Znanost in tehnologija

Informacijski pooblaščenci: Odločitev Sodišča EU o razveljavitvi dogovora o izmenjavi podatkov med EU in ZDA je prelomna

Luxembourg, 06. 10. 2015 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sodišče Evropske unije je razveljavilo dogovor Safe Harbor oz. varen pristan iz leta 2000 o izmenjavi podatkov med EU in ZDA, kar so informacijski pooblaščenci EU označili za prelomno odločitev. Po oceni poznavalcev bi lahko imela daljnosežne posledice za spletno industrijo ter predstavlja pomemben korak v boju proti množičnemu nadzoru osebnih podatkov.

Sodišče EU je razsodilo, da strežniki v ZDA niso varni za podatke državljanov EU (fotografija je simbolična).
Sodišče EU je razsodilo, da strežniki v ZDA niso varni za podatke državljanov EU (fotografija je simbolična). FOTO:

Prenos podatkov z družbenega omrežja Facebook v ZDA je nezakonit, je razsodilo sodišče Evropske unije, ki je tudi ugotovilo, da strežniki v ZDA niso ''varen pristan'' za podatke državljanov EU.

Sodišče je razsodbo sprejelo neobičajno hitro, odločitev pa velja za zmago avstrijskega državljana Maxa Schremsa, borca za zaščito podatkov. Razsodba naj sicer ne bi vplivala samo na Facebook, ampak tudi na okoli 4000 ameriških podjetij, ki bodo morala poslej svoje podatke hraniti tudi na strežnikih EU.

Generalni pravobranilec EU Yves Bot se je že konec septembra izrekel za razveljavitev 15 let starega sporazuma o izmenjavi podatkov med EU in ZDA.

Dogovor Safe Harbor ali v prevodu varen pristan, ki med Brusljem in Washingtonom obstaja od leta 2000, naj bi zagotovil, da so na obeh straneh Atlantika spoštovani enaki minimalni standardi varovanja osebnih podatkov.

Ameriški žvižgač Edward Snowden je navdušeno pozdravil odločitev Sodišča EU. Kot je poudaril Snowden, katerega razkritja leta 2013 so vodila v današnjo razsodbo, smo po njeni zaslugi vsi varnejši.

Za ameriške organizacije in podjetja, ki pristanejo na zahteve iz Safe Harborja - in takih je več tisoč - se je doslej domnevalo, da izpolnjujejo evropske standarde varovanja podatkov, zato je bila izmenjava podatkov o državljanih EU z njimi dovoljena. Gre predvsem za podjetja, ki Evropejcem nudijo spletne storitve, njihove podatke pa hranijo na strežnikih v ZDA.

A še posebej po razkritjih žvižgača Edwarda Snowdna leta 2013 o tem, kako ameriška agencija za nacionalno varnost NSA izvaja množičen in nediskriminatoren nadzor tudi nad državljani EU, je Safe Harbor postal tarča kritik.

Na sodišče EU se je zaradi omenjenega dogovora obrnil Schrems, ki je podjetju Facebook na Irskem očital, da pošilja osebne podatke v ZDA, kjer ni zagotovljena ustrezna raven varovanja teh podatkov. Irski informacijski pooblaščenec je Schremsovo pritožbo zavrnil, saj da je Facebook pristal na Safe Harbour, a Schrems se je nato obrnil na irsko višje sodišče in to je za mnenje prosilo Sodišče EU. 

Hitra odločitev sodišča

Sodišče EU je odločitev v tem primeru sprejelo neobičajno hitro. V njej je irskim organom naložilo, da morajo "z vso potrebno skrbnostjo preučiti" Schremsovo pritožbo in nato odločiti, ali je treba ustaviti prenos podatkov evropskih uporabnikov Facebooka v ZDA, ker ta država ne zagotavlja ustrezne ravni varstva osebnih podatkov.

Odločitev Evropske komisije iz leta 2000, da varen pristan zagotavlja ustrezno raven varstva v ZDA prenesenih osebnih podatkov, je Sodišče EU obenem razglasilo za neveljavno ter neskladno tako z direktivo EU o obdelavi osebnih podatkov kot z listino EU o temeljnih pravicah.

Googlovi podatkovni centri - 25
Googlovi podatkovni centri - 25 FOTO: Google

Kot je med drugim zapisalo v obrazložitvi, sistem varnega pristana velja samo za ameriška podjetja, ki se mu sama zavežejo, ne velja pa za javne organe ZDA. Poleg tega zahteve nacionalne varnosti, javnega interesa ali pregona v ZDA prevladajo nad sistemom varnega pristana.

