano obdelavo osebnih podatkov".

Google še brez odziva

Današnja sodba je po mnenju namestnice informacijske pooblaščenke Rosane Lemut-Strle "brez dvoma prelomna". Po njenih besedah je sodišče namreč v celoti pritrdilo stališču varuhov osebnih podatkov v državah članicah.

Kot je pojasnila namestnica informacijske pooblaščenke, je v sodbi ključna ugotovitev, da je evropska direktiva o varovanju osebnih podatkov zavezujoča za upravljavca iskalnika, v tem primeru podjetje Google. To velja tudi v primeru, če podjetje v državi članici nima podružnice, kot na primer v Sloveniji.

Google se na sodbo še ni odzval, a tehnološki velikan je vseskozi zagovarjal stališče, da njegove aktivnosti obsegajo zgolj iskanje po javno dostopnih informacijah. Zahteva po brisanju teh podatkov bi tako po Googlovem mnenju pomenila cenzuro.

Današnja odločitev evropskega sodišča je sicer presenečenje. Lani je namreč generalni pravobranilec izdal mnenje, da upravljavci spletnih iskalnikov ne bi smeli biti odgovorni za informacije v iskalnih rezultatih. Mnenja pravobranilcev sodniki večinoma upoštevajo, a v tem primeru ni bilo tako.

Primer se je začel na zahtevo španskega državljana, ki se je v časopisu znašel zaradi spora glede neporavnanih dolgov. A kljub temu, da je bil spor z upniki razrešen že pred časom, se je njegovo ime v iskalniku še vedno pojavljajo v povezavi s starimi članki. Španska agencija za varstvo podatkov je odločila, da časnik v tem primeru ni bil odgovoren, saj so bile informacije v času objave pravilne. Je pa od Googla zahtevala izbris vsebin iz iskalnih zadetkov, kar je privedlo do sodbe.

Današnja odločitev sodišča je ena ključnih v bitki med zagovorniki svobode izražanja na eni strani in zagovorniki pravice do zasebnosti na drugi. Slednji si prizadevajo za pravico do pozabe oziroma za možnost, da lahko posamezniki zahtevajo izbris digitalnih sledi, ki jih puščajo na internetu. Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je pravico do pozabe predlagala leta 2012 v sklopu prenove evropske zakonodaje na področju varovanja osebnih podatkov, ki po razkritjih Edwarda Snowdna postaja še bolj žgoča tema.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Explainator
14. 05. 2014 20.06
+1
kaj pa možnost, da bi google izbrisal tudi vse aktualne podatke če bi si nekdo tako zaželel - a to je pa znanstvena fantastika..pa ne govorim o podatkih na posameznih straneh, temveč o rezultatih na google
Mb128
14. 05. 2014 08.52
+2
In, kateri podatki se pa štejejo za zastarele, pretirane ipd.?! Sicer pa, vsak izmed nas ima takšne in drugačne prijatelje. In, če si komu še posebej pri srcu bo slednji poskrbel, da bo ta podatek objavljen znova in znova tako da lahko Google še samo brišea. A ste pozabili eno izmed načel neta?! Enkrat na netu, na netu zazmeraj! Človek pač more bit pazljiv kaj o sebi objavlja na netu. To je drugo načelo neta.
24kura
13. 05. 2014 23.41
+12
00:45 "...da si upravljalci brskalnikov...", pa dajte se enkrat že naučiti ločiti med "brskalnikom"=="browser" ter "iskalnikom"=="search engine". To NI isto. In sodba govori o upravljalci iskalnikov in ne brskalnikov!! Saj ni tako težko, mislim, no.
Slotat
13. 05. 2014 22.23
+2
Ja lahko izbriše podadke, če nimate nič za skrivat je vseeno če jih imajo, če pa kaj skrivate pa so podatki zagotovo v arhivih za katere javnost neve da obstajajo.... Nikoli nebodo pustil ljudi brez nadzora! Pa lep pozdrav
jedupan?pil
13. 05. 2014 22.13
+1
Google nas bo izbrisal pol pa bo hudič
RED_line
13. 05. 2014 16.59
+4
Ma naj se grejo solit!
I G N O R A N T
13. 05. 2014 16.57
+9
Naj nam evropa omogoci evropski iskalnik.Mar ne premore taksnih strokovnjakov?
Inženir
13. 05. 2014 18.28
+4
Vedno se bo našel nekdo, ki bo vmes probal nekaj vn potegnit. Žal, informacije so denar.
jedupan?pil
13. 05. 2014 22.21
+2
Lolik
13. 05. 2014 15.28
Ramzess
13. 05. 2014 13.03
+4
Še vedno ni jasno ali to velja za operativne podatke ali tudi kopije, ... lahko se zahteva, ampak jamstev, da bo izbris res izveden, pravilno, ni.
mrdezan
13. 05. 2014 16.59
+4
samanthka
13. 05. 2014 12.45
+3
Tole je pa tu mach!torej, ce se nekdo spravi nate na netu, moras ti dokazovat da isti laze??
Ramzess
13. 05. 2014 13.04
+3
Ja, kdo pa bo, če ne ti, v življenju je pač tako tako, ... celo na sodišču moraš, ... za tebe nič nihče ne bo.
Gavrane20
13. 05. 2014 12.35
+24
Napacne in zastarele podatke .. mjckn zavajate z naslovom
GhostBuster
13. 05. 2014 13.30
+30
Majčkeno??? Zavajajo skoraj z vsakim člankom.