Znanost in tehnologija

Slovenski računalničarji v Seulu

Maribor, 23. 08. 2007 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študentskega računalniškega tekmovanja Imagine cup 2007 se je udeležila tudi ekipa iz Maribora. Zmagali so Tajci.

logo
logo FOTO:

Imagine cup je računalniško tekmovanje, kjer lahko študentje iz celega sveta pokažejo svojo ustvarjalnost in zamisli. Letos je finalno tekmovanje potekalo od 5. do 10. avgusta v južnokorejskem Seulu. 

Med udeleženci iz 59 držav je bila tudi slovenska ekipa, združena v skupino T-Team. Slovenijo so predstavljali Mario Dietner, Alois Paulin, Igor Pernek in Matej Urbas, vsi študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Spomladi so pod mentorstvom prof. dr. Petra Kokola zmagali na državnem tekmovanju, kjer so se študenti merili v iskanju inovativnih odgovorov na temo "Zamislite si svet, v katerem tehnologija omogoča boljšo izobrazbo za vse". 

Slovenci izpadli v drugem krogu predstavitev

Konkurenca v Seulu je bila huda, saj je sodelovalo kar 344 študentov, ki so sestavljali 102 ekipi. Slovenski predstavniki so se solidno odrezali in so izpadli po drugem krogu predstavitev. 

Slovenska ekipa T-Team: Igor Pernek, mentor dr. Peter Kokol, Mario Dietner, Matej Urbas in Alois Paulin
Slovenska ekipa T-Team: Igor Pernek, mentor dr. Peter Kokol, Mario Dietner, Matej Urbas in Alois Paulin FOTO:

V Južni Koreji so sicer predstavljali rešitev, ki pomaga pri pridobivanju znanja v domačem in izobraževalnem okolju. Med običajno uporabo osebnega računalnika lahko uporabnik dobi dodatne informacije o različnih objektih na računalniškem namizju, kot so video in avdio vsebine ter slike in dokumenti. Program se uči glede na povratne informacije uporabnika in tako z uporabo nudi čedalje bolj točne odgovore na vprašanja uporabnikov. Sistem dopolnjuje tudi integrirana aplikacija, ki omogoča izmenjavo znanj med uporabniki, kar še dodatno obogati uporabniško izkušnjo.

"Največja vrednost našega projekta je, da ga lahko začne ena generacija učencev in druga nadaljuje tam, kjer so prejšnji ostali. S tem se tvori velika baza znanja, ki je po internetu dostopna vsakomur. Naša ideja temelji na sodelovanju generacij," so člani skupine o predstavljeni rešitvi zapisali na svojem blogu.

Zmaga na Tajsko

V sklepnem delu tekmovanja so se v najbolj prestižni kategoriji razvoja programske opreme (tukaj so nastopili tudi Slovenci) najbolje odrezali študenti s Tajske, ki so predstavili rešitev Project LiveBook. Njihova rešitev prepozna sliko iz skenerja, prepozna besede in jih nato poveže z galerijo fotografij. Najmlajši se lahko na ta način učijo jezika, starejšim pa je sistem lahko v pomoč pri razumevanju. 

Na Imagine Cupu 2007 je zmagala tajska ekipa z rešitvijo Project LiveBook
Na Imagine Cupu 2007 je zmagala tajska ekipa z rešitvijo Project LiveBook FOTO:

V kategoriji vgrajene programske opreme je zmagala Brazilija, v kategoriji razvoja spletnih strani pa Francija. Potekala so tudi tekmovanja na področjih fotografije, kratkega filma in pisanja algoritmov.

Imagine cup, za katerim stoji ena največjih svetovnih računalniških korporacij, je odlična odskočna deska za študente računalništva. "Če zmagaš na Imagine cupu, si bog in vrata so ti povsod na stežaj odprta," so pred odhodom v Seul zapisali slovenski udeleženci. 

Navkljub temu, da niso posegli po najvišjih uvrstitvah, so se zadovoljni vrnili domov. "Rešitev, ki jo je predstavila naša ekipa, je bila v primerjavi z ostalimi med bolj inovativnimi, z veliko potenciala za uporabo v izobraževalne namene. Vendar to na tovrstnih tekmovanjih še zdaleč ni dovolj za poseganje po visokih uvrstitvah. Sodnike in predstavnike podjetij, ki iščejo nove potenciale, prepričajo skupen nastop ekipe, komunikativnost in predvsem učinkovita predstavitev rešitve."

T-Team je sicer tretja slovenska ekipa, ki se je predstavila na tekmovanju Imagine cup. Naši predstavniki v letih 2005 in 2006 so dobro izkoristili pridobljene izkušnje in stike, saj so že stopili na tržno pot uresničitve svojih zamisli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.