"Ameriški sistem varnega pristana tako omogoča, da ameriški javni organi posegajo v temeljne pravice posameznikov."

Kot je še nadaljevalo, to ugotovitev potrjujeta tudi sporočili komisije iz leta 2013, iz katerih je razvidno, da organi ZDA lahko dostopajo do osebnih podatkov, prenesenih iz držav članic EU, ter jih obdelujejo na način, ki ni v skladu z namenom njihovega prenosa, in obširneje, kot bi bilo nujno potrebno in sorazmerno za zaščito nacionalne varnosti.

Irska pooblaščenka za varstvo podatkov Helen Dixon je medtem zatrdila, da se bo primer sedaj v najkrajšem možnem času vrnil v odločanje višjemu sodišču. Kot je še poudarila za irsko javno televizijo RTE, odločitev Sodišča EU kaže, kako "temeljnega pomena" je pravica posameznikov do zaščite njihovih osebnih podatkov.

Po oceni sodišča "je treba šteti, da ureditev, ki javnim organom omogoča splošen dostop do vsebine elektronskih komunikacij, pomeni poseg v bistvo temeljne pravice do spoštovanja zasebnega življenja".

Poleg tega "ureditev, ki ne določa nobene možnosti, da bi posameznik lahko uporabil pravna sredstva za pridobitev dostopa do osebnih podatkov, ki se nanj nanašajo, ali dosegel popravo ali izbris takih podatkov, posega v bistvo temeljne pravice do učinkovitega sodnega varstva, taka možnost pa je neločljivo povezana z obstojem pravne države".

Tudi če odločitve komisije iz leta 2000 danes ne bi razveljavilo, je sodišče še poudarilo, da ta ne more izničiti niti zmanjšati pooblastil, ki jih imajo nacionalni nadzorni organi, da neodvisno preučijo, ali prenos podatkov posameznika v tretjo državo izpolnjuje zahteve zakonodaje EU.

Schrems je odločitev pozdravil in jo označil kot močan signal ameriškim obveščevalnim agencijam in podjetjem, kot je Facebook.

"Ta odločitev je hud udarec ameriškemu globalnemu nadzoru, ki se močno zanaša na zasebne partnerje (...) Razsodba jasno pravi, da ameriška podjetja ne morejo preprosto pomagati pri ameriškem vohunjenju in kršiti evropskih temeljnih pravic," je sporočil.

Pomembna odločitev v boju proti množičnemu nadzoru osebnih podatkov

Dogovor je še posebej pomemben za spletna podjetja, kot so Facebook, Google in Amazon, ki osebne podatke svojih evropskih uporabnikov prenašajo na strežnike v ZDA ter jih tam obdelujejo in hranijo.

Odločitev sodišča ni le zmaga za Schremsa in naj ne bi vplivala le na Facebook, ampak tudi na okoli 4000 ameriških podjetij, ki bodo morala poslej svoje podatke hraniti na strežnikih EU.

Kot je izpostavil Schrems, gre poleg tega za pomemben presedan in mejnik v boju proti množičnemu nadzoru osebnih podatkov v samih državah članicah EU.

V podjetju Facebook so v odzivu na razsodbo izpostavili, da morata EU in ZDA sedaj hitro najti rešitev, s katero bosta zagotovili "zanesljive metode za zakonite prenose podatkov in razjasnili vsa vprašanja, povezana z nacionalno varnostjo". Kot je še poudarila tiskovna predstavnica podjetja, "ta primer ni o Facebooku".

Informacijski pooblaščenci EU upajo na bolj urejeno izmenjavo podatkov z ZDA

Informacijski pooblaščenci EU so današnjo odločitev Sodišča EU, ki je razveljavilo dogovor o varnem pristanu med EU in ZDA, označili za "prelomno".

Kot so napovedali, se bodo v prihodnjih dneh sestali v okviru delovne skupine ter sodbo analizirali in predvideli njene posledice za prenose osebnih podatkov v ZDA. Obenem pomembne odgovore na vprašanja, ki jih sodba odpira, pričakujejo prvenstveno s strani Evropske komisije, so poudarili.

Izrazili so upanje, da bo današnja sodba pospešila urejanje pretoka osebnih podatkov iz EU v ZDA, tako da bodo pravice državljanov EU, katerih osebni podatki se dnevno v ogromnem številu prenašajo v ZDA, predvsem k mnogim ponudnikom popularnih spletnih storitev, ustrezno varovani.

