Znanost in tehnologija

Slovo Kodakovega filma

Rochester, 29. 06. 2009 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Legendarni fotografski film kodachrome se umika iz prodaje, saj se je povpraševanje po njem v dobi digitalne fotografije izjemno zmanjšalo. Na trgu ostajajo drugi filmi.

Ameriški proizvajalec fotografske opreme Eastman Kodak se je odločil za upokojitev svojega legendarnega fotografskega filma kodachrome. Za ukinitev njegove proizvodnje se je odločil zaradi upada povpraševanja po njem v sedanji dobi digitalne fotografije.

Legendarna fotografija, posneta s filmom kodachrome.
Legendarna fotografija, posneta s filmom kodachrome. FOTO:

Barvni diafilm kodachrome je svojo pot začel leta 1935 in velja za prvi komercialno uspešen barvni fotografski film na svetu. Svoje zlate čase je doživljal v 50. in 60. letih preteklega stoletja, leta 1973 pa mu je glasbenik Paul Simon posvetil pesem "Mama don't take my Kodachrome away" (Mama, ne vzemi mi kodachromea).

Razvoj novih fotografskih filmov in danes prevladujoče digitalne tehnologije v svetu fotografije pa je prinesel dokončno slovo kodachromea. Ta danes predstavlja le majhen del Kodakove celotne prodaje fotografskih filmov. Ob sedanji ukinitvi proizvodnje naj bi zaloge tega filma v trgovinah pošle do jeseni.

Poleg tega je kodachrome, ki so ga profesionalni fotografi sicer hvalili zaradi bogatih, a realističnih tonov, živahnih barv in trajnosti, zahteven z vidika proizvodnje in tudi razvijanja. S slednjim se danes po navedbah Kodaka ukvarja le še ena fotografska delavnica, to je Dwayne's Photo v Parsonsu v ameriški zvezni državi Kansas.

Pri tem v Kodaku, ki ima v svoji ponudbi še vrsto drugih fotografskih filmov, tistim fotografom, ki ne želijo preiti na digitalno fotografijo, obljubljajo, da bodo na področju fotografskega filma ostali kar se da dolgo, četudi podjetje že danes 70 odstotkov prihodkov ustvari na digitalnem področju.

Ena najbolj slovitih fotografij, narejenih na kodachromeu, je portret afganistanskega dekleta, ki je bila leta 1985 objavljena na naslovnici revije National Geographic. Fotografijo je posnel priznani fotograf Steve McCurry, ki bo na prošnjo Kodaka zdaj, ob ukinjanju kodachromea, posnel še nekaj fotografij s tem filmom, ki jih bo dobil muzej Georgea Eastmana, posvečen ustanovitelju podjetja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

housemd
05. 07. 2009 19.19
Tale na fotki me spominja na eno od dvojčic olson!
jezek_pika_poka
02. 07. 2009 20.02
+1
Ni ga čez fotoamaterstvo s klasičnimi kemičnimi filmi. Posnameš fotografijo, nato pa film razviješ v temnici. Po sušenju filma pa s povečevalcem preneseš negativ s filma na fotografski papir, kjer postane pod vplivom kemičnih razvijalcev fotografija pozitivna, s fiksirji pa stabiliziraš fotografijo na papir. Lepi časi, ko je bila fotografija še umetnostna obrt.
3-2
01. 07. 2009 16.13
Ni čudno tudi romanovi v rusiji niso marali kodakov ponaredek Za portrete so imeli bistveno boljšega in svojega
Uroš Palhartinger
29. 06. 2009 09.58
+1
V Kodaku bi lahko ohranili tehnologijo in vsakih nekaj let proizvedli dovolj veliko serijo fotografskih filmov za nostalgike in klasične fotoamaterje.