Znanost in tehnologija

Slovenska domena .si med varnejšimi

London, 08. 12. 2009 04.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska internetna domena .si je med varnejšimi na svetu, kibernetski kriminalci pa se največkrat lotijo strani s kamerunsko domeno .cm, predvsem zato, ker spominja na domeno .com.

Spletne strani z domeno .cm naj bi bile pogosto cilj kibernetskih kriminalcev.
Spletne strani z domeno .cm naj bi bile pogosto cilj kibernetskih kriminalcev. FOTO:
Domena države Kamerun (.cm) velja za najmanj varno na svetu, saj kar 36,7 odstotka spletnih strani z omenjeno domeno lahko prinese določeno tveganje za obiskovalce. Glavni razlog zanimanja kibernetskih kriminalcev za kamerunsko domeno je v dejstvu, da je zelo podobna eni najpogostejših domen .com, so sporočili iz podjetja McAffe, ki se ukvarja z različnimi zaščitnimi rešitvami v računalništvu.

Med najmanj varne domene sodijo še Kitajska (.cn), domena Samoe (.ws), Filipinov (.ph) in nekdanje Sovjetske zveze (.su). Zanimivo, da je bila lani najmanj varna domena Hong Konga (.hk), ki pa je letos na 34. mestu. Strokovnjaki izboljšanje varnosti spletnih strani z omenjeno domeno pripisujejo boljšemu nadzoru nad registracijo in učinkovitejši regulaciji.

Med najbolj varnimi tudi slovenska domena

Najvarnejša domena, ki ni vezana na posamezno državo, je domena .gov, medtem ko velja domena .com za eno najmanj varnih: na skoraj tretjino vseh spletnih strani, ki se končujejo s .com, lahko prežijo kibernetski kriminalci.

Najbolj varna je po lestvici McAffeja domena Japonske (.jp). Samo 0,1 odstotka strani s to domeno predstavlja nevarnost za spletno občinstvo. Med najvarnejše sodijo tudi domene Irske (.ie), Hrvaške (.hr) Luksemburga (.lu) …

Med tretjino najbolj varnih domen pa sodi tudi slovenska (.si), ki so jo angleški strokovnjaki med 104 analiziranimi uvrstili na 79. mesto. Potencialno nevarnih naj bi bilo 0,3 odstotka slovenskih strani.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 12. 2009 13.24
To je pa lepo slišati, to zmanjša težave izbire domene.
kitaristdule
08. 12. 2009 11.44
"Med tretjino najbolj varnih domen pa sodi tudi slovenska (.si), ki so jo angleški strokovnjaki med 104 analiziranimi uvrstili na 79. mesto." Kaj je narobe pri tej matematiki?
kotletix
08. 12. 2009 07.48
Pozitivna stvar neprepoznavnosti. Vsaj za nekaj je koristna.