Kot poudarjajo, ima današnja odločitev pomembne posledice za vse deležnike, ki so vključeni v pogajanja glede nove uredbe o varstvu osebnih podatkov v EU, ki je v postopku sprejemanja, ter v diskusije glede morebitnega novega dogovora o prenosu osebnih podatkov med EU in oblastmi v ZDA, o katerem pogajanja tečejo že od leta 2013.

Spomnili so, da diskusije o ustreznosti določb varnega pristana z vidika direktive EU o varstvu osebnih podatkov trajajo že dolgo, razkritja Edwarda Snowdna pa so nedvomno pokazala, da prakse obdelav osebnih podatkov v ZDA niso skladne z zakonodajo v EU.

"Zagotovo je prost pretok osebnih podatkov med EU in ZDA pomemben z ekonomskih vidikov, nikakor pa ne sme pomeniti nižje ravni varstva pravic državljanov EU," so še poudarili informacijski pooblaščenci, vključno s slovensko Mojco Prelesnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
11. 10. 2015 08.00
+2
no, očitno se je evropskim sodnikom malce razkisalo hlede na evropske politike, ki se jim možgani zakisujejo!
Generacija56
07. 10. 2015 12.34
+3
Odločitev sodišča ni v ničemer prelomna. Je le simbolično dejanje enega koraka v pravo smer. Sedaj so šele podane osnove za zaščito Evropejcev pred vohunjenjem ZDA. Vendar je to delovanje tako globoko vgrajeno, da bi morali opraviti tektonske premike, da bi se iztrgali. Kupljenim EU birokratom pa tako to ni v interesu, ker: Kaj je to sodišče razveljavilo? ODLOČITEV EU KOMISIJE!
Uporabnik113189
07. 10. 2015 11.50
+2
Končno vsaj en korak v smeri normalnega. EU bi moral mnogo resneje posvetiti čas in sredstva zaščiti državljanov. Sedanje stanje je divji zahod, odprtost do zlorab podatkov pa prav neverjetna..
Shisui
07. 10. 2015 08.09
+3
Dokler boste vsak dan pokazali kaj počnete, kje se gibljete in s kom se družite na Facebooku, je tale dogovor za vas popolnoma brez pomena.
krucyfix
07. 10. 2015 12.51
Ampak mene FB sledi čeprav se nisem nikdar registriral.
JosipBrozDrugi
07. 10. 2015 00.59
+6
Zanimivo je, da so naši desničarji na sploh bolj tiho, ko gre za zbiranje podatkov s strani ZDA (tudi Izraela) na škodo SLO. Domoljubje in pol ... samo na jeziku
tutankamon86
06. 10. 2015 21.59
+1
ta ''izmenjava podatkov'' je bila samo enosmerno, to vemo vsi. Na koncu so bile vse evropske države pod pritiskom prisiljene, da dovolijo Američanom dostop do vseh podatkov.
infostriker
06. 10. 2015 21.17
+0
Še sreča da so v EU Android in iPhone telefonu prepovedani.
ONniON
06. 10. 2015 20.27
+1
gnili zahod do obisti !!!
bojer
06. 10. 2015 20.04
+2
Ja, najbrž ena modrejših odločitev v EU.
yarrick
06. 10. 2015 18.54
+3
Hvala bogu.pa ne da se zaradi tega poččutim sedaj bolj varno, zgolj to ad pač ameri NE bodo delali vsega kar jim paše...
nikhrast
06. 10. 2015 16.38
+10
Pa kaj rineš na Facebook in objavljaš svoje fotografije in podatke. Jaz še svoje ime ne uporabljam na e-mailih, uporabljam alias ali psevdonim. Včeraj inštaliram nov printer, Wi-Fi konekcija, pa mi takoj pošljejo ponudbo za nakup kartušov. Potujem v Evropo, MasterCard takoj ve da sem tam kjer sem že prej bil, karta je varna. Pa ne govoriti o zasebnosti, saj je sploh nimamo.
Ramzess
06. 10. 2015 15.59
+1
Hitra odločitev sodišča, resno. kot dan ima kaj pri tem, razen štemplja.
Ka pa mislis
06. 10. 2015 15.57
+7
Ne morm verjet, da so odj kavbojce
yarrick
06. 10. 2015 18.55
tudi jaz ne...bomo videli kaj bo to prineslo...novo agencijo, pristojno za nadzro samo v EU?!
AtaAufbiks
06. 10. 2015 14.53
+13
ZDA in varstvo podatkov? Hahahahahahahaha! In kdo naj bi v ZDA varoval podatke? CIA ali NSA?
ficfiric 1
06. 10. 2015 12.22
+2
Kaj temu Schremsu ni jasno da amerika lahko povsod vtika svoj nos....le kaj si misli da je, da temu oporeka...??!!