Znanost in tehnologija

Slovenci previdni, a tudi 'pikantni'

Ljubljana, 30. 06. 2010 02.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sebe ali koga drugega je ob pitju alkohola objavilo 29 odstotkov slovenskih uporabnikov socialnih omrežji, približno desetina pa tudi provokativne in razgaljenje fotografije.

Več kot polovico slovenskih uporabnikov spletnih družabnih omrežij skrbi, da bi drugi o njih objavljali podatke, slike in posnetke, za katere ne želijo, da pridejo v javnost.

Petini slovenskih uporabnikov se je že zgodilo, da je posameznik izrabil njihovo zaupanje in na svojem profilu objavil informacije, za katere niso želeli, da bi bile javno objavljene.

Dobra petina (22 odstotkov) slovenskih uporabnikov socialnih omrežij geslo za dostop do svojega profila deli še z eno ali več osebami – najpogosteje s sorodniki, partnerji in najboljšimi prijatelji, so pokazali izsledki raziskave slovenske točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE-SI.

V Sloveniji 59 odstotkov uporabnikov spleta uporablja spletna družabna omrežja. Omrežja so pričakovano najbolj priljubljena med mladimi: v starostni skupini 16 do 20 let je 77 odstotkov takih, ki so vključeni vanje, med anketiranimi v starosti med 21 in 25 let pa 74 odstotkov.

Slovenci smo precej previdni

Raziskava je pokazala, da je med Slovenci 37 odstotkov takih uporabnikov, ki jih ne skrbi, da bi kdo zlorabil njihove podatke na profilu. Kljub temu ima 71 odstotkov svoj profil viden samo prijateljem, 14 odstotkov ima profil odprt vsem uporabnikom socialnega omrežja, 13 odstotkov pa vsem uporabnikom interneta.

Facebook
Facebook FOTO: Reuters

Pri objavi svojih kontaktnih podatkov smo Slovenci precej previdni. Le sedem odstotkov vprašanih ima svoj naslov bivanja objavljen tako, da ga lahko vidijo vsi, 17 odstotkov ga ima objavljenega le za prijatelje, ostali pa imajo ta podatek skrit. Podatki, ki jih najbolj odprto delimo z vsemi, so ime, priimek, spol in prikazna fotografija. Ostale slike na profilu z vsemi deli 14 odstotkov uporabnikov, 67 odstotkov pa dovoli ogled slik le prijateljem. Kar 32 odstotkov uporabnikov družabnih omrežij pa ima med prijatelje dodane tudi popolne neznance.

Tudi "pikantnosti"

Med tistimi, ki spletnih socialnih omrežij ne uporabljajo, so najpogostejši vzroki za nevključitev v omrežje, da se ne želijo dati na ogled vsem in da se raje s svojimi prijatelji srečujejo in družijo v živo.

Podatki kažejo, da je 29 odstotkov uporabnikov v socialnem omrežju objavilo fotografijo ali videoposnetek sebe ali koga drugega ob pitju alkohola, 13 odstotkov sliko v provokativni pozi, 9 odstotkov pa razgaljene slike.

77 odstotkov uporabnikov socialnih omrežjih je dejalo, da niso nikoli objavili slike drugih, ne da bi prej pridobili njihovo dovoljenje za objavo. Obenem pa se je kar 70 odstotkom vprašanih zgodilo, da so drugi brez njihovega dovoljenja objavili njihovo fotografijo. Od tega se 37 odstotkom vprašanih to zdi sprejemljivo, čeprav je po slovenski zakonodaji to kaznivo.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
06. 07. 2010 12.43
Ja previdnost je mati modrosti. Potrplenje pa božja mast ampak gorje mu kdor se z njo maže.
Xit
30. 06. 2010 23.23
Ni poin v tem, da jaz ne poznam zakonodaje. Ampak sem hotel izpostaviti pomanjkljivost clanka. Iz potencialno uporabne vsebina je nastala neuporabna vsebina. Verjetno se avtorju ni dalo pogledat in zakljucit dela.
boom
30. 06. 2010 17.22
če si previden, se ne daš na facebook
tinetone
30. 06. 2010 12.48
"...čeprav je po slovenski zakonodaji to kaznivo..." odvisno od števila oseb na sliki če je oseb 5 ali več (mogoče je 5 zklučeno) potem se lahko objavi brez privolitve @Xit malo preglej zakona pa boš vrjetno našel odgovor
Xit
30. 06. 2010 07.52
A lahk avtor napise kateri zakon je to? Je to zakon o varstvu osebnih podatkov? Ali zakon o avtorskih pravicah? ...
1XXX1
30. 06. 2010 07.15
Slovenci smo pikantni, Avstrici so pa baje kisli :/